Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 881
  • 726
  •   1
Отговори
# 330
Доколкото знам, може да има промяна в гласа и болка, подуване в областта на шията. Но секрет по-скоро не.

# 331
Момичета, не е по темата, но исках да Ви питам дали имате наблюдения и някаква информация за нанопач-овете  Lifewave? Днес колежката ми беше с такава, но тя е толкова ограничена, че нищо не можа да обясни... Намерих това, в Интернет... Да, не говорим, че ми отне 2 часа да го намеря и разбера как се казва, защото тя и това не знаеше🤣🤣🤣
https://www.vegatest.bg/lifewave
На мен ми се струва някаква измама... И никъде не видях колко струва и как се поръчва. Това МЛ ли е пак?

# 332
Здравейте! Преди няколко дни писах, че имам симптоми и фамилна обремененост за Хашимото. Междувременно бях на ендокринолог - на ехография жлезата е като по атлас. Но пуснахме някои изследвания-ТСХ е в норма, имам лек дефицит на вит. Д и леко завишен холестерол. Храня се правилно и спортувам много.
Ехографията достатъчен диагностичен метод ли е за изключване?

# 333
Не, трябва изследване на антитела ТАТ и МАТ. Може те да са завишени от скоро и все още да не са нарушили структурата на жлезата и затова на видеозон всичко да е наред.
А ТСХ в норма нищо не значи, на първа страница пише - изследва се всичко ТСХ, Т3 и Т4 и се тълкуват така. И границата на ТСХ е завишена, така че в норма не значи добре. Покажете си изследванията ако имате желание

# 334
Здравейте момичета,
С Хашимото съм и приемах от 3 години еутирокс 25 мг. Почти винаги стойността ми на TSH беше между 3 и 4,5. Започнах обаче да се чувствам зле - все ми беше студено, тревожност, вътрешно притеснение, проблеми със съня... реших да посетя друг ендокринолог. Според него 25 мг. Не бяха достатъчни и вдигна на 50 мг.
Стойностите при първото изследване и прием на еутирокс 25мг.:
TSH - 4,95 (0,27-4,2)
FT3 - 5,16 (3,1-6,8)
FT4 - 12,77 (12-22)

След 35 дневен прием на еутирокс 50мг.:
ТSH - 1,64
FT3 - 4,66
FT4 - 14

Сега стойностите са много по-добре, но това, което ме притеснява е, дали няма ТSH да спадне още повече примерно след месец и да отида в хиперфункция?
Според лекаря всичко е наред и трябва да продължа с 50 мг. И да си направя изследване на tsh след 6 месеца.

# 335
Първо, TSH, FT4 и FT3 винаги се изследват заедно, т.е. безпредметно ще е след 6 месеца да тестваш само TSH.
Второ, когато дозата все още не е твърдо установена, контролите са на по-често - да кажем, на 2-3 месеца. Половин година е много дълъг период.
Трето, следи се не само TSH да е ниско, но и FT4 и FT3 да са поне към средата на референтните граници. При теб FT4 е ниско - значи, логично погледнато, дори може да се наложи да увеличиш дозата. Но засега на тази си добре. Няма да минеш в хипер, не се притеснявай.

# 336
Ето изследванията ми:

# 337
Относно щитовидния проблем все едно нищо нямаш изследвано. На първа страница ги пише - ТСХ, ФТ3, ФТ4, ТАТ и МАТ. И тогава се правят заключения за състоянието.

Веднага мога да ти покажа изследване на сина ми с по-добър ТСХ от твоя и ужасни другите хормони и е на хормон.

# 338
Благодаря за отговора!
Просто мислех, че ехографа има информативна стойност, а и тези изследвания са назначени от ендокринолог.
Ще коментирам с него.

# 339
Здравейте, обръщам си към  тези от вас, които са карали КОВИД. Днес ми е 8ми ден с ниска Т 37.3/37.2. Снимката ми е чиста, кръвните са добри според ЛЛ за човек с КОВИД. СRP e съвсем малко повишено. Сатурацията ми е добра 98, дали има връзка Хашимотото с тази температура. Пуснах само едно тсх и беше 6...Благодаря на отзовалите се!

# 340
Благодаря за отговора!
Просто мислех, че ехографа има информативна стойност, а и тези изследвания са назначени от ендокринолог.
Ще коментирам с него.

Той си има информативна стойност, но не пълна. Тоест това, че структурата на жлезата видяна с ехограф е добре не означа, че функцията й е такава, както и дали има Хашимото.  Не случайно има предвидени кръвни изследвания.
Щом ендокринолога е назначил само това, въобще не виждам смисъл да коментирате с него...ще каже, че всичко е наред, за повечето лекари е важен само ТСХ и с такава стойност е чудесен.
Ако не сте, прочетете първата страница на темата и се запознайте със заболяването.

33hope кога е бил Ковид тоест преди колко време? Имате ли оплаквания други т.е. защо си мерите температурата? Иначе аз лично не смятам, че Хашимото има нещо общо с температурата по принцип, не само в този случай.

# 341
Измервам я, защото ми е отпаднало и нямам енергия. Вярно е, че и апетит нямам, но като я сваля на 36.9 ставам нов човек.

# 342
Прочетох те пак, и не разбирам кога си боледувала?
Ако разбирам правилно първия ти пост, т.е. че в момента си с Ковид и е 8 ден, съвсем нормално състояние според мен в предвид, че си с вирус ...та ти боледуваш още, често хората карат по-тежко втората седмица. Но казваш, че си се изследвала ако си с Ковид би трябвало да си под карантина... обърквам се. Относно оплакванията, до месец след боледуване има симптоми.

# 343
Днес беше поредния ден и поредната аптека, в която ми казват, че били спрени доставките на Л-тироксин за страната. Няма от никакъв грамаж, а Еутирокс ми предлагат като заместител само 50 имало все още. Това е от град Варна, моля ако някой скоро е пазарувал хормон в своя град, нека ми пише от къде е, за да пратя някой познат да ми купи. И при вас ли е така или нещо териториално ме мятат на върбата?

# 344
И аз съм обиколила целият град, няма никъде. А трябва да пия 25 мг. Ужас е

Общи условия

Активация на акаунт