Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 70

• 49 733
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
  • В царството на игрите:)
На времето портове нямаше. Вливаха ми във вените. Преживяла съм общо 18 вливания във времето и вените ми са относително добре.
Аз също имам 6 химии и 17 вливки с Херцептин. Не е било да не ми хванат вена. Като цяло съм нямала проблем с вените и да ви кажа малко от момичетата тук преди 10 и повече години от темата са се оплаквали от това. Казвам го, за да не се плашат дамите, които няма да си слагат порт и да не си мислят, че е задължително да имат проблеми. Вливките са ми били само на здравата ръка,  а всички вземания на кръв /сигурно стотици вече/ са само откъм оперираната ръка, защото там вените са по - здрави, но като са ми вземали и от другата са казвали, че вените не са зле. Не знам сега защо е това бързане за слагане на порт. Предпочитам да не знам, но лекарите ли го препоръчват? Плаща ли се допълнително? Питам от любопитство, защото както казва Хули преди години нямаше такава екстра Simple Smile

# 376
  • Sofia
Плаща се поставянето на порт мисля или най-малкото се плаща, ако искаш конкретен лекар да го постави. Не е мода за мен, просто науката се развива в това отношение и това, че го е нямало преди време, не го прави ненужен сега. Сигурно има и лекари, които злоупотребяват и бързат да предложат поставяне. Аз лично съм виждала и чувала сестри в Сити, които на всеки пациент подвикват да си сложи порт. Крайно неприятно ми беше да ги слушам, но пък съм виждала и как се изреждат пет човека да бодат една женица, докато й сложат абокат за система.

# 377
  • Бургас
Аз май съм 4 червени + 12 бели седмично ... сигурно затова ме засилиха директно за поставяне на порт. Мисля, че в България поставянето става по каса и е безплатно (до колкото са безплатни повечето операции : консумативи, избор на екип, етц.). То прогреса си е хубаво нещо, щом предлагат нещо, което повишава качеството на живот - що пък да не се възползва човек. Предполагам, че си е обвързано все пак с броя вливки, вида на химията и т.н. Обаче .... дето казва Лейди “още едно нещо което да мисля“ ... като се почне от операцията за поставянето та до ежемесечните промивки.
Момичета, изтръпнаха ми китките ... само те. Дланите са ОК. Според ММ си внушавам, защото не го пише в книгата със възможни реакции, която ни дадоха, ама аз чак толкова не съм се филмирала, че да си измислям симптоми. Усещам и леко гадене, но то вече е по-скоро защото съм се  вторачила в тялото си и го очаквам. А и жабурих със сол и сода (уж против афти), пък нали подсолената вода причинява гадене. Изчетох сигурно 20 теми назад и отидох курназ дето се вика ... подготвена ... и всичко ми изтече от химизирания мозък Joy

# 378
  • Sofia
Издържах 16 поредни вливания на здравата ръка+ вземане на кръв от нея. Две вени паднаха жертва после от 4 пъти червена химия. Много е индивидуално дали ще може и без порт, също така зависи и колко професионално ще работят сестрите. Защото някои и кръв не могат да вземат както трябва.

# 379
  • София /Абсурдистан
Аз нямам никакви оплаквания от сестрите в Сити. Много са добри и целят вена от раз. Мен никой не ми е предлагал там да си слагам порт. През първите 5 г се прави пет скенер веднъж годишно. Поне в Сити е така. А другите образни изследвания се назначават на всеки диспансерен преглед отделно.

# 380
  • Sofia
В дифузионния център на втория етаж всяка седмица ги слушах как всеки трябва да е с порт. В отделението горе никой не е коментирал темата.

# 381
Ами различно е в Сити, според пациента. Лекувам  се там от декември 2019, досега нито Пет, нито ЯМР са ми правили. За този период имам назначени 3 скенера и сцинтиграфията от тази седмица. Даже миналата година, когато имаха съмнение, че имам нещо и на здравата гърда не ми предложиха допълнителни изследвания, а просто ме оставиха сама да уточнявам ситуацията в друга болница. Може и въпрос на лично отношение да е.

