Темата на Ибо 🎧 Ибрахим Челиккол и Демет Йоздемир в "Doğduğun Ev Kaderindir" №70

• 30 290
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
Мери, Мето каза: "Този път батко Дженгиз е уцелил десятката." С други думи, похвали батко Дженгиз, че е наел смел бизнесмен. Grinning (на турски - Cengiz abi nokta atışı yapmış)

И твоят коментар е точно в десятката.

Аз гласувах, че Сакине ще бъде ранена, защото тя физически беше по-добре поставена да застане пред куршума, ако има такъв, но и аз мисля, че е само сплашване, но сериозно. Изстрелът ще е във въздуха. Дано отрезви Зейнеп и да я сближи с човека, който наистина я обича. Защото не става въпрос жената да търси опора в мъжа до себе си от чисто материална гледна точка, става въпрос за това човек да намери другар в живота и Баръш прави заявка да ѝ бъде другар, любим, а не покровител. Връзката с Баръш не бива да се тълкува като отстъпление от женската еманципация. Защото една жена да бяга от добър мъж, към който има някакви чувства, пък е апотеоз на женската глупост. Еманципацията няма как да се случи, ако се противопоставя на естеството на човешката природа, което при повечето хора търси дом, уют, семейство. Зейнеп няма проблем с еманципацията, има проблем с психиката си.

# 211
Мери, тези моменти и на мене ми направиха впечатление.

Мето май в движение си смени мнението, когато гневът на Мехди опря до него: " Този път батко Дж. прекали".😀
Това за десятката май беше преди да го нагрее, но може и да греша.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 13:05 от pepel_ot_rozi

# 212
  • Бургас
Добро утро, ранобудници! Nature Partly Sunny Бях се притеснила, че само аз съм с "диагноза", но както виждам и други сън не ги лови Laughing
Не само изгледах серията на руски, ами отидох да изчета и първата тема с коментари за сериала/луд умора няма/.
Защо ли? Защото тогава само гледах с възхищение, коментирахме с приятелка и не се бях сетила да ви чета.Открих ви, когато започнахме да се разделяме във вижданията : тя зацикли да оправдава Мехди, а аз не можех да приема поведението му. Появата на Баръш окончателно ни раздели - противопоставянето на двамата за мен естествено беше в полза на авторитета, интелигентноста, фините и непринудени жестове, аристократизма.Как само прие положението със семейството, отношението към Кибрит, двете майки и т.н. Темата за манипулацията е огромна и много сте обсъждали, но аз продължавам да си държа на своето, че поведението и на Нермин и на Баръш си беше съвсем нормално.
Започнах с това въведение, за да споделя чувствата, които започнаха да се връщат към Мехди след третото гледне на серията Joy Толкова уравновесен и надявам се искрен беше в искането на прошка.Особено ме впечатли отговора, който даде на Зейнеп, в замяна на какво Дженгиз е дал парите -"Любов.....в замяна на човечност и честност, Зейнеп" И Джемиле се опита да внуши на Нух, че единственото от, което има нужда брат и сега е любов. Не, че Бенал не му я дава с пълни шепи / как може да има такова мекотело, чак ме отвращава/.И как винаги с едно ехидно подхилкване и отвръща на напъните да го вкара пак в леглото си.
От разговорите с Али Ръза и Озлем , Баръш би трябвало да разбере себе си - майка им е приличала по състрадателност на Зейнеп, а синовете търсят жени, които приличат на майките си.И другият извод до който и аз съм склонна вече да приема - чувствата на Зейнеп към Мехди са повече чувства към бащата, който никога не е имала.
И последно - сцената с бащата и броеницата, когато влезе в хана....Има някакъв символ в този атрибут, защото и Дженгиз в затвора му подари своята, която му беше много скъпа. Докато разсъждавах по това си спретнах и един сценарий, но го слагам в скрит текст, да не спамя Wink
Скрит текст:
На тези пари и възможности, Дженгиз стои в затвора...Значи това е единственото безопасно място за него. Джемиле единствена знае тайна за Мехди, която случайно е чула, а майка и не го обича - значи не го е родила, но го гледа по принуда. Дали пък наистина не е син на Дженгиз, който след като не е могъл да се справи с враговете си /майката трябва да е убита/е оставил сина си за отглеждане при приятел и всичко е забулено в тайна, за да спасят детето.Майката обаче не е била съгласна и затова е оставила Мюжгян да се занимава с него.
И последно - аз си гласувах за Зейнеп, за да видим кой е по, по най от всичко по две....но започвам леееко да се разколебавам и да клоня към изстрел във въздуха, защото камерата целенасочено според мен фиксира пистолета в Зейнеп. А и за режисьора да си кажа - не му се получават мафиотските сцени, недомислени, и с тоя каданс прекалява. Виж на романтиката е цар.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 19:19 от aniksi

