ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът е обратно пред екрана и за мама винено време пак настана

• 32 204
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Все по-често се говори за long covid ефектите дори и при хора минали през ковид сравнително леко.
Мен по едно време яко ме беше затресла параноята ако се разболеем с ММ и се наложи да влезем в болница кои ще гледа децата. С ваксината един вид си купих доза спокойствие.

# 271
  • Някъде в Европа...
Т.е. ако си го преболедувал, трябва и да се ваксинираш за можеш да пътуваш или да си платиш ПСР?!  При положение, че масово се ваксинират хора с ваксина 60-70 % ефективност, това е по-голяма гаранция от естественият имунитет?
Това е още една от безумиците....
Грийн, с това съм напълно съгласна - единствено "отговорното" поведение е към най-близките ти, и то не да ги предпазиш, а да не ги поставяш в стресови ситуации ако се разболееш и го караш тежко...
Не виждам как на някой непознат би му "пукало" дали карам тежко или леко вируса, та да ме държи отговорна дали съм се ваксинирала или не...Моята ваксинация не му дава сигурност, че няма да го заразя...
Не съм антиваксър в никакъв случай, даже напротив, но за мене си, в тази ваксина не виждам смисъл, още повече, че е и временна и при положение, че нямаш достатъчна информираност...Вероятно съм крайна...

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 15:26 от AIR

# 272
  • София
Безумие е че няма яснота и регламент на поведение- нито за карантиниране, нито за боледуване, нито за имунизация...Всички  на общо основание третират.Поне за децата могат да разпишат черно на бяло при условие че никъде не ги ваксинират, да кажат че няма да се изисква за тях! ЕЛементарни на пръв поглед неща, но носещи конкретика и яснота за някои групи от населението.Ок- за децата ще пускаме пср тестове,но нека е видно изискването и да си знаем.Същото е и с бързите антигенни-хем ги признават от МЗ, хем не важат на границата Wink Тук има и немалки финансови интереси.

# 273
  • Между гори и планини
Никога не съм мислила,  че ще стана антиваксьор, но тая кампания ми е отвратителна. Не мога да повярвам в нещо създадено толкова на бързо, без дълги и задълбочени тестове. След около 5г ще стане ясно работи ли , или не . По вероятно като грипа постоянно ще има нови щамове. Ваксиниране на всеки няколко месеца ли ни чака? Абсурд е да си го причиня,  само за да си топна краката на гръцкото море.
Не приемайте думите ми лично, това е само мое мнение.
Младежът здраво пише по английски,  дала им е 10 страници голям формат упражнения. В четвъртък свършва карантината,  в неделя е състезанието по английски език.

# 274
  • Някъде в Европа...
Много ми е интересно ако се иска ваксинация да пътуваш, с каква валидност ще е този документ и как ще се определи валидността, при положение, че не се знае продължителността на действие на ваксината?
....Едни пионки в Голямата игра...

# 275
  • о`майна лунна нощ е
AIR, и аз съм си го задавала този въпрос,
Скрит текст:
но яснота едва ли ще има преди лятото, да не кажа чак в началото на другата година. Подозирам, че лятото ще я караме на ваксина или -ПСР, за да излезем където и да било.
В началото бях твърдо против тях. С времето промених мнението си и поне в моите очи ваксината вече е по-малкото зло. Не ми е толкова за пътуванията. Нямаше да се боцна конкретно заради такова и по-скоро щях да си спестя напускането на страната. Друго ме подтикна да преосмисля позицията си. Най-вече тежките последици на хора около мен, които с месеци са като разглобени след прекаран Ковид. Имам приятелка с оток на белите дробове, възпаление на миокарда и едва дишаща все още, а преболедува ноември. На друг познат едва му спасиха крака след запушване на голям кръвоносен съд, и то три дена, след като го освободиха от ковид отделението в болницата. Трети не оцеля ...

green_dawn - имаше подобна ситуация с наш колега. При двама родители в болница, той беше взел децата им да ги гледа. Явно не е имало друг възрастен, който да ги поеме и човекът ги прие в семейството си, докато родителите се оправят. Добри хора е имало и ще има.

Прави сте, че се отплеснахме.

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 15:56 от `ТуиГ

# 276
  • София
Чета ви с интерес, но не ми се навлиза в темата за ваксинирането. За тази година не планираме пътувания извън страната. За момента няма да се ваксинирам нито аз, нито ММ. Подкрепям мнението на AIR.

