Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 851
  • 726
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Бонго, благодаря за отговора и за съветите. Днес още не съм се свързвала с моя лекар, за да преценим по-нататък как ще действаме.
Видях на права страница, че има положителни мнения за ендокринолзи в Пловдив и ще се възползвам от тази информация.
Но така, според вас, чисто теоретично дали при такава ситуация като моята бих могла да подобрят състоянието си с контролиране на храната? Или задължително и лекарство ще ми изпишат?
Лично аз, нямам проблеми да пия хапчета-не съм от тези хора, които ги избягват на всяко цена, но все пак бих искала да опитам с диета, ако изобщо е възможно тя да подейства по някакъв начин положително.
И още едно питане-мнение за доктор Корудов ендокринолог за този проблем? Видях, надпис над лекарския му кабинет много близо до вкъщи.

# 376
Може ли да препоръчате ендокринолог, който обръща внимание и на резултати, които не са извън граници. Също така ме интересува превенцията и да не изписва хормон просто защото това е най-лесното.
Ако става въпрос за гр. София - д-р Явор Асьов.

# 377
  • Пловдив
А за Пловдив да препоръчате някой?

# 378
Също така ме интересува превенцията и да не изписва хормон просто защото това е най-лесното.

Стигнало ли се е дотам да има нужда от хормон... Далеч не е "най-лесното" - българските лекари обикновено изписват медикамент, когато показателите са вече твърде разбутани, макар да е трябвало да се стартира с хормона на много по-ранен етап.
Превенцията е от Вас - там не чакайте лекар да ви оправи здравето. Simple Smile Няма да намерите такъв.

До някъде съм съгласна с вас, но до някъде и не.
Има много случаи, в които ако се открие първопричината и се погледне цялостно организма, нещата могат да се нормализират, ако са и хванати в достатъчно ранен етап ( разбира се не става дума за автоимунен процес )
А за превенция, да, зависи си от нас самите, но за мен един добър лекар е необходимо да насочи пацентите си в определена посока, да даде съвети и т.н, дори да насочи към диетолог. А вече от нас си зависи какво ще спазваме и колко отдадени ще бъдем.

А не просто да каже ами да не са перфектни резултати, но нищо не може да се направи по въпроса.

# 379
Има много случаи, в които ако се открие първопричината и се погледне цялостно организма, нещата могат да се нормализират, ако са и хванати в достатъчно ранен етап ( разбира се не става дума за автоимунен процес )

Е, как да разбера, че пишеш предимно за случаите, при които липсва автоимунен процес, при положение че темата е озаглавена "Автоимунен тиреоидит на Хашимото" и тук обсъждаме именно това заболяване, а не проблемите с щитовидната по принцип. Simple Smile
Първопричината за всяко едно заболяване задължително трябва да се търси, а качеството на живот на конкретния човек да се подобри значително - това без оглед на факта дали има, или няма, започнал автоимунен процес. Но всички тези стъпки далеч не са лека задача, за жалост. Дори и най-добрият лекар-холистик не би могъл да следи състоянието ти чак в такива детайли. Защото в случая става въпрос за една ежедневна (ако не и ежечасна) грижа за организма. Лекарят, ако е добър и старателен специалист, а такива са рядкост, би могъл да ти даде само определени по-общи насоки. Но за тези насоки можеш да прочетеш в далеч по-големи подробности в изпитаните Интернет медицински източници или дори тук, във форума. Просто от лекар няма как да си набавиш дори 1/100 от знанието, което можеш да акумулираш сама, ако се разровиш и решиш да се образоваш по темата. Не казвам, че ще стане бързо. Аз вече пета година се интересувам от заболяването и от тънкостите около здравословния начин на живот, но все още има неща, които са ми твърде неясни или за които въобще не съм чувала. Мисля, че на лекар (ендокринолог) не съм ходила от поне 3 г. Няма смисъл просто. Сама докарах показателите си до чудесни стойности. Когато слушах "специалистите", все имаше неприятни флуктуации в стойностите. С което, разбира се, не искам да кажа, че консултацията с читав професионалист е излишна - напротив, много е полезна, но трябва да бъде приемана именно като това, което е - кратка консултация. Базата, същината - те са си от теб. Т.е. предимно ти си се следиш и направляваш курса на лечението, четеш и се интересуваш.
Има буквално десетки изследвания, които можеш да предприемеш, за да се опиташ да откриеш какво "тормози" щитовидната ти жлеза - бас държа, че дори не е едно нещо, а цял набор от фактори. Но тези изследвания нито минават по каса (в по-голямата си част), нито някой лекар ще се сети да те посъветва да ги направиш - поне не и в такава дълбочина, в каквато ги обсъждаме тук.
Хранителният режим, спортът и борбата със стреса са си отделно - там също темата е необятна. А и резултатите не идват бързо - понякога се налага да сме упорити в продължение на много месеци или дори години, за да регистрираме някакъв резултат, под формата на подобрение.

