COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 703
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 800
Пример давам с моята лична отговорност. Предпазни средства, без вманиачаване, не се събирам с тълпи хора. По екскурзии ходя, без да ми е нужно да съм у комбина с още пет с-ва, примерно. Насаме с който трябва. Ходя и на работа, и то в Лидл, ти да видиш. Сега последно и на банкета с колежките не отидох. И си чакам иглата на 11. И кво? Аз се ограничавам, щото да могат колежките точно преди ваксина да ме благословят. Толкоз.

# 1 801
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз имам предвид личното пазене да е лична отговорност. Това всеки го може. Защото е очевидно, че в глобален свят, другите мерки не дават резултат. Пазиш се, не излизаш и така. А не да изискваш от другите да те пазят.

# 1 802
  • Буркина Фасо
Първо, в България никога не е имало локдаун. Второ, и на малките деца вече им стана ясно, че локдаун се налага за овладяване на ситуацията, когато вече е извън контрол и най-вече за да се облекчи здравната система. Трето, Великобритания вече е овладяла кризата, ваксинирала е голяма част от населението си и вече излиза от локдауна като отваря училищата и започва да разпуска мерките. За изчезване на вируса говорят единствено хора, които са недостатъчно информирани.
за малките деца не знам, но пък за по-големите стана ясно как с локдаун Западна Европа увеличи заболелите и смъртните случаи. към това се добавят и психичните.
предполагам за всички е ясно, че целта в световен мащаб е достигане на 70 -те% срещнали се с вируса - преболедували и ваксинирани. не става дума само за ваксинирани, нали ? защо любителите на ваксините трябва да налагат вижданията си с/у привържениците на естествения имунитет ?  децата ги "превърнахме" в най-големите грешници за разпространението на короната. и ако за някои те са такива , за много други те не са. моето го прекара за 24 ч и не виждам причина да стои у дома заради желанието на други, да не се социализира. и без това днешните поколения са обсебени от технологиите , защо още повече да ги принуждаваме да го правят ? те ще забравят да говорят, да се изразяват правилно....
днес чух по радиото някакъв математик да казва (след изчисления), че при сегашното развитие на нещата у нас заветните 70 % ще се достигнат през лятото на 22-ра година - преболедували + ваксинирани.

# 1 803
Другите около този, който смята че всичко е измама, имат много добри възможности да се пазят.
Който иска ДО, има възможност да подаде заявление
за ДО.
Това че някой ще подаде заявление за ДО няма да спре нарастването на заразените, защото разпространението в училищата ще си върви.

# 1 804
  • Пловдив
Аз имам предвид личното пазене да е лична отговорност. Това всеки го може. Защото е очевидно, че в глобален свят, другите мерки не дават резултат. Пазиш се, не излизаш и така. А не да изискваш от другите да те пазят.

Никой не изисква да го пазят другите. Проблемът е, че много хора себе си не пазят. Абсурдно е, но е така - не се пазят. За дистанция не мислят, маски слагат, само където е абсолютно задължително. Има такива хора.
А човек като пази себе си, косвено предпазва и другите. Пази се, не се заразява и като резултат не предава заразата. А ако се зарази, се изолира, но тук ключово е самосъзнанието. Това е колективната отговорност.

# 1 805
  • на пъпа на Златията
Другите около този, който смята че всичко е измама, имат много добри възможности да се пазят.

Не, възможностите им са ограничени, защото около тях има много невярващи. И не може да се избегне общуването с такива хора, защото сме общество.
Значи обществото се дели на отговорни и безотговорни . Почти по равно . До сега се затваряха отговорните . Не е ли  време да се затворят безотговорните.
Като не искат да са част от общество  не е ли правилно да започнат да си плащат??

