COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 327 532
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 740
Искам да попитам - някой има ли представа, докато из цяла Европа тестването се превръща в още една възможност за по-леки мерки - всички тестове са безплатни, раздават се навсякъде, вече не само за учениците, защо в България няма подобна стратегия? Скъпо ли е твърде, не можем ли да си го позволим?
Ето, четем за Австрия, Германия, Франция, Англия.... Ние, разбира се, нямаме възможностите на тези държави, но все пак, в някаква степен, бихме могли да ползваме безплатни тестове, вместо само и единствено да броим видовете ваксини, които така или иначе нямаме?

От всичко, което говорят, оставам с впечатлението, че у нас продължават да гледат на тестовете само като на някаква моментна снимка на развитието на епидемията със статистически цели, а не като на реално средство за ограничаването й или като на инструмент, който позволява по-леки мерки.

# 10 741
Спомням си, че се говореше за комбинации на ваксини с АЗ, потърсих и правилно си спомням. Във Великобритания още февруари са започнали да тестват, предполагам не са спрели, просто нямат достатъчно резултати, за да излязат със становище.

В Германия направо си ги комбинират. Както каза Бибит, който има запазен час за АЗ му го пренасочват за иРНК ваксина. Ако някой много държи на втора доза АЗ може, но след разговор с лекар. Имунолозите и STIKO твърдят, че комбинирането е разумно.

# 10 742
Цитат
Сега се чудя, португалците в ролята на какви съветват кой да се ваксинира с АЗ в България
Аз мисля че това е позиция на целият ЕС, идва от Португалия защото те председателстват съвета на ЕС. ЕС мисля че иска на територията на целият ЕС да се изтегли АЗ за под 60, това че на нас това ни е основната ваксина в нашият ваксинационен портфейл си е наш проблем. Да не сме залагали на куц кон.

# 10 743
Какви тестове? Не трябва да има спирачки към лелеяния стаден имунитет чрез преболедуване. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

# 10 744
Ли Лу,
Долна Австрия също си удължиха локдауна до 2 май.

Липсата на интерес към АЗ рязко спадна, защото от две седмици се тръби, как в края на месеца вече всеки ще може да избира ваксината която иска. Желаещите да се ваксинират, предпочитат да изчакат малко обещаните им над 3 милиона ваксини в следващите два месеца

# 10 745
Цитат
Сега се чудя, португалците в ролята на какви съветват кой да се ваксинира с АЗ в България
Аз мисля че това е позиция на целият ЕС, идва от Португалия защото те председателстват съвета на ЕС. ЕС мисля че иска на територията на целият ЕС да се изтегли АЗ за под 60, това че на нас това ни е основната ваксина в нашият ваксинационен портфейл си е наш проблем. Да не сме залагали на куц кон.

От друга страна АЗ към момента бездруго не ни заливат с доставки и съм сигурна, че броят на неваксинирани хора над 60 ги надхвърля многократно, така че при наличие на добра разяснителна кампания хич няма да се наложи да ги подаряваме.

В крайна сметка във Великобритания започнаха от най-възрастните и резултатите им са впечатляващи. Не е нужно да си безкрайно изобретателен, доказателствата са ни под носа.

# 10 746
  • Bristol
Цитат
Ясно, значи просто стратегически подход, за да стигнат ваксините и рискът да се намали. Не е становище на European Medicines Agency.

# 10 747
Да, още преди случката с тромбозите АЗ беше нарочена за ваксина на "простолюдието" докато "виповете се уреждаха" с РНК ваксини. На българина само това му е достатъчно и никакви доводи, че например АЗ даже може и да е по-добра за възрастните хора, не могат да го убедят. Това е положението. Жалко е, защото в България разпространението е много голямо и много хора пострадаха и ще пострадат докато отлагат ваксинирането по една или друга причина.

# 10 748
Цитат

От друга страна АЗ към момента бездруго не ни заливат с доставки и съм сигурна, че броят на неваксинирани хора над 60 ги надхвърля многократно, така че при наличие на добра разяснителна кампания хич няма да се наложи да ги подаряваме.

Аз това си мисля дали ако не променим стратегията в движение, и не изтеглим ваксини от фазите, Файзер да речем нея да пуснем за свободно ваксиниране по коридорите, а с АЗ да ваксинираме по фазите всички над 60, ама ще трябва яка информационна кампания да убедиш хората да се ваксинират с нея. Всяко съмнение във ваксината, а ти спирайки я за под 60, пораждаш огромно съмнение в нея и на хората над 60, те ще откажат да се ваксинират с нея и ще чакат други ваксини, срещу които няма никакви съмнения, не са спирани и т.н., честно казано не го виждам как ще стане. Просто бита карта е АЗ.

