Октомврийчетата в нас растат - мами с термин ОКТОМВРИ 2021 (тема 2)

• 30 076
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
Най-добре си говори с личния. Аз до колкото знам може веднъж месечно да ти издава направление за майчинско здраве или нещо подобно се казваше и може всеки месец да ходиш където прецениш. Естествено е добре един лекар да те следи, но мисля че няма ограничение. И все пак личния ще знае най-добре, обясни положението и вземи ново направление другия месец.

# 586
Аз си сменях аг, но в 8 месец, не знам дали  ще може сега, говори с лл, другия месец им отпускат нова бройка направления, аз вчера бях на ендокринолог, препоръча ми ограничения заради ИР , и вит. Д  ми е на долна граница нямало проблем, б12 същото, оф не знам, мисля да си ги приемам, а не да чакам слънцето да ме огрее.
Благодаря ти ще питам ЛЛ каква е прицедурата. Малко тъп въпрос ама какви са тези ограничения🙂

# 587
Да избягвам, въглехидрати, да не кача много кг, а иначе ще правя обременяване с глюкоза, в 12 г. с и още веднъж в 20 г. с, не е точно просто да се обхване по тримесечие, спомена, че има определени стойности на кр. захар, за бременни, и каза ако надвиша ще са строги огр. в храненето, а за включване на препарат не спомена нищо. Най вероятно ще потърся инфо при гестационен диабет, за да не спазвам нещо, което ще лиши бебчо. Ако някоя от вас има опит, моля пишете ми на лично.  Flowers Hibiscus

# 588
  • София
Здравейте момичета, аз вече съм е 8 седмица и 4 ден ☺️ Утре съм на доктор да ме запишат по здравна каса и да ми направят първите изследвания (не съм още много на ясно какви ще са те) , но нямам търпение и да видя малкото човече, че с това отсъствие на симптоми все се притеснявам. Моята работа се състои в седене по 9 часа на крак, за сега колежките знаят за да ми влязат е положение, но шефовете след третият ще им кажа , че ме притеснява ,че могат да ме разкарат едва от 8 месеца съм при тях! Имам два въпроса към вас ако, някой може да ми отговори.
1. Вярно ли е ,че ти отнемат някакви пари след като родиш, ако излезеш по рано в болничен от работа?
2. Имам мускулни болки над корема под гърдите при по дълго седене на крак. Дали е нормално?

За 1вия въпрос: Не мисля, че ти отнемат пари при по-ранен болничен. По-скоро майчинството ти за 1вата година се определя от заплатата, която си получавала през последните 12 м, тоест ако излезеш по-рано в болничен и заплатата ще ти е по-малко, тоест и болничния.
Но това е моята логика, и това което аз съм чувала, със сигурност не е категоричен отговор, и трябва да се провери.

# 589
Добро утро, момичета.
За мен изобщо не е добро. Вчера сутринта споменах, че започвам с по-здравословно хранене. Само дето не ми се наложи да включа воля. От вчера така ме боли изникващ мъдрец, че устата не мога да си отворя. Да не говорим да лапна нещо. Цялата ми страна е подута и схваната, дори не мога да определя точното място на дискомфорт. Боли ме и като преглъщам, едната ми сливица е подута. Почти не съм яла вчера, защото само да си отворя по-широко устата и почвам и майките и бащите.
Та, може да ви е странно, но от страх зъболекар много рядко посещавам, зъб конкретно не ме е болял, проблеми съм нямала (чук-чук-чук). А сега почти нищо не може да ме накара да го посетя, още повече, че и да иска да види човека какво става, не мога да си отворя устата, като опъната ми е. Ако имате някакви съвети бабешки, билки, чайове... ще съм ви много благодарна, че днес май е по-зле положението 😭

# 590
Жабурене на лайка смрадлика,елудрил няма много какво,но по-добре отиди от зъб може да вдигнеш температура (личен опит) и нее е ок Sad иначе има едно кремче ма не знам при бременност дали може ,,Елугел" се казва мен като ме болеше мъдрвц док ми каза оставям си го в хладилника и си се мажа няколко пъти на  ден хем е студено и ми отпуска и не е гадно но при бременност не знам (консултация със зъболекар) желая ти бързо да се оправиш 🍀🍀🌷

# 591
Здравейте бъдещи мами,
Пиша като зъболекар по професия,
Възпалителен процес вече има по това което обяснявате като симптоми.
Посетете задължително зъболекар за да ви погледне и изпише антибиотик,защото е възможно да започнете да се подувате Simple Smile
Всички други народни средства няма да имат голям ефект Wink
Редица антибиотици са ок по време на бременност и не преминават през плацентата.
По лошо е инфекция макар и локална да остане нелекувана в организма.
Поздрави и успех !

