COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 317 106
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 175
Ако мога да попитам, като как точно кръчмите са стълб на икономиката? Колко % от БВП правят, какви данъци плащат и т.н.? Някъде се даде светлия пример за ресторант с 10 хил лв оборот месечно... Ами хайде стига вече с тези хрантутници и плужеци, дето само цицат, а? Освен, че смело декларират 250-300 хил заети, а в НОИ - около 100К на минимални заплатки... То и затова всеки сезон риват, че няма персонал...

Не знам този стълб на икономиката колко допринася, не знам колко допринася и туризмът. Николай Василев в една статия беше цитирал данни от НСИ, според които общо хотелиерство и ресторантьорство представляват  4% от БВП за 2018-та година. Обаче когато държавата е принудена от пандемия да налага противоепидемични мерки, като лишава някакви хора от препитание, все пак има ангажимент и да осигури условия тези мерки да бъдат спазвани. Мисля, че не става дума за "цицане", а за опазване на някакви интереси на обществото.

Алтернативата я посочва Ladybird_ - непрекъснато тестване, проследяване на конакти и строго спазване на карантина. Но и там няма как без държавата, и там трябват разходи и обезщетения.

# 2 176
Не е редно никоя група да бъде приоритизирана с вид ваксина!Така правят хората да делят ваксините на качествени и не толкова.Учителите по-прости ли са,че за тях нямаше файзер?
Напротив. Масово хората, които са изложени на най-много контакти, включително учителите, се ваксинират с Файзер и Модерна.
Ваксините не се делят заради качеството, всички са качествени, а заради 2-та доза. При горните 2 тя се поставя на по-малък интервал, съответно максималната ѝ защита настъпва по-рано. Затова се слага на тези, които са най-рискови.

# 2 177
Няма как да пуснат на пазара Пфайзер и Модерна, тъй като ги получаваме по предварителна заявка, а не колкото искаме в момента. Друг въпрос е защо заявката е за толкова малко бройки, а не за пълния обем на квотата, която сме имали право да заявим Wink

# 2 178
След като хората не желаят да се затваря нищо, по-лесно и евтино би било да се остави всичко отворено, но да се започне масово безплатно тестване и карантиниране

Защо мислите,  че хората у нас са много по-различни от тези навън?
Навсякъде се налагат мерки от властите, никъде не очакват от населението да го нахокат и то да се самодисциплинира веднага и завинаги.

# 2 179
Lady Cassiopeia Duval,
Ваксините ще са дефицитни поне още няколко месеца. Не само в България, а почти навсякъде.
Проблемът е, че пак отбиват номера и замазват очите на хората , че правят нещо.
Тези които искаха АЗ, отидоха на зелените коридори и се ваксинираха. Те знаеха, че ще ги ваксинират с тази ваксина и го направиха.
Проблемът е , че като пускаш електронен регистър в който се записваш и чакаш определена ваксина, трябва да ти я осигурят, когато е възможно.
Елементарно беше , да може да избираш ваксина в периода 11-26 март за наличните бройки.
Пускат определен брой часове и определен брой ваксини.
След изчерпването на примерно 10 хиляди ваксини на пфайзер и модерна, опцията остава само за АЗ.
Нищо сложно.
Сега само ще предизвикат негативните реакции на хората, които не случайно са изчакали да имат право на избор и не са ходили по зелените коридори.

# 2 180
То и аз исках рнк, заради краткия срок на поставяне на втората доза. Щото съм си от припряните и нетърпеливите.
Но като се оказа, че има само АЗ, хич не се поколебах да си дам ръчището. Все си мисля, че до времето, когато ще се налага да си слагаме отново ваксини в бъдеще, ще има голям избор и всеки ще си я плаща и избира. сега е бой и вой за всякакви ваксини, та ако няма медицински противопоказания при някой за АЗ , по-добре нея, отколкото никаква.
Днес в метрото и в трамвая много малко хора имаше.

# 2 181
Барса, на тия хора им се полагат обезщетения. Разбираме ги, ама какво да направим? Да вържем вируса на каишка ли? Честно, какво да направим, че да не се задръстват болниците и да не умират хора? Мерки има/ше, не се спазват.
Ами много е просто какво да направите. Просто не ходете на мол, на ресторант, на дискотека и на фитнес.
Аз не мога да разбера защо се обвиняват ресторантьорите и т.н. Никой не ви кара насила да ходите по ресторанти, заведения, фитнеси и молове. Не ходите и не се заразявате, това е, толкова е просто.
Ами например, защото се заразяват хора, които не ходят, заради онези, които ходят.
ММ е контактен, двама негови колеги- единият в болница, другият вече го няма за съжаление.
Аз със бебето не ходя никъде на затворено. Той пазарува, той плаща сметки, всичко. Излизаме само на разходка, като избягвам струпвания на хора, а ако се наложи да мина през такова място съм с маска кн95 и прелитам като изтребител.
Сега съм със симптоми. Къде съм се заразила? Навън ли? Или ММ го донесе от колегите си, които не вярват в тези глупости и се събират по 30 човека "семейно" да си слушат чалгата? Познай от първи март къде са всяка вечер? В кръчмата. После отиват на работа и заразяват тези, които не излизат, а те заразяват семействата си.
Извършват тежък физически труд, затова отказват да носят и маски.
Ресторантите, ако са отворени, а хората не влизат в тях, едва ли ще е по-добре от това да са затворени с обезщетения.