# 380
  • Пловдив
Успях засега само тази тема да изчета.... И честно казано съм отчаяна. Виждам, че вие редовно сами си регулирате дозите на лекарствата и си назначавате изследвания за контрол . Получили сте по още едно образование в борбата с този проблем. А аз се надявах, че като се консултирам с ендокринолог и ми бъде преписано лечение, ще си го следвам и всичко ще е наред. Явно ще трябва и аз да уча, а до тогава ще разчитам и на по-опитните от вас

# 381
Имам позната, която твърди, че Хашимотото ми е от вирусите и паразитните заболявания, които съм изкарала през годините за някои от които и без да разбера- цитомегаловирус, мононуклеоза, токсполазмоза. Все се каня да отида на изследване за наличие на бактерии и паразити в тялото. Не мисля, че имам сериозен проблем, защото жлезата ми макар и с типични изменения за Хашимото все още няма сериозни проблеми, ТСХ ми е било макс до 2.9, но явно си тече процес и е хубаво да го забавя. Стресът вероятно също си казва думата. За регулиране на дозите наистина много хора не ходят на лекар. То в един момент няма и смисъл да се ходи само за това.

# 382
И като знам, че имам херпес и папилома вирус, какво. Нищо.  Не може да се махнат. Даже жлезата ми е по-добре от на членове на семейството, които ги нямат.

# 383
Не знам. В моето семейство няма нито един с проблемна щитовидна жлеза. Аз самата се изумих колко гадости съм изкарала през годините при това със стабилни антитела. Някои от паразитите, като токсоплазмозата, остават в тялото завинаги уж в спящо състояние, но са си там. А всички знаем, че Хашимото има и пряка връзка със състоянието на стомашно-чревния тракт, който е основен дом на паразитите. Настръхвам само като си представя:))  Глутенът също ни вреди и аз поне се чувствам по-добре, когато го сведа до минимум. Тежки сирена също.

# 384
Успях засега само тази тема да изчета.... И честно казано съм отчаяна. Виждам, че вие редовно сами си регулирате дозите на лекарствата и си назначавате изследвания за контрол . Получили сте по още едно образование в борбата с този проблем. А аз се надявах, че като се консултирам с ендокринолог и ми бъде преписано лечение, ще си го следвам и всичко ще е наред. Явно ще трябва и аз да уча, а до тогава ще разчитам и на по-опитните от вас
Има и хора които се консултират с ендокринолози, следват предписаното лечение и са добре.
Не бързай с изводите, на база прочетеното тук. Simple Smile

# 385
  • Sofia
Някой изследвал ли се е за ковид антитела без да го е прекарал?

# 386
  • София
Аз се изследвах, защото случайно се оказа, че детето има антитела и реших, че покрай него може да съм закачила нещо. Е, аз нямах никакви.Simple Smile

# 387
Аз се изследвах - дъщеря ми беше болна и изкарахме две седмици карантина сами вкъщи без дистанция. Нямам никакви антитела, нито проявих симптоми докато беше болна.

# 388

Здравейте, може ли мнение за резултатите? Simple Smile

# 389
И аз се изследвах за антитела на ковид, но не съм го изкарвала и нямам. Просто исках да го изключа като опция за доста високите стойности на ТСХ(открих хашимото на скоро).

Общи условия

Активация на акаунт