Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 878
  • 726
  •   1
Отговори
# 345
Съвсем възможно е да няма временно доставка и с Еутирокса се е случвало и с други лекарства, като Вигантол примерно също...  На едно място някъде по групите четох, че на някого в аптека са казали, че ще има в края на Април.
Иначе Еутирокс в нашия град мисля има всякакъв, скоро си купувах 75мг и 50мг.

# 346
  • Sofia
Днес беше поредния ден и поредната аптека, в която ми казват, че били спрени доставките на Л-тироксин за страната. Няма от никакъв грамаж, а Еутирокс ми предлагат като заместител само 50 имало все още. Това е от град Варна, моля ако някой скоро е пазарувал хормон в своя град, нека ми пише от къде е, за да пратя някой познат да ми купи. И при вас ли е така или нещо териториално ме мятат на върбата?
Аз го приемам и не забелязвам разлика.
Взимай докато го има все още.

# 347
  • столицата
50мг може да се дели на 2 по 25мг

# 348
Здравейте, вие промени в цикъла имали сте при прием на Ел тироксин? По-рано е този месец?

# 349
Привет !
Включвам се в темата и аз.
Следя тсх от години, защото имам фамилна обремененост. До сега всичко е било наред.
През 2020 април обаче ТСХ се вдигна 2.20, ТАТ <9, МАТ - 15, Т3 - 3,74, Т4 - 16
Посетих ендокринолог, но тя като цяло каза, че няма какво да гледа и да внимавам със стреса.
По ирония на съдбата 2020 ми поднесе огромен стрес.
Година по-късно повторих изследванията ( за жалост от лабораторията са пропуснали ТАТ и МАТ та ще повтарям отново скоро)
ТСХ - 3.0, Т3 - 4.36, Т4 - 17.0
Изследването е направено по-време на менструация ( 4ти ден)
Половине хормони и витамините са в норма.
Имам дефицит на вит. Д две поредни години.
Отново ще е необходимо да посетя ендокринолог. Много ще се радвам да ме насочите към лекар, който да ми обърне внимание въпреки, че не съм със стойности извън граници.
Има ли тук дами, които са забелязали връзка мужду глутена и ЩЖ. Напоследък чета много по темата и теоритично глутена има много отрицателен ефект. Интересно ми е накой има ли наблюдения как стоят нещата на практика.
Благодаря предварително Hug

# 350
Здравейте, за дете на 2 години трябва ли задължително изследването да се прави на гладно

# 351
Здравейте, вие промени в цикъла имали сте при прием на Ел тироксин? По-рано е този месец?

Не

Здравейте, за дете на 2 години трябва ли задължително изследването да се прави на гладно

Да трябва.

# 352
  • София
Pinki,
Първо трябва да си изясниш, дали имаш Хашимото, което ще стане като изследваш ТАТ и МАТ, както и с ехографски преглед на ЩЗ. Не си дала и референтни граници на показателите, не си казала в една и съща лаборатория ли са правени, което също е от значение. Глутенът, както и млечните имат отношение основно към антителата.
Един по-здравословен хр. режим, запълване на дефицити, както и умерен спорт, могат да повлияят в известна степен и на хормоните. Поне при мен стана така.
Нещата вървяха при мен в правилната посока, докато не се появи Ковида в семейството Sad. Последните двадесет дни бях подложена на нечовешки стрес - чак до треперене, прилошаване и панически атаки, рязко сваляне на 4-5 кг. (На фона на 53 кг. при ръст 170), докато не изписаха баща ми от болницата...
Не искам да виждам даже показателите си си в момента. Ще изчакам да минат поне два месеца, за да се престраша да изследвам хормони:(.
И един съвет - дано на никого да не се случва това, но ако изпаднете в подобна на моята ситуация, не се колебайте веднага да започнете да взимате по един деанксит дневно, за да укротите стреса и да си спасите жлезата...Аз забравих да мисля за себе си в този момент, започнах го твърде късно и сега горчиво съжалявам.

# 353
Здравейте, след прием на еуторокса поставянето на утрогестан влияе ли по някав начин на усвояването му

# 354
Здравейте, след прием на еуторокса поставянето на утрогестан влияе ли по някав начин на усвояването му
Не.

# 355
Здравейте,
С хашимото съм от няколко години, ендокриноложката ми каза засега да пия само селен и периодично да си правя изследване на ТСХ. С последните изследвания освен ТАТ и пролактина ми е много над нормата и от това, което четох много се притесних, по принцип цъкълът ми е редовен и нямам други оплаквания. Има ли някой с хашимото и висок пролактин и как го овладявате? Също    така на гинеколог или ендокринолог да отида на преглед и тъй като искам да отида на ЯМР на хипофиза някой може ли да препоръча клиника в София, където се извършва изследването.
Благодаря предварително за всички мнения😊

# 356
Засега си в лека хипофункция. Лошият холестерол ти е висок, а добрият - нисък. При хипофункция пролактинът винаги е висок. Не е задължително да имаш проблем с хипофизата. Желязото може да е една идея по-височко. Най-добро е ямр-то в сити клиник преди ринг мол. Цена 700 лв, ако си без направление, иначе е безплатно, ако е без контраст (това го решава лекуващият ти лекар). И с, и без направление тр предварително да се обадиш в болницата, за да си запазиш ден и час.

# 357
Цената не е ли 300-350 лв. на зона? Като главата май се води една зона.

# 358
Може и да съм излъгала. 2016, когато ми гледаха главата, беше толкова. Сега може да е паднала. Но по принцип във всяка болница сами решават колко ще струва, няма универсална цена за всички болници. В сити е най-скъпо, но е последно поколение машината с максимално добра разделителна способност (ако не се лъжа philips беше).

# 359
Миналата година писаха, че в Иван Рилски са докарали апарат от най-ново поколение:
https://rilski.com/2020/07/07/nai-modernoyat-yadreno-magniten-re … l-sv-ivan-rilski/

Общи условия

Активация на акаунт