COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 298
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 445
  • Буркина Фасо
две седмици след втората доза бях на контролни изследвания и скенер, и заключението беше, че съм се възстановила съвсем от ковидннте усложнения, и ми спряха антикоагуланта,
И аз не вярвам да вредят, а при теб е направо уау. Тоест ти си била с остатъчни проблеми от короната преди да се ваксинираш и ваксината ти е помогнала да ги пребориш?
нали ваксината предпазва от по-сериозно заболяване? тя не лекува.
времето е помогнало за възстановяването. аз не съм се ваксинирал и съм се възстановил.

# 14 446
Ли Лу, не, и горе го написах - не мога да твърдя подобно нещо, а единствено, че не ми е навредила по никакъв начин; най-вероятно възстановяването си е съвсем нормално  и съвпада с ваксината; ако пък някак е помогнала - още по-добре, има данни за такъв ефект при хора с Long Covid, аз обаче не съм изпитвала някакви осезаеми физически последствия, затова и не мога да го потвърдя от първо лице

# 14 447
  • София
И все пак май Ковид ще да е причината за загубата на обичаната Ваня Костова. Т.нар. пост Ковид.

# 14 448
  • София
А може и да не е. Тя беше с ужасно наднормено тегло и кой знае още какви болести.

# 14 449
Излезе, че е била заразена началото на април. И смятат, че инфарктът е като пост ковид синдром.

# 14 450
Акценти от срещата на Комитета за оценка на риска за фармакологична бдителност (PRAC) 3-6 май 2021 г.

PRAC завършва преглед на сигнала за подуване на лицето с ваксината COVID-19 Comirnaty

PRAC препоръча промяна в информацията на продукта . След преглед на всички налични доказателства, включително случаи, докладвани в европейската база данни за предполагаеми странични ефекти ( EudraVigilance ) и данни от научната литература, PRAC счете, че съществува поне разумна възможност за причинно-следствена връзка между ваксината и докладваните случаи на подуване на лицето при хора с анамнеза за инжекции с дермални филъри (меки, гелообразни вещества, инжектирани под кожата). Ето защо PRAC заключи, че подуването на лицето при хора с анамнеза за инжекции с дермални филъри трябва да бъде включено като страничен ефект в раздел 4.8 от резюме на характеристиките на продукта (SmPC) и в раздел 4 от информационната листовка за пациента (PIL) за Comirnaty. Съотношението полза-риск за ваксината остава непроменено.

PRAC завършва преглед на необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити 1  с ваксината COVID-19 на Янсен

PRAC сега приключи своя преглед на ваксината COVID-19 Janssen и потвърди, както беше съобщено по- рано , че ползите от ваксината при предотвратяване на COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти. При финализирането на прегледа на 20 април Комитетът препоръча по-нататъшно усъвършенстване на предупреждението за тромбоза (образуване на кръвни съсиреци в съдовете) със синдром на тромбоцитопения (ниски кръвни тромбоцити), което беше изброено преди това в информацията за продукта за ваксина COVID-19 Janssen . Информация за продукта сега ще включва и съвет, че пациентите, които са диагностицирани с тромбоцитопения в рамките на три седмици след ваксинацията, трябва да бъдат активно изследвани за признаци на тромбоза. По същия начин, пациентите, които имат тромбоемболия в рамките на три седмици след ваксинацията, трябва да бъдат изследвани за тромбоцитопения. И накрая, тромбозата със синдром на тромбоцитопения ще бъде добавена като „важен идентифициран риск“ в плана за управление на риска за ваксината. Освен това притежателят на разрешението за употреба ще предостави план за по-нататъшно проучване на възможните механизми, свързани с тези много редки събития.

PRAC продължава да разглежда внимателно Comirnaty и  Moderna за необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити 2

PRAC следи отблизо дали иРНК ваксините могат да се свържат със случаи на редки, необичайни кръвни съсиреци с ниски тромбоцити, страничен ефект, който се наблюдава при Vaxzevria и Янсен. След преглед на съобщенията за предполагаеми странични ефекти, PRAC счита, че на този етап няма сигнал за безопасност за иРНК ваксините. Съобщени са само няколко случая на кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцити. Когато се разглеждат в контекста на излагането на хората на иРНК ваксините, тези числа са изключително ниски и тяхната честота е по-ниска от тази, която се наблюдава при хора, които не са били ваксинирани. Освен това изглежда, че тези случаи не представят специфичния клиничен модел, наблюдаван при Vaxzevria и Janssen. Като цяло настоящите доказателства не предполагат причинно-следствена връзка.

EMA ще продължи да следи отблизо този проблем и да комуникира допълнително, ако е необходимо.

PRAC оценява доклади за синдрома на Guillain-Barre с ваксината Covid-19 на AstraZeneca

Като част от прегледа на редовните обобщени доклади за безопасност на пандемията за Vaxzevria, ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca,  PRAC  анализира данните, предоставени от притежателя на разрешението за употреба, за случаи на синдром на Guillain-Barre (GBS), докладвани след ваксинация. GBS е нарушение на имунната система, което причинява възпаление на нервите и може да доведе до болка, изтръпване, мускулна слабост и затруднено ходене. GBS беше идентифициран по време на процеса на разрешение за пускане на пазара като възможно нежелано събитие, изискващо специфични дейности за наблюдение на безопасността. PRAC е поискал притежателят на разрешението за употреба да предостави допълнителни подробни данни, включително анализ на всички съобщени случаи в контекста на следващия обобщен доклад за безопасността на пандемията.

PRAC ще продължи прегледа си и ще комуникира по-нататък, когато стане налична нова информация.

PRAC оценява доклади за миокардит с Comirnaty и Moderna

EMA е наясно със случаи на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на мембраната около сърцето), докладвани главно след ваксинация с Comirnaty. В момента няма индикации, че тези случаи се дължат на ваксината. Въпреки това, PRAC е поискал притежателя на разрешението за употреба , за да се осигури по-нататъшни подробни данни, включително и анализ на събитията в зависимост от възрастта и пола, в контекста на следващия пандемичен обобщен доклад за безопасност и ще обмисли дали е необходимо всяка друга разпоредба с пряко действие. Освен това PRAC е поискал притежателят на разрешението за пускане на пазара на Moderna -също mRNA ваксина - за наблюдение на подобни случаи с тяхната ваксина и за предоставяне на подробен анализ на събитията в контекста на следващия обобщен доклад за безопасността на пандемията. EMA ще комуникира допълнително, когато стане налична нова информация.

https://www.ema.europa.eu/en/news/meeting-highlights-pharmacovig … rac-3-6-may-2021?

# 14 451
  • София
Без сериозна, но и в инфармационно, дори маркетингово, отношение кампания сме пред още една година като предишната. Това е най-неприятното. Иначе всеки може да има своите лични притеснения и мотиви да се ваксинира или не, няма да споря с това. Темата е информативна и извън политическите захапвания, към които нямаам никакво отношение, гледаме тенденденциите. На мен тендендиите у нас не ми харесват. Заболелите и хоспитализираните никога не спаднаха достатъчно, за да имаме и едни спокойни няколко месеца поне, та до есента не виждам да ни чака нищо особено добро. Вярно, другите в ЕС преживяла тежък локдаун, даже повече от един, не искам и да си ги представям, но пък ще излязат от тази история, най-вероятно, а ние ще гнием още една година сякаш.

# 14 452
Общо 12 държави/територии са в "зеления" списък на UK. Ще се обновява на 3 седмици.
    Portugal
    Israel
    Singapore
    Australia
    New Zealand
    Brunei
    Iceland
    Gibraltar
    Falkland Islands
    Faroe Islands
    South Georgia and the Sandwich Islands
    St Helena, Tristan de Cunha and Ascension Island

ЧеКа какви са изискванията за влизане в Исландия сега?

# 14 453
Интересът към зелените коридори е много слаб, въпреки наличието на така желаните РНК ваксини. То верно празници, ама...

Ако така продължават нещата, предлагам България да постъпи като Сърбия и да обяви, че от всички европейски държави могат да дойдат хора при нас и да се ваксинират, поне едно добро дело да направим и ние.

# 14 454
За съжаление и аз мислех, че ще има повече наплив към зелените коридори. Но хората по отпуски, взели по 10 дни почивни , явно последното нещо, за която  мислят са ваксини. Топло време, птички и веселба. Някои пък разчитат на антителата си, които имат след преболедуване още. Всеки път, когато погледна фейсбук или коментари под статии и се отчайвам. Някои са си все още на едно ниво месеци наред, дежурните глупости ще приказват. Някак няма оправия или поне не се вижда доза голям оптимизъм.

