Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 827
  • 726
  •   1
Отговори
# 405
При нввмх, нито една храна не е задължителна.

# 406
     Здравейте Момичета

Моля за съвет. 

Този хормон Т3  не мога да го вдигна залепи се е за долната граница и не мърда  . Взимам  Селен и цинк Д3 е 75  а феритина е  30 
 Тсх е 1  и при 0,5  Т3 е същото  тат и мат ги вкарам в норма . 
Взимам също пробиотици .
Дайте съвет как да го вдигна .

Четох за Добавки  Гугул и Ашваганде . Пил ли ги е някои от вас  има ли опит с тях . Има ги в добавки за конвертиране на т4 в т3  но там има и т3 хормон . 

# 407
Аз пия ашваганда, когато ми е нервно. Действа наистина успокояващо. Върху конверсията досега не съм срещнала нещо, което да я подобри. Затова си пия т3 отделно. Ако решиш да го правиш, имай предвид, че т3 потиска тсх повече от т4 и ще имаш нужда от корекция на дозата т4. Историята с конверсията като че ли е най-сложна при хипо/хаши. Там са намесени черва, черен дроб, щитовидна, витамини, минерали, т4, полови хормони (индиректно), възраст. Направо е необятно🙃

# 408
Момичета , ходих на ендокринолог.Много съм учудена от мнението му.Ясно е че съм с Хашимото по кръвни,но след екографията -пита ми била жлезата т.е. класическо Хашимото,за сега без възли.Хормон не ми изписа ,защото ТсХ ми било в референтните .Казах му ,че миналият път т.е. преди месец (то аз за сега имам две изследвания през живота ми на Тсх и др. хормони )не е било а е било 4,46 .Отговорът бе ,че трябвало трайно да се вдигне.На въпросът ми е,че аз така или иначе в един момент така или иначе ще стигна до хормон ,каза ,че не било сигурно.Добре де хора ака как като жлезата се променя.Попитах и за Тат и Мат как да ги сваля .Тук вече се втрещих.Нямало смисъл да ги изследвам те били вълнообразна линия и се променяли .Всякакви добавки и диети били глупост.Предписа ми селен 200 мг и Вигантол 6 капки и екография след 6 м.Мисля да посетя и д-р ендокринолог в Пловдив.Нещо не е моя човек тоя.
Момичета аз се храня високо протеиново с малко въглехидрати .Поддържам кг от години ,но от един месеца едни 2 кг. Много ме мъчат -броя макроси ,калории и нищо.Вузможно ли е да имам инсулинова резистенстност?Цикъла ми последните два месеца е само 2 дни.Какво да пусна според вас като изследване за инсолиновата,задължително ли е насищане?Пишете ,че ядете яйца ,аз ям много по 4-5 белтъка на ден и 1-2 белтъка ,но чета ,че май се избягват при Хашимото ,така ли е? Моля за читав ендокринолог в Пловди
в.
Между другото ще водя дребното при проф.Ива Стоева ,някой има ли мнение за нея?

# 409
Аз от 20 години съм с високи таг и мат, без изменения в тсх, с типичните изменения на ехограф и без хормон.

# 410
Момичета аз се храня високо протеиново с малко въглехидрати .Поддържам кг от години ,но от един месеца едни 2 кг. Много ме мъчат -броя макроси ,калории и нищо.Вузможно ли е да имам инсулинова резистенстност?Цикъла ми последните два месеца е само 2 дни.
Още повече си прецакваш организма и щитовидната, като нищо в някакъв момент цикъла може и да ти спре.

# 411
Момичета , ходих на ендокринолог.Много съм учудена от мнението му.Ясно е че съм с Хашимото по кръвни,но след екографията -пита ми била жлезата т.е. класическо Хашимото,за сега без възли.Хормон не ми изписа ,защото ТсХ ми било в референтните .Казах му ,че миналият път т.е. преди месец (то аз за сега имам две изследвания през живота ми на Тсх и др. хормони )не е било а е било 4,46 .Отговорът бе ,че трябвало трайно да се вдигне.На въпросът ми е,че аз така или иначе в един момент така или иначе ще стигна до хормон ,каза ,че не било сигурно.Добре де хора ака как като жлезата се променя.Попитах и за Тат и Мат как да ги сваля .Тук вече се втрещих.Нямало смисъл да ги изследвам те били вълнообразна линия и се променяли .Всякакви добавки и диети били глупост.Предписа ми селен 200 мг и Вигантол 6 капки и екография след 6 м.Мисля да посетя и д-р ендокринолог в Пловдив.Нещо не е моя човек тоя.
Момичета аз се храня високо протеиново с малко въглехидрати .Поддържам кг от години ,но от един месеца едни 2 кг. Много ме мъчат -броя макроси ,калории и нищо.Вузможно ли е да имам инсулинова резистенстност?Цикъла ми последните два месеца е само 2 дни.Какво да пусна според вас като изследване за инсолиновата,задължително ли е насищане?Пишете ,че ядете яйца ,аз ям много по 4-5 белтъка на ден и 1-2 белтъка ,но чета ,че май се избягват при Хашимото ,така ли е? Моля за читав ендокринолог в Пловди
в.
Между другото ще водя дребното при проф.Ива Стоева ,някой има ли мнение за нея?

