Любители на Котки - Тема 156

• 31 920
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Скрит текст:
За съжаление Зак няма шанс да изгони гълъбите, дори и да вилнее на двора. Има шанс само ако западноевропейските гълъби са много по-страхливи от софийските. Тук се случва обратното - сипваш храна на уличните котки и в много случаи цяло ято гълъби се спуска, прогонва котките и изяжда храната им.
Аз имам фобия от птици. Надявам се да бягат от него.Диви гълъби са. Има папагали, свраки, гларуси, косояе и разни други, които не разпознавам. Той няма да може да ги хване, заради звънчето/макар, че Фин си беше хванал кълвач/а и се надявам да не се случи, защото съм сигурна, че ще го изязе. Фин само си играеше с тях, но Зак е лакомник.
Гълъбите са ми напаст тук, не мога да изчистя една част от  градината от цапаниците им.
Защо пък имаш фобия от птици? Много от тях са симпатични, а повечето са много полезни. Но със сигурност нямате диви папагали! Гларуси, ако не сте близо до морето, може рядко да се мяркат. Но за съжаление гълъбите са голяма напаст. Като бях дете, в центъра на София изобщо нямаше гълъби, имаше много симпатични гугутки и много врабчета. С нашествието на гадните нахални гълъби първо изчезнаха гугутките ( преди мнооого години), в последните няколко години изчезнаха и врабчетата (не знам дали заради масираното нашествие на сойки и врани).
Примери за много симпатични малки пилета, невероятно полезни - синигери и лястовици. Синигери има в София, но не са много. За съжаление никога не е имало лястовички.
А гълъбите, които изяждат храната на уличните котки, определено са диви, а не расови, гледани в клетки. И са нагли от много години.
Единственият начин да видиш, дали Зак ще ги разкара, е ако решиш, да го пуснеш на двора.
Сещам се и за нещо, за което мразя сойки.
Преди много години непрежалимата Лъки беше побъркана от една сойка на село. От една почти изкоренена и полегнала ябълка тръгнали тънки вертикални клони. И една перната гадина кацнала на върха. Лъки стои отдолу на частично отрязания дънер, трака по котешки зъби и се ядосва, че няма как да докопа пернатото.
А то през по-малко от минута откъсва листо от клона, хвърля го долу и грачи зловещо  и дразни котката. Това продължи много дълго време.
Да не говоря, че на село до череши и грозде не мога да се доредя - пилците ги изяждат още неузрели. И почти всички ябълки са накълвани и не стават занищо. 
 Тогава не съм и предполагала, че ще видя сойка в голям град, а сега са масови в центъра на София...
Определено ми липсват гугутките и врабчетата...
За сметка на това вече си имаме и инцидентни гларуси, на много километри от каквато и да е вода. Побъркана природа.

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 23:57 от Недоволна

# 586
И аз години наред сякаш не виждах врабчетата из града. Но от няколко седмици се завъртяха няколко на едно дръвче в двора до службата ми. Започнах да им оставям на перваза трохички и белени слънчогледови семенца и те ставаха все повече и повече на дървото. Вече ми се струваше, че дори се научиха и щом ме видят на терасата ятото заема позиции по дървото. Така им се радвах;
Днес обаче за моя изненада нямаше нито едно птиче на дървото. Реших, че причината е във времето. После обаче, когато излизах по работа на тротоара отсреща и в храстите видях много пера. Изглежда някоя котка си е направила пир с пернатичко. Възможно ли е това да е причината да ги няма на дървото?

# 587
Холандия се гордеела с разнообразието си от птици. Папагалите са диви и на ята. Зелени.Гълъбите са гривяци,нямам предвид,че са диви,защото не се гледат в клетка. На брега на Северно море съм.
Имам  ужас от птици, това не може да се контролира. Аз не разбирам как някои не хресват змии и паяци, примерно 😊🌻

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 08:35 от red soul

# 588
Липсата на традиционни птици в града и заместването им с други се дължи на промяната в екосистемите.
Изсичането на дърветата, намаляването на парковете, заместването или добавянето на растителни видове.
Вие мислите ли, че врабче или синигер могат да гнездят на палми? ... а те са вече част от пейзажа, защото хората не разбират.
Превернаха Пловдив и околностите в Ривиера с тези палми. Вместо чинар ( продто пример) слагат магнолия...
Идват хора - идват и нетипични видове. сойките са всеядни, затова се увеличават. Виждали сте как кълват и мърша по блъснати животни на пътя.
Гълъбите са силни и издържливи...

