Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 125
  • 726
  •   1
Отговори
# 255
Не, не си чел/а достатъчно. В противен случай нямаше да се натоварваш с мисълта, че всъщност пиеш хормон, а не лекарство. В първия момент всеки реагира като теб на израза "цял живот".
Не е въпрос на достатъчно четене. Най-вероятно не е и въпрос на товарене с мисълта за пиене на хормон или лекарство. Въпрос е на трудното осъзнаване, че е налице хроничен проблем, който не се лекува, а само се коригира с външен прием на нещо, което организмът буксува да произвежда. Особено ако преди това човек е бил здрав, като попие известно време хормон и се почувства пак що-годе нормално, реакцията е като при нехроничните болести и лекарства - вече съм добре. И е инстинктивна реакция да ти се иска да спреш лекарството и да продължиш да се чувстваш нормален. Никакво четене не убеждава, че не може да се спре хормоналната терапия, както завръщането на буксуването на организма. Аз съм с хипофункция без Хашимото. Направих грешката да спра хормоните след една година прием и няколко месеца се справях, но после симптомите се завърнаха. И това след няколко години четене и много ясно осъзнаване на ситуацията. Просто си направих експеримент. То и без това съм експеримент, защото никога не съм пила Т4 в лекарствена форма, а изсушена говежда щитовидна жлеза по свое решение. Сега съм си на нея, не си и помислям да спра и за два месеца симптомите отново отшумяха и се чувствам добре. Ако някой има опит с прием на изсушена щитовидна жлеза, ще се радвам да го споделим. Не виждам в източниците с информация от първия пост този блог, който чета от години, макар че е по-вероятно да сте попадали на него, както и на другия ми любим, който споменавате stopthethyroidmadness:
https://hypothyroidmom.com
Много компетентен, информативен, в сътрудничество с ендокринолози и специалисти по храненето от САЩ и Европа, както и с пациенти, които активно защитават идеята за преразглеждане границите за нормални стойности на хормоните, на пълния панел изследвания и предписване не само на Т4, а и на Т3 или изсушена жлеза, изобщо за много по-прецизиран и индивидуален подход.
Полезен линк за ежедневната флуктуация на хормоните на щитовидната жлеза, който ми затвърди личната преценка да не се вманиачавам в изследванията си и да се интересувам главно от симптомите си:
https://thyroidpatients.ca/2020/07/31/circadian-rhythms-tsh-f4-f3/
Не искам да съм в норма, искам да съм в нормалност, ако ще е с ежедневен прием на Т4 и Т3, така да бъде Simple Smile.

# 256
Именно, защото аз съм експериментирала със себе си, ти си експериментирала и почти всеки от четящите и пишещите в темата. Затова казах "спирай". Докато човек сам не си счупи главата, не - ста-ва. Обаче чета по въпроса - и във форума, и извън него предимно медицинска литература (БЕЗ фейсбук!!!). И благодарение на четенето на този форум и тези момичета съм в норма физически и психически. Чета коментарите на всеки, не само самовлюбено своите. Въпреки, че знам малка част от нещата, също питам, мисля, анализирам, взимам решение. Ако ще правя каквото ми е наум, не питам. Няма как да ми е досадно да чета коментарите, опита и питането на всички. По-добро от опита няма, дори и чужд. Това доктор не може да го даде. Живи хора извън учебниците не може да се лекуват без събиране на опит от безброй пациенти. Знам през какъв ад съм минала и искам други да го минават по-леко и по-бързо. Е, който, както реши. В крайна сметка тук е един форум и никой не е длъжен да вярва на пишещите зад невероятните им никнеймове.

По отношение на изсушената жлеза. Дори смятам, че е опасно да се продава като хранителна добавка свободно. Ето с това не бих експериментирала. Но това си е мой избор и никого не критикувам, още повече когато човекът се чувства добре и това е неговият правилен избор и опит. Благодаря, че го сподели👍Аз пък експериментирам с пиене на т3, без да ми е предписан. Сама се снабдявам, сама го дозирам. Ендото ми каза "Ти си мазохист, ама щом се чувстваш добре, пий си го." Дано Миленски прочете и обърне внимание на твоя опит😉мене ме зарежи.

