COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 224
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 545
От наблюденията ми през последните седмици по-тежките реакции са след първата на Астра и след втората на Модерна и Пфайзер. Както и по-възрастните по-рядко имат тежки реакции. Разбира се, не при всички хора е така.
Пак призовавам всички ваксинирани с някакви реакции да пиша в н Агенцията по лекарства. Така ще има много по-ясна картина за страничните реакции на всяка една от ваксините. А не да казват от 1 000 000 ваксинирани има 5 слаби реакции. И това само, защото 5 човека са подали сигнал
На ваксинираните в Майчин дом София дават по една листовка за Астра Зенека. Там са описани страничните ефекти, класирани като много "чести", "много чести" и "нечести". Призивът към ваксинираните е да съобщават за реакции, които не са описани в листовката в Агенцията по лекарствата.
А в сайта на същата Агенция има по-пълна версия на листовката с упоменатите странични реакции:

Цитат
Най-често съобщаваните нежелани реакции са чувствителност на мястото на инжектиране (63,7%), болка на мястото на инжектиране(54,2%), главоболие(52,6%), умора (53,1%), миалгия(44,0%), неразположение (44,2%), пирексия(включва усещане за повишена температура(33,6%) и повишена температура >38°C (7,9%), втрисане(31,9%), артралгия(26,4%) и гадене (21,9%). Повечето нежелани реакции са леки до умерени по тежест и обикновено отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. В сравнение с първата доза нежеланите реакции, съобщени след втората доза, са по-леки и се съобщават по-рядко.
Продуктова информация за COVID-19 Vaccine AstraZeneca инжекционна суспензия

При мен и съпругът ми всичко реакциите започнаха около 11тия час от ваксината (бита този петък сутринта) с втрисане от студ, после  температура до 38,5. Той получи някакъв дискомфорт в краката, не болка в ставите. На следващия ден поддържах 37,3 до вечерта, съпругът ми 38,5 - пи парацетамол и до вечерта спадна. Това е за два дни реакции. Ръката вече почти не боли. Интересното е, че при 38,5 температура не се чувствах като болна, а си бях ОК, дори не вярвах, че имам температура. Някак си я няма тази отпадналост, когато вирус те бори...

Като цяло не бих казала, че са били силни или кой знае колко неприятни страничните реакции при нас. Дори бих ги определила като леки.

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 22:36 от Free Soul

# 7 546
Работодателите в Англия ще могат да предлагат безплатни бързи тестове за коронавирус на персонала, които да си правят у дома, в рамките на разширението на правителствената схема.

Домашни комплекти ще се предлагат на фирми с повече от 10 служители от 6 април, където тестването на място не е възможно.

Около 60 000 фирми вече са се регистрирали за тестване на работното място.

Надеждата е, че асимптоматичните случаи могат да бъдат открити бързо, и да се предотврати поява на огнища на работното място.

Положителния бърз тест ще трябва да се потвърди с ПСР.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-56551832

# 7 547
Аз все още търся адекватен и смислен отговор Защо първите три групи се ваксинират само с РНК? Нали и с  АЗ може да се реимунизират с втора игла след 24 дни ако причината е по бързо ваксиниране. Има дискриминация.
Не е навсякъде е така.
Имам роднина, която е  учителка в малък провинциален град. На всички педагози от нейното училище е предложена и поставена само АЗ.

# 7 548
От наблюденията ми през последните седмици по-тежките реакции са след първата на Астра и след втората на Модерна и Пфайзер. Както и по-възрастните по-рядко имат тежки реакции. Разбира се, не при всички хора е така.
Пак призовавам всички ваксинирани с някакви реакции да пиша в н Агенцията по лекарства. Така ще има много по-ясна картина за страничните реакции на всяка една от ваксините. А не да казват от 1 000 000 ваксинирани има 5 слаби реакции. И това само, защото 5 човека са подали сигнал
На ваксинираните в Майчин дом София дават по една листовка за Астра Зенека. Там са описани страничните ефекти, класирани като много "чести", "много чести" и "нечести". Призивът към ваксинираните е да съобщават за реакции, които не са описани в листовката в Агенцията по лекарствата.
А в сайта на същата Агенция има по-пълна версия на листовката с упоменатите странични реакции:

Цитат
Най-често съобщаваните нежелани реакции са чувствителност на мястото на инжектиране (63,7%), болка на мястото на инжектиране(54,2%), главоболие(52,6%), умора (53,1%), миалгия(44,0%), неразположение (44,2%), пирексия(включва усещане за повишена температура(33,6%) и повишена температура >38°C (7,9%), втрисане(31,9%), артралгия(26,4%) и гадене (21,9%). Повечето нежелани реакции са леки до умерени по тежест и обикновено отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. В сравнение с първата доза нежеланите реакции, съобщени след втората доза, са по-леки и се съобщават по-рядко.
Продуктова информация за COVID-19 Vaccine AstraZeneca инжекционна суспензия

При мен и съпругът ми всичко реакциите започнаха около 11тия час от ваксината (бита този петък сутринта) с втрисане от студ, после  температура до 38,5. Той получи някакъв дискомфорт в краката, не болка в ставите. На следващия ден поддържах 37,3 до вечерта, съпругът ми 38,5 - пи парацетамол и до вечерта спадна. Това е за два дни реакции. Ръката вече почти не боли. Интересното е, че при 38,5 температура не се чувствах като болна, а си бях ОК, дори не вярвах, че имам температура. Някак си я няма тази отпадналост, когато вирус те бори...

