Седмокласници 2020/2021 - Тема 8

• 32 303
  • 749
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Vava, да ти е живо и здраво порасналото момиче. Да е успешно, да сбъдва мечтите си и много да ви радва.

Моята девойка вчера даже успяха да я изпитат, оплака се: "знаех си аз, че ще ме изпитат по Биология". Реших да ѝ спестя информацията как едно време ни се разминаваше изпитването на РД Joy а и нямаше как да го приложи.
При тях няма отхлабване, единственото "облекчение" при ДО, че някои деца успяват да препишат (притеснявам се, че почва да им харесва ДОто, стават сутрин по-късно, не бързат за училище/школи).
Скрит текст:
преди няколко дни ми пускат началото чат с г-жата по математика и ми пише "тя май си мисли, че съм препивала", в крайна сметка чата завърши, че "заради глупави грешки на контролното, тя ще има 5, а преписвалите 6" (не всички 6 са на преписвалите). Поне се успокои, че госпожата не мисли, че преписва. 1 срок по г-жата бе разбрала за преписване, някой бе натопил групичката, пратени й бяха снимки от чат.
При нея сбирката бе с още 3 деца - събраха се след училище в къщи: хапнали, играли настолни игри, после девойката ги разходила в парка до нас, показала им квартала, люляли се на детска площадка и се върнаха в къщи и заседнаха пак на настолни игри. Аз се бях оттеглила от вкъщи до към 18:00 (добре, че има къде, след това се затворихме с таткото в спалнята, да не ги притесняваме. Чува се по едно нещо някакъв странен шум и той: "Какво правят, какво чука така?“, аз: "Не знам, но няма и да проверя, дори да чупят нещо в момента"Joy, не, че можеше да е нещо такова. След това питах девойката се и оказа се някаква игра с дървени блокчета, които трябва да се бутат).
Да покажа частта от подаръка ѝ, който много ѝ хареса:
Скрит текст:

Пробва тебеширите за кичури, маза нещо, почти не се виждаше Joy

Аз съм ок с каквато и да е информация за бъдещето на децата. Определено съм притеснена от промените и профилирането, от ограничаването за кандидатстването. Следя разни теми, но гледам да си трая там, че ще се обадя някъде не на място Blush

# 691
Бегби, защото за Германия в нехуманитарните специалности преди имаше теми по мат., които немците учеха в гимназия, а ние не. Например диференциални уравнения. Съответно по разни предмети директно започват да ги прилагат, а нашите тепърва трябва да ги научат.
Това е добре, че има школи, които подготвят тук. Явно са усетили нишата и са реагирали.

Десем, Вава, да са ви живи и здрави девойките!

Дайв, благодаря!

Подадохме вчера за лк. Много народ имаше.

Десем, какво представлява подаръкът?
Нещо не разбирам от снимките.

Онзи ден се загледах в лаптопа в училищния чат. Едно дете писало в 3ч през нощта, че пише домашно и е трудно. Друго му отговаря нещо и накрая се включва и учителката да им каже да лягат.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 11:27 от Дъждец

# 692
Честито на всички рожденици, които съм пропуснала. Да са здрави и щастливи! Да сбъднат всичките си мечти!

Desem, обеците са страхотни. Имам такъв тип, много си ги харесвам Simple Smile На младо момиче със сигурност ще стоят страхотно!

За среща съм навита на момента! Само кажете къде? И да е в почивен ден де Simple Smile))

Мен лично, информация за университет, нива, хорариуми и т.н. в момента не са ми на дневен ред. Сега ме интересува как да го накарам да направи някой пробен, да му напомня, че е по-добре да влезе в паралелка с различен от АЕ, чужд език и то така, че накрая сам да си вземе решението. Защото дори и да не го научи по критериите на някой, със сигурност в живота ще му е от полза да знае, макар и малко два чужди езика. Все ще измислим и университет, в който да може да влезе, но ще го мислим след няколко години, когато има по ясна представа какво иска.

На мен ми харесва ИИЧЕ, набляга се на езика една година, разказвателните в 9 клас, не знам как ще са, но не ме притесняват, все ще ги избутат Simple Smile С РИЧЕ, сигурно не съм права, но ми изглежда като с английския до 7 клас, учи се, ама колко е под въпрос Simple Smile

Buzzy, добре е детето само да вземе решение, но ако ние не ги насочим, после ще вземат решение, което няма да ни устройва ( при нас най-лесното съпротивление Simple Smile) Така че, много обсъждане на желанията и възможностите е решението Simple Smile

# 693
Докато се наканя и Дъждец го е написала. Само да добавя и Холандия в списъка, моя го караха да държи тест по мат в престижен уни в Холандия и на теста имаше задача с производни и задача от теория на вероятностите. Които той беше учил в СМГ, а не в училище. На елементарно ниво, разбира се, но трябва да си ги учил. По новата програма се.учат в гимназията в мат профил в 11 и 12 клас, по старата не се учеха в мат профил, освен ако учител не прояви самоинициатива (За НЕГ потребителка писа за такава)