# 589
Липсата на традиционни птици в града и заместването им с други се дължи на промяната в екосистемите.
Изсичането на дърветата, намаляването на парковете, заместването или добавянето на растителни видове.
Вие мислите ли, че врабче или синигер могат да гнездят на палми? ... а те са вече част от пейзажа, защото хората не разбират.
Превернаха Пловдив и околностите в Ривиера с тези палми. Вместо чинар ( продто пример) слагат магнолия...
Идват хора - идват и нетипични видове. сойките са всеядни, затова се увеличават. Виждали сте как кълват и мърша по блъснати животни на пътя.
Гълъбите са силни и издържливи...
Точно така, и затова са виновни хората, а не другите животни. Колкото и един хищник да ловува не изчезват видове животни и т.н., защото в природата има баланс, не че е побъркана природа както написа някой по-горе. Но появат ли се хората ...

Red soul , пишеш че си в Холандия и Зак ли е оттам? Помня историята на осиновяването му и се чудя и там ли имат проблем с бездомничета като у нас? (Проблем който също идва от хората).

# 590
В Холандия няма бездомни животни.Зак е взет от България.Щях да осиновявам един изоставен 6 год,заради пандемията,която започна,идването му се забави,бях платила всикчо да се подготви и когато вече можеше да се пътува,превозвачите уж го изгубиха на паркинг в Германия.Бях писала вече-влязох в техни групи,имаше хора,които с еорганизираха и ходиха 2 пъти на 2 различни паркинга да търсят Тибо,пускахме обяви,писах до всички около приюти и вет клиники..Изчезна този котарак.После един друг,на когото случайно намерих собствениците.След 6м.в групите за осиновяване на животни попаднах на Зак. Тук също гледах,но имат изисквания-без деца,с градина,без градина,да вземеш още едно...Трудна работа.Зак си го донесох сама от БГ,вече не разчитам на превозвачи.Дори в паспорта му е записано,че  ероден месец по-рано,за да може да пътува.Вет каза,че е едър и няма проблем.

# 591
  • Стара Загора
Малката си е отворила шевовете, пак сме в клиниката да в шията по спешност....

# 592
Боже, ужас.
Пиши като мине..

# 593
Ред Соул,
Ако всеки, който живее в чужбина вземаше по 1 изоставено животно като се пробира всяка година ... ехе - и в чужбина щяха да са щастливи и в БГ по -малко бездомни Simple Smile

# 594
  • Между гори и планини
Малката си е отворила шевовете, пак сме в клиниката да в шията по спешност....
Ей, това коте, само да го мислим! Дано бързо се оправи!

# 595
  • София
Здравейте!  Вредно ли е  храненето на женска котка само с гранула? Откакто Изи беше болна не съм и давала никакви паучове, защото сметнах, че може от тях също да се  засилва диарията и🙄Чудя се дали да опитам да и давам, или само някакви лакомства за разнообразие🤔

# 596
Чета, че споменавате птици

Храня 6 синигера и 2 сойки, но последно време идва ято врабчета и изяжда всичко за часове.

# 597
Ред Соул,
Ако всеки, който живее в чужбина вземаше по 1 изоставено животно като се пробира всяка година ... ехе - и в чужбина щяха да са щастливи и в БГ по -малко бездомни Simple Smile

Има една приказка-спаси един човек и ще си спасил човечеството. Ама е утопия.То не мож смогна на всикчи,при положение,че дори и някой стопани смятат,че кастрацията е лошо нещо.Аз разбирам да не кастрират,ама да си носят отговорност за цялото поколение на любимеца си.Тук кастрацият ае задължителна,кучетата дори задължително минават през училище.Хората са решили проблема.В групите видях,че има много животни,които се осиновяват в чужбина,но дори и това  екапка в морето.Сега,напролет пак ще стане лудница с котета.

# 598
  • Между гори и планини
Котарака на сестрата на мъжа ми в САЩ нямаше нокти на предните лапички . Докато били бебета така им ги махали до фалангата... ужасно ми се струва.
Ние на село имаме всякакви птици. Рояк врабчета ядат в краката на кокошките, в кокошарника първо имах едно гнездо но лястовици,  миналата година станаха 3, има сойки , красиви и умни,  славеи, косове,  кукувици,  е дневните страшилища - ястреби, нощни- сови, щъркели, в полето до нас пъдпъдъци.

# 599
Сова,
Много ти е хубава хранилката Simple Smile
 Ами и врабчетата душа носят:)
Слагах тази зима семена, по двора в снега - но така си строят.
Като падне сняг, врсните идват и събарят всички останали по дърветата орехи...
Сещам се, едно врене като дете - живеехме на последен 14 етаж. Отгоре имаше полу етаж и се населяваше от гълъби. Не иде реч за мръсотията ...
Имахме и папагали. Лятото клетката беше на терасата - гълъбите ядяха от храната им!
Зимата папагалите бяха вътре - е всин бял/прозрачен кашон стоеше клетката до половината. Сега едни перденца им слагат да не плюят:)
Котката Сара - сиамка с характер, се наместваше и тя в кашона в 10те см между клеткста и кашона ...

Общи условия

Активация на акаунт