Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 828
  • 726
  •   1
Отговори
# 435
А индекса Нома,няма ли да покаже ?

# 436
А индекса Нома,няма ли да покаже ?

Индекса се изчислява точно от инсулин и кр.захар на гладно, не си давай парите да го пускаш като отделно изследване.

Ето я формулата: HOMA-IR = глюкоза*инсулин/22.5

Нормален HOMA-IR < 2.5
Рискова зона 2.5-5.0
Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0

Но в случаите които споменах преди това - при добри сутрешни стойности, и той може да излъже, защото пресметнат ще бъде добър, но гаранция няма.
Оня ден гледах точно изследвания с обременяване и пуснат и НОМА като изследване. НОМА беше 1,8 , абсолютно в норма, а на първия час след обременяването инсулина беше скочил в небесата и в крайна сметка ИР е налице.

# 437
Здравейте.
Бременна съм в 26 седмица и ендокринологът ми пусна излседвания, като TSH, fT3 и fT4 са в норма.
Притесняват ме, обаче, завишените стойности на ТАТ (5,64 IU/ml  при референтна < 4.11)
и МАТ (20.84 IU/ml   при  референтна 0 - 5.61).
Нямам никакви оплаквания и симптоми, изследвах се заради завишени околоплодни води, но бебето върви нормално и съм качила само 5кг до момента. Преди това правих обременяване с глюкоза, всичко е наред и там. Ехографското изследване на щитовидната жлеза също е наред.
Ендокринологът ми има час след месец.
Какво означават тези завишени стойности? Дали има нещо притеснително?
Досега не съм изследвала тези хормони и не съм се сблъсквала с това.
Благодаря ви за отделеното внимание

# 438
Тези стойности означават, че най-вероятно имаш Хашимото (автоимунно заболяване), но жлезата към момента все още не е увредена, че да се види на ехограф.
Какви са ти стойностите на TSH, FT4 и FT3?

# 439
Sunshine21, тсх трябва да ти е под 2, фт4 на 70% от реф стойности. Още повече по време на бременност. Това по отношение, че са "в норма". Нямам представа за околоплодните. Иначе Гърне ти е казала. Започнал е автоимунен процес на Хашимото.

# 440
Момичета , ходих на ендокринолог.Много съм учудена от мнението му.Ясно е че съм с Хашимото по кръвни,но след екографията -пита ми била жлезата т.е. класическо Хашимото,за сега без възли.Хормон не ми изписа ,защото ТсХ ми било в референтните .Казах му ,че миналият път т.е. преди месец (то аз за сега имам две изследвания през живота ми на Тсх и др. хормони )не е било а е било 4,46 .Отговорът бе ,че трябвало трайно да се вдигне.На въпросът ми е,че аз така или иначе в един момент така или иначе ще стигна до хормон ,каза ,че не било сигурно.Добре де хора ака как като жлезата се променя.Попитах и за Тат и Мат как да ги сваля .Тук вече се втрещих.Нямало смисъл да ги изследвам те били вълнообразна линия и се променяли .Всякакви добавки и диети били глупост.Предписа ми селен 200 мг и Вигантол 6 капки и екография след 6 м.Мисля да посетя и д-р ендокринолог в Пловдив.Нещо не е моя човек тоя.
Момичета аз се храня високо протеиново с малко въглехидрати .Поддържам кг от години ,но от един месеца едни 2 кг. Много ме мъчат -броя макроси ,калории и нищо.Вузможно ли е да имам инсулинова резистенстност?Цикъла ми последните два месеца е само 2 дни.Какво да пусна според вас като изследване за инсолиновата,задължително ли е насищане?Пишете ,че ядете яйца ,аз ям много по 4-5 белтъка на ден и 1-2 белтъка ,но чета ,че май се избягват при Хашимото ,така ли е? Моля за читав ендокринолог в Пловди
в.
Между другото ще водя дребното при проф.Ива Стоева ,някой има ли мнение за нея?

Здравей  жена ми свали  Мат   беше и 125 а сега и е 16  с инозитрол  астаксин  био флавоноиди и бетакаротен. Селена също помагаш   за Мат но тя не го пи  тогава .  Изследвай си  Феритина  ,Д3  Кортизола  казват че добавката Гугул помага много на жлезата   задължително яш всеки ден няколко ореха. Пролактина  също трябва да се изследва  .    Прочети за витамин Б2 .    Ако взимаш  Б комплекс взимай метилиран .

# 441
Благодаря ви за отговорите.
ТСХ е в референтните стойности, но въпреки това е доста висок - 3.11  . Четох, че в последния триместър трябва да е най-много 3. фТ4 ми е на долната граница ...
Ендокринологът ми има часове чак след месец, затова записах час при друг лекар, защото не искам да оставям нещата така още месец. Честно казано не съм и предполагала, че мога да имам такъв проблем и съм много притеснена в момента за детето ми. Sad
Благодаря ви отново за отговорите. Бъдете здрави Flowers Four Leaf Clover

# 442
Искам да ви попитам може ли да се комбинира л тироксин с еутирокс промер:75 л тироксин 25 еутирокс някой пил ли е такава комбимация

# 443
Има ли някой тук с ускорен пулс и как се справя с него. Не ми е назначен хормон, но в последно време ще ми изхвръкне сърцето. Смуча валидол и тинктура глог, но явно не е достатъчно.

# 444
С лекарства предписани от кардиолог, бетаблокер или Ивабрадин.

# 445
Здравейте, искам да ви задам един малко тъп въпрос. Как приемате сутрин Л-тироксина.  Ставате , взимате си дозата, която ви е изписал вашият лекар. След това гледате ли примерно известно време да не приемате нищо друго, или си започвате спокойно с изпиването на кафето или закуската.  Въпроса ми обобщен е има ли пауза между приема на лекарството и пиенето на кафето или не?

# 446
Хубаво е да има пауза между хапчето и кафето,закуската поне час. Аз обикновено го пия като се събудя и грубо след час и половина си пия кафе, понякога и закусвам:)  Чувствам се добре.

# 447
Разбира се, че трябва да има отстояние от храна и кафе. Това е основно правило, при приема на синтетичен хормон. Идеалното отстояние на теория е 2 чАса (аз го спазвам), но и 1 час вероятно върши работа.

# 448
Навиваш си ранна аларма, лапваш хапчето и доспиваш. У нас мъжът ми става пръв и е назначен за раздавач на хапчета. Автоматично става вече .. отваряш уста, гълташ и си доспиваш. Така после можеш да ядеш, пиеш кафе или приемаш добавки, след като станеш.

# 449
Здравейте, дами. Вчера видях положителен тест за бременност. Сутринта отидох на изследвания. С първата бременност бях изцяло на Л - тироксин. Вече го няма по аптеките. От утре ще започвам с Еутирокс. Знам, че се започва постепенно с 25-50 и т.н, но тсх ми е много висок. Прилагам снимка Simple Smile благодаря Ви.

Общи условия

Активация на акаунт