МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 16

• 61 084
  • 771
  •   1
Отговори
# 375
От къде сте? С 2 лоши СГ може да кандидатствате по фонда.

# 376
От Бургас

# 377
Здравейте, ние сме с много тежка олигоастенотератозооспермия, последва цитогенетичен анализ и микроделеции на У хромозомата. Микроделеции нямаме. Днес излезе генетичното изследване и доколкото разбирам има проблем. Ще чакам 4 дни до разговора с лекаря, за да разбера колко тежко е положението и какви варианти имаме, моля ако някоя от вас е виждала тази диагноза да сподели какво следва.

# 378
Здравейте, ние сме с много тежка олигоастенотератозооспермия, последва цитогенетичен анализ и микроделеции на У хромозомата. Микроделеции нямаме. Днес излезе генетичното изследване и доколкото разбирам има проблем. Ще чакам 4 дни до разговора с лекаря, за да разбера колко тежко е положението и какви варианти имаме, моля ако някоя от вас е виждала тази диагноза да сподели какво следва.

При нас диагнозата е същата, замразен трансфер бе единственото което ни предложиха

# 379
Ето и моят опит...
Преди 4 години имах интимни оплаквания, бившата ми приятелка настояваше да отида на уролог и отидох.Не съм се надявал,че на 28г ще имам страшно лоша СГ,концентрация 4 милиона мл.,без прогресивно подвижни и 1% морфология по Крюгер.Пуснах хормонални изледвания .
Тестостерон
Инхибин,
Фсх
Лх
Тсх
Т3,Т4
Антитела
Глюкоза
Холестерол
Генетични изследвания за микроделеции и кариотип.
Андрологът каза,че моят случай е необясним-идиопатичен ,но да съм бил спокоен защото 90% от случаите били такива.
Не исках да оставя нещата така и започнах сам да разучавам.Четох доста научни статии по темата, свързах се с американски специалисти в тази област и не се отказах да търся обяснение.
Оказа се че андролозите въобще не могат да тълкуват изследванията правилно и референтните стойности в лабораториите ни са абсурдни.
Ще ви дам пример, Тестостеронът при нас в повечето лаборатории се дава в реф.стойност от 250нг/дл до 800нг/дл , та 250нг / дл е нивото на 100годишен ,умиращ от рак мъж.Моето ниво първо беше 288нг/дл ,на 28 години и доктора каза,че щом съм в границите всичко е ок.
Един млад мъж до 40години,ако е под 400нг/дл, не е наред, каквото и да казва доктора.
При мен се оказа първопричината на проблема ,нелекуван метаболитен синдром ,високо кръвно, инсулинова резистентност ,сънна апнея и завишен кортизол.
Ето нещата, които нямаха почти никакъв ефект при мен:
Витамини
Антиоксиданти
Бабини зъби/Трибестан
Мака
Бърканици с мед
Андрозитол
Профертил

Само след добавка на Глюкофаж за няколко месеца,след години с никаква промяна ,морфологията стана от 1% на 4%. От 0% подвижни , станаха 30%.
Недиагностираната сънна апнея, стресът ,нощтни смени също могат да причинят тежки нарушения.
В моят случай ,всичките ми проблеми започнаха след нарушение на кортизоловия ритъм от нощтни смени ,което от своя страна води до повишаване на захарта и инсулина, намаляне на тестостерона, повишаване на висцералните мазнини.
Пробвах и Клостилбегит в началото без успех ,докато не разбрах правилният протокол.
Взима се или в ниска доза дневно 12.5мг или по 25мг през ден ,в комбинация с минерали(Борон,магнезий,цинк) ,които намалят SHBG ,което се покачва с Клостилбегит и прави общия тестостерон безполезен.
Провирон също намаля SHBG и действа добре с Клостилбегит.
Да обобщя, най-полезни за справянето с лоша СГ са ми били:
-Добрият сън ,лекуването на сънната апнея
-Глюкофаж
- Кортизол блокери
-Омега 3
-Берберин ,канела и всички билки за подобряване на инсулиновата чувствителност
- Клостилбегит в комбинация с Провирон и минералите ,които намалят SHBG, като Борон и Магнезий
- Ограничаване на въглехидратите
-Кардио всеки ден

Надявам се съм бил полезен🙂

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 09:24 от Александър Арабаджиев 697282

# 380
Здравейте,
Мъжът ми (47 г.) направи спермограма в репродуктивна клиника, защото от 9 месеца опитваме за бебе, но не се получава. Опитваме се да разчетем резултатите, но има неща, които не можем да си ги обясним, а часът ни е след 2 седмици. Заключението е тератозооспермия, левкоцитоспермия, хипоспермия. В същото време 15% от сперматозоидите са с нормална морфология. На какво би могло да се дължи повишеното количество левкоцити (и двамата нямаме абсолютно никакви оплаквания)? Какво би могло да се направи, за да се намалят левкоцитите?
Ще сме ви благодарни, ако споделите вашето мнение за спермограмата.