# 257
Какво мислите за пиенето на кверцетин, случайно видях в една група коментари, че не е препоръчително? А аз го пия вече 2 седмици.
Кверцетин + вит ц 500, за уточнение взимам аз

# 258
Аз пия кверцетин с бромелаин комбинация. Уж за контрол на пролетната алергия. Има някакъв ефект, но засега минимален. Отрицателни ефект не засичам до момента - от 3 седмици.
 Само да кажа, че се пие на гладно.

# 259
Дано Миленски прочете и обърне внимание на твоя опит😉мене ме зарежи.
Никого не зарязвам, всеки е с опита си и тежи еднакво. Опитах се да подчертая друго, а именно, че хората са различни и емоционалният и психологически аспект също имат значение, не само физическият аспект на болестта. "Спирай" не трябва да се казва с идеята "чупи си главата", както постоянно става в тази тема. Организмът сам ще накара спрелия да почне пак. Не по-малко важно е да се разбере психологическата мотивация на желанието за спиране, за да се преодолее и да се върви гладко нататък. Емоционалната подкрепа е част от цялостното отношение към болестта. Няма значение какво е заболяването, част от пътя е то да се приеме такова, каквото е. На мен ми беше не по-малко трудно да приема, че най-вероятно повече няма да съм както преди - истински здрава - отколкото да намеря правилното лечение за себе си, след като лекарите не успяха. Един мой орган е отказал да работи нормално и за момента медицината не е открила как да го накара да заработи нормално. И с прием на хормони, работата на организма не е като в здравото му състояние, а хормоните не карат жлезата да заработи нормално, работят вместо нея. Това трябва да се приеме, както и фактът, че най-вероятно е до живот, освен ако не настъпи пробив на медицината. Приелите го може би пропускат факта, че на други това им е трудно. Всеки с етапа си.
Както трудно се приема и че десетилетия преди синтетичния хормон единствено изсушена жлеза е била терапията и все повече пациенти потвърждават, че е успешна на фона на Т4. Но това си е отделна тема. За мен и Т3 е руска рулетка, но ако добавката не беше проработила, щях да обмисля и него, защото съм убедена, че проблемът ми е главно в конверсията. Крайно време е в медицинските среди да се отворят мозъците за повече работещи варианти от настоящата парадигма, която просто не решава тази тиха епидемия, защото всеки е индивидуалност и универсално решение няма.

# 260
Вероятно в медицинскиъв среди не си ги отварят, защото в крайна сметка нито 100 процента от хората се подобряват от спиране на някаква храна, нито се знае причината за Хашимото. Както повечето автоимунни. А хормона работи в 99 процента от случаите. Напасваш доза и готово.
Стреса от спазване на режим, търсене на отговора, разочарованията...също го има. Вината, че си направил но да си го докараш....

За кръвната захар лекарката каза, че е добрез но ще я следим както обикновено. Отчете високо кръвно, почваме да мерим и него. И консултация с кардиолог. Наистина покрай пандемията пропуснахме. Освен това още половин кило надолу.

# 261
Здравейте, момичета!

Имате ли проблем с намирането на Л-тироксин? При нас е изчезнал, от аптеките казват, че от 1-2 месеца го няма и в складовете. Има по 50 и 100 мг. и то само в някои аптеки. Досега не ми се беше случвало...

# 262
Последните година-две редовно различните мкг изчезват от аптечната мрежа. Преди сменяха състава, сега не съм сигурна каква беше причината, но аз дълго време не можех да намеря от 50 мкг, предлагаха ми само 25/100 мкг. Хубавото е че винаги има какво да купиш, а не както вигантола например с месеци да го няма.

# 263
Ние вкъщи сме на Еутирокс, затова нямам представа за Л-тироксина. Но това е редовна практика някои лекарства да изчезват временно или само определени мг.