Аз също ходя на ендо в Пловдив вие при кой ходите аз съм при Георгиев в 4дкц пациентка съм му от 4г. Вкарахме тсх в норма и забременях сега всеки месец следим тсх и фт4 и коригираме хормона

# 412
  • Пловдив
Отново съм аз... От четенето на темите за ИР, тази и за НВВМХ стигнах до извода, че ще бъде този режим НВВМХ.... Но ще имам и известно количество въглехидрати, които ще се опитам да набавям от плодове с нисък ГИ и евентуално овесени трици? някакви семена - като чия, киноа? Т.е. понякога да си правя някакви тричави палачинки или мъфини? Кокосовите брашно, мляко и сметана дали са добре едновременно и за ИР и за хашимото? Че по принцип млечната сметана /заради лактозата?/ успешно може да се замени с кокосова
Опитвам се да стигна набързо до някакви изводи, които на вас са отнели години сигурно и множество експерименти

# 413
При Димитър Георгиев бях.С кое си прецакване Lemy ,предполагам за храненето говориш?Какъв режим и какви макроси са ок тогава?
Happy ,а хормоните ти какви са,аз май съм хипофункция,не трябва ли да подпомогнат жлезата?Ти следиш ли си Мат и Тат?

# 414
Отново съм аз... От четенето на темите за ИР, тази и за НВВМХ стигнах до извода, че ще бъде този режим НВВМХ.... Но ще имам и известно количество въглехидрати, които ще се опитам да набавям от плодове с нисък ГИ и евентуално овесени трици? някакви семена - като чия, киноа? Т.е. понякога да си правя някакви тричави палачинки или мъфини? Кокосовите брашно, мляко и сметана дали са добре едновременно и за ИР и за хашимото? Че по принцип млечната сметана /заради лактозата?/ успешно може да се замени с кокосова
Опитвам се да стигна набързо до някакви изводи, които на вас са отнели години сигурно и множество експерименти

Всички кокосови продукти са много полезни и за Хашимото, и за ИР.
Въглехидрати има в почти всички зеленчуци, плодове, ядки и семена, така че едва ли има шанс да не приемаш достатъчно въглехидрати, ако се храниш разнообразно.
Най-важното, което трябва да съблюдаваш, е да не гладуваш - това вече наистина би било много вредно.

# 415
nnnn82, да за ниските въглехидрати говоря. Във Фейсбук групата постоянно се случваше някоя жена да изпищи от липса на цикъл, от косопад и така нататък, все в следствие на ниските въглехидрати. Вдигни ги. Можеш да включиш тиква(жалко, че сезона и минава)кореноплодни, нахут, елда и др.
Овесените трици не се употребяват при нввмх.
Изобщо, никой не може да ви отговори в няколко изречения. Сядайте да четете, със времето и опита ще установите кое и как ви влияе на вас. Има и тема във форума.
Ето и една интересна статия, в тази блог има много такива за хипотиреоидизъм, метаболизъм и така нататък, не е лошо да се погледне:
http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2021/02/blog-post_17.html?m=1

Сетих се и още нещо, след трите години на ниски въглехидрати, имах много дълго време проблеми с червата, може би година и половина ми отне за да се възстановя. След време намерих нещо по въпроса, макар и не в такова степен, както в статията. И други приятелки на режима са споделяли за сходни проблеми. Започва от тук:
Рискове при нулев прием на въглехидрати, част ІІ: Недостиг на слуз и възникване на злокачествени образувания на храносмилателната система:
https://foodforthoughtbg.blogspot.com/2019/03/blog-post_27.html?m=1

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 10:49 от Lemy

# 416
Следя, разбира се. Нито се храня нисковъглехидрагно, нито спазвам кой знае какво, което да дам като формула на успех. Както съм казвала много пъти, в семейството всички сме с проблемна щитовидна, мистерия е защо моята не се развива.

# 417
Lemy като чета повечето са намалили въглехидратите .При хипофункция и забавен метаболизъм и с увеличени въглехидрати кг .ще гръмнат.Аз се храня от години доста здравословни ,заради естетически съображение .Спортувам и гледам съотношението Протеин /въглехидрат /мазнини. Да са 40/30/30 процента.Въглехидрата ми е към 100-120 гр на ден да не кажа повече някой път. Косопада  доколкото съм чела не е от ниските въглехидрати ,а от липса на някой витамин или минерал.Чета разбира се ,блнвсе пак и за това са групите ,да си споделяме различен опит .Ето виж в случая ти си за високи въглехидрати ,Happy за ниски.Цикъла може и от годинките вече да е на 39 съм.Но какво да пусна ми е пълна мъгла.
Happy , досадих ти сигурно .На мен този едно ми каза ,че нямало смисъл да ги следя-Тат и Мат това ми се стори супер странно .Твоят Тсх колко е при мен веднъж 4.70 някъде и 3.69.

# 418
Ако са високи таг и мат, наистина няма какво да ги следиш постоянно. Те са за доказване на авотимунен процес, и евентуално ако спазваш нещо и искаш да видиш дали намаляват.

# 419
Да, TAT и MAT може веднъж годишно да се тестват, даже и по-рядко, не е нужно на всеки 4-5 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт