Предателство ли е старческият дом ?

• 29 564
  • 418
  •   2
Отговори
# 315
Естествено като сме млади и здрави всички мислим така. А и е някак политкоректно/модно да имаш такова мнение.

# 316
  • София
Не, не е. Нито съм млада, нито здрава. Няма как да очаквам работещи хора активно да се грижат за мен. Разликата в годините ни е 25-27. Еми те ще са или работещи, или възрастни, ако съм жива.

# 317
Най-добре да си заделяш пари за жена за гледане. Да си стои по цял ден при теб, да внимава да не подпалиш къщата, да ти сготви и да ти е компания. Може и с гривна да се движиш, да не изскочиш на някой натоварен булевард или да се изгубиш.

# 318
Най-добре да си заделяш пари за жена за гледане. Да си стои по цял ден при теб, да внимава да не подпалиш къщата, да ти сготви и да ти е компания. Може и с гривна да се движиш, да не изскочиш на някой натоварен булевард или да се изгубиш.
Този вариант го изпробвахме, не работи.
Ние сме се разбрали с ММ, като виждаме, че не можем, отиваме или в дом за възрастни хора или в комюнити за такива. Трябва да си безкраен егоист, за да причиниш това нещо на детето си. Трябва да си загубил себеуважение за да позволиш на детето си да ти сменя памперсите.

# 319
Този вариант категорично не работи.
Пробвайте се да намерите активна жена която да гледа/помага на възрастен човек 24/7.
Коя жена в активна възраст ще се остваи семейството за да обслужва друг 24 часа.
Оказва се, че всички искат да работят по 8 часа. Какво правим възрсатният през другото време, а кой готви и чисти?
И калкулацията е следната. Поне две жени по 12 часа - минимум 600 лева заплата =1200 лева. Ток, вода, храна поне още 400 лева. Да не кажем и повече ако искаме човека всеки ден да хапва различно. И не на последно място в свободните си дни децата са ангажирани с чистене и миене.
Та този вариант освен че е доста по-скъп от дом е доста понякога почти не изпълним.

# 320
А самата жена, дето ще се намери, обикновено е нискообразована, яка, груба и става за повдигане на болния и смяна на памперса, но не и да е (приятна) компания. Дето казваше една старица "Не я искам, тя ми се кара..." А де?! Синът й се беше видял в чудо... намира друга, тя слабичка, няма сили да вдига майка му... намира третата, същата като първата... намира четвърта, тя бързо се отказва... Криза за кадри направо.
А тази работа не е приятна, за същите пари ако ти си болногледачката и ако можеш да намериш друго, ще избереш другото, разбира се. Трябва да е добре платено, за да приемеш.
А и ако това го умееш, имаш силите и опита да го вършиш, много повече пари ти дават в чужбина, така че на българска заплата защо да стоиш?!
На практика намирали ли сте за Ваш близък добра 24-часова грижа в дома му и колко струваше това?

# 321
Баба беше високо образована жена. Преподавател, начетена и интелигентна. До около 85 -86 успяваше да се обслужва сама. Макар,че се движеше с проходилка и живееше сама в провинцията. Всяка седмица поне по два пъти деца и внуци пътуваха до там. После взехме жена да идва три пъти на ден за по един час. После стана по цял ден. После жените станаха две за да се редуват. После станаха три защото не искаше да остава през ноща сама.
Само с една от трите си имаше приказка за компания. Всичките бяха с по 30-40 години по-млади от нея и простовати разбира се.
Та с:минимална заплата от 500 лева -три жени 1500 лева. Да не говорим, че почна да им "подарява" де що имаше у дома.
Извеждането беше мираж. На всяка от жените им беше трудно са я разходят.

# 322
Преди 10 години плащах на жена по 600 лв, за да бъде по 4 часа с леля ми. Нощно време имаше д-р жена. Ако си мислите, че се грижеха за леля-не. Едната била само гувернантка, другата просто живееше там ... Бяхме се видели в чудо. Да не кажа, че обраха всичко. Да спомена, че бяха и нагли до безобразие.

# 323
  • France
И за мен жена вкъщи е най-лошият вариант. От опит говоря. Лошото е, че преди 15 години нямаше никакви други опции.

# 324
  • Варна
А в чужбина какви са нормите? Там няма самоиздържащи се старци.

# 325
  • София
В смисъл? Какво значи няма самоиздържащи се?

# 326
  • Варна
След определена възраст им се предоставят социални услуги. Тук съм виждала 80г.да цепят дърва или да живеят в примитивни условия. Забравени.

# 327
  • София
Повечето на запад са с усигурени средства. Тези без, имат някакви социални услуги. Има читалище домове и комплекси, но има и доста насилие, неглижиране и пренебрегване в домове за хора с деменция. В Германия имаше няколко случая и не са изолирани.
Това се случва и е трудно да се предвиди. В крайна сметка и децата си оставяме в градини и ясли.

# 328
От децата се очаква не просто да оживяват, а да са здрави и жизнени. А от старците точно обратното. И затова в детските градини има много по-голям контрол и персоналът се страхува повече, че ще бъде наказан за небрежност, какво остава за зла умисъл. А в забутаните старчески домове какво? Ми от старците се очаква да умрат, нали? И персоналът често е от кол и въже. Всичко това е предпоставка за един малък ад, ако няма кой да следи какво става. А ако старецът е сам, без деца? Ми....

Последна редакция: сб, 28 авг 2021, 17:53 от Черна станция

# 329
  • Варна
Финансите са в основата. Ако ги има, ще има шанс за по-висок стандарт на обгрижване. В домовете е пълно с многодетни майки. Децата-заети.

Общи условия

Активация на акаунт