COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 327 409
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 595
  • София
Не съм Tesla, но не можем да отречем, че топлото време играе своята роля в някои насоки:
- Отворени прозорци и проветряване + спиране на климатиците.
- Повече дейности се пренасят навън, включително събирания с компании, софри и джамборета.
- Хубавото време кара мнозина да избягват градския транспорт, ако са на малки разстояния и могат да повървят. Така градският транспорт донякъде се облекчава.
- По-силна UV светлина, която малко или много забавя вирусите.
Иначе то е ясно, че с вдигането на тестването като се върнем към работния ритъм, бройките също ще се вдигнат, но аз мисля, че спадът в процентно съотношение ще се запази.

# 14 596
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Топлото време не попречи първата по-сериозна вълна у нас да е през юли. Разбира се, най-вероятно ако беше студено е възможно да беше по-страшна. Очевидно е, че вирусът си се движи на някакви цикли, но според мен това не означава, че не трябва да се полагат старания за ограничаването му докато не се постигне едно адекватно ниво за справяне с ужасните последствия, които причинява. Напредък в мисленето на хората, които се мислят за недосегаеми не виждам... а да се правя на интересна и да считам, че тези, които са по-предпазливи и не чак такива оптимисти са едва ли не леко мръднали не ми идва отвътре.
Ако този вирус се разкара и ни подмине следваща тежка вълна заслугата ще си е само негова.

# 14 597
До известна степен коронавирусът следва сезонна цикличност у нас, подобно на грипа. Явно тази цикличност се дължи не на температурите и климатичните промени, а на поведението на българина, съчетано с относитилно слабата населеност на страната. Надявам се да се запази тенденцията за намаляване на заболеваемостта през лятото.

# 14 598
Stuck Out Tongue Winking Eye
Обаче ако от септември пак се заформи отваряне-затваряне ще е прецедент. Силно се надявам да се ваксинират много хора, пред Пирогов имаше много желаещи, но масово по хотели и ресторанти пандемията е свършила, убедих се. Едно не разбирам, защо хотелиерите реват, че няма клиенти, Банско, Созопол, Добринище и Огняново бяха пълни по празниците.

# 14 599
Има си хора за Пирогов, има си и за хотелите. А може да са едни и същи.

# 14 600
Здравейте! Имам въпрос относно автоимунните заболявания и ваксините. През ноември месец проф. Кантарджиев е писал, че не е коректно да се ваксинират хора с автоимунни, имунни и кръвни заболявания с ваксини с жив вирус като Астра Зенека. Добре било хората да разпитат дали в рода има автоимунно заболяване, което биха могли да отключат, и да изчакат протеин базирани / пептидни / ваксини. Този жив вирус, за който Кантарджиев говори, е вирусът- вектор, нали? Повече по този въпрос нищо не откривам да се е писало.
Не знам за жив вирус, но по спомени, Кантарджиев казваше хората с автоимунни да изчакат точно Астра Зенека.
Пп. Ето интервюто:
Хората с автоимунни заболявания и такива на химиотерапия с потиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво да изчакат. Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък. Това е модернизиран стар вид. Такива са ваксините на „Астра Зенека”. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус", поясни Кантарджиев.

https://www.google.com/amp/s/nova.bg/amp/news/view/2020/12/11/308143
   В цитата е пропуснато едно изречение, което променя смисъла.

"Той коментира и поставянето на ваксината при хора с автоимунни заболявания.

„Хората, които са с автоимунни заболявания и такива на химиотерапия с потиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво да изчакат. Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък. Това е модернизиран стар вид. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус. Такива са ваксините на „Астра Зенека”, поясни Кантарджиев.

Пептидните ваксини се очаква да излязат около февруари или март."

Явно заради журналистически интерпретации се подвеждаме. И аз бях останала с впечатление, че векторните са по- подходящи. А Кантарджиев говори за пептидни. Астра Зенека не е пептидна. Но и не е с жив вирус, странно защо в някои статии го пише. не знам дали е журналистическа вметка.
Не съм компетентна по твоя въпрос. Но не бих разчитала на мнението на Кантарджиев, изказано пред медии, защото говори несериозно там. Като например за ракията, чесъна, доматите.

# 14 601
Във връзка с премахване на мерките за ваксинирани и излекувани, в публикация относно подробностите чета следното :

Тези, които са били ваксинирани, могат ли да се заразят?  

Да, но рискът е много по-малък.  Според института "Пол Ерлих" вероятността спада значително в сравнение с неваксинираните хора.  До 70 процента при Johnson & Johnson, до 80 процента при AstraZeneca и до 95 процента с BioNTech / Pfizer и Moderna.