# 2 182
Ама аз нямам нищо против това, че Бебо, Кремена, Магърдич и всички останали са се ваксинирали с Пфайзер/Модерна. Дори се радвам за тях. За лекарите, учителите и членовете на секционните комисии също се радвам. Просто недоумявам, защо аз няма да мога да се ваксинирам с някоя от тези две ваксини? Защо на мен ми се налага ваксиниране с нещо, с което не желая да се ваксинирам? Защо не са осигурени достатъчен брой И от тези ваксини, за да може повече хора да получат от тях? И оправданието с цената е пълна глупост за мен - изхарчиха купища пари за какви ли не простотии, а не можаха да дадат за иРНК ваксини. Но дори и цената да е причината - ами пуснете ги на пазара тези ваксини бе хора. Пуснете ги, ако щете и на 100 лв на доза. Който иска ще си плати и ще си се ваксинира с това, с което иска, а пък така и държавата ще си лапне надценката. Който няма претенции ще си се ваксинира с каквото има. Ето това не го разбирам - защо се отнема правото на избор на хората. Сега разбира се ще се каже, че нямало доставки. Ми хубаво, ама когато пристигнат, къде по ягодите изчезват, та все ги няма?
А защо трябва да ги пускат в аптеката (с тая спекула кой знае и какви цени ще сложат) и хората да плащат непосилни в някои случаи цени, а тези дето ги цитираш, ходещи по Малдиви и незнам си къде още, да ги получат безплатно и то преди хора от рисковите групи .... е затова тая държава е прогнила, щото все извиняваме тия или ония ... липсва чувството за справедливост във всяка една сфера !!

# 2 183
Ако мога да попитам, като как точно кръчмите са стълб на икономиката? Колко % от БВП правят, какви данъци плащат и т.н.? Някъде се даде светлия пример за ресторант с 10 хил лв оборот месечно... Ами хайде стига вече с тези хрантутници и плужеци, дето само цицат, а? Освен, че смело декларират 250-300 хил заети, а в НОИ - около 100К на минимални заплатки... То и затова всеки сезон риват, че няма персонал...

Не знам този стълб на икономиката колко допринася, не знам колко допринася и туризмът. Николай Василев в една статия беше цитирал данни от НСИ, според които общо хотелиерство и ресторантьорство представляват  4% от БВП за 2018-та година. Обаче когато държавата е принудена от пандемия да налага противоепидемични мерки, като лишава някакви хора от препитание, все пак има ангажимент и да осигури условия тези мерки да бъдат спазвани. Мисля, че не става дума за "цицане", а за опазване на някакви интереси на обществото.

Алтернативата я посочва Ladybird_ - непрекъснато тестване, проследяване на конакти и строго спазване на карантина. Но и там няма как без държавата, и там трябват разходи и обезщетения.
Интересно защо над 30 % от този бранш въобще не са подавали документи за помощи? Щото може да се окаже, че въобще ги няма в никакви регистри!
И като им даваха по 24 лв/ден защо реваха (720 лв/мес), че малко, а пък ср. осиг. доход е деклариран на 712 лв?
По спомен мисля цената на мерките за 2020 + януари бе към 6 млрд лв (соц министър). Как пък НИТО един кръчмар не излезна и не каза едно "благодаря" на тези, дето с техните данъци му осигуряват тези помощи...

# 2 184
  • София
Аз почвам да си мисля, че трябваше да поръчаме само Астра Зенека... Не, не се шегувам. Богдан Кирилов на всеки брифинг чете някакви цифри и дати, които и сама мога да си намеря. А след това - никаква отчетност. На мен ми е по-интересно как се разпределят ваксините, а не коя сутрин Кирилов е скокнал до летището, щото пристигнала нова пратка.

# 2 185
Ако можех да избирам, щях да сложа РНК ваксина, но бях 100% убедена, че с огромна благодарност ще взема първата налична. Разликите между ваксините са по-малки, отколкото хората си мислят и заради тях не си струва риска по време на голяма вълна човек да чака "малко по-добра ваксина".
В неделя ще станат 3 седмици откакто се ваксинирахме.

# 2 186
Ако можех да избирам, щях да сложа РНК ваксина, но бях 100% убедена, че с огромна благодарност ще взема първата налична. Разликите между ваксините са по-малки, отколкото хората си мислят и заради тях не си струва риска по време на голяма вълна човек да чака "малко по-добра ваксина" особено здрав човек, който най-вероятно ще изгради стабилен имунен отговор.
В неделя ще станат 3 седмици откакто се ваксинирахме.
Питай ме какво отброяване правя всеки ден Blush
Смятах на четвъртата седмица да ходя да си пускам ПКК , че миналата година пропуснах, и да си направя и тест за антитела, но с този наплив от болни хора , а и това лошо време, пак ще изчакам.

# 2 187
LillyM,
И в момента много хора чакат за АЗ, чакат тези дни да одобрят джонсън, като еднодозова.
Още в началото на допитванията се знаеше, че твърдо около 30% от българите искат ваксина има такива дето не искат в никакъв случай и такива дето се колебаят.
Но за тези 30% дето искат със сигурност да се ваксинират, ще трябват около 4 милиона дози ваксина.
Това за България , ако няма промяна в доставките е около юли, август месец, да се ваксинират всички искащи със сигурност ваксина. Без да ги убеждават, без да ги молят и викат по 10 пъти и те да не ходят.
Няма как всички да са първи ...

# 2 188
В случая тези които работим изкарваме за подпомагането на затворените бизнеси....Нищо че при нас работата е намаляла наполовина за година..Което пък не пречи да купувам олио на 5левс, хляб с повишена почти двойно цена и т.н.

# 2 189
И аз така, в момента няма начин да стъпя в лаборатория, освен ако не е наложително.

Общи условия

Активация на акаунт