# 10 749
Бита карта е  съзнанието на тези, които искат да пробутат по-скъпите ваксини. Аз категорично си искам втората доза АЗ, и категорично НЕ искам Джонсън, Янсен и прочее. Данните за фалове с тази ваксина тепърва почват да излизат, да треперя и след нея какво ще ми се случи няма нужда, след като съм понесла добре първата игла АЗ. Ето, в Германия оставят право на избор на хората дали да си довършат ваксинацията. Омръзна ми - от февруари, сега сме средата на април и на практика не се знае кога ще ми се сложи втората доза, че да броя две седмици оттогава за да се чувствам защитена. То ще мине половин година до тогава. И тотално, ама тотално се оплеска ваксинационната стратегия, защото от тук нататък никой за нищо няма да вярва що се отнася до ваксините, които и да са те.

# 10 750
Е, Тесла, защо да е бита карта?
Това, че умишлено и изкуствено ѝ се създаде лош имидж е друга тема.
Не го повтаряй и ти.

Merry, някъде четох, че това е заключението на ЕМА. Ползите превишават рисковете, но всяка държава си решава.

# 10 751
  • София
Още един въпрос, ако разрешите:
Ако ваксините предпазват от тежко и симптомно протичане на ковид, но все пак НЕ предпазват изцяло от заразяване, какъв е рискът при Безсимптомно протичане? Очаква се, с ваксините леките до безсимптомни случаи да се увеличат за сметка на тежките, нали така?

Как тогава човек би могъл да се предпази от усложненията при безсимптомни в ковид, тромбози и пр.?

Давам пример: бабата на мой приятел е в старчески дом. Ваксинирана преди десетина дни или 2 седмици с първа доза Файзер. Идва време за втора доза, но установяват ковид в дома и не им слагат втора доза, макар че бабата не е имала Никакви симптоми. Два дни след това жената умира. Установено е, че била с ковид. Не е удобно и не съм любопитствал какво пише в смъртния акт, както и кога точно е тествана след смъртта й и как.
Но това провокира въпроса, ако благодарение на крехката защита от първата доза е прекарала вируса безсимптомно, това означава ли, че и за в бъдеще ваксинираните трябва още по-регулярно да се тестват, поради риска от усложнения след безсимптомен ковид, за които при симптомен такъв, на човек биха му изписали аспирин и пр.? С друг думи - напълно ваксиниран човек, заразява се все пак, не развива симптоми, но.... ковид може ли да нанесе увреждания на кръвта, сърцето и други органи, както го прави при НЕваксинирани безсимптомни?

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 21:19 от Ronald

# 10 752
  • София
Англичаните се ваксинираха почти всичките и вече няма да имат проблемите ни с пандемията. И то с АЗ го постигнаха. А нашего брата кучета го яли, докато се куми под въздействието на телевизора с какво да се ваксинира. Не мога да твърдя, че беше целенасочена политиката в тази посока, но все пак управлението са виновни с непоследователните си действия, липса на стратегия и противоречива информация. Но какво да искаме от хора, които победиха и сто и шестата вълна с 10 дни полумерки.

# 10 753
Това е много хубав въпрос, Роналд.
Също така и за мерките, в частта на тестовете, при учениците.
Гледах репортаж за Чехия, децата с маски, регулярно антигенни тестове, при позитивиране, ПСР.
Защо и тук не е така, като се иска ПО?
Не споменаха да искат съгласие от родителите.

# 10 754
Долна Австрия също си удължиха локдауна до 2 май.
Много сме изненадани, точно изгледахме репортажа - от солидарност сигурно. Числата в Залцбург, Горна Австрия и Каринтия например са по-високи, ама си правят оглушки. Сега даже Бургеланд се чуди дали да не удължи. Хвана ги май страх от съседните затворени райони.

Скрит текст:
За последните седем дни:
Бургенланд 186,1 на 100 хил
Долна Австрия 192,7 на 100 хил
Залцбург 197,5 на 100 хил
Горна Австрия 203,7 на 100 хил
Каринтия 213,8 на 100 хил
Виена 278,5 на 100 хил

Общи условия

Активация на акаунт