# 382
Koren63, Hug
Едва ли е лично отношение. По-скоро е въпрос кой лекар те води и колко склонен е да изписва ПЕТ. И като не изпише, си искаш и настояваш. Последно май Лейди трябваше да се разправя за ПЕТ.
Много здраве на всички и леко понасяне на терапиите! Heart

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 10:00 от Малечка Палечка

# 383
И аз съм в Сити от 2015 и до този декември нямах 5 скенер. Даже си мисля, че заради Ковид и факта, че ми го назначи асистираща лекарка на доктор Ганчева се вредих до него.
И то 2 години след операцията.

# 384
  • Sofia
В Сити съм от август 2019 и ме спукаха от скенери. Имам и един ПЕТ август 2020. Но моето беше много изтървана работа и предвид възрастта, ми назначаваха много образни. Там имам чувството, че няма едно с едно. Или са крайно мили и организирани или чакаш до безкрай и ти обясняват, че това е положението.
Някой платили таксата от 300лв., която искат за диспансерните. Още се чудя как да постъпя.

# 385
Аз не съм я платила още.  А иначе сигурно трябва да съм настоятелна и да си искам скъпи изследвания, но просто не съм такава. Не обичам да се моля и да правя скандали. А пък и преди една година не бях наясно, че могат да ми направят там друго образно изследване след съмнителния скенер. То стана така по-добре, защото в Онкологията отхвърлиха наличието на лезия в здравата гърда и това беше независимо мнение, после и Василев не видя да има нещо. И сега по-спокойно си приемам резултатите от следващите скенери, защото продължават да описват тази находка.

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 08:53 от koren63

# 386
  • Sofia
Корен, трябва да си настоятелна, защото понякога претупват видимо.
Аз пък обратно-водех спорове защо пак трябва скенер. Цялата разправия около всеки скенер много ме изнервяше - кръв, пък лекар, после премедикация, после чакаш за скенер, после абокат, пък скенер, пък чакаш половин час ... И кафето, дето не може да се изпие сутрин..

# 387
  • София
Не съм платила таксата и не възнамерявам, според НЗОК такава не се дължи, ще видим следващия път дали пак ще ми я поискат, защото последния реагирах много остро. Ако някой все пак реши да я плати, от НЗОК посъветваха да се запази фактура/касова бележка и после да се пусне сигнал към тях.

При първия случай - 2017 имах много КТ - по 4 на година, мисля, че това е стандарта по принцип, веднъж имах и Пет скенер - при покачване на туморен маркер /който явно се качваше от химията/.
Сега с д-р Великова всеки път е забавно - тя ме пита как мисля и какво искам и ми го назначава съответно. Искате ли КТ, искате ли Пет скенер...всеки път й казвам, че тя е лекаря и тя трябва да реши, но всеки път решаваме съгласно моята нагласа, много странно поведение ми е това.Joy

# 388
  • София /Абсурдистан
Аз съм платила таксата от 300 лв и съм на диспансерно наблюдение вече втора година. Таксата е административна и закона позволява на всяка болница да определя сама такава. Иначе за процедурите нищо не плащам. В деклерацията пише, че е за дейности, които са извънредни и не се покриват от касата. Един вид за да те включат в програмата, нещо такова, другото си е по каса. Същата такса платихме и за баща ми. Това е положението.  Ами не трябва да е така, ама... Иначе процедурите са много скъпи, добре е, че са по каса. А относно скенерите, индивидуално преценяват кой за какво е рисков и така ги назначават. Мен ме спукаха от скенери, при д- р Ганчева съм. Даже и на листа са ми написали “ високо рисков пациент”. Сега чакам да се обадят от образното да кажат дата за поредния пет скенер.

# 389
Аз пък до сега нямам ни един скенер 🙆
То ехограф си исках със скандал. А за скенер явно трябва да претрепя някой 😂
Дано не се налага!
Следваща ми час   за 23 април.

Общи условия

Активация на акаунт