За хорариумите, явно според някои тук от МОН са изобретили нов вид аритметика. Каквото и да е учебното съдържание и където и да се води (прогимназия или гимвазия), за 5 години (8-12 клас) имахе по старата програма  Х общ брой часове, от които У за профили и Z за останалите предмети (които и да са те).  X=Y+Z   По новата имаме  У+n на брой профилиращи часове общо за петте години и тези допълнителни n часове трябва да се вземат от някъде. Или ще са за сметка намаление на останалите непрофилирани предмети, или ще са за сметка на увеличение на общия брой часове. Тоест за 5те години 8-12 клас или имаме X=(Y+n)+( Z- n), или имаме  X+n =(Y+n) + Z. Проста аритметика, която не зависи от ничии конкретни сметки.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 12:18 от Анонимен

# 694
Бегби, защото за Германия в нехуманитарните специалности преди имаше теми по мат., които немците учеха в гимназия, а ние не. Например диференциални уравнения. Съответно по разни предмети директно започват да ги прилагат, а нашите тепърва трябва да ги научат.
Това е добре, че има школи, които подготвят тук. Явно са усетили нишата и са реагирали.

а сега има ли ги още тези теми по мат, които нашите няма да ги учат? Т.е. остават вариантите със доп. обучение със школи, ако желаеш да кандидатстваш в такъв уни и с такава паралелка?

# 695

а сега има ли ги още тези теми по мат, които нашите няма да ги учат? Т.е. остават вариантите със доп. обучение със школи, ако желаеш да кандидатстваш в такъв уни и с такава паралелка?
Има ги в Холандия и Германия,  но вече и нашите ще ги учат по новата програма, ако са в профил мат, в 11 и 12 клас. Което е плюс на новата система. Дали обаче часовете са достатъчно да ги научат, ако мат не е 1 профил, е отделен въпрос. Като цяло за мат говоря, не конкретно за този вид мат. Тоест, за мен нуждата от извънкласни подготовка за мат, ако е с езикови 2 профила, си остава и сега въпреки промяната в съдържанието. Иначе всеки си решава за себе си.

По този повод, по наше време входен изпит/тест в Холандия или Германия беше по-скоро изключение. Напоследък наблюдавам, че все повече става правило, особено за Холандия след Брекзит, който засили интереса към нея. Също и изисквания за хорариум. Това  е начин да отсеят от повече  кандидати за по-малко места. Става въпрос за СТЕМ и финансова икономика, да уточня, моите наблюдения са за там. Ако няма конкуренция, тогава тези разсъждения не важат, всеки ще влезе. Но тогава пък възниква въпросът струва ли си да влиза точно там.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 12:45 от Анонимен

# 696
Аз тихичко да запитам дали случайно излязоха решенията на втори модул на ПИ МАТ на Вектор от февруари, който е в пощата?

# 697
  • София
За хорариумите, явно според някои тук от МОН са изобретили нов вид аритметика.
Не, според някои тук, МОН са преструктурирали системата на училищното образование, при което приключването на основно образование/началото на гимназиалното вече се случват в различен клас и съответно са преструктурирали, частично изменили учебния материал и неговото разпределение по класове. Знам, че за теб ще е шок, но животът не е само математика. Погледни отново, но внимателно табличката на Дидева за часовете по старата и новата програма и може да ти стане ясно. Или пък не. Аз се отказвам.

# 698
Някой знае ли къде трябва да следя за резелтатите от оли по физика? Дали в сайта на руо или в училището,
където се проведе областния кръг?

# 699
На сайта на училището координатор. На сайта на РУО също трябва да пуснат линк към тях.

# 700
Благодаря, момичета, за хубавите пожелания, да има много здраве радост и късмет и за вашите деца, и успех през тази трудна учебна година!
Освен към езиковите гимназии, моята девойка проявява интерес към НПМГ с математика и информатика, ТУЕС и ПГИИ , в която има клас с компютърна графика. Не мога да разбера дали в професионалните гимназии ще има достатъчно часове, които да покрият необходимия хорариум за кандидатстване например с математика в чужд университет. Освен това има ли изобщо някакъв шанс за НПМГ при условие, че няма участие в олимпиадата по математика.

# 701
Предмети, по които се провежда НВО, не участват балообразуването с резултат от олимпиада.
Балообразуването за паралелките с профил Математически в НПМГ не включва резултат от олимпиада.

# 702
  • София
А някой дали знае ще се появят ли някъде резултатите от олимпиадите???

# 703
VAVA,  за мен е най-добре да  проверите хорариумите по мат като профил в проф. гимназии, където имате интерес, от сайтовете им, и да видите унитата, които ви интересуват, какви изисквания имат. Водещото е езикът, за чужбина, на английски е едно, на немски, друго, на френски, трето. Ако знаете с какъв език ще е детето, може да питате евентуално в темите за висше образование на този език за ориентир, те хорариум едва ли ще знаят, но могат да ви насочат  къде де търсите, евентуално, или пък кои унита си струват да се гледат. Успех на детето!
Ако няма на сайтовете, може пак в тема от тук да питате, те май повечето имат отделни теми. Би трябвало хорариумите вече да ги има, ако не на сайта, поне от майки в темата да има информация.

# 704
В професионалните гимназии не се осъществява профилирана подготовка.

Общи условия

Активация на акаунт