Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 831
  • 726
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Някой изследвал ли се е за ковид антитела без да го е прекарал?

Аз не съм боледувала, но имам антитела. Направих изследването от чисто любопитство,тъй като много хора около мен се разболяха.

# 391
  • Пловдив
Колко са верни тези тестове за антитела?
Предстои ми пускане на изследвания и се чудя дали има смисъл да включа и за ковид, не съм боледувала, но редовно съм имала контакти с болни. И аз така - от чисто любопитство.

# 392
В моето семейство всички, които боледуваха имат антитела. Останалите нямаме, въпреки че сме били контактни.

# 393
  • София
Мисля, че напоследък се говори, че “работа върши” само наличието на неутрализиращи вируса антитела. Т.е. Има разлика в антителата. Anguished Такива изследвания се правят в 3-4 лаборатории в София. (Рамус, Иван Рилски ...другите не ги помня)

# 394
  • Пловдив
Аз изкарах ковид в края на януари, началото на февруари. Затова и сега като ми взема а кръв пуснах и антитела и имам. Но в Пловдив не правят това специализираното изследване за антителата, които са пряко за ковид.
А по темата - чела съм и преди темите за НВВМХ и за зоната...
Но и двете са ми свързани с трудни сметки и изчисления.... Хем гледам и готови рецепти и специално когато мислех да минавам на хранене в зоната си взех и кухненски кантар.
Според вас, кой режим ще е по-подходящ за хашимото и е по - лесен за смятане.
Сега чета и темата за ИР, НВВМ и зоната и някъде мернах, че лененото семе е противопоказно за хашимото
Да приема ли, че ще следва автоемунния протокол да го напасна към някои от другите режими, които реша да спазвам.... Всичко ми се струва много сложно, но все пак едва от ден съм наясно с част от проблемите ми... Днес пуснах кр захар, желязо и имунореактивен инсулин... Чакам консултация с ендокринолог вторник... До тогава ще ви чета и старите теми и ще се опитам да наваксвам със знания

# 395
Аз минах през едно стриктно нв-вмх, определено много ниските въглехидрати не са за мен. А като гледам, много хора от групата също избягаха, кой на Зоната, кой на Рей Пийт, и тн.
Харесала съм баланса на Зоната, определено ще я пробвам. Иначе в началото си е малко плашещо с тия сметки и кантари, но лека полека мисля, че ще се справя.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 13:15 от Lemy

# 396
По отношение на хранителния режим - аз в момента, общо взето, се храня само с месо, риба, яйца, зеленчуци, малко плодове, ядки в контролирани количества и полезни неща, като зехтин, кокосово масло, тахани и др. Подбирам само чисти продукти, т.е. месото ми е от ферми, яйцата - от свободни кокошки, и т.н. Не пестя средства точно от храната.
Обаче, всичко е строго индивидуално, защото моята цел към момента, например, освен грижа, с оглед на Хашимото-то, е и отслабване + контрол на инсулина. Когато в менюто ми присъстват умерено количество въглехидрати, просто спирам да топя килограми...
При друг може нещата да не стоят по този начин, така че всеки сам за себе си трябва да открие печелившата за неговия организъм формула. Пък и не всеки цели отслабване или има проблемен инсулин.
Важно е и дефицитите на витамини да бъдат своевременно попълнени.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 21:24 от Гърне без похлупак

# 397
  • Пловдив
есме, при кой ендокринолог ще ходиш? Ще споделиш ли после доволна ли си? Може и на лични.

Скрит текст:
Аз съм изключила глутена, прясното мляко, пържените храни, кафето. Намалила съм доста млечните като цяло, като се стремя да не са от краве мляко, намалила съм и захарта.
Храня се предимно с месо, яйца, маслини, зеленолистни, риба, бобови, зеленчуци, ориз, тахани, плодове, ядки, малко бяло саламурено сирене и кисело мляко, ползвам доста зехтин и кокосово масло, както и понякога оризово и царевично брашно, като заместител на пшеничното, ако толкова ми се прииска нещо от тесто. Спортувам почти всекидневно вкъщи, като поне 1-2 седмично, а понякога и повече, имам доста големи и продължителни натоварвания. И въпреки това кг не мърдат и грам надолу.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 11:44 от *Бенджи*

