Инсулт - сблъскване с тази болест. Моля споделете! - Тема 2

• 22 758
  • 365
  •   1
Отговори
# 330
  • Милано
Пламъче, съболезнавания и светъл път на милата ти майчица.

# 331
https://spravochnik.framar.bg/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1% … D0%B8%D0%B7%D0%B0
ето я клиничната пътека за исхемичен инсулт.

# 332
Добър вечер на всички! Моля да споделите мнение за рехабилитационен център МБАЛ Сердика гр.София. Звъняхме в тученица,Токуда; Окръжна болница Плевен и на още няколко места но никъде нямаше места. От сърце и мозък ни препоръчаха след изписването да се започне с рехабилитация и физиотерапия .Дано не сгрешим с това действие.

# 333
  • Г. О.
Пламъче, моите съболезнования! Да почива в мир майка ти:(

# 334
Пламъче, съболезнования. Светъл път на душата на майка ти. Hands Pray

Korneliq Kunova 765873,    рехабилитацията след инсулт е важна. Два пъти съм го преживявала - и с татко с исхемичен инсулт, и с майка с хеморагичен. И двата пъти рехабилитацията помогна.
В Сердика съм била в сградата на Дамян Груев. С добри впечатления съм от там. Дори в старата сграда са успели да създадат добри условия и поддържат чистота. Предполагам, че и другите им бази са така.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 23:17 от Diorela

# 335
Цените в Сердика са доста високи. Нямам личен опит. Ходихме с детето на проба с локомата, но цената  която ни поискаха не ми е по джоба. Не помня точно, беше преди 4 години.

# 336
  • Русе
Добър ден на всички! Настанихме майка ми в медицински център Сердика в гр София,веднага след като я изписаха от Плевен.Нормално ли е в момента да има халюцинации след инсулта,когато отидем да я видим иска да си ходи.В центъра и правят процедури,но все още не може да пази баланс и не става.Инсулта го е получила на 03.02.При вас или вашите близки след колко време започна лицето да се подобрява,да се изправя? В момента аз и сестра ми се притесняваме да не сме сгрешили,че от една в болница в друга я преместихме.В центъра ще бъде настанена за 28 дни,но имаме чувството,че мама все още не осъзнава какво и се е случило.Иска да става,но не може.Благодаря и се извинявам,ако съм натоварила с притесненията си някой,но не знам какво да очакваме,притесняваме се дали ще с успее да се възстанови. Хубав ден!

# 337
Моята майка също в началото не осъзнаваше какво се случва. Настаних я след болницата в Болница за рехабилитация и там започнаха с раздвижването. На 40-я ден започна да ходи и се прибра у дома. Започна и да изговаря определени думи.
За жалост година и три месеца по-късно още не може да чете, но пък вече доста добре се справя с говоренето. Подвижна е, но все още чувства изтръпвания в половината, която беше засегната.

# 338
  • Г. О.
Здравей, kkunova. Да, при моята майка имаше халюцинации. Случваше се сутринта да ми каже, че е сготвила нещо за мен, а всъщност го беше сготвил баща ми.. че ще ходи до магазина или че е ставала до тоалетна, а всъщност ѝ се е ходило до тоалетна, но тя не можеше да става. Казвала ми е, че ѝ е ходила на свиждане една нейна позната, казваше "ей тука беше, до леглото ми", а жената изобщо не е идвала. Така че, да, това се случва, според мен, при хората, които са изкарали по-тежък инсулт.
Много е важно раздвижването и цялостната рехабилитация. Успех на майка ти!

# 339
Ами аз не мисля че това са халюцинации, а се бъркат. Баща ми също беше така половин година. Казваше, че вечерта докато аз съм спяла са го водили майка ми и близък с одеалото до болницата и са го оставили в градинката. Че вратата на банята ни е заведение, че в коридора са докторите и ги викаше по име. Ей такива.
Но не да вижда човек пред него и да ми казва, че е там и аз не го виждам. Това си е чиста халюцинация. Или да вижда животни, примерно. И да ми казва виж ги, или не ги ли виждаш?
Тоест, не е в момента случващото се. Говорят за минали събития. Еди кой си е идвал. Еди какво си се е случило. Мозъкът им е увреден и са объркани.
Татко като спря хапчетата след 6-ти месец дойде на себе си. Иначе викаше нощем за помощ, полиция и разни доктори. Трудна работа беше.
Мисля че за мозъка е добре ако спят. Да си почива. При безсъние може да започнат и да халюцинират.

# 340
Точно така се прави, веднага след болницата- рехабилитация, колкото повече, толкова по- добре. За говора в рехабилитацията в Банкя има и логопед, наред с другото, полагат и се две рехабилитации в годината по 10 дни по здравна каса.

# 341
  • Sofia
За говора в рехабилитацията в Банкя има и логопед, наред с другото, полагат и се две рехабилитации в годината по 10 дни по здравна каса.
Навремето, като звънях в Банкя, ми казаха че рехабилитациите им били за хора, които могат да се обслужват сами.

# 342
Татко беше с изсхемичен инсулт. Изписаха го направо в къщи. Нищо не ни казаха за рехабилитация тогва. Близка ни посъветва и намерихме рехабилитатор, който да идва в къщи. Имаше подобрения, но инсулта беше тежък и така и си остана на легло и парализиран.
Майка беше с хеморагичен, удари си главата. След болницата направо я закарахме към отделение по физиотерапия.  В болницата минаваше рехабилитатор, не можеше да ходи, бъркаше посоките, като стъпваше. Но след физиотерапията, с наша помощ, успя да качи стълбите пред къщата и за половин година се възстанови.
Тя имаше халюцинации месец след операция на жлъчка. Казваше ми, че половината стая е нещо друго, виждаше някаква жена с бастунче до леглото и др. подобни. Лекрите казаха, че много рядко, но има описани такива случаи.

# 343
Здравейте! Радвам се, че ви има!
Миналата седмица /13.03/ мъжът ми /45 г./ е откаран по спешност в спешното отделение със симптоми световъртеж, изтръпване на лявата част на тялото, леко завалян говор, също и повишено кръвно. При пристигането им в спешното лека- полека симптомите отшумяват. Карат го да си вдигне краката, ръцете... при пристигането ми, ги попитах дали няма да му се направи скенер /поне/. Дежурният лекар беше невролог, а след това дойде и  невролог от отделението... според тях нямало нужда от скенер... Изпращат ни вкъщи. Но искахме да да сме сигурни и затова записахме час за ЯМР за днес 17.03. От ЯМР стана ясно, че има прекарат инсулт на малкия мозък. Няма засегнати части от тялото, нито засегнат говор, все едно му няма нищо. Посетихме и невролог, който му назначи лечение.
Притеснена съм, че не са реагирали адекватно в спешното. Да сме пропуснали нещо? Ако има някой с подобна ситуация, моля да сподели!

# 344
Дайте диска от скенера за второ мнение, но само диска, не им казвайте какво са ви казали.

Общи условия

Активация на акаунт