Предателство ли е старческият дом ?

• 29 626
  • 418
  •   1
Отговори
# 105
Това ако болният не желале в хоспис ило дом адски много ме изумява като изказване.
Че кои обича да си сменя жилището още повече  на 80-90-95 години. Човек така е устроен.
Нали все пак децата като възрастни трябва да предценят дали могат да полагат адекватни грижи. Навремето цяла рода е живяла в една къща. И 10 човека са обгрижвали болният. Сега не е така. Даже рядко жияеят и в едно населено място. Тоест детето трябва да напусне работа - ми после на 50-60 години къде ще го вземат? Само да се грижи за родител закован на леглото. Да чисти,  готви,  и мие л..а. Ами съжалявам,  че него разбирам така синовният дълг. Нямам желание детето да ми ми насраният гъз, само защото така му е набивано в главата.  И кой родител желае това за детето си? Чиста доза егоизъм.
Имам чичо с няколко бездетни роднини. Нито може да го обгрижва на 100% , нито да им плаща дом. А и семеството си разби. И какво? Когато те си отидат и той е на 65 може би ще започне живота си!

# 106
  • Варна
Нищо не ми е набивано в главата. Но някои избирате безотговорно да избягате от отговорност и хуманност. Всеки знае, че в дадена възраст родителя ще има нужди. Мотивираш се и се подготвяш за този период. Търсиш решение и начини. Дали ще наемеш мед.лице , болногледач, роднина и т.н. е лична стратегия.
Разбира се , че всеки болен има достойнство и право на избор къде да умре. Нагледала съм се на алчни и безскрупулни наследници. Треперят да не загубят заветния имот, но са изгубили по-ценни качества.
Моите близки не ги оприличавам на "кофа с лайна". Но дефиницията социопат съответства на част от мненията.
Някои пледират, че държавата е длъжна, други одобряват евтаназията.
Като дете съм чувала страха и ужаса от присъдата "Старчески дом". Най-страшната присъда за възрастен човек.

# 107
  • Варна
Ами не, не е най-страшната. Има и по-страшни присъди.

# 108
  • France
Преди време прочетох някаква статия за някаква бг богаташка, женена в чужбина и за нейната кончина. Не запомних детайли, само едно нещо - че синът ù я пратил в дом, но добре, че били добрите ù приятели да я извадят от там. Та си викам какво нещо е народопсихологията (и некадърната журналистика, която не си проверява източниците) за нас е непонятно, че възрастен човек САМ може да поиска да отиде в дом. От неудобство да бъде мит от най-близките си, от комфорт да е заобиколен с хора на неговата възраст, до необходимостта да има медицински персонал наблизо. Със застаряването на населението ще има все повече домове и все повече добри такива. А поколението, което знае какво коства да бъде обгрижван стар човек, само ще иска да отива в хоспис. Свиквайте с тази мисъл.

# 109
Преди години хората са се женили и са раждали по млади. Това е било по масовия случай. Когато майката/бащата стигнат до стари години и имат нужда от грижи, техните деца, вече са отгледали своите деца, вече са пред пенсия или дори в пенсионна възраст и могат да поемат грижите. Но с нарастване на възрастта на раждане, все по често млади хора в най добрите си години, с малки деца или семейство, ще трябва да се грижат за застаряващи родители.
Наемането на персонал не е хич лесно, струва доста пари, а и няма гаранция, че ще се грижат адекватно. И пак възрастния човек е оставен на грижите на чужд.

# 110
  • София
T.e. - длъжна съм да си оставя кариера, деца и да се преквалифицирам на болногледач в някакъв момент от моя живот? Ми не.

# 111
T.e. - длъжна съм да си оставя кариера, деца и да се преквалифицирам на болногледач в някакъв момент от моя живот? Ми не.
Според обществото - да.
Иначе ще те одумват, че си изхвърлил майка си/баща си или друг роднина. Но в България ми се струва, че по скоро се грижиш за родителя/роднината, защото няма как да го дадеш някъде, а не от синовна обич. Държавните домове са препълнени и се чака или връзки, частните прекалено скъпи.

# 112
  • Варна
Липсата на финанси и време е личен проблем. Кой е длъжен да гледа вашите родители? Държавата, срещу мизерни пенсийки  или милосърдни непознати? Каква алтернатива предлагате?
Може би тези хора не е трябвало да имат деца. Излишни разходи и нерви. Щяха да развият кариера и трупат дивиденти за луксозен хоспис.