# 592
Леле 🤦🏼♀
Не мислех, че е толкова страшно, колкото ми е дискомфортно. И преди ме е болял мъдрец, болели са ме и венци, подувало се е много и небцето ми чак... но си е отшумявало и минавало за 2-3 дни. Днес ще пробвам с жабурене на лайка и ако до утре не мине- отивам 😭
Благодаря за съветите!

# 593
Момичета вие в коя гестационна седмица записахте час за БХС, 12 късно ли е .. относно майчинството, предполагам, ако пуснеш болничен ти се изплаща 80% от заплатата, а майчинството мисля че се изчисляваше на база последните 2 години (по спомени) тоест и то би било малко по-ниско,ако се вземе болничен от рано. И аз все още се чудя тъй като съм наистина уморена а постоянно съм в нови обучения и новия екип е доста кофти и не издържам на темпото, а така ми се искаше да работя до край..Simple Smile

# 594
Здравейте момичета!  Simple Smile
Излезнах в болнични и ще съм така до раждането. Доколкото разбрах това не влияе на майчинството, стига да е непрекъснат. През болничния взимаш 80% от заплатата (на която са те осигурявали), а след това майчинството е 90%. 
Преди две седмици ми изчезнаха почти всички симптоми- нито ми се гадеше, нито ми ставаше лошо, само леки болки в корема и след 18:00 много ми се спеше. Бях се притеснила, че нещо не е наред, но вчера на прегледа казаха, че всичко е ок. Чухме пулс Simple Smile На предишния преглед имаха съмнение дали не са две - оказа се едничко. Казаха ми също, че съм с обърната матка Rolling Eyes. За първи път го чух това Grinning Казаха, че засега не е проблем, но нищо повече. На 31 съм, ходя редовно на прегледи, но никога досега не са ми казвали, че съм с обърната матка.  Вие чували ли сте за подобно нещо и трябва ли да се притеснявам?

# 595
  • омъжена
Момичета, здравейте!
Присъединявам се към драмите с кръста - и мен ме боли ужасно, особено ако съм по-дълго време на крак. Ходих на преглед, гледаха ме - всичко било наред Simple Smile)

Но - пиша ви за съвет по друга тема. Накратко заради жълто течение и същия този кръст докторката ми пусна урина. Резултатът - enterococcus faecalis с микробни число 10^5.

Изписа ми аугментин за 10 дни на 8 часа по едно. В 10-Та седмица съм. Чета много мнения и все различни. На места се казва, че не е окей да се прилагат такива терапии преди третия месец. На други - че подобен род инфекции са опасни и трябва да се лекуват. Моля ви за съвет - сблъсквала ли се е някоя от вас с подобен проблем.

Много ми е притеснено. Знаете как е - всеки ден нещо ново изкача Simple Smile)

Благодаря ви момичета и от сърце ви пожелавам хубави и здрави бебчета!
. Една приятелка беше на този антибиотик точно в трети месец сега си има здраво момиченце. Даже тя беше в болница. Успокой се по добре да се махне инфекцията.

# 596
Момичета вие в коя гестационна седмица записахте час за БХС, 12 късно ли е .. относно майчинството, предполагам, ако пуснеш болничен ти се изплаща 80% от заплатата, а майчинството мисля че се изчисляваше на база последните 2 години (по спомени) тоест и то би било малко по-ниско,ако се вземе болничен от рано. И аз все още се чудя тъй като съм наистина уморена а постоянно съм в нови обучения и новия екип е доста кофти и не издържам на темпото, а така ми се искаше да работя до край..Simple Smile

Привет! Това не е вярно, има такъв мит. Майчинството се смята на парите, на които са ти  изчислявали болничния - т.е. ако си взимала 80% от 2000лв (бруто), то ще се смята за майчинството, че заплатата ти тези месеци е била 2000лв бруто.

Нещата все пак са измислени. Почти всяка жена е в болничен няколко месеца преди да роди.

Важното е, че парите се смятат на брутния доход - т.е. този, на който се осигуряваш и се изплащат 90% от него или нетната дневна ставка. Това е важно, тъй като много често пишат, че взимаш 90%, а всъщност това важи само в случая, в който се осигуряваш на 3000лв (защото това е максимумът), а всъщност си взимаша 4000лв например. За всички останали - взимаш парите, които си получавала нето без значение колко време болничен си била.