# 14 455
Аз имам чувството, че наистина в България повечето хора са изкарали вируса. Това беше и първото нещо, което си помислих, като прочетох, че РКИ я махнаха от най- черния списък. Друга причина няма как да има за да го направят, те не разчитат на случайности и чужди статистики. Като добавим и че е на кръстопът страната ни, и че постоянно някой идва и заминава, а идващите вече ще са безопасни, може да се окаже, че дяволът не е толкова черен и вирусът наистина ще отмине "поради естествения си ход". Съболезнования на претърпелите загуби, но по- спокойно я карайте, страшното свършва.

Последна редакция: пт, 07 май 2021, 23:14 от Анонимен

# 14 456
  • В заешката дупка
ЧеКа какви са изискванията за влизане в Исландия сега?
Има детайли, но в общи линии:

- Ваксинирани и прекарали ковид могат да влизат, но трябва да си направят PCR тест на границата
- Ако не си ваксиниран/прекарал ковид има забрана за влизане при неналожителни случаи (считай туристи) от високо рискови страни (има списък)
- Ако идваш от невисокорискова страна и не си ваксиниран/не са прекарал ковид трябва да носиш негативен PCR тест и да минеш през двойното PCR тестване в страната: едно на границата и още едно след 5-6 дни

# 14 457
Аз имам чувството, че наистина в България повечето хора са изкарали вируса. може да се окаже, че дяволът не е толкова черен и вирусът наистина ще отмине "поради естествения си ход". Съболезнования на претърпелите загуби, но по- спокойно я карайте, страшното свършва.
Това че някой е изкарал коронавируса абсолютно нищо не значи. Не случайно, един от начините за влизане в България ще бъде документ за прекаран коронавирус, който обаче ще важи САМО ЗА 6 МЕСЕЦА. Хората са изчислили, че след като си прекарал коронавирус, след 6 месеца вече нямаш никаква защита и можеш да го повтаряш, потретваш и така до безкрай. Така е и с всички останали коронавируси от които човек боледува по-леко, т.нар. "настинки". Всеки от нас, всяка зима си боледува от някакви настинки, че някои и по няколко пъти даже и имунитета трае до следващата зима когато всичко се повтаря наново. Този корона вирус по това не се различава от своите събратя останалите коронавируси - ще стои сред нас много, много дълго време, без значение от ваксини. Колкото ваксините за грип помагат да се изличи грипа от лицето на Земята, толкова и тези ваксини ще помогнат - тоест никак.

# 14 458
От брифинга в Англия:
"зелени" страни, до които може да се пътува без да се изисква карантина при пристигане обратно в UK
Португалия, Гибралтар, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур.

"червени" страни - връщането от които води до хотелска карантина  се прибавятТурция, Малдиви, Непал/бяха 30, а вече са 33/.

"кехлибарени" страни си остава задължителната домашна карантина
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-57019702

Някъде из новините там ми се мярна traffic light system и се сетих, че норвежците от миналата година са на светофарната система - червено ниво, жълто ниво, зелено ниво. Май повечето време бяха на жълто и частично на червено в най-засегнатите райони.
България е в кехлибарения списък. Малко се изненадах, че не е в червения.

# 14 459
От брифинга в Англия:
"зелени" страни, до които може да се пътува без да се изисква карантина при пристигане обратно в UK
Португалия, Гибралтар, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур.

"червени" страни - връщането от които води до хотелска карантина  се прибавятТурция, Малдиви, Непал/бяха 30, а вече са 33/.

"кехлибарени" страни си остава задължителната домашна карантина
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-57019702

Някъде из новините там ми се мярна traffic light system и се сетих, че норвежците от миналата година са на светофарната система - червено ниво, жълто ниво, зелено ниво. Май повечето време бяха на жълто и частично на червено в най-засегнатите райони.
България е в кехлибарения списък. Малко се изненадах, че не е в червения.

В "червения" са държави, където има "обезпокояващи" варианти на вируса.
Аз се учудих, че Турция е в този списък

Последна редакция: пт, 07 май 2021, 23:46 от Ladybird_

Общи условия

Активация на акаунт