COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 885
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 635
Какъв тест най-добре да направя на мен и детето /заради среща с възрастните баба и дядо/?
.......
За да сте 100% спокойни - ПСР.
Не мисля, че здрави хора е добре да обикалят лаборатории за ПСР. Може там да се заразят. По-добре домашен тест.

# 7 636
  • София
Ох, и това е вярно, не ми беше хрумнало. Ще ползвам тогава домашните антигенни.

Новина кой не би се разболял от Ковид /неясно дали е потвърдено в някакво медицинско издание/:
https://dnes.dir.bg/svyat/ruski-uchen-opovesti-koi-hora-ne-mogat … at-ot-koronavirus

# 7 637
Момичета,
медицинските лица сред вас могат ли да кажат какво се случва с ваксината в тялото след време? Ваксинирах се в края на февруари с АЗ, но след тези непрекъснати новини за починали след ваксинация честно казано почвам да се притеснявам и усещам как често проверявам сайтовете за нова информация... не знам дали и вие сте така. Освен това и вечните градски слухове- този умрял, онзи умрял...и всички все след ваксина, вероятно 95% не са верни, но страшно ми въздействат на психиката. Може ли ваксината да провокира образуване на тромби на този етап и на по-късен? Не знам какво да мисля вече.

# 7 638
Какво е позволено от днес в Англия ?

Социален контакт

Ще бъдат разрешени и събирания на открито (включително в частни градини) или на 6 души (Правилото на 6), или на 2 домакинства, което улеснява срещите на приятели и семейства навън.

Бизнес и дейности

Спортните съоръжения на открито, като тенис и баскетболни игрища, както и открити басейни, също ще могат да се отворят отново, а хората ще могат да участват в официално организирани спортове на открито.

Пътуване

Правилото „останете у дома“ приключва, но много ограничения ще останат в сила. Хората трябва да продължат да работят от вкъщи, където могат, и да минимизират броя на пътуванията, които правят, където е възможно, като избягват пътуванията в най-натовареното време и маршрути. Пътуванията в чужбина ще продължат да бъдат забранени, освен поради малък брой разрешени причини.

Следващото облекчаване на ограниченията идва на 12 април.

# 7 639
  • София
Момичета,
медицинските лица сред вас могат ли да кажат какво се случва с ваксината в тялото след време? Ваксинирах се в края на февруари с АЗ, но след тези непрекъснати новини за починали след ваксинация честно казано почвам да се притеснявам и усещам как често проверявам сайтовете за нова информация... не знам дали и вие сте така. Освен това и вечните градски слухове- този умрял, онзи умрял...и всички все след ваксина, вероятно 95% не са верни, но страшно ми въздействат на психиката. Може ли ваксината да провокира образуване на тромби на този етап и на по-късен? Не знам какво да мисля вече.
Спри да гледаш новини. Има хора починали внезапно и без ваксинация, и без Ковид. Ако задълбаеш и в тях цял живот си обречена на тревожност и ужас. Има неща, за които е по-добре да не се мисли. Отговорно го казвам. Гледай си живота и правиш каквото трябва, да става каквото ще.

# 7 640
Извинете, че нахълтвам така в темата, но има ли тема, в която се коментират решенията и заседанията на НОЩ? Първи наближава, а ни вопъл, ни стон какво мислят да правят.

# 7 641
  • София
Извинете, че нахълтвам така в темата, но има ли тема, в която се коментират решенията и заседанията на НОЩ? Първи наближава, а ни вопъл, ни стон какво мислят да правят.
Следели ситуацията денонощно. В някой среднощен брифинг ще ни кажат какво смятат да правят. Днес сме с данните от неделя, т.е. нищо, та утре, сряда ще видим избухването. Например. Като гледам хоспитализациите съм удивена, че са възможни.

# 7 642
  • София
Аз подадох в ИАЛ. Даже си написах кои са били очаквани и кои не. Да ги улесня хората Joy Обадиха ми се, разпитаха ме, дадох съгласие да ми дадат контактите на производителя. Казаха, че ако по-нататък реша, че нещо е от ваксината мога да подам пак и колкото пъти искам.
Точно това направих и аз вчера.
Описах подробно всичко.
Днес ми се обадиха и на мен. Много бързо - бях изненадана Simple Smile
Вчера писах, че се ваксинирам всяка година срещу грип. Да добавя - при пътуване в държава от Южна Америка преди три години се ваксинирах срещу жълта треска и менингококова инфекция.
На всеки 10 години след навършването ми на 25 години, според имунизационния ни календар се реваксинирам срещу тетанус и дифтерия. Налагало ми се е да ми поставят тетанус допълнително.

