Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 47 345
  • 726
  •   1
Отговори
# 180
Леми да висока доза е милгамата, тя се беше видяла в чудо невроложката с мен и явно затова Simple Smile . Преди това  и инжекции ми биха, нестероидни+обезболяващо ми смени 2 комбинации и нямах подобрение и накрая заложи на Милгама Н и много магнезий и ме прати на физиотерапия. А то като са симптоми от дефицит на В12, каквото и да ми бяха правили нямаше да се оправя. Стана ми поносимо състоянието и спрях всичко. После изведнъж се усетих, че се подобрих май от витамините и магнезия и започнах да чета и така видях симптоми на В12, тогава се и разшумя по ТВ на Гала в предаването по темата и вече бях убедена, че е това.

Вит.Д пия при дефицит сериозни дози, иначе като наваксам в седмицата 2-3 пъти като се сетя докато вечерям, вземам по 4 капки. Лятото принципно спирам освен ако не съм в дефицит.

# 181
Lemy, какъв е тоя лекар по специалност!? Как така по лицето ти разбра. Моето Тсх е 2 и нещо, а ФТ4 - 1.Тсх след Ковида беше отишло на 3,200. Ама аз съм без Пропицил от 5 месеца и изобщо не мисля за хормон. Според  лекаря съм супер. Аз на моменти не се чувствам хич добре, но не мога да разбера от какво е-предмено ли е, други ли... Не е постоянно, но има, дни направо  ужас. Изследванията са ми добре-последно преди 3 дни дадох 80 лв за изследвания-ПКК, Асат, Алат, Ггт, гликиран хемоглобин, захар, инсулин, Холестерол, щитовидни и антитела... Само ме гледат с презрение и си мислят, че си търся само болести🥴😟

# 182
Има си симптоми по кожата - става една бледа-жълта, отоците също са типични. Ще потърся някъде ги четох скоро, като правих първата страница.

Ето намерих на едно място.

Кожни симптоми при хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза)

кожата става суха, груба, студена, има бледожълтеникав цвят, може да има дребни белезникави люспи.
    дланите на ръцете и стъпалата на краката са по-интензивно жълто оцветени поради смутена каротинова обмяна в черния дроб, налице е хиперкаротинемия.
    по кожата на дланите и стъпалата е налице кератодермия – плътна и суха кожа. Може да има още характерни цепнатини по кожата на стъпалата.
    микседем – това е класически кожен симптом при хипотиреоидизъм. Появяват се отоци по лицето, около очите, врата или по цялото тяло. Лицето е подпухнало и безизразно. Отоците се дължат на натрупването в подкожния слой на глюкозаминогликани.
    косата е суха, чуплива, често има алопеция, растежът на космите се забавя, намалява окосмяването по тялото. Веждите се разреждат, космите във външната, странична част на веждите опадат, това състояние се нарича мадароза.
    ноктите са груби и чупливи, растат бавно.
    потните жлези атрофират и болните не се изпотяват, настъпва хипохидроза (намалено потоотделяне).

Кожни симптоми при хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза)

кожата е мека, гладка, топла и влажна. Повишеният кръвоток в кожата е причина за затоплянето й, като често се появява и зачервяване по лицето, дланите (палмарен еритем).
    може да се появят хиперпигменти петна по кожата.
    косата е мека, космите са тънки. Ранен симптом може да бъде посивяването на косата
    нокти на Plummer – вдлъбнати нокти с дистална онихолиза – отделяне на нокътя от нокътното ложе
    хиперхидроза – прекомерно изпотяване, особено по дланите и стъпалата
    претибиален микседем

# 183
Момичета, моят Вит. Д е 31,1 при граници 32-80. По-назада ви показах какви хапчета Вит. Д имам и се оказа, че трябва да взема 5 хапчета, за да се равнят на 10 капки Вигантол. Търсих вигантол по аптеките, но не намирам и купих това:
https://aptekamedea.bg/ojlisen-vitamin-d3-kapki-400iu-10ml-v1
Въпросът ми е от това, което съм купила, колко капки на ден мога да вземам, за да наваксам недостига на Вит. Д? На лекар съм поне след 10 дни, че чакам МЦ за още едни изследвания.

# 184
Тук една капка е 400 единици, във Вигантола е 500. Може и от тези да си вземаш 10 капки, но трябва да си вземеш и вит.К2 при по-големи дози вит.Д е необходим. Хубаво е да си вземаш и магнезий.

# 185
Демонче, лицево челюстен хирург.
По нататък май трябва да пусна пак едни хормони, да видя има ли раздвижване и в изследванията.

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 20:37 от Lemy

# 186
Момичета, имате ли някакви лични впечатления от др Атанас Банчев (детски хематолог)? Водили ли сте децата си при такъв специалист? Моля, споделете как минава прегледа, какви въпроси задава, какви изследвания искат, от кой конкретен специалист сте доволни.

# 187
Аз съм водила моето дете мисля 3 пъти. Детето ми е на 5 години в момента, миналата година януари-февруари ходехме по много лекари и изследвания поради подутина под челюстта, която някои лекари определяха като подут лимфен възел, а други- слюнчеста жлеза. Пускахме кръвни за токсоплазмоза и други подобни много неща и отникъде нищо не излизаше. Банчев го гледа на ехограф, каза - лимфен възел, то тогава напипахме и друг подут надолу по вратлето, под този. Пи антибиотик, чакахме да мине месец, мина, пак отидохме - то нито расте, нито го боли и го оставихме само да го наблюдаваме. Мислехме за биопсия, скенер, но Банчев каза, че ако това е неговото дете, няма да направи нито биопсия, нито скенер и ние го послушахме. Тази година отидохме пак при него, около година след последния преглед. Пак го гледа на ехограф и този път каза - слюнчеста жлеза е! Объркана съм много, едно е различни лекари да ти казват различни диагнози, но когато един и същ лекар казва различни неща е много объркващо и смущаващо. Аз като родител се чувствам безсилна. Не ми се мисли, ако някой ден детето се оплаче, че го боли или порасне повече какво ще правя, къде ще го водя. Ходили сме на УНГ - той държеше на биопсия, ходихме и при друга детска хематоложка във Вита, за която Банчев се изказа хич не добре, само при лицево-челюстен хирург не сме го водили, но предвид разразилата се вълна с Ковид миналата година спряхме да обикаляме. Но като цяло мисля, че хирурзите са за операция/махане/третиране. Не знам вие за какъв проблем го търсите, но може да пробвате, особено ако имате направление от личния лекар. Между другото нашата лична ни го препоръча, но имам някакви мои съмнения, че са учили заедно или подобно Simple Smile

# 188
Аз съм водила моето дете мисля 3 пъти. Детето ми е на 5 години в момента, миналата година януари-февруари ходехме по много лекари и изследвания поради подутина под челюстта, която някои лекари определяха като подут лимфен възел, а други- слюнчеста жлеза. Пускахме кръвни за токсоплазмоза и други подобни много неща и отникъде нищо не излизаше. Банчев го гледа на ехограф, каза - лимфен възел, то тогава напипахме и друг подут надолу по вратлето, под този. Пи антибиотик, чакахме да мине месец, мина, пак отидохме - то нито расте, нито го боли и го оставихме само да го наблюдаваме. Мислехме за биопсия, скенер, но Банчев каза, че ако това е неговото дете, няма да направи нито биопсия, нито скенер и ние го послушахме. Тази година отидохме пак при него, около година след последния преглед. Пак го гледа на ехограф и този път каза - слюнчеста жлеза е! Объркана съм много, едно е различни лекари да ти казват различни диагнози, но когато един и същ лекар казва различни неща е много объркващо и смущаващо. Аз като родител се чувствам безсилна. Не ми се мисли, ако някой ден детето се оплаче, че го боли или порасне повече какво ще правя, къде ще го водя. Ходили сме на УНГ - той държеше на биопсия, ходихме и при друга детска хематоложка във Вита, за която Банчев се изказа хич не добре, само при лицево-челюстен хирург не сме го водили, но предвид разразилата се вълна с Ковид миналата година спряхме да обикаляме. Но като цяло мисля, че хирурзите са за операция/махане/третиране. Не знам вие за какъв проблем го търсите, но може да пробвате, особено ако имате направление от личния лекар. Между другото нашата лична ни го препоръча, но имам някакви мои съмнения, че са учили заедно или подобно Simple Smile
Доц. Павел Станимиров - най-добрият лицево-челюстен. Заведете детето при него.

