Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 47 296
  • 726
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, момичета. Отдавна следя темата, много пъти ми е помагала и затова моля за съвет. От 6 години съм диагностицирана с Хашимото, в момента съм на Eurirox 125. Проблемът е, че явно не усвоявам добре, защото Т4 е 1,16(0,9-1,7), за пръв път имам  стойност на TSH 2,9.( започнах отTSH 18 и за пръв път имам стойност в реф. граници).
В чужбина съм, тук не изследват Т3.
На какво би могло да се дължи недоброто усвояване на Т4, как мислите?  Благодаря ви предварително.

# 106
Точно това е, че не е ясно необходима ли е операция, но да се изследвал този маркер. Биопсия на този етап не се препоръчва, но ако се стигнело до операция, се правело на момента изследване на тъканта и се вземало решение за пълно премахване или парцелно. Лимфните възли са с нормални размери без изменения.
Потърси професор Станимиров от лицево-челюстна хирургия в Александровска за консултация. Той няма да предприеме със сигурност нищо, ако не е необходимо.
Павел Станимиров е много, много добър хирург, не знаех, че лицево-челюстните имат общо с щитовидна жлеза.

# 107
Той няма общо откъм болести на щитовидна жлеза, но оперира всичко от врата нагоре. Та, мисълта ми беше, че ще направи много точна оценка дали тр да се оперира, или не.

# 108
  • Варна
Точно това е, че не е ясно необходима ли е операция, но да се изследвал този маркер. Биопсия на този етап не се препоръчва, но ако се стигнело до операция, се правело на момента изследване на тъканта и се вземало решение за пълно премахване или парцелно. Лимфните възли са с нормални размери без изменения.

Защо не препоръчват биопсия? С нея най-точно се разбира в този случай.

При мен ендокринологът видя явно доста добре на ехограф и веднага ми каза, че трябва биопсия - тя излезе степен 6, съответно се наложи операция. Пандев е наистина много добър хирург и лекар - перфектен е за консултация, но записването на часове става много трудно. Той е склонен да наблюдава дори злокачествени възли, но до 1,5 см. За доброкачествените, ако няма някакъв проблем (да се увеличават, да пристискат нещо и т.н.), също няма причина да се махат.

Консултирайте се мнооого добре и ако има начин да избегнете операцията, би било най-добре.

Тиреоглобулина се използва за туморен маркер и често по него, ако е завишен могат да разберат дали е злокачествен възела. След премахване на жлезата се използва за туморен маркер също и трябва да е почти 0, за да няма рецидив.

В групата за операция на щитовидната жлеза ще откриете много полезна информация Simple Smile

Но със сигурност направете изследването, ако е възможно биопсия и се консултирайте с поне 2-3-4 лекари.

# 109
Ох да ви се похваля с резултатите ми:
Tsh 2,38  (реф. 0,350-4,940)
FT4 1,23 (реф. 0,700-1,480)
FT3 2,84 (реф. 1,580- 3,910)

Преди 1 месец и малко бях с TSH 142, след 10дни стигнах TSH 62. Започнах от 25мг еутирокс, всяка седмица качвах и сега съм на 75мг и 1 път седмично на 100мг.
Според вас така ли да продължавам? След 2 седмици съм на лекар, но искам и вашето мнение.

# 110
Тоест от 1 седмица си на тази доза така ли? Защото когато се променя доза е хубаво да се видят хормоните след 40-45дни т.е. трайно организма как реагира на дозата а ти си била с повишаване все.... Ако от скоро си така, аз лично бих останала на 75 само, да не се предозираш ми е мисълта.

# 111
Тоест от 1 седмица си на тази доза така ли? Защото когато се променя доза е хубаво да се видят хормоните след 40-45дни т.е. трайно организма как реагира на дозата а ти си била с повишаване все.... Ако от скоро си така, аз лично бих останала на 75 само, да не се предозираш ми е мисълта.

2 седмици съм на 75 мг и неделя 100.
И аз се чудя да не би пък да предозирам..

# 112

Момичета, привет!

Това са изследванията ми от вчера, ТАТ е паднал от 420 на 300, но пак си е два пъти по-висок! ТСХ за мен е висок, това за 6 г., откакто съм диагностицирана с Хашимото, е максималното ниво на ТСХ, не съм вдигала повече от 3,8!

На 50 мг. Еутирокс съм, дали е по-добре да вдигна на 75мг. всеки ден или ротация през  ден!

Благодаря!

# 113
  • София
Здравейте, дами.
Записвам се за темата, първо ще има да чета ,защото нищо не зная, тъкмо ме диагностицираха, после ще питам.
Да напиша малко за себе си.
166см/58 кг, почти 50г.
Нямам други заболявания.

