Отговори
# 180
Здравейте и от мен!
Имам два въпроса, свързани с моето дете на 1 г и 1 м. Тя има алергия към млечни продукти и в тази връзка искам да попитам:
1. Все още се кърмим и то доста често - има 4 заместени хранения, но понякога иска кърма между тях, може и да е за успокоение,  но за момента не съм отказвала. Грешно ли е на тази възраст все още да е толкова активно кърменето?
2. Мога ли да й давам да пие някакво друго мляко от типа на бадемово или е още твърде рано за това?
3. Мога ли да давам нещо, което да компенсира липсвата на сирене, масло и други млечни продукти? Какво е мнението ви за сусамовия тахан? Доколкото знам той е добър за костите.
Благодаря предварително!

Здравейте! Отговарям по точките:

1. Не спирайте с кърменето поне още няколко месеца дори до 2г, т.к. не приема мляко и млечни продукти.
2. Може да давате бадемово мляко и соево мляко. Соевото мляко и ядковите млека (домашно приготвени от ядки и вода в блендер) са богати на калций, витамини и минерали.
3. Давайте смлени ядки, ядкови млека от бадеми, кашу, орехи, лешници. Сусамов тахан в малки количества може, той е богат на калций да. Наблюдавайте за реакции към ядките и сусамовия тахан, т.к. са алергени. Соево мляко и тофу са добър източник на калций също, ако няма алергия към соята.

# 181
Здравейте, препоръките за въвеждане на глутен са да е преди навършване на една година на бебето под защита на кърменето. Не се отлага въвеждането, т.к. не се намалява риска от развитие на алергия. В 7-ми месец е подходящо да се въведе, стига детето да няма установена алергия към глутен.

Здравейте,
Кога е възможно въвеждането на глутен, ако детето е на АМ или на смесено хранене с превес на АМ спрямо кърмата?

Препоръчително ли е изследването за непоносимост към глутен и ако да, в каква възраст и как се извършва?

Много благодаря и чудесен нов месец!

Здравейте, глутен може да въведете около 7-8 месец на бебето ( ако започнете захранване с твърди храни през 5-6 месец). В началото храна, съдържаща глутен се дава само един път дневно и е хубаво кърменето да не спира, за да е под защита от кърмата. Изследване не е нужно да се прави, тези изследвания са доста неточни при малките деца. Ако прояви признаци на алергия към глутен или млечните продукти, тогава може да се мисли за изследвания.

# 182
Здравейте,д-р Делчева. Майка съм на госпожица на 1г. и 4м.,имам и 2 по-големи деца. Бебето е захранено в 6м.,с всички зеленчуци и плодове. За момента продължаваме да се кърмим. В момента имаме следния проблем-отказва да яде с лъжица, всичко. Започнах да гледам рецепти за храна, която може да яде с ръце. Там криво-ляво имаме успех. Нощем се събужда 2-4 пъти,суче за успокоение,надали имам достатъчно кърма вече за да се насити. Въпроса ми е,че се притеснявам че яде само сухо,няма супа,сос. Яде попара, макарони,кус-кус,кисело мляко. Това ядене на сухо само,може ли да й навреди? Трябва ли да пие пробиотик? Изхожда се редовно,няма запек. Благодаря!

# 183
Здравейте,д-р Делчева. Майка съм на госпожица на 1г. и 4м.,имам и 2 по-големи деца. Бебето е захранено в 6м.,с всички зеленчуци и плодове. За момента продължаваме да се кърмим. В момента имаме следния проблем-отказва да яде с лъжица, всичко. Започнах да гледам рецепти за храна, която може да яде с ръце. Там криво-ляво имаме успех. Нощем се събужда 2-4 пъти,суче за успокоение,надали имам достатъчно кърма вече за да се насити. Въпроса ми е,че се притеснявам че яде само сухо,няма супа,сос. Яде попара, макарони,кус-кус,кисело мляко. Това ядене на сухо само,може ли да й навреди? Трябва ли да пие пробиотик? Изхожда се редовно,няма запек. Благодаря!