# 597
Здравейте момичета!  Simple Smile
Излезнах в болнични и ще съм така до раждането. Доколкото разбрах това не влияе на майчинството, стига да е непрекъснат. През болничния взимаш 80% от заплатата (на която са те осигурявали), а след това майчинството е 90%. 
Преди две седмици ми изчезнаха почти всички симптоми- нито ми се гадеше, нито ми ставаше лошо, само леки болки в корема и след 18:00 много ми се спеше. Бях се притеснила, че нещо не е наред, но вчера на прегледа казаха, че всичко е ок. Чухме пулс Simple Smile На предишния преглед имаха съмнение дали не са две - оказа се едничко. Казаха ми също, че съм с обърната матка Rolling Eyes. За първи път го чух това Grinning Казаха, че засега не е проблем, но нищо повече. На 31 съм, ходя редовно на прегледи, но никога досега не са ми казвали, че съм с обърната матка.  Вие чували ли сте за подобно нещо и трябва ли да се притеснявам?

Здравей!
И аз на последния преглед разбрах, че съм с обърната матка. По същия начин реагирах и аз. Редовни прегледи години наред и за първи път го чувам това. Позаинтересувах се и се оказа, че при “нормалните матки”, тя си гледа нагоре, а при нас матката гледа към таза. При бременност застава като нормалните и после си връща положението. Напиши в гугъл и отвори изображение и ще добиеш представа, аз си мислех, че е буквално обърната, а няма нищо общо 😅

# 598
Да избягвам, въглехидрати, да не кача много кг, а иначе ще правя обременяване с глюкоза, в 12 г. с и още веднъж в 20 г. с, не е точно просто да се обхване по тримесечие, спомена, че има определени стойности на кр. захар, за бременни, и каза ако надвиша ще са строги огр. в храненето, а за включване на препарат не спомена нищо. Най вероятно ще потърся инфо при гестационен диабет, за да не спазвам нещо, което ще лиши бебчо. Ако някоя от вас има опит, моля пишете ми на лично.  Flowers Hibiscus

Аз съм с инсулинова резистентност и още миналата бременност ми поставиха диагноза гестационен диабет, макар че стойностите ми отговаряха по-скоро на нарушен глюкозен толеранс. И с диета контролирах нещата. Този път не съм си правила обременяване с глюкоза и не мисля и да правя, защото нещата няма да са станали по-добре, а и да са по-зле, лечението е едно и също. Стриктен хранителен режим, движение и мерене на захарта с глюкомер. Честно казано, след като  имаш ИР, ми се струва късно да чакаш до 12-та седмица за обременяването. По принцип тенденцията е с напредването на бременността проблемът, ако има такъв, да се задълбочава. А при повечето жени се появява някъде около 20-та седмица, затова и на запад задължително им правят обременяване тогава. Обаче, при положение, че ти имаш вече ИР, е вероятно и сега стойностите на кръвната захар да играят и е добре да спазваш хранителен режим. Като начало може да си пуснеш кръвна захар на гладно и да видиш какви са стойностите. Горната граница при бременни е 5.1.
Иначе и сега може да спазваш хранителния режим, достатъчно е пълноценен. Трябва да се избягва тестени неща, захар и аз лично не ям нищо от пакетче, дори солети, защото забелязвам, че много вдигат кръвната захар такива неща. Може да се ядат пълнозърнести продукти, хлябът може да е тип Вита, аз си правя домашен от лимец. Разрешено е всякакво месо, яйца, млечни, бобови, зеленчуци. Рядко хапвам картоф или ориз и по много малко, като цяло ги избягвам. Плодове ям горе-долу 2 през деня, като гледам да са на отделно хранене. Сладки неща си правя домашни, като подслаждам с плод или фурми, като разбира се не е сладко като обичаен десерт, но на мен ми харесват и така нещата. Напоследък си правя едни много сполучливи бисквити с бадемово брашно, стават като купени.
А стойностите на кръвната захар след хранене са следните - до 7.8 един час след започване на храненето и до 6.6 два часа след започване. 
Ако имаш някакви въпроси, питай спокойно. Ако мога, с удоволствие ще ти отговоря.

# 599
За обърнатата матка да ви кажа, майка ми едно време след като ни родила двете със сестра ми, на преглед и казали, че матката и е обърната. Тя питала какво е това и док и викал, че може да забременее трудно 😂 Та нейната реакция била-"а супер, защото аз вече си имам две и ми стигат" 😂 Аз като нея съм с обърната матка, до тук това ми е четвърта бременност и дано всичко е наред-трето дете. Въобще да не ви пука за тази обърната матка ми е мисълта 😉

Общи условия

Активация на акаунт