# 213
Дданни, Пепелче, благодаря за разяснението по фразата на Мето!
На мен това "този път" ми боде очите. Колко пъти Дженгиз е поставял хора на този отговорен пост, защо се налагало да сменя тези хора (убити ли са), защо слага Мехди начело щом като има такэв верен човек като Мето?!
aniksi, всяко живо същество има нужда от любов! Явно СЦ избелват Мехди с това "човечност и честност", той вече се разпореди да питат нуждаещите се , какво им е необходимо.
И както СЦ да представят бизнеса на Дженгиз за честен, мен не могат да ме убедят. Репликата на Дженгиз относно бизнеса му, че "не е вземал от бедните" ми говори за това. Не каза, че не е вземал от никой, значи е взимал от богатите, т.е. сам си е създал враговете.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 10:47 от mery_poppins1

# 214
Е порасна мечтата на Мехди. Сега вместо картофи ще раздава кебапчета на бедните.
Може и да го избелват сц., ама в очите на слепите. Той без това и до сега си беше бял за тях.
А пък честен бизнес с необходимост от три коли пазванти, целуване на ръка и стрелба още на петия час - колко да е честен?
Така да харесвам наивни внушения, направо се чувствам като амеба - една единствена напълно гладка клетка. Ма нейсе, забавление да става. 😀

# 215
dariVale 👍👍👍👍👍👍👍
У мен пак назряват едни въпроси 😜.
Започвам с хубавото, а то е, че Нух печели точки от мен. Май му свърши мекотелия период, дано устои на атаките от Мехди и Джемиле.
Дженгиз ако е баща на Мехди, защо излага сина си на такава опасност? Можеше да му даде парите ей така, да не споменава че са от него и да не поставя условие, да му върти бизнеса Мехди.
Дженгиз с такова богатство може да си живее в лукс, затворен в някоя къща непристъпна като крепост, а не да го хапят дървениците в затвора, който по виждане на СЦ не е никак безопасно място - камери се изключват, телефони се внасят, пари се размятат в пликове, всеки може да намушка всеки и т.н.
И след като е толкова богат Дженгиз, защо му пили толкова дни на Мехди за неговите мизерни 3000!?
Изравняването на Мехди и Баръш финансово, можеше СЦ да измислят някакво наследство или друго клише, но целта беше сериала да завие в мафиотска посока. Не им се получава много оригинално.
Добре, че са Баръш, Нермин, Саваш, Зейнеп, Нух (интересно ми е при него дали ще остане човек), дори и каката, за да продължа да следя епизодите. Ако действието 90% се запълва от крещене, търчане с извадени пистолети, по 5 минути отваряне на черни джипове и още 5 минути Мехди да слиза от колата, мен ще ми търсите в други теми 😜

# 216
  • Бургас
mery_poppins1 Логични въпроси, логични отговори!
И на мен думите на Мето, че този път бея е случил на човек ме учудиха.Като, че конкурс за поста е провеждал.Затова си обяснявам подпитването, настояването за пари/за да види дали е готов и той и адвоката му да прескочат закона/ и в същото време да се пази и да не разкрива слабостите си. Дженгиз просто го проверяваше дали е достоен за работата.
А що се отнася до стоенето му в затвора....препратка към "Черно бяла любов" - дядото се появи именно в затвора от където излизаше и влизаше когато си поиска и точно, когато Ферхат започна да се трансформира. Много сериозна беше и връзката - отмъщение и любов. Но до тук със сравненията / все пак сценаристките уж ги смениха, но това не значи, че не са начертали сюжетната линия/ Дано ни изненадат с нещо оправдаващо "смешните" мафиотски сцени.
Очаквам разгръщане образа на съвременния,турски Робин Худ, а каквото и да измислят сценаристите - Ибо ще се справи!