Здравейте, да уточня че съм фармацевт, а не лекар. Хубаво е на тази възраст да се храни със семейна храна с по-малки парченца и овкусена с по-малко сол и подправки. Всички да се хранят с една храна, да не готвите отделно. Ако останалото семейство не яде супи и готвено, може и тя да не иска. Може да предложите вилица, вместо лъжица и да се храни повече сама.

Ако предпочита хранене с пръсти, има различни идеи за включване на повече зеленчуци като фритата, палачинка със спанак, мъфини със зеленчуци. Важно е да приема достатъчно протеини също, за да няма риск от анемия. Месото може да е като кюфтенца или наразяно на малки парчета.

Може да пробвате печени зеленчуци или на пара поляти със сос, например млечен сос или сос със сирене, и пак да ги хапва с ръце. Крем супа за пиене със сламка също е по-интересно.
Пробиотик не е нужно, по-скоро има предпочитания за хранене. Гледайте да хапва зеленчуци, плодове и източници на протеини, да не са само въглехидрати.
Надявам се идеите, да са полезни! Simple Smile

# 184
Как можем с хранене, а не с прием на протеин за бременни за качим нивото на белтък?

# 185
Как можем с хранене, а не с прием на протеин за бременни за качим нивото на белтък?

Здравейте, нивото на хемоглобина имате предвид, че е ниско или искате да повишите консумацията на белтъчини през бременността? С консумация на храни, съдържащи белтъци като месо, риба, млечни продукти - извара например, яйца. От растителните храни овесени ядки, бобови растения, тиквени семена, конопено семе, чия.

# 186
Здравейте, можете ли да ми препоръчате какво от природната медицина мога да давам на дете на 2 години и половина, за да лекувам кашлица и хрема? Мед, джинджифил от кога мога да започна да давам? Ок ли е да давам малко чесън, канела?

# 187
Здравейте, можете ли да ми препоръчате какво от природната медицина мога да давам на дете на 2 години и половина, за да лекувам кашлица и хрема? Мед, джинджифил от кога мога да започна да давам? Ок ли е да давам малко чесън, канела?

Здравейте, може да използвате мед и джинджифил. Чесън и канела като добавка към храната по-скоро. Друго, което може да се дава е сироп от черен бъз за подсилване. Шуслеровите соли действат добре, сол номер 3 може да се дава профилактично, както и при разболяване. Хомеопатията, индивидуално подбрана, също действа добре при кашлица и хрема. Пчелните продукти като прополис, пчелно млечице по-скоро над 3г може да ги давате. Има и някои витаминни комплекси, заедно с пчелно млечице, които също са подходящи за деца под 3г.

# 188
Здравейте, Мира Делчева!
Дечкото става на 8 месеца след седмица. Започнах захранване на 5+. Храни се 5 пъти на ден, като изцяло заместени са обяд, следобедна закуска и вечеря (20 ч.). Заспива и към 12 се събужда за мляко. Преди седмица започнах за закуска освен кърма да предлагам сухар със сирене или с плодово пюре, тъй като кърмата сериозно намалява и въобще не стига. На ден прекарвам по 2-4 часа на помпата, за да мога да събера количество като за храненето в 12. Ще се опитам да задържа така до 10-я месец. Чета много противоречиви мнения за въвеждането на киселото мляко и заместване на храненето преди сън с него. Като цяло не ми се искаше да давам адаптирано мляко, но в крайна сметка искам да направя най-доброто.
Затова моля за Вашия съвет като специалист!
Благодаря предварително и слънчев ден Simple Smile

# 189
Здравейте! Как се дава сол номер 3 (никога не съм ги използвала досега) и може ли заедно с традиционните сиропчета? За 4-годишно дете. Благодаря!

# 190
Здравейте! Как се дава сол номер 3 (никога не съм ги използвала досега) и може ли заедно с традиционните сиропчета? За 4-годишно дете. Благодаря!