# 381
Най-вероятно има някаква инфекция, тогава се появяват левкоцитите, не случайно и в коментара пише да се направи микробиология. Нека занесе материал в лаборатория и да направят изследване за бактерии и т.н,особено за хламидия (тя пречи на забременяване) Другите показатели като гледам са добри, хипоспермията вероятно се дължи и на възрастта.
Здравейте,
Мъжът ми (47 г.) направи спермограма в репродуктивна клиника, защото от 9 месеца опитваме за бебе, но не се получава. Опитваме се да разчетем резултатите, но има неща, които не можем да си ги обясним, а часът ни е след 2 седмици. Заключението е тератозооспермия, левкоцитоспермия, хипоспермия. В същото време 15% от сперматозоидите са с нормална морфология. На какво би могло да се дължи повишеното количество левкоцити (и двамата нямаме абсолютно никакви оплаквания)? Какво би могло да се направи, за да се намалят левкоцитите?

# 382
Здравейте! Моля за мнение относно следната спермограма:
Спермограми
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Спермален анализ :      Профил   *   *
Цвят      Белезникав      Белезникав
Вискозитет      Нормален      Нормален
Втечняване      12   минути   < 60
pH      8.0      > = 7.2
Обем      4.5   ml   > = 1.5
Концентрация      16.60   milion/mL   > = 15.0
Общ брой сперматозоиди      74.8   M/Ejac.   
Подвижни сперматозоиди ( ПП+НП )%      57.0   %   > = 40.0
Прогресиращо подвижни сперматозоиди ( ПП )      37.0   %   > = 32.0
Непрогресиращо подвижни сперматозоиди ( НП )      20.0   %   
Неподвижни сперматозоиди ( IM )      43.0   %   
Концентрация на подвижните сперматозоиди(ПП+НП)      9.5   M/mL   >= 6.0
Концентрация на прогр.подвижните сперматозоиди(ПП)      6.2   M/mL   >= 5.0
Концентрация на функционалните сперматозоиди      1.3   M/mL   
Подвижни сперматозоиди ( ПП+НП )      42.8   M/Ejac.   >=16.0
Прогресиращо подвижни сперматозоиди ( ПП )      27.8   M/Ejac.   > =12.0
Функционални сперматозоиди      5.8   M/Ejac.   
Индекс на подвижност      28.0      > 80.0
Скорост      27.0   micron/s   >= 5.0
Морфология - нормални форми ( WHO 5th strict )      9.0   %   >= 4.0
Аглутинати      Не се наблюдават      
Агрегати      Не се наблюдават   
Не е правена в репродуктивна клиника, като предстои да направим изследване в специализирана такава. Лекарят отказа да я погледне по тази причина. Доколкото виждам морфологията е ниска, както и индекса на подвижност. Дали може да се постигне естествено забременяване с тези стойности?

# 383
Благодаря за отговора
Най-вероятно има някаква инфекция, тогава се появяват левкоцитите, не случайно и в коментара пише да се направи микробиология. Нека занесе материал в лаборатория и да направят изследване за бактерии и т.н,особено за хламидия (тя пречи на забременяване) Другите показатели като гледам са добри, хипоспермията вероятно се дължи и на възрастта.
Здравейте,

# 384
Здравейте,

След 1г безуспешни опити за бебе, започваме с консултациите със специалисти! Предвид възрастта ни ( 39 и 41г) нямаме много време 😊

Приятелят ми си направи обикновена СГ, от която става ясно, че е с олигозооспермия.

Питането ми е - на база резултата, в лека или тежка форма е олигозооспермията?

# 385
След месец направете разширена спермограма в репродуктивна клиника, т.е резултатът май не е от такава, прилича ми на Рамус...Тя ще даде по-ясна представа за положението и може да направите консултация с андролог.Левкоцитите може да.говорят за някаква инфекция,хубаво е да пуснете и една микробиология.
Здравейте,

След 1г безуспешни опити за бебе, започваме с консултациите със специалисти! Предвид възрастта ни ( 39 и 41г) нямаме много време 😊

Приятелят ми си направи обикновена СГ, от която става ясно, че е с олигозооспермия.

Питането ми е - на база резултата, в лека или тежка форма е олигозооспермията?

# 386
Много благодаря!
Още утре ще пусне микробиология.
Чакаме да ни се обадят за час в Надежда, след като попълних е въпросника, но вече трета седмица няма обаждане от тям.
Ще изчакаме още една седмица и ако няма резултат ще се обърнем към друга клиника.

# 387
Вчера говорих с генетик от Надежда и ми казаха, че ако искаме да се прехвърлим в Надежда, ще чакаме 3-4-5 месеца. Относно спермограмите, достоверни резултати показват единствено спермограмите в репродуктивни клиники.

# 388
Имаме още няколко изследвания, които трябва да направим и ако до тогава нямаме насрочен час, ще направим консултация в друга клиника.
Спряхме се на Надежда, защото наши близки приятели бяха изключително доволни.
Относно спермограмата, в края на месеца ще пусне нова в репродуктивна клиника!
Още веднъж благодаря за инфото!

# 389
Момичета, просто се обадете и си запишете час при някой от репродуктивните за първичен преглед. С въпросника доста ще си почакате... Така направи и моя колежка, след като я посъветвах, тъй като и тя смени клиниката. Хубаво е да имате и някаква консултация с андролог, защото ако сте с мъжки фактор неговото становище ще ви трябва,за да кандидатствате по фонда.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 23:39 от jinchen

Общи условия

Активация на акаунт