Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 70

• 49 546
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
Скрит текст:
Момичета, привет.
В темата съм заради майка ми. Накратко - има една дясна мастектомия 2002, една операция под лявата подмишница карцином 2008ма, и сега февруари втора мастектомия от ляво.

Тя се водеше диспансер в поликлиниката в Младост. Когато в края на 2020 си откри бучка отляво, я препратиха в Онкологията за операция, при която махнаха бучката и хистологията показа тройно негативен дуктален карцином. Решението на онкокомисията бе радикална оперативна интервенция.

Поради лоша комуникация с опериралата я лекарка отидохме на второ мнение в Сити Клиник при при проф.Дудов.
Направихме втора хистология в Александровска, потвърди се първата.

Проф. Дудов ни препоръча операцията да е в Четвърта МБАЛ, при доц. Аркади Иванов. Там я направихме.
Днес майка ми бе на превръзка и доцентът каза, че щял да ни препрати пак към Сити клиник с резултати и епикриза за Онкокомисия там. В един от изрязаните лимфни възли са открили метастаза от карцином.

Ето тук ми е малко объркано...Почти 100% ще се прави химиотерапия и лъчетерапия...Още не бяхме избрали вариант къде, но по четени тук мнения, останах с впечатлението, че в Сити много се чака, а и се плащат някакви такси за диспансер и др...Самият проф. Дудов ни препоръча за химиотерапията проф. Куртева в Онкото, а аз отделно клонях към Тимчева в Надежда ( мислех да отида за мнение за химията там първо) или в Токуда ( ако съвпадне мнението за химията с това на Тимчева)...

Сега в понеделник ще ходя за документите и епикризата от Четвърта и щели да ми дадат нещо като направление за Сити-то, да ги подам за онкокомисия...
Аз мога ли след тази онкокомисия в Сити все пак да избера друга болница за химиотерапията? Вероятно ще платя и някаква такса за тази онкокомисия, ако не се запишем диспансер там?...
И друго - ако имам решение от онкокомисия в Сити, то важи ли примерно за Токуда, Надежда - или във всяка болница отново минава онкокомисия?
Не знам и дали да записвам час за Дудов в Сити за понеделник или просто да отида с документите там и да ги подам за онкокомисия?

Ако някой може да помогне със съвет...

Здравей Free Soul,
Аз имах Онко Комисия от Русе. В нея пишеше - оперативно лечение. В последствие реших, първо да правя химиотерапия и в Надежда ми назначиха нова Онко Комисия, в която вече беше посочена и химиотерапия. По тази логика, смятам, че с резултат от Онко Комисия можеш да отидеш в която и да е болница за терапията. Не съм сигурна обаче дали новоизбраната болница задължително ще си направи и тя Онко Комисия.
Никога не са  ми искали пари за Онко Комисия, а имам 5 такива. Една в Русе, една в Александровска болница след операцията, 3 в Надежда.
Мисля, че когато си правиш срещите с онколозите те ще ти кажат какво лечение  биха препоръчали, но няма да побързат да сформират Онко Комисия, преди категорично да кажеш, че ще се лекуваш в съответната болница.

# 121
и
Честит рожден ден на Хули:hibiscus:

# 122
Моя позната в момента е на химиотерапия и косата и започна да пада,въпросът ми е след като приключи всички курсове химиотерапия кога след това косата пак започва да расте? Предполагам че при всеки човек е различно но все пак може би има и някакво общо правило за срок?

# 123
Веднага след приключване на вливките. Аз, ги свърших преди 10-тина дни и вече взе да боде. Предните пъти, за около половин година вече имах и прическа( достатъчно дължина и обем, за да излизам без перука).

# 124
Пет-шест седмици след приключване на последната вливка започнаха да покълват косъмчета при мен и да се събуждат някои фоликули. В момента, 3 месеца след последната ХТ, вече имам почти 2 см. коса, като е възстановена равномерно почти навсякъде. Само отгоре все още е по-рядка от преди, но предполагам, че и там ще се сгъсти скоро.

# 125
Веднага след приключване на вливките. Аз, ги свърших преди 10-тина дни и вече взе да боде. Предните пъти, за около половин година вече имах и прическа( достатъчно дължина и обем, за да излизам без перука).
Желая Ви здраве!

# 126
Дами, някоя от вас да е имала различни резултати на хера? На имунохистохимия 3 +, на киш отрицателен.

# 127
  • В царството на игрите:)
Здравейте, благодаря на всички, които отговарят на въпросите ми. Много по-лесно е когато някой те насочва и помага в този толкова объркан и изпълнен с дупки и завои път.

Аз отново имам въпрос. Кога е нормално да разбереш с какъв препарат ще е вливката? Вие кога разбрахте? Не е ли редно да е поне няколко дни преди химиотерапията?
Аз никога не разбрах и никога не попитах поради две причини:
1. Ако ми кажат какво мога да направя? Да каже, не, не това ли? Не е ли по - добре да е друга? Simple Smile
2. Ако ми кажат ще се изкуша да чета за нея в следствие , на което да получа абсолютно всички странични ефекти Simple Smile
Мисля, че от форума разбрах, че вливките са бели и червени или едното или другото. Нищо повече. Така и беше - 3 червени и 3 бели Simple Smile За мен беше жизнена важно да почне пустата химия, че да трепя гада, а не каква е. За това има лекари, които са учили и вземат решения. Пък и се оказа, че при РМЖ вариантите не са толкова много. Все пак почти сигурно е, че е ако за първи път на химия, то първите вливки ще са червени - ФЕК.
Дано всичко е наред и рака да се повлияе от лечението с пълна сила.!

