Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 867
  • 726
  •   1
Отговори
# 360
На мен ми е правило впечатление, че специално що се касае до ЯМР, в София май цената навсякъде е еднаква - около 300 лв. на зона, +/– 50 лв. разлика.

# 361
Момичета привет не съм писала от години в темата защото като ти се роди дете Хашимото направо ми отиде в девета глуха и нямах време да се занимавам с него.
На въпроса има ли от вас хора изкарали Ковид и как ви се отрази.Имам правени изследвания миналата година пролетта точно преди да се разболея и си бяха много добре. После го изкарах Ковид и ми тръгнаха разни проблеми и не съм се занимавала с жлезата. Сега си ги пуснах пак защото съм в адски кофти състояние не съм уморена но съм толкова емоционално нестабилна че си мислех да ходя на психиатър.
Ето ми резултатите от днес
TSH (Thyreotropin)
Серум / ECLIA µUI/mL  1.31                  0.27 - 4.2
FT4 (Thyroxin free)
Серум / ECLIA pmol/L  15.27                12 - 22
PL FT3 (Trijodthyronin free)
Серум / ECLIA pmol/L     3.76                     3.1 - 6.8
Това досега не ми се е случвало толкова ниско ТСХ с толкова ниска стойности на хормоните.Чудя че е вторичен хипотиреоидизъм но нямам идея какво да правя. Имам записан час за ваксина на 15-ти но не знам какво да правя защото не знам оплакванията ми на какво се дължат.

Освен емоционално чувствам кожета си пареща все едно съм изгоряла на слънце и като разранена  едни фини иглички а видимо няма нищо. Влошава се всичко от стрес но и от слънце, студ дори от къпане. Тези симпотим ги имах и след ковид и уж се оправих сега се реактивираха. Някой ако минава през нещо и сподели ако нещо му  е помогнало ще е от голяма помощ.
Миналата година ходих по невролози даже ЯМР на глава правих и нищо.Благодаря ви и бъдете здрави

# 362
  • Хасково
Здравейте, момичета! Как бихте коментирали тези резултати на щитовидните хормони? TSH, FT3, FT4 са в норма, но TAT  и MAT  са завишени. Това какво може да показва, хем хормони в норма, хем завишени антитела.

Име на теста (изследване)   Резултат     Единици   Референтни стойности
TSH                                                    2.17       ulU/ml                0,49-4,78

fT4                                                        18,77       pmol/l               12.00-22.00

fT3                                                       3,18        pg/ml                      2,00-4,28

anti-TPO /MAT/                                  128,30       IU/ml              0- 35.00

anti-Tg /TAT/                              198.5       IU/ml                       0- 115,0

# 363
Говори за Хашимото и субклиничен хипотиреоидизъм. Проследявай си хормоните веднъж-два пъти годишно освен ако не планираш забременяване.
Здравейте, момичета! Как бихте коментирали тези резултати на щитовидните хормони? TSH, FT3, FT4 са в норма, но TAT  и MAT  са завишени. Това какво може да показва, хем хормони в норма, хем завишени антитела.

TSH                                                    2.17       ulU/ml                0,49-4,78

fT4                                                        18,77       pmol/l               12.00-22.00

fT3                                                       3,18        pg/ml                      2,00-4,28

anti-TPO /MAT/                                  128,30       IU/ml              0- 35.00

anti-Tg /TAT/                              198.5       IU/ml                       0- 115,0

# 364
Здравейте, някой има ли информация кога ще се появи на пазара л-тирокисна? Започвам да се притеснявам. Така или иначе мислех да пробвам известно време без хормон, защото съм все още в граници и го пия само, защото правим опити за бебе, но тази неизвестност малко плаши.

# 365
  • Хасково
В такъв случай не трябва ли и TSH да е завишен?
Говори за Хашимото и субклиничен хипотиреоидизъм. Проследявай си хормоните веднъж-два пъти годишно освен ако не планираш забременяване.

