COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 369
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 9 630
Правилно ли си спомням, че в началото Оксфорд направиха гаф с резултатите, че една доза е по- ефективна от две?
Може да се окаже, че и с една доза сте достатъчно защитени.

Немски лекари точно това твърдят и препоръчват или пък човек просто да получи втора доза от друг вид ваксина. Но подробно обясняват, че с една доза АЗ си достатъчно защитен. Ако е нужно ще потърся линк.

# 9 631
Аз нищо не разбрах, ако съм дебела пушачка и пия контрацептиви как точно ще ме наблюдават?! Някой загря ли какво трябва да значи или само "казали сме".
Ти сама трябва да се наблюдаваш внимателно, след поставяне на ваксина на АстраЗенека. Ако установиш че се образуват тромби и съсиреци, трябва веднага да се обадиш на лекар. Това означава термина "повишено внимание"

# 9 632
Soft click, аз бих била благодарна за линк.

# 9 633
Аз нищо не разбрах, ако съм дебела пушачка и пия контрацептиви как точно ще ме наблюдават?! Някой загря ли какво трябва да значи или само "казали сме".
Ти сама трябва да се наблюдаваш внимателно, след поставяне на ваксина на АстраЗенека. Ако установиш че се образуват тромби и съсиреци, трябва веднага да се обадиш на лекар. Това означава термина "повишено внимание"

Или се спира или се продължава с АЗ. Няма почти съм бременна.

Това казаното е, все едно: " влезте в тази тъмна стая, ще ви нападнат, но внимавайте, може и да не ви нападнат."

# 9 634
  • София
Очаквано постъпиха политически - с много думи прехвърлиха топката на национално ниво.

# 9 635
Soft click, аз бих била благодарна за линк.

Не мога да намеря интервю с лекар, което четох, но тук има данни от изследване в Шотландия според чийто резултати след първа доза АЗ човек е защитен 94% повече отколкото с Бионтех /Пфайзер. Което поставяло въпроса дали въобще е необходима втора доза АЗ. Има линк на английски към самото изследване под ъпдейта от 4 март.

https://www.google.de/amp/s/www.mdr.de/wissen/corona-impfung-ast … mkeit100~amp.html

Иначе постоянната комисия по ваксинация твърдо препоръчва да не се слага втора доза АЗ, а mRNA.

https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/122646/Impfkommission-rae … fuer-zweite-Dosis

# 9 636
Лично аз си чакам китайската ваксина на Синофарм - единствената нормална ваксина засега. Създадена е по класическата и изпитана с много години технология - убит вирус се вкарва в тялото и то произвежда антитела. Такава е и ваксината срещу грип, която си слагам всяка година. Предпочитам естествен убит вирус, отколкото разни ГМО експерименти.

# 9 637
  • София

Или се спира или се продължава с АЗ. Няма почти съм бременна.

Това казаното е, все едно: " влезте в тази тъмна стая, ще ви нападнат, но внимавайте, може и да не ви нападнат."

Казват това, което винаги са казвали. Рискът е на ваша отговорност. Само дето сега се знае, че риск наистина има.

Аз все още си държа на мнението, че няма да се ваксинирам. Още повече сега, след като близък имаше тежка реакция от Астрата. От ваксината може да страдат и умират по-малко хора, но накрая да не се окаже, че си умираме и от ваксината, и от короната. Аз още помня как в началото се говореше, как от короната умирали по-малко хора, отколкото от (еди какво си). Струва ми се, че както в началото пуснахме короната, защото щетите от локдауна щели да са по-големи, сега пускаме ваксината, защото щетите от короната щели да са по-големи. Все икономиката да пазим. Ама локдауна нещо не ни се размина, та какво ли няма да ни се размине сега?

Но, в крайна сметка, всеки си преценява за себе си, и затова избягвам да пиша по темата.