# 398
  • Пловдив
Бенджи, сега с направление ще отида при д-р Корудов...запазих час за идния вторник. Просто ми е най-близо, пък и личната ми лекарка каза, че е добър избор. После, ако нещо не се чувствам доволна, ще се възползвам от някое от двете предложения на първа страница.
Междувременно са ми готови изследванията.... Желязото е ниско, ще чакам терапия от лекарката.
Но кр. захар и инсулин са в границите, но не зная дали всъщност няма и там някакъв проблем.... Моля за съвет от по-запознатите дали да предприемам нещо до прегледа.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 14:28 от есме

# 399
Да, за съжаление, има проблем. Инсулинът на гладно трябва да ти е колкото глюкозата - около 5-6. Накратко, имаш Инсулинова резистентност. Трябва да направиш корекции в диетата си и да започнеш да спортуваш, ако не го правиш. Може да се наложи и прием на медикамент - Метформинов препарат.

# 400
За ИР аз лично съм ок с НВВМХ. Не смятам калории и макроси. От такива сметки ми се завива свят. От декември до сега там съм овладяла ситуацията. Имах глюкоза 6,62 и гликиран хемоглобин в горна норма. Инсулин не бях пускала. Но пък декември не пусках ЩЖ и т.като три месеца не мръднах и грам ме усъмни, че нещо др. също не е по реда си . Не знам как ще се повлияе ЩЖ от цялата работа, но се чувствам ок така.Умишлено спрях и млечните .. за яйцата се колебая още. Пия и добавки Б12 и Д, ям бразилски орех, тиквено семе, ленено семе ... Пия джинджифил с канела...  Мисля да пусна след 2-3 месеца контрола, да видя кое как се развива и да я умувам. Интересно, че метаболиза ми се раздижи, за което си предположение буквално бях линчувана от ендокринолога. Надявам се със свалянето на кг и  евентуално раздвижване на метаболизма да оптимизирам хормоните и работата на ЩЖ. Да уточня, че според ендокринолога не е необходим хормон към момента, стига да не целя бременност. ТСХ  е 7.

# 401
  • Пловдив
Мисля че пробвах НВВМХ, но ми ставаше лошо.... Напр не мога да ям св ребра без хляб, или нещо, което да обира мазнината... Ама мога, не мога...ще трябва да напасвам вече
Лошото е, че от малка много обичам тестено... Като дете ядях по две три филии хляб на ядене. На 18 години стигнах някъде до 52 кг и отслабнах само като спрях хляба....
От тогава контролирам количеството хляб, което ям и има дни в които изобщо не консумирам, но качих до 75 кг.... Всъщност това ме накара да си направя тези изследвания.... Но любовта към тестото остава и понякога си правя сандивичи, питки, тутманик..... Ще трябва да спре.....
Сега съм на 41 години,160 см и 75 кг.... И се чувствам изключително тежка и неподвижна и общо взето зле... Така че промяната ще е наложителна

# 402
Ти пак може да си правиш питки, сандвичи и разни печива, но с други брашна. Но като цяло, трябва да си промениш нагласите за храненето.
Аз изкарах три години на нввмх, да, толкова слаба не съм била никога като тогава, но добре си разцентровах организма.

# 403
Като цяло това трябва да стане начин на живот, особенно с ИР. Аз също съм доста разцентрована, защото влизам от една крайност в друга, това ми е проблема, но сега като видях резултатите ... Партньорът ми за една година с НВВМХ е свалил триглицеридите от 5 на 2. Пак са много, но е нещо ... и не  епостоянен. Другото много грешно е схващането, че НВВМХ е ребра.Народа пере кюфтета и се чуди що не се полуава. Това беше и моята грешка. Важни са мазнините и то полезните. Примерно една зелена салата + 1 бр авокадо + 1 л. ленено семе и 1 л. тиквено семе и зехтин.. Ще ви засити толкова колкото 2 пържоли. Едновременно с това ще ви даде ситост за по-дълго време, а за ползите не коментираме. Не споря и не натрапвам мнение. Просто споделям моя опит. За мен на този етап това е варианта за ИР, сега ще видя с ЩЖ как ще се получат нещата. Има много рецепти, ако решите ще налучкате вашите.

# 404
  • Пловдив
Да, благодаря за споделеното на всички. Но наистина ще трябва да се направи съчетание от няколко режима, които да са подходящи и за двата /трите/ проблема, които имам.... Защото до колкото разбирам има храни, които са подходящи за едното заболяване, но пречат на другото, нищо че са по режим

Общи условия

Активация на акаунт