# 264
Всъщност вече се знае много за някои автоимунни заболявания и причината за това е напредъкът в изследването на човешкия микробиом. Проектът Човешки микробиом е акцентирал точно на връзката между немалко автоимунни заболявания и конкретно чревния микробиом, който по-рано наричаха чревна микрофлора. Ето едно изследване за връзката между дисбаланса на чревния микробиом и автоимунния тиреоидит на Хашимото:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353203/
и още едно, пълната статия е достъпна само срещу заплащане:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32519746/
Кофтито е, че не се знае кое е първото - нарушение на баланса на микробиома или смущенията в жлезата, но връзката е категорична. Малко е като кокошката и яйцето. При пациентите с отклонения от нормалната работа се установява и отклонение от нормалния микробиом. Това повлиява сериозно конверсията, защото около 20 процента от нея се случват в червата, а по-голямата част в черния дроб. Да, повечето хора не се повлияват еднакво от спиране на дадена храна, защото микробиомът на всеки е уникален. Затова писах - няма универсално решение, нито универсален подход. Няма и как едно лекарство да работи еднакво добре при всички. Основното е, че отклонението е подобно, затова и симптомите са подобни. Като изключим генетични предразположености, основният ключ определено е в храносмилателния тракт. Например, при ниски нива на Т3 спада производството на солна киселина и храносмилателни ензими в стомаха. Това пречи поне по три начина - 1)позволява на повече кофти микроби да преминат през червата, защото няма достатъчно киселина и ниско рН да ги убие;2) нарушава се усвояването на много от хранителните вещества, особено тези в белтъчните храни и мазнините;3) скапва се стомашната лигавица и често се стига до атрофичен гастрит, при който има симптоми, подобни на стомашни киселини, а всъщност е недостиг на солна киселина, който изглежда и се чувства като излишък, защото се нарушава дейността на клапата между хранопровода и стомаха и стомашното съдържимо се връща нагоре и пари. И какво става - 1) свръхрастеж на вредни бактерии в тънките черва; 2) лошо храносмилане, лошо усвояване, което води до недостиг на витамини и минерали, "безпричинна" анемия и т.н.;3) дисбаланс на микробиома с растеж на вредни микроби, пропускливост на чревната стена и навлизане в кръвния поток на вещества, които нямат работа там, хайде алергии и непоносимост към храни. При инсулинова резистентност, СПКЯ, естрогенно доминиране също има дисбаланс на чревния микробиом. При естрогенно доминиране се потиска образуването на рецептори за Т3 по клетките и той не се усвоява, а той работи именно в клетките. Това не е по вина на щитовидната жлеза, тоест проблемът не тръгва от нея, но ѝ се отразява. Излишният естроген потиска и конверсията на Т4 в Т3, затова нерядко проблемите настъпват в периода преди менопаузата или по време на бременност и след нея. Затова и жените повече страдат от мъжете от такива проблеми. Когато има дисбаланс на микробиома и пропускливи черва, има неефективно освобождаване на тялото от излишъка от естроген. Проблемите с инсулина и естрогена повлияват и кортизола, следват нарушения в съня, един куп жлези са навързани, никакъв шанс проблемът да се ограничава само до щитовидната, тялото не работи на парче. Ама лекарите да, особено у нас. Затова и друго не могат, освен да предпишат Т4.
Някои обаче могат, ето две полезни статии за връзката между микробиома и щитовидната, и естрогена, прогестерона и щитовидната:
https://chriskresser.com/your-gut-microbes-and-your-thyroid-whats-the-connection/
https://bioadaptivemedicine.com/new-blog/estrogen-progesterone-thryoid-hormones
Емоциите и физическата активност също влияят на микробиома. Продължителен силен стрес, страх, тревога променят състава му. Физическите упражнения, дори пътуването променят състава му.
Няма голяма яснота как да се използват тези знания за микробиома за момента, но има две интересни терапии. Едната е чревна трансплантация на микробиом от здрав на болен човек. Изпробвана е при тежка диария с опасност за живота, много успешно. Трансплантиран е микробиом от слаб на пълен човек и вторият е започнал да губи тегло. Нали разбирате, че загуба на тегло означава горене на калории, ускоряване на метаболизма, което категорично е свързано с дейността на щитовидната жлеза. Следователно в бъдещ момент може да има и трансплантиране на микробиом от здрав човек на пациент с Хашимото, или хипо- или хиперфункция и това да замени приема на хормони?
Втората терапия е разработена от израелски учени. Имат сайт DayTwo, в който е обяснено подробно. Взема се чревна проба и се прави анализ на микробното ДНК, след който се определя списък с подходящи храни и такъв с неподходящи, индивидуално за конкретния човек. Терапията е разработена за нормализиране на кръвната захар, но те продължават работата си, за да я ползват и за други проблеми. Това е персонализирано хранене на практика, според текущото ниво на технологиите. За съжаление е достъпно само в Израел и САЩ към момента.
https://nebula.org/blog/daytwo-review/
До няколко години ще има възможности за много по-добра терапия, но няма да дойдат бързо у нас. Най-важното е, че няма едно-единствено решение. Затова не се отказвайте да търсите лично вашето решение, ако ще да не е общоприетото и не разглеждайте себе си на парче, защото сте едно цяло. Ясно е, че няма с кого да обменя опит тук на този етап. Пожелавам на всички здраве Simple Smile.