# 277
  • Отвъд алеята зад шкафа
А защо смятате, че след ваксинация ще се разболеете от ковид?

Ваксинация за пътуване не се изисква никъде, тя не е условие за пътуване, не пускайте грешна информация. И в този момент може да пътувате където си поискате, но в повечето случаи ще сте под карантина след пристигане и/или ще ви е нужен ПСР тест. Ако сте ваксинирани, вероятно няма да има нужда от карантина, това ще е разликата.

А за бързината на ваксините - всички тестове и изследвания са вървяли паралелно, наляти са милиарди долари. В крайна сметка не е задължителна ваксината, който не иска, да си стои вкъщи и да се пази. Но да не се сърди, че някои хора ще пътуват или ще ходят по ресторанти.

# 278
Ковид, морето и ресторантите какво общо имат с темата? Има няколко теми за ковид.

# 279
  • София
Намерих статията за Вълчев, ваксините и ПО:
https://bnr.bg/varna/post/101424597

# 280
  • Между гори и планини
То остана и с документ,  че ки ваксиниран да отидеш на ресторант 🙄 Но както е тръгнало,  може е да е възможно.
Ще си правим пикници на открито и софри на двора.
Гости да идват само след негативен тест 😂
Луда работа!

# 281
  • Отвъд алеята зад шкафа
Пътищата за постигане на имунитет са два. Изборът е личен.

Децата ми са с антитела, но голямата е ДО. Защото "пази" тези, които нямат. Но това не може да продължава до безкрай.

# 282
Чета ви с интерес, но не ми се навлиза в темата за ваксинирането. За тази година не планираме пътувания извън страната. За момента няма да се ваксинирам нито аз, нито ММ. Подкрепям мнението на AIR.
И ние така. Има прекрасни кътчета на българското море и планина.

Нека не се делим на отговорни и безотговорни спрямо ваксините.  Решението дали да се ваксинира човек е лично и базирано на толкова много нюанси: здравен статус, прекарали вируса, алергии, личен опит и виждания. Аз нямам нищо против ваксинирането, приветствам го, но не съм ок да ми се вменява вина, че на този етап съм решила да се въздържа от ваксина.

МОН и МЗ нямат право да лишават децата от достъп до образование и да обвързват ваксинационната кампания с присъственото обучение. Едно такова решение/заповед или каквото го създадат, би паднало веднага в съда.
Ограниченията за пътувания на неваксинирани също не са ок и това тепърва ще става ясно. Има резолюция на ЕП, че не може да се ограничава свободата на придвижване в ЕС на база поставени ваксини.

# 283
Децата нали бяха извън пандемията, как биха могли да ги обвържат?!
Ваксината няма официални противопоказания, чак за бременни я рекламират вече, но редица лекуващи лекари изказват мнение за конкретни лица да са предпазливи и да не бързат. Отделно едва от броени дни( даже едва 2!) пуснаха центрове за ваксиниране, и вече се делим на отговорни  и безотговорни? С основна мотивация море и ресторанти? Няма да коментирам повече, не искам да критикувам, но нека се придържаме към темата -8 клас. Останалото е наистина излишно.

# 284
  • София
За децата PCR значи ще е задължителен за чужбина. Както казах мен вече ме вълнуват езикови лагери и екскурзии
От СМГ, а и 145-то немските паралелки засега имат планирана езикова екскурзия. През Велбург отново - подобна - https://www.welburg.net/%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0 … D1%80%D0%B8%D1%8F
Надявам се, че няма отново да се отложи. Близначките ходиха след четвърти клас от 145-то, миналата година малката трябваше да пътува, но се отложи. Засега твърдят, че ще се организира, малката си остана записана, а каките ги записах към групата от СМГ, макар да не са с немски.
Бях гледала и други неорганизирани от тук лагери с идеята със синът на приятелка от Хамбург да ги пуснем заедно, но децата предпочитат с приятели от тук да са. Те обаче не бяха езикови лагери, а обикновени лагери в Германия за деца.
П.П Знаете ли дали има някъде  списък с думи по немски език за ниво А2-В1 с превод на български в електронен формат? Моите ми се струва, че доста изостават с думите, а ми отнема много време да им превеждам аз думи за да им давам да ги учат.

Общи условия

Активация на акаунт