COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 327 509
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 755
Отново забъркаха голяма каша с Астра Зенека. Аз имам малко повече от месец до втора доза и държа да е Астра Зенека. Кой знае какво ще измислят, решат и променят дотогава. Надявам се обаче да оставят право на избор на хората, които вече са ваксинирани с първа доза.

Тъкмо се бях успокоила, че успешно сложих първата доза, че я понесох добре и нямах проблеми, сега пак нови притеснения дали изобщо ще имам възможност за втора, как точно ще се случват нещата и как би ми се отразило евентуалното смесване на две различни ваксини.

Категорично съм за ваксинирането, смятам, че това е единственият начин да се справим. Но как очакваме ваксинацията да се случва с по-бързи темпове и при по-голям интерес при целия този хаос, тотално противоположна информация и липса на всякаква организация? Изобщо не съм оптимист - вместо ежедневно да увеличаваме броя на поставените ваксини, ми се струва, че все повече хора ще се отказват именно зареди тези неразбории.

# 10 756
Ежедневен брой нови случаи на коронавирус в Израел, средно за 7 дни:

Преди 4 седмици: 2502
 Преди 3 седмици: 1,256
 Преди 2 седмици: 593
 Преди 1 седмица: 332
 Тази седмица: 241

https://twitter.com/BNODesk/status/1381351187191058432

# 10 757
Това е много хубав въпрос, Роналд.
Също така и за мерките, в частта на тестовете, при учениците.
Гледах репортаж за Чехия, децата с маски, регулярно антигенни тестове, при позитивиране, ПСР.
Защо и тук не е така, като се иска ПО?
Не споменаха да искат съгласие от родителите.

Какви тестове, тук и маски не носят в масовото училище, тоест в 90% от случаите. Сега ще изреве някоя мама, че не е така, щото в частното и училище или елитна гимназия на пъпа на София не е така.
Да, но България не е София и повечето деца не учат в такива училища.

# 10 758
Ето, такава информация трябва да има за ваксините. Как спадат заразените.
Не колко човека са починали след ваксинация, дни, или седмици след нея.
А, че са починали от вируса, не обясняват.

# 10 759
Така е, покрай фокусирането върху някакви дребни недостатъци на ваксините, забравяме колко опасен всъщност е ковид.

Иначе за АЗ според мен ще оставят възможност който иска да се ваксинира с втора доза АЗ, но междувременно ще препоръчат някаква друга за хората под 60 години. Така мисля, че ще направят.

# 10 760
  • София
Ето, такава информация трябва да има за ваксините. Как спадат заразените.
Не колко човека са починали след ваксинация, дни, или седмици след нея.
А, че са починали от вируса, не обясняват.
То и на другата информация нищо и няма. 18 милиона дози АЗ във Великобритания, 30 случая на тромбози. Изобщо не ми е ясно как това успява да ужаси всички.

# 10 761
Още един въпрос, ако разрешите:
Ако ваксините предпазват от тежко и симптом но протичане на ковид, но все пак НЕ предпазват изцяло от заразяване, какъв е риска при Безсимптомно протичане? Очаква се с ваксините леките до безсимптомни случаи да се увеличат за сметка на тежките, нали така?

Как тогава човек би могъл да се предпази от усложненията при безсимптомни в ковид, тромбози и пр?
Скрит текст:
Давам пример: бабата на мой приятел е в старчески дом. Ваксинирана преди десетина дни или 2 седмици с първа доза Файзер. Идва време за втора доза, но установяват ковид в дома и не им слагат втора доза, макар че бабата не е имала Никакви симптоми. Два дни след това жената умира. Установено е, че била с ковид. Не е удобно и не съм любопитствал какво пише в смъртния акт, както и кога точно е тествана след смъртта й и как. Но това провокира въпроса, ако благодарение на крехката защита от първата доза е прекарала вируса безсимтомно, това означава ли, че и за в бъдеще ваксинираните трябва още по-регулярно да се тестват, поради риска от усложнения след безсимптомен ковид, за които при симптомен такъв, на човек биха му изписали аспирин и пр.?
Никак.
Ако вируса нанася поражения при безсимптомни неваксинирани /леко протичане/, с какво ще е по различно при безсимптомни ваксинирани /леко протичане/.
Ваксините намаляват броя на тежиките случаи.

# 10 762
  • Варна
"Южна Корея възобновява ваксинирането на лица под 60-годишна възраст с препарата AstraZeneca и ваксинацията ще продължи по план. На хора под 30-годишна възраст няма на им бъде поставяна тази ваксина, съобщи Корейската агенция по контрол и профилактика на болестите (KDCA).

На 7 април KDCA съобщи, че временно спира използването на ваксината AstraZeneca за лица под 60 години, след като Европейската агенция по лекарствата ЕМА призна за наличието на връзка между препарата и случаите на тромбози. Премиерът на страната Чон Се Гюн разпореди здравните институции да разгледат подробно материалите на ЕМА по този въпрос.

Решението за възобновяване на ваксинацията е свързано със становището, че ползите от ваксината са повече от възможните странични ефекти.

Взето е решение препаратът AstraZeneca да не се прилага при лица под 30-годишна възраст без хронични заболявания, тъй като, според ЕМА, рискът от появата на странични ефекти превишава възможните ползи от ваксинирането."

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/04/11/iujna-koreia-shte-vak … ora-nad-30.486604

# 10 763
Хубавото в цялата каша с АЗ, е че скоро това няма да е основната ваксина в нашият портфейл, други ваксини ще станат основни с бъдещите големи доставки на Файзер и Модерна а и Джонсън ще стъпи солидно при нас, и ще излезем от тази ситуация.

МЗ чака спешно решение за АстраЗенека

Скрит текст:
Експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да направим в България с ваксината на компанията "Астра Зенека". Интересът към тази ваксина спадна значително. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция, цитиран от БГНЕС.

Ваксините на „Астра Зенека“ ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, каза още Ангелов и уточни, че ако се стигне до такъв вариант количествата ще бъдат съхранявани в хладилниците на „БулБио” или на РЗИ-тата.

Съгласно договорите, подписани от ЕК, ще преценим какво ще правим с тях. До момента не сме унищожили нито една ваксина, уточни министърът.

Експертните съвети ще трябва да отговарят на два много важни въпроса, посочи още Ангелов – какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на "Астра Зенека".

Запитан за хаоса в информационната система за записване на час за ваксинация, Ангелов каза, че очаква предложение от „Информационно обслужване” за решение на проблемите.

Системата е направена автоматична, за да се избегне човешка грешка, заради липсата на ваксини в момента, това работи против нас, призна Ангелов.

От своя страна зам.-министър Жени Начева съобщи, че дози РНК ваксини във ваксинационните центрове в София няма.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви още, че до края на деня ще бъде установена по-бърза процедура, по която общопрактикуващите лекари ще получават ваксини от регионалните здравни инспекции.

На 16 април се очакват 14 хиляди дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън“, а на 26 април- 24 хиляди дози, уточни министърът на здравеопазването.
https://standartnews.com/balgariya-zdraveopazvane/mz-chaka-reshe … eneka-458115.html

Още след 4 дена идват 14 хиляди дози Джонсън. Към тях според мен ще има по голям интерес отколкото към Астрата.

Слушах Ангелов при Ризова, до края на седмицата ще кажат за втората доза на АЗ.Нещо мъдрят или чакат да им кажат, не знам.
За Янсен ще има нов филм, но бг гражданите сме били най-информирани, каза министърът.

# 10 764
"Имунизацията е важна за организма, независимо по какъв начин се предизвика образуването на антитела срещу вируса. Досега обаче няма подобна практика на смяна на ваксините и не се знае колко ефективен и продължителен би бил такъв имунитет. Засега няма и препоръка за използване на противосъсирващи медикаменти преди или след ваксиниране. Всеки случай е трябва да се преценява конкретно. От Националния оперативен щаб (НОЩ) ще поискат становища за Vaxzevria от три експертни съвета, след които на хората ще бъде отправена препоръка – да не правят нищо, да отложат или да повторят със същата ваксина", допълни доц. Кунчев.

Тези ще ми докарат инфаркт, честно.

# 10 765
  • В заешката дупка
Не е бита карта АЗ. Това с редките странични реакции беше като “шок” вероятно за много хора по света.  Но това са нормални практики и проблеми около изпитанията и влизането в употреба на нови медикаменти. Просто сега всичко това беше на фокус пред целия свят поради естеството на цялата ситуация. И част от хората, не само в Бг, изпаднаха в паника. Само че като всеки шок, ще премине; с напредване на времето и ваксинацията. Колко бързо ще отмине обаче зависи от адекватността на плана за ваксинация,  адекватна промяна при нужда + ясна комуникация и информационна стратегия. В България точно това са най-големите проблеми. Та ще мине шока и в България, ама по-бавно.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 22:00 от ЧеКа

# 10 766
"Имунизацията е важна за организма, независимо по какъв начин се предизвика образуването на антитела срещу вируса. Досега обаче няма подобна практика на смяна на ваксините и не се знае колко ефективен и продължителен би бил такъв имунитет. Засега няма и препоръка за използване на противосъсирващи медикаменти преди или след ваксиниране. Всеки случай е трябва да се преценява конкретно. От Националния оперативен щаб (НОЩ) ще поискат становища за Vaxzevria от три експертни съвета, след които на хората ще бъде отправена препоръка – да не правят нищо, да отложат или да повторят със същата ваксина", допълни доц. Кунчев.

Тези ще ми докарат инфаркт, честно.
Ако заживеят в настоящето, а не в бъдещето ще е значително по добре.

ПП Без това, това бъдеще, за което все говорят не се случва.

# 10 767
Не мога да разбера как наричате смъртните случаи от ваксина “дребни недостатъци”. Сигурно ползите превишават рисковете, но за да се нарече нещо информиран избор, трябва да има коректно поднесена информация. Не може всеки от нас да е чувал за случаи на тромбози, а шефът на ИАЛ да продължава да твърди, че в България такива случаи няма. Ето така се раждат, растат и се разпространяват слуховете, респективно недоверието. И после интересът към АЗ бил нулев. Ами какъв да е.

# 10 768
Така е, покрай фокусирането върху някакви дребни недостатъци на ваксините, забравяме колко опасен всъщност е ковид.

Иначе за АЗ според мен ще оставят възможност който иска да се ваксинира с втора доза АЗ, но междувременно ще препоръчат някаква друга за хората под 60 години. Така мисля, че ще направят.
Само да не използват момента за  още проточване във времето и просто да зарежат хората във висящо положение. Това че в Германия проточват с още един месец не ми харесва. А тук как ще е...

# 10 769

Още след 4 дена идват 14 хиляди дози Джонсън. Към тях според мен ще има по голям интерес отколкото към Астрата.
С Джонсън да не стане като с Астрата 🤔
Ти знаеш ли че Джонсъна още при клиничните проучвания имат смъртен случай от инсулт и синусна венозна тромбоза при 25 годишен? Като тромботични събития имат 15 при ваксината срещу 10 при плацебото.

При АЗ с две дози и две отделни клинични проучвания не е изплувал проблема с тромбозите по време на проучванията. Имат 4 при ваксината срещу 8 при плацебото (друга ваксина) при едното проучване.

Общи условия

Активация на акаунт