COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 035
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 580
Здравейте! Имам въпрос относно автоимунните заболявания и ваксините. През ноември месец проф. Кантарджиев е писал, че не е коректно да се ваксинират хора с автоимунни, имунни и кръвни заболявания с ваксини с жив вирус като Астра Зенека. Добре било хората да разпитат дали в рода има автоимунно заболяване, което биха могли да отключат, и да изчакат протеин базирани / пептидни / ваксини. Този жив вирус, за който Кантарджиев говори, е вирусът- вектор, нали? Повече по този въпрос нищо не откривам да се е писало.
Доколкото аз знам няма жив вирус във ваксините срещу Ковид. В нито една.

В статия от медиите пише следното: "Астра Зенека използват нерепликиращ се аденовирус. Предимството на този тип ваксина е, че причинява по-силен имунен отговор, тъй като използването на живи вируси е по-ефективно. Недостатък обаче е, че ако имаме изграден имунитет срещу вируса вектор, ефективността на ваксината може да се намали."  Излиза че нерепликиращият се вирус е жив? Важно ми е да си изясня някои работи, че ми предстои втора доза Астра Зенека, пък си имам дремещи имунни като еритема нодозум/ вид васкулит/, правила съм реактивен артрит. Четири седмици след първа доза ми се възпали ставата на челюстта и бях като болна.Продължава да ме боли и се усилва с промяна на времето- като артрит.  Сега не мога да разбера от някакъв вирус ли се е получило или от ваксината.

# 14 581
  • В заешката дупка
При нас вече са ваксинирани поне с една доза 47% (28,8+18,2) от подлежащите на ваксинация (16г+). Което е около 38% от цялото население. Тези 2,1% са преминали ковид или са с антитела.

# 14 582
Какво означава "жив" вирус?
Вируса или се репликира, или не.
Няма жив или умрял вирус.

# 14 583
  • София
Аз си мисля, че Балтов/ Ангелов/ Кунчев и прочее казват едно за колективния имунитет, но имат предвид друго. Много добре знаят, че статистиката е крива и неточна и че преболедувалите са много повече. Затова тихом-мълком си ги прибавят към сметките, наречени "колективен имунитет" и обясняват, че сме близо до него.
Проблемът е, че България е с доста нехомогенна структура на населението и ако в София заради начина на живот може и верно 40-50 на сто да са го изкарали, то в по-малък град хич няма да е така...
Иначе вирусът в АстраЗенека не е активен и не може да се репликира. Нали затова някои държави отказват "Спутник" - защото взе, че се оказа, че там аденовирусът може...

# 14 584
Под жив вирус се има предвид такъв, който може да се размножава. Аденовирусът във ваксината на Астра Зенека не е такъв.

# 14 585
Реших да споделя накратко впечатленията си след дълга великденска ваканция. Аз си знаех, че живея в балон, но това, което видях из страната, ме убеди, че народът е много проЗД. Резервирах 2 нощувки в известно бг туристическо градче. Посрещна ни фоайе, пълно с групички от хора (вкл. бебета) без маски, от персоналът никой не носеше маска - рецепция, камериерки, сервитьори. Ресторантът беше на 100% пълен. Ометохме се оттам, и след като в следващия хотел беше подобно, си тръгнахме. В съседния голям град, също туристическа дестинация, беше доста по-добре, макар че и там мерките не се спазваха на 100 % процента. Следващите 3 дни в друг град, по кварталните магазинчета и кафенета също бяха преборили вирОса. На центъра в известна бг верига ресторанти, 100% запълнен и само персоналът носеше маски под носа. При положение, че около мен, който не се ваксинира, се разболя (вкл. роднини в болница), намирам това за безразсъдно нехайство. Доколкото можем, се стараехме да пазим другите и да се пазим, но когато обществото като цяло иска да си живее живота, е трудно. Дано наистина скритата статистика да показва, че сме почти стигнали стаден имунитет, защото иначе д* да ни е яко.

# 14 586
Немският вестник Die Welt съобщава, че Франция отлага поръчка на ЕС за 1,8 милиарда дози Pfizer-Biontech за следващите 2 години. Според вестника - дипломатите от ЕС не са сигурни в причината, но подозират, че Париж иска френските компании да играят по-голяма роля.
https://www.bbc.co.uk/news/world/europe

# 14 587
  • София
Скрит текст:
Немският вестник Die Welt съобщава, че Франция отлага поръчка на ЕС за 1,8 милиарда дози Pfizer-Biontech за следващите 2 години. Според вестника - дипломатите от ЕС не са сигурни в причината, но подозират, че Париж иска френските компании да играят по-голяма роля.
https://www.bbc.co.uk/news/world/europe

Мда, очаквано. Sanofi разработва две ваксини - антигенна и иРНК - и има амбициите да е готова и с двете до декември. В момента са към края на втора фаза...