Убедих ли ви колко пъти са ме ваксинирали Simple Smile

Никога, ама никога организмът ми не е реагирал по този начин.

Уважавам правото на избор обаче на всеки човек - на тези, които искат да се ваксинират (отивайки да ми поставят ваксина - и първа доза, след това и втора доза съм отишла с ясното съзнание, че могат да ми се случат всички тези неразположения). Говоря за тези 2-3 дни след ваксината. А по принцип, за след това - не искам да мисля. Ще си покаже Wink
По същия начин уважавам правото на избор и на хората, които не искат да се ваксинират. Някои от тях смятат, че никога няма да се разболеят, други смятат, че, ако се разболеят ще го изкарат леко, някои са и по-крайни.
Но това е техен личен избор.

Както не желая и не ми е приятно някой да ми обяснява и да ми "насажда", че трябва да се ваксинирам, така предполагам и хората, които не желаят да го направят си имат техните основания. Правилни или не.

# 7 643
  • Сф
Току-що говорих с Мдом. Имах час за  1ви за ваксиниране с пфайзер от платформата.Имат само АЗ, нищо не очакват като векторни. Исках да ме отпишат, казаха че няма нужда. Всички са отчаяни май, завършихме с пожелания за късмет и по-добри дни(дано да ги дочакаме) и лека работа. На фона на това, оня ден позната на мм, здрава и права, се хвали че се ваксинирала с Пфайзер във Военна болница. Естествено, по втория начин. С връзки.
Тя просто не е човек, който ще се озове случайно там и случайно ще уцели д0за на векторна. Това ни е хала,

# 7 644
Англия
Еднократна доза от ваксината Pfizer или AstraZeneca е ефективна за спиране на 62% от коронавирусните инфекции в домовете за грижи, установи проучване.

Екип от University College London (UCL) разгледа данните от 10 000 възрастни в Англия със средна възраст 86 години.

Изследването също така предполага, че тези, които са хванали вируса след ваксинация, могат да бъдат по-малко инфекциозни.

„Нашите данни показват, че и двете ваксини са ефективни при крехки възрастни хора“, каза д-р Мади Шротри от UCL.

Проучването анализира данните за резултатите от теста за коронавирус за 10 412 дългосрочно пребиваващи, всички на възраст над 65 години, в 310 домове за грижи.

Групата е провеждала рутинни месечни PCR тестове за вирус, както и допълнителни целенасочени тестове, ако има съмнение за огнище.

От 36 352 теста, проведени между декември 2020 г. и средата на март, 1335 се върнаха положителни.

Сравнявайки тези с броя на случаите преди ваксинацията, изследователите изчисляват, че и двете ваксини са ефективни за предотвратяване на 56% от инфекциите след 4 седмици, нараствайки до 62% след 5 седмици.

Времето и мащабът на защитния ефект са сходни както за ваксините Pfizer, така и за AstraZeneca.

"Нашите открития показват, че еднократната доза има ефект, който продължава от 4 седмици до поне 7 седмици след ваксинацията", каза д-р Лора Шалкрос, консултант по обществено здраве в Института по здравна информатика към UCL.

"Можем също така да заключим, че ваксините предпазват от силно предавания вариант на Обединеното кралство, тъй като това е било широко разпространено по време на периода на изследване."

Въпреки че защитата от първа доза в проучването беше описана като "значителна", изследователският екип заяви, че втората е важна за увеличаване на продължителността на имунитета и за увеличаване на защитата, осигурена от ваксинацията.
https://www.bbc.co.uk/news/health-56540729

# 7 645
Някой питаше откъде знаем, че не се докладва. Ами знаем, защото излиза Б Кирилов и казва, че до момента има 30 (числото не е точно) регистрирани нежелани реакции, а само във форума са в пъти повече.
Само тук колко човека "докладваха", че имат такива. И хората не докладват, защото ги смятат за "нормални", а тук има хора, които много усилено искат да наложат това.
Изобщо не виждам база за сравнение с детските ваксини, които са използвани от години и изчистени максимално.
Тук не говорим за война срещу ваксините. Напротив въпросът е човек да е отговорен и да направи тези ваксини по-хубави в бъдеще.

А възможно ли е? В смисъл, могат ли да се направят така, че да не предизвикват странични ефекти като температура и втрисане.