Здравейте, Шуслерова сол номер 3 може да се дава профилактично по 2 табл. дневно, разтворени в малко вода или да се разтворят в устата една по една. А при всяко остро заболяване (хрема, кашлица, повръщане, диария, температура) може да се дава по 4 табл. дневно отново във вода или разтворени в устата една по една.
Хубаво е билкови сиропи да използвате за кашлица - с мащерка, живовляк, бяла ружа, бръшлян.

# 191
Здравейте, Мира Делчева!
Дечкото става на 8 месеца след седмица. Започнах захранване на 5+. Храни се 5 пъти на ден, като изцяло заместени са обяд, следобедна закуска и вечеря (20 ч.). Заспива и към 12 се събужда за мляко. Преди седмица започнах за закуска освен кърма да предлагам сухар със сирене или с плодово пюре, тъй като кърмата сериозно намалява и въобще не стига. На ден прекарвам по 2-4 часа на помпата, за да мога да събера количество като за храненето в 12. Ще се опитам да задържа така до 10-я месец. Чета много противоречиви мнения за въвеждането на киселото мляко и заместване на храненето преди сън с него. Като цяло не ми се искаше да давам адаптирано мляко, но в крайна сметка искам да направя най-доброто.
Затова моля за Вашия съвет като специалист!
Благодаря предварително и слънчев ден Simple Smile

Здравейте, на тази възраст 8-9 месеца кърменето остава сутрин след ставане и вечер преди лягане по около 180мл и при желание от детето може и дохранване и през деня с кърма. Може да спрете нощното кърмене, за да има кърма за през деня. Като цяло опитайте да задържите кърменето поне до 1г. при възможност, хомеопатичното лекарство Urtica urens 15CH, по 3 гранули един път дневно, помага за увеличаване на кърмата. Ако не достига кърмата ще трябва да давате адаптирано мляко. С кисело мляко по-скоро след 1г. може да заместите кърмата или адаптираното мляко, т.к. краве млякото е бедно на желязо и може да се предизвика анемия. За закуска може да давате елда, просо със сирене или попара. В 8-9 месец може да въведете кисело мляко, като компонент от ястието.

# 192
Здравейте! Бихте ли ме посъветвали кои пюрета за бебета са подходящи при анемия? Бебето е на 5 месеца и е захранено само с три вида зеленчук. Колко време е препоръчително да става захранването преди да се премине към следващ вид зеленчук и т.н. И последният ми въпрос е относно Малтофер за бебета. Какво е вашето професионално мнение за лекарството? Дали мога профилактично да давам по 2к/ден? Благодаря ви!

# 193
Здравейте! Бихте ли ме посъветвали кои пюрета за бебета са подходящи при анемия? Бебето е на 5 месеца и е захранено само с три вида зеленчук. Колко време е препоръчително да става захранването преди да се премине към следващ вид зеленчук и т.н. И последният ми въпрос е относно Малтофер за бебета. Какво е вашето професионално мнение за лекарството? Дали мога профилактично да давам по 2к/ден? Благодаря ви!

Здравейте, има ли установена анемия при детето с изследвания? Малтофер педиатъра само може да изпише при установена анемия. Богато на желязо е месото, което може да давате през ден на обяд към зеленчуково пюре и да редувате с 1/4 жълтък. Също безглутенова каша може да давате, обогатена с желязо, например каша от елда. Може да въвеждате по две нови храни седмично, всяка от които въвеждате за 2-3 дни.

# 194
Привет! Имам бебе на 1 месец. Още от първия си ден е на адаптирано мляко Хип комбиотик за новородено. За съжаление не приема никаква вода, отказва вода и отказва чай. Пробвах с няколко вида чай. Не успява нито глътка да поеме, тотално отказвани вода и чай. Предвид това, че е изцяло на АМ опасно ли е това отказване на прием на вода? Какво може да се направи? Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт