Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 47 341
  • 726
  •   1
Отговори
# 165
Когато бях със завишени FT4 и FT3, ми капеше косата. Тогава нямаше от къде да чета, че може да е от липса на желязо. Но с лечението - Метизол, косата спря да капе.

# 166
И моята спря да пада с Тирозол. Бях се отчаяла, мислех късо да се подстригвам. Но пия витамин Д, в дефицит съм. Може и заради него.

# 167
Тя ми я намали онзи ден от 3*2 на 2*1 и ме вика на 30.03. Пак с нови изследвания за нова корекция. Аз реално пет седмици съм пила Тирозол и от хипер влязох в хипо. И вече не ми пише Базед, а автоимунна тиреотоксикоза. Майка ми е с хашимото, вероятно е наследствено. Засега се чувствам долу горе добре.
Ами да, така е защото някои лекари предпочитат да почнат
"ударно" и 3 пъти по 2 таблетки. Аз почнах на 3 по 1,след месец ми ги свали на 2 по 1 и в края на втория вече бях влезла в норма на хормоните и пак намали. Но все пак при всеки е индивидуално.
Относно дали е Хашитоксикоза или Базед, или двете - никой не може да знае със сигурност. Но тоя Трак доколкото знам не се вдига при Хаши, не знам... Моят никога не е бил повече от 0,300 досега(не се знае докога обаче ще стоя в ремисия без лекарство-засега съм 5 месеца).. Надявам се да влезеш по скоро в норма. А иначе как се чувстваш, какви симптоми имаш?

! Аз да питам другите момичета-мога ли според вас да пия Б12 без да знам нивата му сега. Преди 2 г беше 380 при норма до 569. Искам да видя дали ще ми се отрази добре, макар да смятам че няма дефицит
Бихте ли казали дали е безопасно, какъв са бъде и съответно колко да приемам?

# 168
Моят Б12 е в норма. А веднъж опитах да пия и ми стана лошо. Много странно. Иначе сега нямам симптоми. Преди се потях вечер, сърцебиене, не можех да спя. Стомаха ми беше все "разбъркан". Засега съм ок.

# 169
Аз да питам другите момичета-мога ли според вас да пия Б12 без да знам нивата му сега. Преди 2 г беше 380 при норма до 569. Искам да видя дали ще ми се отрази добре, макар да смятам че няма дефицит
Бихте ли казали дали е безопасно, какъв са бъде и съответно колко да приемам?
Аз го вдигнах на 1100 при горна граница 700 от Милгама и Уримил, които са с не толкова увсвояемият цианкобаламин, и не чак толкова голямо количество, та...не зная. Зависи си и от организма. Единственият бонус беше, че спях като пън известно време.

# 170
Здравейте,

Наскоро дерматолог ми изписа лосион и крем за лице, приготвени в аптека, защото ми излизат пъпки по брадичката и челюстта.

Когато си закупих лосиона обаче ми замириса на йод и проверих състава. Една от съставките е Браунол (Браунол 7,5g/100g разтвор за кожа; Повидон-йод). Дали има проблем да го използвам, тъй като съм с установено Хашимото от 1 година?

Дерматологът е наясно с това, обърна внимание и на всички последни изследвания на ЩЖ. По негова препоръка пия селен и биотин и цинк, а по препоръка на ендокринолога - Вит. Д.

Хормон не пия, не консумирам глутен, ако има значение.

Някой може ли да изкаже мнение?

# 171
Мненията за йод са разнопосочни. Или си слушаш лекаря, или не. Решението е твое. Може и да се обадиш и да помолиш да смени съставката

# 172
Не съм компетентна по този въпрос, но си мисля, че е прекалено вторачване. Чак пък толкова - колко може да поеме кожата от едно мазане?
   Или пробвай, но се наблюдавай - дали ще се промени нещо

# 173
Lemy, аз преди веднъж в годината изпива по 1 блистер Милгама N заради шиповете във врата и бях много доволна-за цяла година забравях за тоя проблем-без да съм изследвала нивата. Ама от 3 години откакто разбрах за щитовидната не съм пила... Та се чудех да пия ли, да не пия ли..., проблем ли ще е...

# 174
Не съм компетентна по този въпрос, но си мисля, че е прекалено вторачване. Чак пък толкова - колко може да поеме кожата от едно мазане?
   Или пробвай, но се наблюдавай - дали ще се промени нещо

Доста може да поеме принципно. Не случайно има такъв метод за определяне дали имаш дефицит или не - прави се йодна решетка върху кожата и се следи колко поема тялото.

Както е казала Хепи, мненията са разнопосочни, има и препарат за хипофункция с йод, но принципно се казва, че се влошава хипофункцията от йода, освен ако нямаш дефицит. Във ФБ група бях чела за влошаване след ползване на мехлем Йодасепт

the_demon това ти ниво на В12 преди 2 г си е било начален дефицит, така, че вероятно и сега си с такъв. Има спрей на БетерЮ който в едно пръскане има 300mcg метилкобаламин, може да си пръскаш два пъти. Без изследване, не мисля, че е добре повече.
Относно Милгама Н, Леми в една таблетка има 250mcg цианкобаламин, да той не е добре усвоим, но дозата ако се пие както трябва за неврологичен проблем (3х2) хич, не е малка - 6х250mcg са си 1500mcg

# 175
Здравейте мадами. Откриха ми Хашимото преди 6 месеца, защото имах симптомите за него. Изследвах хормони и се оказаха много завишени.
Въпроса ми е, от един месец имам много косопад. Къпя си сее чест, с шампоани, маска и т. н. , но има ли някоя от вас такъв проблем? Не знам дали този учестен косопад се дължи на Хашимото.

Кои хормони са завишени? С хипофункция или с хипер си, приемаш ли някакви лекарства?

Косопад има като симптом при проблем с щитовидната, но също така и при ниско желязо например, така че не може да се каже еднозначно.

С хипер функция съм .. Повишен ми е  TSH и Т4 и 5

# 176
3х1 се пие, но да, това не го отчетох, пак си става 750. : ))
Аз по скоро съм за първоначално изследване, но ако те е страх заради Ковида,, може да се въртиш около дозата предложена от Мибобо.

# 177
Да, най-добре изследване за да се знае целта. Ако има сериозен дефицит се пие една доза, ако е поддържащо друга. Ако се пие сериозна доза, се следи после и желязото, че понякога пада.

Леми аз така си открих дефицита на В12, чрез Милгама.Имах странни болки и слабост в краката най-вече бедра. Ходих по лекари, изкараха ме с радикулит и освен куп нестероидни ми изписаха Милгама Н 3х2 за 2 месеца. От нищо друго не се получи облекчение, накрая ги спрях и останах само на Милгамата и о чудо, след около месец започна подобрение и после почти ми мина. След време четох по темата, изчаках да мине време от приема и се изследвах - бях все още с дефицит, но видно колко зле съм била преди това.

# 178
А витамин Д пия 400 iu на ден и то не всеки ден🤣🤣, моят е на капки на Jamison. Пак преди 2 г като го изследвах вит Д ми беше 60 при референтни 50-120 nmol/l

# 179
Мибобо, доста хард доза ти е била изписала, гледам, че и в листовката пише да се пият три-четири хапчета най-много, на ден. Аз като бях много зле с една криза от дискова херния, ми бяха изписали 3х1 за три месеца, и после три месеца Уримил, с два месеца почивка между тях. То да си знаела, направо да си почнеш метилкобаламин от 1000.
Вит Д пих 3 години по 2400, качих го близо до горната граница, спрях го две години и сега е 28 при 20-30 недостатъчност, и достатъчност 30-150. Сега пия по 2000, искам да го вдигна.
Да ви кажа , днес бях на лекар, който няма нищо общо с ендокринологията, обаче само като ми видя лицето и каза, че имам хипофункция. Обаче с това TSH под 2, никой не иска да ми изписва хормон. 🙄

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 19:04 от Lemy

Общи условия

Активация на акаунт