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 19:19 от aniksi

# 217
aniksi, точно образа на Робин Худ ми изникна след последния епизод.
Те нали всички богаташи са лоши и крадливи, та затова трябва някой да им вземе парите и да ги раздаде на бедните и честните. То имаше и такава реплика на Емине към Зейнеп.
За мен трансформацията на Мехди щеше да е, ако отново се захванеш с честен труд, и отново се стремеше са спечели Зейнеп, т.е. да се върнеше към Мехди от първите епизоди.

# 218
  • Плевен / София
За мен трансформацията на Мехди щеше да е, ако отново се захванеш с честен труд, и отново се стремеше са спечели Зейнеп, т.е. да се върнеше към Мехди от първите епизоди.
Този е по лесен, бърз...

# 219
  • Бургас
mery абсолютно точно , но няма как да се върне в първичния образ на Мехди, който с честен труд да спечели парите си и да се мери с Баръш. Защото е убеден, че той е причината за всичките му неволи. Аз поне го почуствах, още когато първият ден остави Зейнеп на работа - камерата се изтегли нагоре и го остави в  положение на точица.Толкова нищожен беше в този чужд за него свят.Затова тръгна да сменя имиджа си - дрехи, бизнес, къщи но...с методите които познаваше - честност, човечност и....агресия. Агресия, за която винаги имаше оправдание, но това е виждал, така е живял. И се видя до къде се докара...
Ето защо сега прие поднесеното му на тепсия / а нямаше и друг избор/, но пак е убеден, че неговите методи няма да го превърнат в мафиот. Това не ми харесва в образа му, че понякога му слагат силни думи в устата, а действията му са обратното на това, което заявява.

Laleli Taşhan - много важно в турската история място, където малкия Мехди получи завета на баща си. Да видим каква ще е ролята му във филма.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 13:36 от aniksi

# 220
И аз имах сходна теория като на съгражданката aniksi, че Джелял (или дядо Шапко, както си го наричам аз) не е случаен човек и е пряко свързан с "голямата мистерия", дето скалъпиха за Мехди.
Даже като се замисля, когато в началото на първи сезон майката искаше да го ожени, съображенията ѝ за това бяха именно да го "кротне", за да предотврати развитието му в стила на махленските бабаити, които обикновено свършват в затвора... И ние тогава решихме, че го оприличава на собствения си покоен съпруг, но също толкова валидно би било, ако тя знае чий син е - на мафиот, срещу когото нищо чудно и да е негодувала, защото е ставал повод съпругът ѝ да се забърква в каши и да попада в затвора, а оттам и неприязънта, прехвърлена към детето му - което хем знае, че не ѝ е виновно, хем не може да преодолее чувството и го тръсва на сестрите му.
Не знам дали и Джемиле знае каква е истината, цялата истина. Може да мисли, че Мехди не е син на майката, но да не знае, че не е изобщо нейн кръвен брат.

Аз си чакам бг превода, така че още не съм гледала серията, но покрай коментарите ви и това, което майка ми сподели (тя също е фенка на сериала, познайте кой я запали), виждам, че следваме познатата за турските дизита схема.
Независимо дали става дума за привидно лека романтична комедия или драма, неминуемо от средата - нататък, в историята има поне една-две катастрофи, болест, заплахи за живота, отвличане, противоречия между враждуващи семейства и т.н.
Това няма да ме накара да зарежа сериала - защото съм инвестирана в героите и някакси ги приемам като хора, които познавам в действителност, реални личности, чиято съдба не ми е безразлична... Обаче мога спокойно да мина и без повторенията и натрапването на някои аспекти, някакси ми се иска като веднъж някаква трудност е преживяна и преодоляна, да има и съответната поука, след която да се върви напред, а не героите да се озовават все в същата тиня, от която няма измъкване, а на зрителя му иде да си пререже вените от чувството на мътна безнадеждност...

Не ме интересува дали Зейнеп е ранена или е бил умишлено насочен настрани изстрел (въпреки, че ако ще се стреля във въздуха, обикновено се насочва нагоре оръжието, не директно срещу), дали патроните са истински или халосни, само да не ми убиват Нермин и да не нараняват невестулката, че после няма отърване от великомъченица Сакине - ще натяква чувството за вина и дълг до гроб към Зейнеп.