# 113
Когато една роднина в провинцията спря да преглъща храна и вода, докторът каза на сина й: "Нищо не може да се направи. Мокрете устните й и това е." Бързо почина, естествено. В дома си.
В хосписа на баба й вкараха до стомаха тръба, през която наливаха храна на пюре и вода. Това удължи живота й, пък дали тя го искаше или не, не мога да кажа. Все се опитваше да махне тръбата. В такава ситуация все е зловещо, където и да си. Не знам.

# 114
  • на брега на морето
Какво е дълга и какво дължим на възрастните си близки - да им бършем дупето от кумова срама, че дълг имаме, или да им подсигурим грижа и достойнство, с които да се чувстват добре?
Когато майка ми се  залежа без капка сила й сложих памперси. Бършех я, обръщах я наляво и надясно, обработвах декубитални рани, сменях чаршафи, обтривах с влажна гъба. Нито ме е било гнус, нито съм се отвратила. Пред мен беше жената, която ме прегръщаше, която ми държеше ръката, когато пишех ченгелчета и чертички, която ме посрещаше с усмихнати очи и ме питаше: Да ти направя ли, маме, кафенце? И никаква помощ от никого! И да, за себе си казвам - мой дълг беше да се грижа за болната си майка и никога нямаше да я дам в чужди ръце. Каквото можах - направих. Правилно или грешно - направих.

# 115
  • София
Колкото и да се опитва някой да ми вкара вина няма да му се получи, защото съм гледала 2 болни възрастни и дете с ТЕЛК. И да, държавата и болниците са длъжни! И свекърва ми, и свекър ми ми ги хвърлиха в насипно състояние от болницата! Обяснението какво да ги правя беше 2 минути.
Мисля, че има други държави, в които поне идва гледач и те обучава за седмица. Аз се чувствах ужасно тъпо, защото наистина исках да направя нещо, а не знаех какво!
Точно както казва Лорелада - спират да се хранят и ги оставяме да умрат.

# 116
  • France
Един от най-мъчителните начини да умреш е от глад и жажда. Отвратително и болезнено. И възрастният няма дори сили да вика и съзнание да се моли. Само тихичко си стене. За себе си съм решила, че ще поискам евтаназия. Към животните имаме тази милост, но не и към хората...

# 117
  • на брега на морето
За себе си съм решила, че ще поискам евтаназия.
https://www.vbox7.com/play:53919caf6c

# 118
  • София
Всъщност от 3 случая с близки, установих жестоката истина. Терминално болните възрастни в България се оставят да умрат у дома, въпреки че биха се чувствали по-добре в болница.
Със свекъра ми, помня, че звъних в 5 болници - отказаха ми.
Близките - да се оправят - и физически, и психически, и финансово.
Каква евтаназия? Евтаназията също се прилага в болница, на легло, с монитори, системи, ала- бала.
Освен да си платите за частна болница? Наистина не знам как би станала тази процедура.
Ох, стига с тази депресарска тема!
Излизам!

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 13:37 от Rockstar

# 119
Когато една роднина в провинцията спря да преглъща храна и вода, докторът каза на сина й: "Нищо не може да се направи. Мокрете устните й и това е." Бързо почина, естествено. В дома си.
В хосписа на баба й вкараха до стомаха тръба, през която наливаха храна на пюре и вода. Това удължи живота й, пък дали тя го искаше или не, не мога да кажа. Все се опитваше да махне тръбата. В такава ситуация все е зловещо, където и да си. Не знам.

И каква полза от удължаването на такъв живот? Това е вегетиране, а не живот. Онзи с мокренето на устните е бил много по-прав, всъщност. От лечението има смисъл само тогава, когато се очертава излекуване и последващ горе долу пълноценен живот. Но лечение заради самото лечение, за да се удължи вегетирането на човек, доведен до зеленчук, е напразно харчене на ресурси, които могат да бъдат насочени към лечение на други хора.
Аз отсега си знам, че за мен няма да им а кой да се грижи - или ще е хоспис, или ще си набавя отнякъде ампула цианкалий.

Общи условия

Активация на акаунт