# 7 646
Сърбия ваксинира граждани на съседни държави, на фона на излишък от ваксини и нежелание сред много сърби да бъдат инжектирани. Съобщава се за опашки по границите със Северна Македония и Босна, а мигрантите също са ваксинирани в лагер близо до Белград
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-56562416

# 7 647
А възможно ли е? В смисъл, могат ли да се направят така, че да не предизвикват странични ефекти като температура и втрисане.

Сигурно е възможно, за сметка на ефективността. Като я направят по-слаба може и да има по-малко такива реакции.
Иначе аз съм получавала мускулни болки след ваксина срещу грип, чак ме болеше около очите. След това нищо със същата ваксина. Педиатърката на децата пък превантивно предписваше нурофен и парацетамол след всяка една ваксина по календар и сигурно не е единствената. В смисъл това са неща, които са очаквани след ваксинация, дори едни от първите, които се ваксинирахме предупредихме за това в темата.

# 7 648
Лондон регистрира нула смъртни случаи от Covid-19 за първи път от 6 месеца

Данните на Public Health England за 28 март не показват смърт на пациенти в рамките на 28 дни след положителен тест за коронавирус.

В разгара на кризата миналия април в Лондон бяха регистрирани около 230 смъртни случая на ден, свързани с вируса.

Столицата представя 12% от всички смъртни случаи от коронавирус във Великобритания и е епицентърът на първата вълна от пандемията миналата година.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-56562416

# 7 649
Относно горещата напоследък тема за реакциите след ваксинация...

The how’s and what’s of vaccine reactogenicity
https://www.nature.com/articles/s41541-019-0132-6

Една статия в стил "За ваксините и реакциите" предадена за публикуване още февруари 2019 и публикувана септември 2019, което уточнявам, за да не каже някой, че е писана специално за тези ваксини срещу коронавируса.

В статията се казва, че реакциите на ваксините представляват проявление на възпалителната реакция на организма към ваксината и може да включва болка на мястото на инжектиране, както и зачервяване, подуване и втвърдяване около него, също така и общи симптоми като треска, мускулни болки и главоболие. Изпитването на тези реакции често водят до страх от инжекции, негативно отношение към ваксините за дълъг период и дори саботажни действия, подкопаващи доверието във ваксините и ограничаващи ефекта им върху общественото здраве, за преодоляването на което е необходима добра информираност на всички участници в процеса.   

По време на началните фази на клиничните изпитвания се установява безопасността на ваксините и се търси балансът между реактагенност и имуногенност, като някои странични ефекти могат да се измерят обективно (температура, зачервяване, подуване, сърдечен ритъм), други са субективни и завидят от редица наслагващи се индивидуални фактори (настроение, заболявания, климат, индивидуално усещане за болка и др.) Трудно може да бъде направена и оценка на влиянието на симптомите върху психологическото състояние, трудоспособността и качеството на живот. Симптоми подобни на реакциите от ваксини често се получават и от редица други заболявания, което допълнително затруднява нещата при масовите ваксинации. Контролът и събирането на информация продължава и след одобрението на ваксината и при необходимост се обновява информацията за страничните ефекти от препарата.

Причината за реакциите е антигена, който ваксините съдържат и който трябва да предизвика специфичен имунен отговор и създаде защита от заболяване. След навлизането в тялото анитигените се разпознават като потенциални патогени, което води до синтезирането и освобождаването на определени цитокини в кръвта, което наподобява естествена инфекция. Веднъж стимулирана имунната система задейства серия от естествени имунни процеси, които са необходими за създаване на защита от болестта, но също имат възпалителен характер и могат да доведат първо до локални странични ефекти на мястото на инжектиране (зачервяване, подуване и втвърдяване), после и до общи странични ефекти (температура, отпадналост, главоболие). Балансирането между ползата и вредата от тези възпалителни процеси е ключовият момент, за да може да се поддържа реактогенността на ваксините на клинично приемливо ниво.

Обобщение на очакваните биологични механизми водещи до развитието на странични реакции след ваксиниране.

Фактори, които могат да поялият по един или друг начин на реактогеността на ваксината и които включват възраст, пол, раса, телесна маса, здравословно състояние, съществуващ имунитет и начин на постояване на ваксината.

Нямам време да синтезирам всичко написано в тази статия, но при желание може да си я прочетете и преведете цялата (дори и да е с Гугъл), няма много сложна терминология, в по-голямата си част е в научно популярен стил и са обобщени доста неща по темата.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 14:15 от Adventurer

Общи условия

Активация на акаунт