COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 591
  • 22 610
  •   2
Отговори
# 2 445
Милена,вие като тия по телевизията хептен за олигофрени ни взехте.Не е нужно да обяснявате нещо което знаем всички.
А четохте ли постове от сутринта за дублирани часове и чакане?А от вчера за места за ваксинация,където всъщност няма да се провежда никаква ваксинация?А за избора на ваксина който всъщност нямаш?
Зелените коридори си бяха съвсем достатъчни!

# 2 446
  • София
kg, отговарях на съфорумката преди мен.

# 2 447
Съфорумката съм аз.

Сега по новините в бтв говорят и за тази партида на АЗ,имиджа на АЗ постоянно се срива,после върви доказвай,че нямаш сестра,както се казва.

И друго,в Хасково поставят РНК ваксини.Значи там някак имааа...

# 2 448
  • Немция
Не ми стана ясно- новите мерки в България включват ли и спиране на спортове, школи, танци за деца?
Новите мерки е България ще са локални, а не общи. Всяка област ще решава за нея си. В това има резон, защото например в Пловдив новозаразените са 223, а в Разград- 18.
Това ми стана ясно, но досега никъде не засичам да се спират спортове, извънкласни занимания. Само училищата минават онлайн.

# 2 449
Векторни ваксини досега какви е имало? Аз съм чувал и чел за такава срещу ебола, и за такива, които слагаме на домашните любимци, но не знам срещу какво точно.
Т.е, ако това е вярно, за нашите организми (поне за повечето от нас) и РНК ваксините и векторните са еднакво непознати или бъркам?
Роналд, виж https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/hcp/viral-vector-vaccine-basics.html
Тук има многоо добро обяснение, който има един учебен час време да изгледа https://www.youtube.com/watch?v=35Idb_lCU4o

# 2 450
  • София
Съфорумката съм аз.

Скрит текст:
Сега по новините в бтв говорят и за тази партида на АЗ,имиджа на АЗ постоянно се срива,после върви доказвай,че нямаш сестра,както се казва.

И друго,в Хасково поставят РНК ваксини.Значи там някак имааа...
Не, не си ти. radostche_plovdiv е – https://bg-mam.ma/p/1308546/42474430

# 2 451
  • София
Лични лекари: На маймуни ни направиха
Хладилниците са пълни с ваксини, но личните лекари са принудени да чакат напразно часове наред, а най-рисковите групи нямат достъп до имунизация. В изключително емоционално интервю пред Би Ти Ви Георги Миндов от сдружението на личните лекари описа скандалните правила на ваксинационната кампания у нас.
"Бяха ни обещани логистика и подкрепа. Вместо това се редим часове наред, за да получим максимум до 3 флакона. Колеги искат да се откажат", разказа Миндов. Вчера следобед при пълен хладилник с ваксини на него му е било отказано да получи флакони в София. "Имам четирима починали пациенти, всичките над 80 г. и със съпътстващи заболявания. Това са хората, които пълнят болниците в момента и те нямат достъп до ваксини", каза още общопрактикуващият лекар.  Според него с въвеждането на електронния регистър се е стигнало дотам подготвени от януари списъци с приоритетни пациенти от четвърта група - възрастни и хронично болни, сега да бъдат изпреварвани в кампанията от хора, записали се преди няколко дни в електронната система.

Толкова за приоритетите.
Не знам дали точно през ЛЛ трябва да стане ваксинирането на възрастните хора или по друг начин, но е факт, че не се прави нищо конкретно точно тези най-уязвими хора да получат ваксини, каквато е практиката в другите страни. Аз моите възрастни близки си ги хванах подръка и ги заведох на "зелен коридор", но те могат, а и най-важното - искат. Но много от възрастни у нас са оставени да им промиват мозъците всякакви пишман-експерти по "ти-ви"-то, всезнаещи комшийки, че и някои лекари - колко е опасно да се ваксинират, щото то не се знае там какво ще ти боцнат. И докато едни се чудят и маят, а други искат, но не могат - вирусът си работи...

# 2 452
Ако си се записал за ваксина А, но има само ваксина Б, тогава ти предлагат Б. Ти можеш да приемеш, можеш и да откажеш. Ако откажеш, тогава си губиш реда и трябва да се записваш отново, когато има такава възможност.

Благодаря за уточнението, значи правилно съм чула/разбрала.

# 2 453
Векторни ваксини досега какви е имало? Аз съм чувал и чел за такава срещу ебола, и за такива, които слагаме на домашните любимци, но не знам срещу какво точно.
Т.е, ако това е вярно, за нашите организми (поне за повечето от нас) и РНК ваксините и векторните са еднакво непознати или бъркам?
За Ебола и май за някои други  инфекциозни болести, които не се срещат тук.
Векторните (също и рнк) съм чела че предизвикват силен клетъчен имунен отговор,  не само хуморален имунитет, което ги различава от традиционните антигенни или с убит вирус. А точно за ковид-а разчитаме много и на клетъчен имунитет за по-дълготрайна защита, също и за по-пълноценна  защита от новите варианти. С течение на времето ще се установи по-точно ефекта и защитата от различните ваксини.