# 189
Причината при нас е друга - трудно повлияваща се б12 анемия + желязо. И кръвната захар много взе да варира.

По повод твоя проблем, Seti. Аз имах/м 'това', което описваш под челюстта, точно под езика. И моите родители обикаляха и много се бяха наплашили, като бях малка. По същия начин се изказваха - ту жлеза, ту лимфен възел. Успокой се. Лимфен възел е, който е по-повърхностен (индивидуално разположение). Сама стигнах до извода, че е възел, защото ми се уголемява винаги, когато ме лепне вирус или когато ми излезе херпес на устата, носа, брадата (което пак е вирусен проблем). Излиза понякога и при пролетните алергии. Наистина не боли или много рядко при натиск само. С годините съм го забравила и не му обръщам внимание. Иначе бавно се прибира. Може и 2 мес да му трябват понякога. Стигнала съм до извода, че е възел, защото заедно с него винаги ми се активира още един, който е отзад на тила в основата на черепа. Пак е такъв по-повърхностен. Даже понякога само аз, защото си го знам, успявам да го усетя, че се е уголемил. Лекар не може да го отграничи.

# 190
Бонго аз много пъти съм казвала, сина ми беше така - цяла година "наливах" желязо, В12 и фолиева...едвам се вдигаха нивата до някакви прилични стойности и като го оставех 1 месец без добавки пак дефицит. Една хематоложка тогава ме пита всичко наред ли е със стомаха, аз потвърдих, защото реално той оплаквания нямаше. След като търсех причина за Хашимото и открих множеството хр.непоносимости,  т.е. увредени черва, мина на хр.режим+пробиотици и нещата се оправиха. Е сега пак ми изпада понякога в леки дефицити, но е рядко и не драстично.

Дано намериш добър специалист хематолог, но имай и това в предвид.

# 191
Точно при Станимиров ходих аз онзи ден.

Последна редакция: чт, 18 мар 2021, 13:15 от Lemy

# 192
Изследването за цьолиакия беше отрицателно. Миналата седмица пусках за хеликобактер. Няма. И кандида във фецеса не се откри. Пробиотици давам. Мастикова дъвка с мед и зехтин също. Колаген и отвреме навреме глутамин давам. Нещо, което забелязах и мисля, че е много съществено е, че след като започна да пие колаген й изчезна лошия дъх. При все, че подържа хигиена имаше необясним лош дъх. Сега няма и помен. И съм сигурна, че е след колагена. Т.е аз си го обяснявам дори с лечебен ефект от приема му. Значи е имало проблем в червата. Може би от притеснения, аз бързам нещата да се случват, както трябва. Но сега пък кръвната захар тръгна нагоре. Което също го наблюдавам, като типично при Хашимото, и то след овладяване на тсх. Не знам каква е взаимовръзката, но подозирам, че е по връзката инсулин, полови хормони, тиреостимулиращ хормон. Ох, толкова ми се иска да намеря Ендокринолога с главно Е.

# 193
Аз ходих при Асьов, направи ми впечатление, че не бърза да изписва лекарства докато не погледне по-обширно картинката - т.е. при Хашимото и ТСХ малко над горна граница, не побърза да изпише еутирокс, а пусна една камара неща. Има го в супердок, но не знам поради каква причина има часове чак за месец май. Аз ще му пращам по имейл моите резултати. 2 пъти съм била при него досега и това ми е първоначалното впечатление.

# 194
Ами при моя син основен проблем се оказаха млечните и глутен му излезе непоносимост (няма целиакия, различни неща са) и цитруси и т.н., но най-проблемни бяха млечните. В последствие в болницата се оказа, че е с лактозна непоносимост. Но определено корена на дефицитите е в червата.
Да това за лекаря и аз искам така...но няма. Детската ни е сравнително в час, но пак не е в час с всичко и отрича някои неща.
Кръвната много ли е висока? Аз при сина ми два пъти в годините засичах на горна граница почти, скоро не съм го проверявала в лаборатория. Иначе вкъщи с глюкомер го боцвам понякога сутрин, уж е добре. Те нали в пубертета им се завишава леко инсулина, за захарта не знам как е.

Общи условия

Активация на акаунт