# 1 806
И да добавя - че в момента правителството ни следва точно съветите за личната отговорност да се носи отвсеки, "всеки има личната отговорност да си носи маската, да се пази" (Б.Б.).
Ето пострадалите сектори започнаха да работят и децата постепенно започнаха да се връщат на училище. Докога ли? Ще разберем много скоро ми се струва.
И много са ми интересни репортажите за "отговорните" хора които се събираха в затворените заведения и като дойде полиция и РЗИ бягат, скачат от прозорци, крият се в гардеробите, под дюшеците, прескачат огради, изоставят си колите и дим, дим, дим да ги няма. Или пък ежедневното не носене на маска в градския транспорт -винаги има такива и ако някой им направи забележка за отговорността-най-много да си отнесе боя. Някой кашлял и подсмърчал, имал малко темература - ама бил добре и можел да ходи на работа или да ходи на училище.
И не се изисква от другите да те пазят - а да поемат лична отговорност.

# 1 807
  • София
Аз предлагам и у нас да се даде шанс на ваксинираните и преболедувалите, за да се спаси бизнеса. Т.е. заведенията, фитнесите и моловете да си работят, но само ваксинираните да могат да ги посещават. Но първо пълен локдаун за 1 месец, през това време /както вече писах/ масово, денонощно ваксиниране, до изборите бройките да паднат, да се гласува и после да отварят само за ваксинирани/преболедували

# 1 808

В цивилизацията правилата са различни. Правата на всеки се простират точно до там, където започват правата на друг. Твоето право да не се пазиш стига до там, където другият има право да се пази. Не по далеч. Това всеки за себе си е характерно за едни други исторически времена.

# 1 809
  • София
Цветеслава Гълъбова: Оживяваме от вируса, но сме зле психически. Децата ще израснат перфектни невротици

Пандемията и рестриктивните мерки се отразяват зле на хората. Виждам го не само аз, но и колегите ми. Пациентите ни са много повече. Те са с невротични разстройства. Има пик на невротичните разстройства. Те могат да влошат много качеството на живот и са дълготрайни.
 На една конференция деца разказаха много угнетяващи неща как се чувстват, учейки онлайн една година. Пандемията не бе управлявана така, щото да се съхрани психичното състояние на хората. Няма здраве без психично здраве. Това, че оживяваме от вируса, но сме зле психически, не означава, че ние сме здрави.

https://www.lentata.com/page_21124.html

# 1 810
  • София
И по въпросите от друг характер сме спорили за личната отговорност, например, чистотата. За да е чисто трябва да се чисти, не да не се цапа, защото дори повечето хора да не цапат, пак става мръсно. Като добавим само 10% безсъвестни за град като София това са 200 000 души.

С мерките е същото. Не може да се разчита на личната съвест, още повече по темата едва ли някой има стабилно развита такава, защото не сме възпитавани да живеем по време на пандемия, всеки си вярва в каквото си иска и прочее.

Сега само ме е яд, че отново ще го отнесат децата. Без никаква полза. Поне да ги бяха пуснали всички от 1-ви януари да походят два месеца и малко. Сега има деца ходили един-два дни, други две седмици. Това не е хубаво. Лошо се отразява на всички. Човек е от бога до животното и извън социума е животно. Подивяват в психологически и морален план децата, особено тийновете. Масово.

# 1 811
За съжаление, ние каквото и да напишем, ще ни стоварят един миш маш от псевдомерки и до там.

# 1 812
Пазиш себе си= пазиш мен.
Много е просто.
Ама ... неудобно някак си. Да си разваляш кефа..

# 1 813
  • Немция
за малките деца не знам, но пък за по-големите стана ясно как с локдаун Западна Европа увеличи заболелите и смъртните случаи.
Глупости.

В моята област в Германия, в която живеят около 600 000 жители, след коледните празници в някои градове се достигна пик до 400 на 100 000, бяха засегнати старчески домове и домове за болнична грижа. Нужно беше доста време, докато се смъкнат цифрите, въпреки мерките.
Сега е март, има градове с 30 на 100 000, както и с 70 на 100 000.

# 1 814
Много добра и подробна статия от проф. Александрова:

Имунен отговор при ваксините срещу COVID-19 - сравнение между 11 одобрени ваксини

https://media.framar.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0 … 0%B8%D0%BD%D0%B8?

добра е, но има фактологична или техническа грешка и е добре да я оправят
Цитат
Установено е, че единичната доза осигурява ефективност от 76% пред първите 9- дни след ваксинацията.

Общи условия

Активация на акаунт