# 265
Здравейте, моля за мнение за следните резултати:

TSH - 4.170 реф.  0.35-4.94
fT3 - 2.900 реф. 1.880 - 3.180
fT4 - 1.200 реф. 0.890 - 1.760

FT3 и FT4 ми се виждат добре, защо тогава ТСХ е толкова високо?
Последно изследвах в края на декември само ТСХ и отново беше малко над 4, тогава си вдигнах дозата Еутирокс от 112,5 на 125 и 3 месеца по-късно отново е над 4.

# 266
Днес правих изследвания.
Тсх 6.120, Фт4 10.31, Фт3 4.81, ТАТ 356, МАТ 461.  На 30 януари са били Тсх 0.011, Фт4-68.04, Фт3-27.84, ТАТ 774, МАТ 1029. Трак от 17.1 сега е 16.1.   Надявам се да имам напредък и занапред.

# 267
Днес правих изследвания.
Тсх 6.120, Фт4 10.31, Фт3 4.81, ТАТ 356, МАТ 461.  На 30 януари са били Тсх 0.011, Фт4-68.04, Фт3-27.84, ТАТ 774, МАТ 1029. Трак от 17.1 сега е 16.1.   Надявам се да имам напредък и занапред.
[/quote

На каква терепия сте?]

# 268
Днес правих изследвания.
[/quote

На каква терепия сте?]
Тирозол 2*1 и 25 мг елтероксин. От 16 март. На 02 февруари бях 3*2 Тирозол. Но ми скочи тсх-то много и...

# 269
  • Столичанин ама не в повече :D
Причините за автоимунните заболявания поне от традиционната медицина никога не може да се открие, от изчитането ми на над десет медицински учебници, достигнах до следното просто заключение, медицината дава отговор на въпроса как, но не и на въпроса защо. Примерно в случая с хашимото как протича процеса, как поради генетичен дефект лимфоцитите се свързват с антитела и почват да атакуват щж и т.н., но по-важния въпрос защо се проявява този генетичен дефект и то не при всички, които го имат отговор няма. А това е по-важното, ето примерно, при сегашния популярен вирус, как протича заболяването, симптомите, усложненията е обяснено много подробно, ама защо при двама души изложени на абсолютно еднакви условия, единия го изкарва тежко, а другия дори не го усеща не се отговаря, аз за себе си отговора съм го открил отдавна (и всеки може да го открие с малко повечко мислене и логически разсъждения).
Относно разгорялата се дискусия относно това дали съществува излекуване, бих дал малко отправни точки за размисъл, синтетичния т4 хормон влиза в употреба 1973, първото синтетично лекарство, което е комбиниран т4/т3 влиза в употреба 1955, екстракт от щитовидна жлеза в орална форма се използва от началото на 20 век, а хомо сапиенс (демек ние) съществува от 300 000 години. Накрая бих сложил следния цитат "Няма нелечими заболявания, само нелечими хора." Оттам нататък всеки е свободен да вярва в каквото иска.
Нещо не точно по темата (или човек може и да намери връзка), но ми беше споделено наскоро, че сзо е променило дефиницията за т.нар. стаден имунитет, че може да бъде придобит единствено чрез ваксиниране (всъщност проверих и са го променили само за няколко месеца, после са върнали старата дефиниция), само че първата ваксина е поставена на човек през 1798, а както споменах по-горе сегашните хора съществуват от поне 300 000 години (а, ако включим въобще всички еволюционни разклонения в развитието на човека, то периода става няколко милиона години).

Общи условия

Активация на акаунт