Проблема го открих случайно, една сутрин преди 2 седмици, пипайки шията си установих подуване отпред и отстрани,вдясно.
Отидох на еднокринолог ,каза увеличена жлеза, повишен кръвоток ,имам възел.
Чувствам се добре, само дето врата ми е подут и понякога дискомфорт.
Не съм доволна от лекарката, веднага хормон, предполагам че имам нужда, но изрично попитах за диета, каза НЕ , никакви диети.
Аз съм от почти 2 години на либерално кето, хляб ( глутен)изобщо не ям, ориз , картофи и бобови си позволявам понякога, сладки неща , само зехтин използвам.
Сега спрях и млечни и зелевите.
Препоръчайте ми доктор ендокринолог, който не разчита само на лекарства.
Пусна ми ендокриноложката изследвания ,ще ги кача, гледа ме на ултразвук, написах по- горе.

За сега чета , но ми е каша и понеже нямам нищо общо с медицината, много неща не са ми ясни.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 12:24 от Миленски

# 114
Здравейте момичета. Не съм сигурна дали съм точно за тук.
Накратко: с Хашимото съм и възли, от 1 год.съм на Л-тироксин. Миналата година забременях, но всичко приключи в 7 г.с., не беше установено защо. От тази година отново правим опити, АГ-то ми изписа Дуфастон по схема. При цикъл между 25-28дни този месец ми закъсня и ми дойде на 31-я ден. Да обвинявам ли Дуфастон-а? Има ли някоя с подобен проблем? На 40 години съм, нямам деца.

# 115
Миленски, проблемът ти е сериозен. Нито един ендокринолог с това тсх няма да ти предложи диета. Много е високо и е заплаха за здравето на сърдечно-съдовата ти система. От години назад си била за хормон. Ако искаш, преосмисли позицията си за т4. Щитовидната жлеза има нужда и от протеин, и от въглехидрат. При положение, че си без глутен тези мат са ужасяващи. Потърси проблеми с пикочо-полова система, хеликобактер, паразити.

Росита17, не даваш никакви лабораторни резултати. За бременност ти трябва тсх до 1,5 - 1,8. При по-високо, рискът от аборт прогресира. Дуфастонът също разбутва половите хормоните.

# 116
Не съм доволна от лекарката, веднага хормон, предполагам че имам нужда, но изрично попитах за диета, каза НЕ , никакви диети.

А би трябвало да си. Simple Smile Нищо друго, освен хормон, няма да реши проблемите ти. Какви диети, какви 5 лв., при тези стойности?

# 117
  • София
Благодаря на тези които коментираха.
След 2 седмици съм пак на изследване, може и аз да греша ,но този път ще отида в друга лаборатория.
Все пак си мисля че един ендокринолог,не може да каже яж си всичко, и ще те оправим.
От елементарна грижа за пациента, трябва да даде препоръки, за по - бързо възстановяване.

# 118
Миленски,

Напълно съгласна с Гърне без похлупак и bongobongo.

Знам, че всичко ти е ново и прясно, но разчети се и ще видиш, че единственото адекватно лечение е с хормон. Аз също съм на либерално Кето от 3 години; няма как да минеш без хормон, който, обаче, не е нищо страшно.

На мен късно ми го изписаха и много съжалявам за това. Моето ТСХ беше 4.13 и казваха, “в норма е”, но ходех при ендокринолог, а не при репродуктивен.

В моя случай това ми струваше 2 спонтанни аборта в ранните седмици.

Разбирам, че не целиш бременност, но ТСХто ти е десетки пъти над нормата, при положение, че се храниш здравословно.

Rosita 17,
Трябва ти консултация с добър репродуктивен, да ти пусне хормони и изброи фоликули час по-скоро защото след 40, за съжаление, често нещата се влошават много бързо. Не разчитай на адекватен съвет от форуми и не губи време.

А би трябвало да си. Simple Smile Нищо друго, освен хормон, няма да реши проблемите ти. Какви диети, какви 5 лв., при тези стойности?

# 119
TSH от миналия месец 2.56. Според АГ-то ми за бременност трябва до 2, най-много 2.50. От 1 г. пия Л-тироксин, често TSH ми е над или под нормата (от над 7 до 0.005). И някакси през това време забременях, но нещата приключиха в ранен етап. TAT 651, MAT 251. Ендото казва, че възлите ми са за операция, но понеже планирам бременност не ме съветва да я направя, но пък държи на мнението си за операция. Само се обърквам повече.

АГ-то каза да следя ТSH, мин. месец съм имала овулация и рупторирал фоликул. Изписа ми Дуфастон и този месец МЦ дойде на 31-я ден, не както обичайно 25-28 ден. Страх ме е, че с Дуфастон-а съм си объркала хормоните, а трябва да го пия още 3 месеца и се чудя дали да го спра на своя глава...

Лекарите при които ходя са едни от най-добрите и не би трябвало да имам съмнения. Освен че съм на 40 г.  съм и с един яйчник, което още повече усложнява нещата.

Общи условия

Активация на акаунт