А пък мафиотския бос Мехди си падна точно на мястото - той и без това цял живот си придава изкуствена тежест като върви и говори с този дразнещ драматичен патос, сега поне има и останалите предпоставки налице.

Редактирам се, за да спомена само, че аз съм била на това място в Истанбул през 2009- тогава нали вървеше сериалът 1001 нощи, та на екскурзията ни бяха организирали и посещение на ресторант там, където се появи и актьорът, играещ Али Кемал, понеже заведението беше на чичо му.

# 221
За Лалели Ташхан щях да пиша, че ходих през 2013 заради сериала 1001 нощ , пих кафе там Simple Smile , все още беше оживен базар.
Преди 2 или 3 години реших да заведа приятелка - беше затворено, пусто и мн потискащо.
И сега се почувствах по същия начин, много тягостно ми стана от тази сцена и същевременно ми стана любопитно защо там?
Какво всъщност знаем за професията на бащата, не беше ли и той автомонтьор Simple Smile, що ще в този хан?
А бе, мафиотска им работа , ама на махленско ниво.
Така че нищо ново за Мехди, напразно му се радвахме в първи сезон.

И още нямаме обяснение защо майка му не го е заобичала.
Джемиле го спомена като нещо нормално едва ли не, без да посочва някаква причина.

# 222
  • Бургас
Ще има снимки и в ресторант "Ta şhan Arkat ′′ в Laleli Taşhan. Мето каза нещо от рода, че тук е "щаб квартирата" Yum

# 223
  • Плевен / София
Днес трябва има фраг....
Да се стоплим с по един салеп...

Обичам този образ на Демет-Зейнеп...толкова реален с противоречивите емоции, желание да помогне па макар и за сметка на собственото си щастие. Както казва "няма нищо по тежко от угризението на съвестта". Нейната
вече  е чиста....Изкара Мехди от затвора, където го вкара заради похищението. Да видим дали той ще си спази обещанието да не е заплаха за нея....За съжаление няма да е така и покушението над нея ще е заради предположението на Вейси, че те все още са заедно...Знае къде да удари и кое е болното място на Мехди...Дано стрелеца да е неточен...

# 224

И още нямаме обяснение защо майка му не го е заобичала.
Джемиле го спомена като нещо нормално едва ли не, без да посочва някаква причина.

Дано се сетят СЦ, че като подхвърлят някаква подсказка, да вземат да си я доразвият. То и гаджето на Мюжгян /вече му забравих името Simple Smile/, купи сервиза на Мехди, за да му прави мръсно, пък след това набързо решиха да го занулят СЦ.
Ще видим какво са ни приготвили СЦ за детството на Мехди, защото според мен той не е бил лишен съвсем от обич. Майка му не го е обичала, но се държеше добре с него. Обич е получил от сестрите си, а както видяхме и баща му се е интересувал и грижи за него /сцената с броеницата/, сигурно го е и обичал. За мен такава сляпа обич като на Мюжгян, а сега и на Джемиле, не мисля, че е много градивна и в полза на обекта на обич. Видяхме, как Мюжгян одобряваше всяка дума, постъпка и действие на Мехди. Видяхме и до какво го докара тази обич. Сега Джемиле постъпва по същия начин - всички трябва да одобряват и обичат Мехди. От Нух се очаква сляпо подчинение, защото не мисля, че Нух ще спре да обича Мехди, ако не работи с него. Братската му обич ще остане, но и Нух има право да постъпва според разбирането си за справедливост, порядъчност и честност. Джемиле колко бързо свикна с богатството, та чак сви устни, когато Нух разказваше, че иска да събере пари и пак да си отвори малко кафене. За свикването с богатството ми стана смешно, как веднага Джемиле се възползва от услугите на охраната, та ги изпрати за рамка, също така и Кибрит от улицата, как хвана ножа и вилицата в ресторанта и започна да се храни. Оправни са тия от махалата Simple Smile

BeaSnow, аз не инвестирам в толкова нестабилни неща, не само в турските сериали, но и в живота. Гледам за развлечение /защото с тия пандемии ми ограничиха другите по-смислените развлечения/ и когато мислите на СЦ преминат зад границата на фантазиите, аз съм до тук. За сега все още ми е интересен сериала и то най-вече с по-реалистичните образи в него.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 14:44 от mery_poppins1

Общи условия

Активация на акаунт