# 128
Lea_Lea благодаря, това ли било “забраната” 🤨 Хората и без това са ошашкани и като попитат нещо, получават едносрични отговори. Аз правих консултация по документи с проф.Дудов и според него терапията не е ефективна за точно този вид клетки, но едва ли не щяхме да пазим тайна, защото не може второ мнение по време на терапия. А то проблем явно няма, стига да си платиш.

А някой прекратявал ли е по-рано назначени процедури? Баща ми има назначени 25 лъче, но след 5 се чувства вече много зле, не знаем дали от прогреса на болестта или от радиацията, но аз лично предпочитам да приключим на 10 и да правим ПЕТ скенер и към Турция. Просто той колкото по-зле се чувства, толкова повече се отказва, а не се живее на две хапки храна.

# 129

Не знам и дали да записвам час за Дудов в Сити за понеделник или просто да отида с документите там и да ги подам за онкокомисия?[/b]

На нас проф. Дудов ни каза след операцията да занесем документите в Сити на втория етаж на регистратурата и те ще ни се обадят за решението за продължаване на лечението, така че не е нужно да записвате час при него.

# 130
  • София
Момичета, привет.
В темата съм заради майка ми. Накратко - има една дясна мастектомия 2002, една операция под лявата подмишница карцином 2008ма, и сега февруари втора мастектомия от ляво.

Тя се водеше диспансер в поликлиниката в Младост. Когато в края на 2020 си откри бучка отляво, я препратиха в Онкологията за операция, при която махнаха бучката и хистологията показа тройно негативен дуктален карцином. Решението на онкокомисията бе радикална оперативна интервенция.

Поради лоша комуникация с опериралата я лекарка отидохме на второ мнение в Сити Клиник при при проф.Дудов.
Направихме втора хистология в Александровска, потвърди се първата.

Проф. Дудов ни препоръча операцията да е в Четвърта МБАЛ, при доц. Аркади Иванов. Там я направихме.
Днес майка ми бе на превръзка и доцентът каза, че щял да ни препрати пак към Сити клиник с резултати и епикриза за Онкокомисия там. В един от изрязаните лимфни възли са открили метастаза от карцином.

Ето тук ми е малко объркано...Почти 100% ще се прави химиотерапия и лъчетерапия...Още не бяхме избрали вариант къде, но по четени тук мнения, останах с впечатлението, че в Сити много се чака, а и се плащат някакви такси за диспансер и др...Самият проф. Дудов ни препоръча за химиотерапията проф. Куртева в Онкото, а аз отделно клонях към Тимчева в Надежда ( мислех да отида за мнение за химията там първо) или в Токуда ( ако съвпадне мнението за химията с това на Тимчева)...

Сега в понеделник ще ходя за документите и епикризата от Четвърта и щели да ми дадат нещо като направление за Сити-то, да ги подам за онкокомисия...
Аз мога ли след тази онкокомисия в Сити все пак да избера друга болница за химиотерапията? Вероятно ще платя и някаква такса за тази онкокомисия, ако не се запишем диспансер там?...
И друго - ако имам решение от онкокомисия в Сити, то важи ли примерно за Токуда, Надежда - или във всяка болница отново минава онкокомисия?
Не знам и дали да записвам час за Дудов в Сити за понеделник или просто да отида с документите там и да ги подам за онкокомисия?

Аз се оперирах в Света София ,а те явно имат някакъв договор със Сити клиник,защото те подадоха документите ми там и аз си взех решението на комисията и епикризата от Света София.Бях решила да се лекувам в Надежда и те отделно си направиха комисия.
 Можеш да отидеш ,в която болница решиш,навсякъде си свикват комисия и преценяват,с какво и как да лекуват.

HriEms,на мен веднага ми каза д-р Тимчева.Даде ми лист,на който пишеше датата на първата химия,какво да си нося,какви изследвания ще ми правят и какви лекарства ще вливат.

# 131
Момичета, много ви благодаря за отговорите!
Аз звъннах днес в Сити да питам, и ми казаха, че всеки делничен ден от 13 до 15 часа приемат сканирани копия от документи за Онкокомисия. След като мине комисията, се обаждат с решението. Струвало 80 лв. Ако решим да се лекуваме в друга болница - и там ще минем комисия.
Аз мисля за подам документите към Сити, а междувременно мога да ги пратя за мнение на Тимчева и да видя накрая съвпадат ли мненията. Ако съвпадат, евентуално ще изберем по-удобната локация...

# 132
A тази комисия само лечение ли назначава или може и допълнителни изследвания или пък операция? Щом е платено, вероятно не са нужни някакви направления от ЛЛ и подобни бумащини?

# 133
Ако съдя по решенията на онкокомисията в Онкологията, издава се предписание за лечение. Примерно: Химиотерапия, Операция, Последващо наблюдение и т.н...Но не назначава примерно конкретно петскенер, или друг тип изследване...Не мога да коментирам за останалите болници, но в Ситито останах с впечатление, че всеки може да подаде документи, без някакво специално направление. Опитах се днес да се свържа с болница Надежда да питам там как стават нещата, но все даваше заето.

# 134
Благодаря за информацията! Баща ми има такова решение от комисия, заедно с епикризата след операцията му го издадоха и наистина нещо като “скенер след 2 месеца” пишеше. То се оказа супер неадекватно това решение, но както и да е. Четири месеца по-късно ни скенер, ни нищо, от местния онкодиспансер само болнични му издаваха и толкоз. Едва преди 1-2 седмици се активизираха, а аз се чувствам като пълен идиот, че прочетох въпросното решение без назначение за химии, лъче и т.н. и си викам разминал се е, само бъбрекът е бил засегнат и го махнаха.

На всички пожелавам много сили и чисти изследвания, от скоро пиша, но вече ми помагате ✌🏻

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 20:37 от Фиффи

Общи условия

Активация на акаунт