# 366
Здравейте, някой има ли информация кога ще се появи на пазара л-тирокисна? Започвам да се притеснявам. Така или иначе мислех да пробвам известно време без хормон, защото съм все още в граници и го пия само, защото правим опити за бебе, но тази неизвестност малко плаши.
Продължавай с еутирокс. "В граници" с тсх над 2 може и да не забременееш. А и щом това ти е целта, не си прави експерименти с почване и спиране на хормона. Тялото се побърква от "сега има, после няма".

# 367
fizzy означава, че имаш Хашимото, но функцията на жлезата е да кажем, все още добре. Прочети на първа страница информацията ако не си, смятам, че ще ти е полезна щом задаваш този въпрос.

BettyBoop ще попитам имам позната в Марешки, но както казва и Бонго, започни Еутирокс, не е добър вариант да си спреш ей така хормона.

# 368
  • Пловдив
Здравейте. Моя въпрос е отчасти свързан и с питането на fizzy. Резултатите са от днес и до сега съм имала съмнение, че е възможно да има проблем с щитовидната жлеза-доста напълнях в последните години, ускорен пулс като пия бетаблокери вече. Но винаги ми е пускан само ТСХ и е бил в норма. Днес доплатих за другите и хормони е също са ми в норма. Но и ТАТ и МАТ са завишени. И не знам какво означава-виждала съм завишаване само на единия показател.
Освен това си пуснах и други изследвания, които говорят за анемия.
Започнах да чета, но както казах, изследванията са от днес и все още ми е доста непознато, а информацията е много. Разбира се предстои консултация с ендокринолог.

# 369
Есме, освен, че имаш антитела за Хашимото, вече си и в хипофункция, което е видно от ниския фт4. Тсх засега е нормално, тъй като конверсията ти е добра, което пък е видно от фт3. Но това ще се промени в следващата година-две. Фт4 вече не ти достига, което значи, че ще спадне и фт3, а тсх ще се вдигне. Относно напълняването си провери нивото на инсулин и кр захар на гладно. Ускореният пулс най-вероятно е свързан с анемията и, ако я овладееш, няма да ти трябват бетаблокерите. Но...започни от някъде и лека полека изчиствай едно по едно. Всичко накуп няма да стане.

# 370
Продължавай с еутирокс. "В граници" с тсх над 2 може и да не забременееш. А и щом това ти е целта, не си прави експерименти с почване и спиране на хормона. Тялото се побърква от "сега има, после няма".
Аз пия минимална доза-25, но вероятно сте прави. Днес една аптекарка ми каза, че уж около 16.04 се очаквало да се появи. Ще изчакам и ще го мисля, ако не внесат навреме. Притеснява ме смяната. Много хора не реагират добре.

# 371
BettyBoop моята позната каза, че се чува за края на месеца, но нищо сигурно няма. Не се плаши толкова, много хора си минават от едните хапчета на другите без проблем.

# 372
  • Sofia
Аз ги смених още при миналогодишната липса и не виждам никаква разлика.На 25 мкг л тироксин бях 10год,от 1год приемам еутирокс,деля го ,ако е от 50,75,...и т.н.

# 373
Може ли да препоръчате ендокринолог, който обръща внимание и на резултати, които не са извън граници. Също така ме интересува превенцията и да не изписва хормон просто защото това е най-лесното.

# 374
Също така ме интересува превенцията и да не изписва хормон просто защото това е най-лесното.

Стигнало ли се е дотам да има нужда от хормон... Далеч не е "най-лесното" - българските лекари обикновено изписват медикамент, когато показателите са вече твърде разбутани, макар да е трябвало да се стартира с хормона на много по-ранен етап.
Превенцията е от Вас - там не чакайте лекар да ви оправи здравето. Simple Smile Няма да намерите такъв.

Общи условия

Активация на акаунт