Като цяло не бих казала, че са били силни или кой знае колко неприятни страничните реакции при нас. Дори бих ги определила като леки.
При мен някъде 12-13 часа след прилагането - болка в рамото, усещане за студ. Към 15ти час главоболие и след още 12 часа - нищо. Пих два пъти по 200мг нурофен. Остана ми синина + вече 6ти ден (спомената като чест ефект в листовката), но се чудя дали не е просто от неопитност на поставящите. При грипните ваксини нямам никакви следи освен лека болка.

# 7 549
  • Отвъд алеята зад шкафа
Free Soul - и аз се учудвам на тези коментари за странични реакции на ваксините, все едно не са описани в листовките и не е обяснено, че може да ги има. Нарастнал е много броят на хипохондриците, междудругото.

# 7 550
  • София
Гадамер, на какво се учудваш? Реакциите са меко казано неприятни. Едва ли ще ти е много добре да имаш непрестанно силно главоболие, кожата на цялото ти тяло да е като изтръпнала или да гори, да имаш усещане, че си с температура, мускулни болки  и да не можеш да спиш, да те гори на вода. Много здраве ще имаш от мен по въпроса с хипохондриците!

# 7 551
  • София
@Бояна, не знам колко и каква е психозата. Не съм от хипохондриците Simple Smile
Нямам намерение да правя снимка на ръката си, нито пък да показвам термометър. Всичко, което изброих, като странични реакции в предходния пост са абсолютно реални.
38.7 на термометър, почти невъзможност за ставане от легло. Толкова. Без психоза. С такава - не знам Simple Smile
За протокола - редовно се ваксинирам с противогрипна ваксина. Никога не съм се чувствала по този начин след ваксина.
Първата доза почти не я разбрах.

# 7 552
Аз се ваксинирах в петък с Файзер,вечерта си поех редовната чаша червено вино,чашите ми са големички Simple Smile ,през нощта лежейки на лявата ръка,там е поставена ваксината,ме болеше почти цялата ръка.Събота болката беше в много малък периметър около убождането,днес даже не мога да напипам къде е бодено.ММ беше с леко главоболие и отпадналост вчера,а брат му,с грипоподобни симптоми и Т.
И тримата в петък с Файзер сме.Години аз-40,мм-46,брат му-50.
Явно гаранция за нищо и никого няма как ще приеме ваксината,а и каква е

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 22:59 от kg

# 7 553
Като чета в темата колко често има реакции след АЗ, започвам да се чудя дали изобщо са ме боли - нито усетих като ми я поставиха, нито нещо се случи след това, дори не се вижда къде е "боцнато".
Редовно си слагам противогрипна - същото се получава.
Единствено за някаква реакция имам спомен от ваксина с/у тетанус - зачервено място на убождането.

# 7 554
  • София
Ако в листовката пише "Втрисане" - рядко срещана реакция, а всички ваксинирани с втрисане пишат на Агенцията, то много скоро може да стане "честа реакция ". Не се съобщават страничните действия, описани в листовката, а всички. Така фирмите производители могат да оправят бъговете във ваксините.

# 7 555
  • Отвъд алеята зад шкафа
Гадамер, на какво се учудваш? Реакциите са меко казано неприятни. Едва ли ще ти е много добре да имаш непрестанно силно главоболие, кожата на цялото ти тяло да е като изтръпнала или да гори, да имаш усещане, че си с температура, мускулни болки  и да не можеш да спиш, да те гори на вода. Много здраве ще имаш от мен по въпроса с хипохондриците!

Щях да се притесня само, ако изрично пише, че не трябва на има никакви реакции след ваксината, пък аз имам. Реакциите, които описваш- ти ли ги изпита?

# 7 556
  • София
@Бояна, не знам колко и каква е психозата. Не съм от хипохондриците Simple Smile
Нямам намерение да правя снимка на ръката си, нито пък да показвам термометър. Всичко, което изброих, като странични реакции в предходния пост са абсолютно реални.
38.7 на термометър, почти невъзможност за ставане от легло. Толкова. Без психоза. С такава - не знам Simple Smile
За протокола - редовно се ваксинирам с противогрипна ваксина. Никога не съм се чувствала по този начин след ваксина.
Първата доза почти не я разбрах.
Изобщо не споря с теб за твоите реакции, не би ми хрумнало. Просто се учудвам на масовите реакции сега. А може би и те правят впечатление, не знам. Не ги отричам, питам се дали не е от новините поне в една част. И пак казвам, не визирам теб или друг писал с оплаквания. Като цяло ми е чудно дали няма такъв елемент. Или често съвпадение с истинско разболяване. В пика на пандемична вълна сме, няма да е невероятно.

# 7 557
Free Soul - и аз се учудвам на тези коментари за странични реакции на ваксините, все едно не са описани в листовките и не е обяснено, че може да ги има. Нарастнал е много броят на хипохондриците, междудругото.
може ли линк към някаква статистика за болднатото?

# 7 558
1:1 като при ниннанн, но след първа доза.
Противогрипна слагам всяка година, освен леко главоболие, дори не винаги, нищо друго.
Но мисля, че при КОВИДНАТА ваксина е нормално реакцията да е по-силна.
Лично на мен не ми пречи, но в никакъв случай не е хипохондрия.
Аз поне търпя много на болка и дискомфорт, но за пръв път се сблъсквам с такава бурна реакция.
Особено в частта с Т, понеже рядко вдигам висока.
За алергии сестрата ме пита, аз нямам.
Затова помислих, че алергични не е желателно да се ваксинират.

Лейка, къде са били тези случаи на анафилактичен шок и след коя ваксина?
Не съм запозната, но и не съм следила всички новини, защото твърдо бях убедена, че искам ваксина.

# 7 559
След като е описано в листовката, значи е нормално да се получи като реакция.
Това е ваксина все пак, както болестта причинява дискомфорт, логично е и ваксината, в някаква степен. Търпи се, за часове е, не е за дълго.

Общи условия

Активация на акаунт