COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 330 760
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Най-добре би било да представят системата на брифинга в четвъртък. Тъкмо ще имат достатъчно ефирно време, за да я покажат, да обяснят подробно как се използва и т.н. Ако е готова до тогава де.

# 241
Аз се надявам топлото време /сезона да помогне.  Иначе също съм на мнение, че училищата имат основна роля, а от заведенията рискови според мен са - тип нощни/дискотеки или при празнуване на поводи с много народ. Тези неща може да се ограничат, т.е. да работят при някакви мерки за дистанция.

Каква дистанция в училище или дискотека?
В което и училище да влезеш всички са без маски, тук- там някой през устата.
София не е е 3-4 елитни гимназии, в които мерките може и да се спазват, както и в Американски колеж или ААУ.
В масовото училище няма дистанция и няма маски. Затова са основен фактор, да.
Всичко е логично следствие на липсата на дисциплина. Има училища, в които учениците дори разговарят в час по телефона. Е как ще ги накарат да спазват правилата сега?

# 242
аз така и не разбрах тия тестове дето влизат в статистиката откъде ги докадват, от частните лаборатории ли? примерно иска да се ваксинира човек, но преди това искада види дали има антитела, отива в лаборатория Х и си прави антигенен тест, тоя тест влиза ли в статистиката?

# 243
  • София
Скрит текст:
аз така и не разбрах тия тестове дето влизат в статистиката откъде ги докадват, от частните лаборатории ли? примерно иска да се ваксинира човек, но преди това искада види дали има антитела, отива в лаборатория Х и си прави антигенен тест, тоя тест влиза ли в статистиката?

Антигенните тестове са за доказване на протичаща инфекция, не отминала такава. Ако си направиш антигенен тест по една или друга причина, той влиза в статистиката направени тестове и ако е положителен - влиза в бройката за деня. В статистиката влизат тестовете, направени от РЗИ, както и тези от частните лаборатории.

# 244

Тестовете за антитела - не. Но ако някой пипне хрема и реши да провери дали не е ковид, и направи антигенен в лаборатория - да.
Всъщност това е идея за управляващите - подобни тестове за антитела по желание може да се включат в бройката на"излекуваните". Как не са се сетили?

# 245

Тестовете за антитела са други, различни са от антигенния. Така че не влиза в тия статистики. Би трябвало само пср и антигенен да влизат.

# 246
  • София
Моля за инфо: ваксинират ли все още някъде в София свободно възрастните хора от Фаза 4? Останаха ли някъде някакви ваксини? Къде мога да видя календара, където се проследява какви доставки се очакват? Благодаря.

# 247
  • София
Всеки антигенен тест (не за антитела и не от Аптеката) влиза в статистиката. МОжеш всяка седмица да се тестваш - всяка седмица теста ти ще влиза в статистиката. И това е така от средата на декември. В България до момента са направени малко над 1,6 млн тестове (по-точно: 1 681 417 теста). Не знам кое ви учудва, във фейсбук чета, че нямало толкова хора, колкото тестове сме направили от началото на епидемията. Че се топим - топим се, ма не знаех, че сме под 2 милиона.... отделно някои хора не могат да се сетят, че с тия над 1,6 милиона теста едва ли сме тествали повече от 500 хиляди души. Някои предприятие и структури се тестват два пъти седмица. Имам приятел малко хипохондрик - всяка седмица е на тест, може да си го позволи.
Нашият офис се тества на 2-3 седмици (или всяка) - с PCR или/и с антиген - всички влизат в статистиката.
Ако си купиш от аптеката - НЕ влизат в статистиката.

И сега да ви шокирам: България е на едно от последните места в Европа по брой тестове на 1 млн население..., и на 91-о в света. Пред нас са Беларус, Монголия, Северна Македония, Ливан, Панама и цяла Европа, разбира се...