# 14 588
Здравейте! Имам въпрос относно автоимунните заболявания и ваксините. През ноември месец проф. Кантарджиев е писал, че не е коректно да се ваксинират хора с автоимунни, имунни и кръвни заболявания с ваксини с жив вирус като Астра Зенека. Добре било хората да разпитат дали в рода има автоимунно заболяване, което биха могли да отключат, и да изчакат протеин базирани / пептидни / ваксини. Този жив вирус, за който Кантарджиев говори, е вирусът- вектор, нали? Повече по този въпрос нищо не откривам да се е писало.
Не знам за жив вирус, но по спомени, Кантарджиев казваше хората с автоимунни да изчакат точно Астра Зенека.
Пп. Ето интервюто:
Хората с автоимунни заболявания и такива на химиотерапия с потиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво да изчакат. Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък. Това е модернизиран стар вид. Такива са ваксините на „Астра Зенека”. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус", поясни Кантарджиев.

https://www.google.com/amp/s/nova.bg/amp/news/view/2020/12/11/308143

# 14 589
Възрастова група 20-29 години, млади и здрави, прекарали Ковид-19 със сериозно намалена васкуларна функционалност и увеличена твърдост на артериите

https://www.facebook.com/groups/bgcovid19/permalink/519592882540566/

За съжаление тепърва ще стават ясни последствията от това нещо, което беше допуснато да се разпространи масово сред населението.

# 14 590
  • Пловдив
Тесла къде изчезна пак? Simple Smile Неговите оптимистични прогнози за отворените прозорци се оправдават за момента.

# 14 591
  • София
Тесла къде изчезна пак? Simple Smile Неговите оптимистични прогнози за отворените прозорци се оправдават за момента.
Не, оправдава се изключително ниското тестване заради близо десетте дни празници. Едва към сряда-четвъртък другата седмица, ако държим отново 5-600 бройки на ден, можем да похвалим прогнозата на Тесла. Според мен обаче ще си държим обичайните 1100-1200 на ден, и пак ще е добре.

# 14 592
Не знам за жив вирус, но по спомени, Кантарджиев казваше хората с автоимунни да изчакат точно Астра Зенека.
Пп. Ето интервюто:
Хората с автоимунни заболявания и такива на химиотерапия с потиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво да изчакат. Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък. Това е модернизиран стар вид. Такива са ваксините на „Астра Зенека”. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус", поясни Кантарджиев.

https://www.google.com/amp/s/nova.bg/amp/news/view/2020/12/11/308143
   В цитата е пропуснато едно изречение, което променя смисъла.

"Той коментира и поставянето на ваксината при хора с автоимунни заболявания.

„Хората, които са с автоимунни заболявания и такива на химиотерапия с потиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво да изчакат. Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък. Това е модернизиран стар вид. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус. Такива са ваксините на „Астра Зенека”, поясни Кантарджиев.

Пептидните ваксини се очаква да излязат около февруари или март."

Явно заради журналистически интерпретации се подвеждаме. И аз бях останала с впечатление, че векторните са по- подходящи. А Кантарджиев говори за пептидни. Астра Зенека не е пептидна. Но и не е с жив вирус, странно защо в някои статии го пише. не знам дали е журналистическа вметка.

# 14 593
Не, оправдава се изключително ниското тестване заради близо десетте дни празници. Едва към сряда-четвъртък другата седмица, ако държим отново 5-600 бройки на ден, можем да похвалим прогнозата на Тесла. Според мен обаче ще си държим обичайните 1100-1200 на ден, и пак ще е добре.
И аз мисля, че ще се движим около 1000-1500 другата седмица, но остава да видим. Този вирус е толкова непредсказуем, че като едното нищо да ни изненада пак. Иска ми се да съм оптимист, но има прекалено много неизвестни.

# 14 594
И аз мисля, че ще се движим около 1000-1500 другата седмица, но остава да видим. Този вирус е толкова непредсказуем, че като едното нищо да ни изненада пак. Иска ми се да съм оптимист, но има прекалено много неизвестни.
Има сериозен напредък в мисленето на стресираните и уплашените. Само преди няколко дни говорихте, че ще има нова вълна, сега вече е по-добре. Говорите за сериозно намаляване. Все пак от над 4000 на 1000-1500 е много надолу. Аз твърдо почти всекидневно повтарям, че нова вълна няма да има, въпреки че на практика отпаднаха всички мерки и се живее на макс. Най-важното е, че устойчиво намаляват интензивните и умрелите. Това е страхотно.

Общи условия

Активация на акаунт