# 2 454
Добре, като няма значение коя ваксина ще ни сложат защо всички от щаба и лекари, политици, випове и т.н. си биха рнк ваксини. Що не беше с каквато има....
защо тогава имаше само рнк ваксини. За сега, не знам.
а имаше само от тази ваксина, защото те си съставиха ваксинационния план, така, че да има само ваксината, която искат. През това време други не бяха допускани за васинация. Когато дойде евтината, тогава отвориха всичко - зелени коридори, регистър (в който ужким нещо избираш) четвърта група  (възрастни и болни) И дори сега пак има разделение. Защо не ваксинират с АЗ от първите 3 групи?

# 2 455
Според мен сега през март ще е голямото мазало с ваксините - едни искащи иРНК ваксини в крайна сметка ще се съгласят на АЗ, други ще откажат и ще се презаписват наново. Април вече ще има много ваксинирани, ще има нови доставки и нещата ще започнат да стават по-добре и по-добре. Нали се очакват Джонсън и Спутник - специално Спутника е доста чакан от много хора, които ще си го и дочакат и, когато дойде /дано да е възможно най-скоро/ ще си сложат от нея и нещата лека - полека ще си влязат в някакви релси. В началото винаги има някакъв хаос и истерия - видяхте какво чудо беше в зелените коридори.
Аз специално съм оптимистка и мисля, че просто трябва да стиснем зъби още малко и после всичко ще започне бавно да се оправя. Но твърдо си държа за по-сериозно затягане на мерките - тези, които наложиха вчера реално не са никакви мерки

# 2 456
  • Където морето целува небето...
Не ми стана ясно- новите мерки в България включват ли и спиране на спортове, школи, танци за деца?

В Бургас спират школите. За спорта не пише:
Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи;
Преустановяват се присъствените групови занятия в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;

# 2 457
Ще ви разкажа една лична история, която ако е вярна, е брутално коварна.

Снаха ми се заразява с Ковид в началото на януари, с типичните симтоми - Т, кашлица, задух, липса на обоняние. Оправя се за около 10 дни на домашно лечение. Голямото дете (17г.) има разстройство и Т, което според ЛЛ са тогавашните симптоми при децата, но не правят тест. Малкото (10г) и зет ми (39г.) не проявяват нищо.
В средата на февруари, ваксинират зет ми служебно с АЗ. Две седмици по-късно прави исхемичен инсулт, слава Богу хванат навреме.

След всички доплери, скенери и т.н, които не намират първопричина за инсулта (няма отлагания, няма стеснения, няма генетично предразположение), му правят тест за антитела. Излиза число, ненормално високо за след две седмици поставена първа доза на ваксината. Заключение на лекарите: причина за инсулта е тромбоза като усложнение от безсимптомно прекаран Ковид.

Познайте коя е партидата АЗ? Въпросната ABV5300!

# 2 458
  • Бургас
Цитат на: Бибит link=
Това ми стана ясно, но досега никъде не засичам да се спират спортове, извънкласни занимания. Само училищата минават онлайн.
[/quote

Бибит, в Бургас ги спират:

Мерките влизат в сила от 12-ти март и ще продължат 26-ти март. От петък ще действат следните правила:

- преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за учениците от 5 до 12 клас. Същите преминават в електронна среда на обучение. Мярка влиза в сила от 12.03 до 26.03.21 г.

- преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи;

- преустановяват се присъствените групови занятия в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;

- посещението на детска градина за децата в задължителното предучилищно образование ще се осъществява по преценка на родителя, като от РЗИ ще издадат предписание до директорите отсъствията да са допустими;

- задължително носене на защитни маски в закрити и открити обекти с обществено ползване и предназначение. Забраната не се отнася за улици, площади, градини и паркове.За пример задължително е носенето на маска при посещение на открит пазар "Краснодар".

- намаляване на работното време на заведенията до 22.00 ч. и забрана на жива музика и DJ. Музиката следва да е само фонова;

- не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител;

- не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер- сватби, кръщенета, погребения и др. с присъствие на повече от 10 човека.

В момента в област Бургас е преустановен и плановия прием в болница, плановите операции и свижданията.

# 2 459
  • София
Всяка ваксина е по-добра от никаква ваксина. Идеята на ваксините е най-вече да пазят от усложненията. Нали проблемът с Ковид е задръстване на здравната система. Няма усложнения, няма хоспитализации.
У нас отново всички неразбрали, пък има ли възможност за избор винаги настъпва драма. Ако имахме само един вид ваксина щеше да е друго. В началото свръхестествен ужас имаше от Пфйзер и Модерна, сега от АЗ, то няма угодия.

Общи условия

Активация на акаунт