# 248
Колкото и да се отрича училищата са в основата на покачването. Очевидно е, че точно тяхното затваряне и в последствие отваряне води до промяна в кривата. Нито са заведения, нито са молове. До 3 седмици ще “берем плодовете” на гимназии + заведения. Но за мен основен двигател вече два пъти доказано с проба - грешка остават училищата.
Училищата са фактор, не споря. Но и заведенията са същестен фактор, както и екскурзии, конгреси, семинари, на които покрай другото вървят доста банкети. В училище обаче поне маски могат да се носят, докато в заведенията- не. Освен това ако ще носим риска да отворим нещо посред нарастваща пандемия, то нека са училищата и да дадем шанс на децата. Пак казвам - ако приемем, че не може всички рискови сфери да са затворени и все нещо трябва да работи. Иначе излиза, че моето дете- тийнейджър не може да ходи всеки ден на училище, защото е опасно, но е безопасно да отиде на заведение, на закрито и с мерки, които знаем как се спазват.
Това с маските е много смешно. На наши приятели семейството на детето им се зарази точно от внучето им. Родителите не са излизали никъде много месеци подред. Даже продуктите си поръчвали по интернет и при пристигането ги дезинфекцирали. Малката обаче ходила на училище. Даже не е ясно кога се е разболяла. Нямала е никакви симпотими. Родителите го изкарали много леко, а след време на тестовете и тримата имали антитела. Добре, че на нашите приятелите се размина. Те са над 60 годишни и излизат сравнително често. Даже на море бяха за две седмици. Та с две думи на маските не може много да се разчита и децата ходещи на училище наистина са потенциални преносители.

# 249
  • София
Пак темата за аналните тестове:
Япония помоли Китай да спре да тества нейни граждани анално за COVID-1902. Япония е помолила Китай да спре да прави анални тестове за COVID-19 на нейни граждани при влизане в страната. Японски граждани са се оплакали, че процедурата им е причинила "психологически стрес".

Китай, която до голяма власт установи контрол над вируса, започна да използва анални тестове за COVID-19 през януари.

Миналата седмица страната отрече, че е искала от американски дипломати да се подложат на подобни тестове, след като щатски медии информираха, че някои от тях са се оплакали от процедурата.

"Японски граждани са се оплакали пред нашето посолство в Китай, че са им правени анални тестове за COVID-19, което им е причинило голяма психологическа болка," заяви главният секретар на японския кабинет Кацунобу Като.

Според Като не е ясно на колко японски граждани вече са направени подобни тестове.

Тестовете са използвани при някои карантинирани, както и при граждани, влизащи в Китай като той отбеляза, че те все още "не са утвърдени никъде на друго място по света".

От Китай засега не са отговори на молбата на японските власти, пише BBC.

Някои градове в Китай въведоха използването на анални тампони за тестване за COVID-19 като местни експерти твърдят, че с този метод "може да се увеличи процента на откриване на заразени хора ".

Според тях следите от вируса се задържат по-дълго време в храносмилателната, отколкото в дихателната система на човек.

Сега, представяте ли си, понеже Китайската гавра края няма - Китай да каже на СЗО - хъката-мъката, ама другите тестове много несериозни - па фалшиво положителни, фалшиво отрицателни, установихме ние, така с нашите темпове по 11 милиона за една седмица, че ако се взема анална проба - най-точно ще е!
И утре Тедко пръв ще ни кара да се пробовземаме отзад, да?

# 250
Моля за инфо: ваксинират ли все още някъде в София свободно възрастните хора от Фаза 4? Останаха ли някъде някакви ваксини? Къде мога да видя календара, където се проследява какви доставки се очакват? Благодаря.
Здравейте, с близък човек обходихме болниците сутринта. МВР - АЗ, Йоан Рилски - АЗ, Пирогов - АЗ и Пфайзер за свои хора (под списък - питах дали има шанс да се чака за ваксиниране, ако някой от списъка не се яви - и резервите били под списък), във ВМА пишеше, че от вчера е сппрн коридорът поради изчерпване на ваксините и подминахме. Чакаха значително количество хора. Затова ако тепърва тръгвате, обадете се по телефона за наичност. Успех!

# 251
Не са виновни ОПЛ. Някой проведе ли им разяснителна кампания за: протоколи за лечение, необходими изследвания, проследяване (и след прекарване на вируса), за ваксинацията, актуализира ли им информацията, облекчава ли ги във възможностите, които им дава за действие, облекчава ли ги чисто организационно?

Споделям горното мнение! Изглежда ми абсурдно ОПЛ-ри да се размотават с хладилни чанти; да висят по опашки; в пълна неизвестност дали въобще ще им дадат един, два флакона, та накрая за някои от тях се оказва, че са си отвисяли напразно; да си губят времето в разкарване насам-натам. И без това си имат друга работа за вършене, а сега и това  им дойде на главите - да чакат на опашки пред РЗИ.

Толкова ли не можа да се направи една проста организация - ОПЛ да заявяват дози и няколко човека от РЗИ да им ги доставят в кабинетите в уречения ден. От ОПЛ ще се иска само да викнат желаещите от списъка в съответния ден.