# 9 638
Добре де, аз нещо не разбирам. Как така ще се наблюдаваш дали образуваш тромби. Това да не са разширени вени нещо, та да се види с просто око. Кога да се притесниш или да почнеш да се съмняваш поне и потърсиш лекарско мнение. То и тогава как би се разбрало,  ако не си съвсем зле. За какви тромби става на въпрос, какво е това синусови...ми не ми е ясно. Разбирам нещо с главоболието май , в главата се образува нещо си или..(ама не ми се смейте, признавам си чистосърдечно не съм наясно) То не само за АЗ, трябва май всички да се наблюдаваме и ваксинираните , и преболедувалите. Вирусът е такъв, че няма спасение и след преболедуване, че няма да образуваш тромби. На майка ми се появиха дали е прекарала нещо си или си е от възрастта, но имам съмнение, че е прекарала леко , после тромби в краката се появиха, подуване, закъсняване за лечение, мъка голяма. После вече и бронхопневмония двустранна и повече от месец на кислород и пред интубация...вече си мисля, че е било ковид, но пък отрицателни тестове..съвсем объркано. Но и при други хора има след ковид съм чела. След ваксини (минимално брой хора, ама пък в тежко състояние) има. Ми може и в лека форма да има човек, малки , без да се проявява нещо фрапантно и после... късно е. Как да разберем и се следим.
То стана -тичаш за антитела единия ден, на другия правиш изследвания за тромби, на третия за резултати, на четвъртия за не знам какво си...то нали не се работи вече почти, та... ще се побъркаме вече си мисля((

# 9 639
  • София
Нашите излизат с препоръка АЗ да се прилага с " повишено внимание" при жените под 60 г.
и как точно се изразява това повишено внимание. Писна ми само да се имитира дейност.
С това си действие експертите вероятно отказаха и малкото желаещи да се ваксинират с АЗ.

# 9 640
Щели да ги разпитват преди ваксинация дали взимат хормонални контрацептиви, дали пушат, имат ли наднормено тегло и хипертония. Точно тези с хипертонията и наднорменото обаче са супер рискови при Ковид, та не знам кое е по-добре.

# 9 641
  • София
Пиша по повод ваксините и заразяването.
Прекарах Ковид 3 седмици през Ноември с всички екстри - главоболие, болки по цялото тяло, кашлица, задух и температура. Имах антитела и дарявах плазма през Януари.
През Февруари се ваксинирах и имах двете дози на Модерна.
Имах контакт 10 дни след втората доза - в затворено помещение, в рамките на 5 часа и на включен на топло климатик. В рамките на 5 часа с другото момиче стоях рамо до рамо, тъй като подреждахме документи. Тя беше абсолютно видимо здрава. През нощта получава втрисане, силно главоболие, а на следващия ден цялата палитра от симптоми. Оказа се положителна.
Пиша това, за да окуража всички, че аз НЕ се заразих при този абсолютно близък контакт в рамките на толкова часове.
Хипотези много - може това, че съм го карала да е помогнало, може да не е била от хората, които заразяват, но е факт, че бях ваксинирана, а нейните симтоми се развиха абсолютно скорострелно.
П.С След моя случай, половината офис, който не искаше да се ваксинира се записа за ваксина. Повечето твърдяха, че този стрес-тест им е помогнал да вземат това решение.
Със сигурност са ви предпазили И, ако не и основно, антителата от преболедуването ви само няколко месеца по-рано, доколкото разбирам - нямало е 3 пълни месеца.

# 9 642
В Дания зелени коридори изобщо няма. На всички е ясно, че спрат ли напълно Зенека, ваксинирането ще се забави. Което от своя страна води до удължаване на мерки, още и още икономически загуби и т.н, но въпреки това не бързат да я пуснат в употреба датчаните. Смятате ли, че са по- прости от нас? Та ние в България даже със секвенирането на пробите не се справяме.

В България освен икономическите загуби сме и на едно от първите места по смъртност от ковид в света. На първо място по надвишена смъртност за 2020 година. А половината от починалите от ковид са хора под 70 години в активна възраст. Пак ти казвам, това са две различни вселени, не можеш да сравняваш рисковете в Дания с тези в България.

# 9 643
  • София
Така си е. Явно в Дания са готови да удължат мерките, за да компенсират ваксинацията и без АЗ. В България, знаем, ластици- и с ваксини, и без ваксини Joy

# 9 644
  • Пловдив
Моля за съвет...Мъжът ми в момента е с Ковид, с положителен тест pcr от 01.04. Кара го средно тежко според мен, при условие, че той е човек, който много рядко боледува и трудно го събаря вирус. И двамата сме на 40 год. От 2 дни тоест от 5.04 съм със суха кашлица, главоболие, отпадналост, лека Т, едно такова постоянно чувство на прах в гърлото, нощно изпотяване. Днес си направих бърз тест и е отрицателен. Възможно ли е според вас да е грешен резултат и да съм с Ковид?

Общи условия

Активация на акаунт