Тук в Швеция някои региони са разпратили писма по пощата на възрастните от фаза 2 - започват от най-възрастните. С точна дата, точен час, кога и къде ще се проведе ваксинацията, за да се осигури безопасна дистанция. Няма да има струпвания, въртене на тегели от едни пункт до друг,  па дали ще има ваксини, па дали ще няма, такъв хаос няма да бъде допуснат. То и отпреди пандемията при личен лекар и в болница се ходи само с предварително записан час, та какво остава сега за ваксинацията.

Сега споменатото писмо за ваксинация е на път за всички жители на регион Сконе (Малмьо), които са на 85 и повече години, пише Регион Сконе в прессъобщение. В първата подгрупа във фаза 2, над 85, около 40 000 души в Сконе трябва да бъдат ваксинирани. В началото на следващата седмица писмото ще достигне до следващата подгрупа, хората между 76 и 84 години. Тук в Сконе са включени около 90 000 души.

Когато те са готови, те ще бъдат изпратени на 70-75-годишните на Сконе (86 000 души) и след това на 65-69-годишните (70 000 души). Датите за тях ще дойдат по-късно.

Всеки, който е роден през 1956 г. и по-рано, трябва да получи писмо, съдържащо информация как да резервира час, чрез 1177.se или по телефона до своя здравен център. Според региона има много резервационни времена за ваксинация. Тези, които може би вече са били ваксинирани, трябва да игнорират писмото.

Фаза 2, която започва в Сконе през март, включва също хора на диализно лечение и техните домакински контакти, хора, които са претърпели трансплантация на костен мозък или органи и техните домакински контакти, хора с увреждания съгласно LSS или персонал за лична помощ.

Тогава се очаква фаза 3 да започне в Сконе в средата на април. Това включва други рискови групи (изброени от Шведската агенция за обществено здраве), както и хора на възраст между 60-64 години и хора, които имат затруднения при спазване на мерките за контрол на инфекциите (това последното важи за новите "шведи", дадоха им приоритет, защото не спазват препоръките и движат пандемията).

Фаза 4, която включва останалата част от възрастното население на възраст между 18-59 години и които вече не са били ваксинирани, ще започне през май в Сконе според изчисленията на региона.

Ваксинацията е безплатна за всички.

# 252
  • София

✅ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ "Софиямед-Люлин отварят Зелен коридор за ваксинация за COVID-19 на 3️⃣ март.
📌Информация за Зелен коридор за ваксини в ДКЦ "Софиямед" БЛОК1 -бул. "Г.М.Димитров" 16 вижте тук:👉https://---shoretner923-3e0919T
📌Информация за Зелен коридор за ваксини в ДКЦ "Софиямед"-Люлин - бул. "Джавахарлал Неру" 23 вижте тук:👉https://---shoretner923-3kCh3XO

# 253
Балтов е казал, че десетина дни няма да има ваксиниране на случайни, защото щели да се ваксинират приоритетно участващите в изборите, за да може до края на месеца да са с по две поставени дози.

# 254
  • София
Сега за пръв път научавам, че масовата ваксинация спирала заради секционните комисии.

Ако мога да съм полезна по повод изборната администрация. В петък съм подадена от районната избирателна комисия към СРЗИ, като участник в изборния процес.
От събота до днес ... десетина, че и повече опити да науча нещо от СРЗИ. Прехвърляха ме от телефон на телефон - не знам, не чух, не разбрах ... и така до днес.
Днес попаднах на "нормален" служител, който ми провери ЕГН-то и каза, че съм разпределна за ваксинация в Александровска болница. Всички хора били "разпръснати" по софийските болници.

Обадих се в Александровска болница. Там ме свързаха с координатор. Каза ми, че в момента нямат Пфайзер и Модерна (аз изобщо не попитах каква е ваксината, обадих се, за да разбера кога евентуално предвиждат да протече ваксинацията) - когато пристигнат ваксини от РЗИ ще ми се обадят по телефона ...
На въпроса ми, нали бяха заделени ваксини за изборната администрация - мълчание. Нямало. Имали още няколко флакона АЗ, ако искам да ми запази една доза и да отида днес.
Отново попитах - нали съобщиха, че има заделени ваксини за изборната администрация. Чакаме от СРЗИ да ни докарат и ще ви се обадим.

Толкова за ваксините за изборната администрация в София.
Информацията ми е от днес - 14,00 ч.

Ако нещо се промени - ще пиша пак.

Да се смее ли човек, да плаче ли ...

Общи условия

Активация на акаунт