С BioNTech / Pfizer има защита от седмия ден, Moderna от 14-ия ден, AstraZeneca от 15-ия ден след втората ваксинация и след еднократната доза от Johnson & Johnson от 28-ия ден. Колко време продължава защитата, все още не може да се каже.

Пол Елрих е институт и регулаторен орган по ваксините в Германия.

https://www.tagesschau.de/inland/verordnung-lockerung-genesene-101.html

Последна редакция: нд, 09 май 2021, 14:52 от Анонимен

# 14 602
Според мен никъде по света, с малки изключения поради опит и далновидност, населението на дадена страна не би могло да постигне колективен имунитет чрез лично решение да се ваксинира и изпълни отговорността си пред другите в обществото.

Стига се до един процент и оттам насетне хората трябва да се гонят, за да решат евентуално да си поставят ваксина.

В Щатите примерно най-много да съберат 70% желаещи (около 50% от тези над 18 г. са си сложили вече) - остават една част колебаещи се (около 20% ако не ме лъже паметта, във видеото за ваксини на Джон Оливър се споменава колко точно). Друга част очаквано не иска.

Така е и в много други страни, просто не се е стигнало до там поради липсата на достатъчен брой ваксини, за да се види картинката.
Затова може би ще има подкрепящ или санкциониращ натиск от страна на държавите.

В България не виждам това как ще се случи - мерките вече са паднали преди да има шанс да се повлияе на хората, освен ако не е обвързано с получаването на бонуси.

Все пак това е първото в историята ваксиниране от такъв мащаб. Не може да се сравнява с това на новородени. Сега целта е поставяне на игла на почти всеки възрастен индивид на планетата в максимално кратък период и то с ваксина спешно одобрена и разработена за кратко време (макар и изградена върху вече натрупана информация).

Нормално е да има страхове и колебания. Някои хора се чувстват като опитни мишки и имат нужда да бъдат подкрепени, за да се ваксинират.

Затова на мен ми се струва нереалистично да се докарат до 80% на собствена воля повечето страни. Сигурно ще се разчита на имунитет след преболедуване, локдауни и намаляващи по сила вълни, след като една голяма част са защитени.

# 14 603
"Микробиолог от БАН: Нашата ваксина ще има ефект срещу всички варианти на вируса

Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена и представлява пептидни частици, парченца от спайковия протеин на коронавируса. Най-интересното е, че не залагаме само на мутиращите части, а и на немутиращите. Тази ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса", обясни д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен.

Тези антигени ще бъдат представени на имунната система чрез липидни наночастици, в които са опаковани. Механизмът, по който се предава в клетките, е такъв, че ваксината ще може да се прилага и чрез впръскване, подчерта в ефира на "Здравей, България" микробиологът.

"Дотук се изследва нейната ефективност, имуногенност и безопасност върху миши модели. Мишките имат клетки от човешката имунна система. Към момента те са само ваксинирани, но ще бъдат транспортирани към безопасна лаборатория, където да се тества ефекта от заразяване", обясни д-р Петрова.

За да бъде регистрирана българската ваксина, първо трябва да излязат резултатите от изпитанията върху мишки. Към момента те са доста обещаващи. След това е необходимо да бъде намерено финансиране за експериментите върху хора в трите фази. Институтът ще получи част от парите от Франция, но за останалите е открита сметка, на която всеки може да дари. Тя е публикувана на сайта на Института."

Това е интересно, но би трябвало държавата ни да  финансира този проект, а не да се чакат пари от Франция ?

# 14 604
Stuck Out Tongue Winking Eye
Обаче ако от септември пак се заформи отваряне-затваряне ще е прецедент. Силно се надявам да се ваксинират много хора, пред Пирогов имаше много желаещи, но масово по хотели и ресторанти пандемията е свършила, убедих се. Едно не разбирам, защо хотелиерите реват, че няма клиенти, Банско, Созопол, Добринище и Огняново бяха пълни по празниците.
Не е свършила пандемията. Просто преболедувалите са много и като прибавим, и ваксинираните се получава, че прилична част от населението е защитена. Когато към това прибавим и топлото време всичко си идва на мястото. Не случайно твърдя, че въпреки пълното премахване на мерките и пълните дискотеки, заведения, хотели, курорти и т.н. хоспитализираните, интензивните и умрелите ще намаляват.

# 14 605
Реших да споделя накратко впечатленията си след дълга великденска ваканция. Аз си знаех, че живея в балон, но това, което видях из страната, ме убеди, че народът е много проЗД. Резервирах 2 нощувки в известно бг туристическо градче. Посрещна ни фоайе, пълно с групички от хора (вкл. бебета) без маски, от персоналът никой не носеше маска - рецепция, камериерки, сервитьори. Ресторантът беше на 100% пълен. Ометохме се оттам, и след като в следващия хотел беше подобно, си тръгнахме. В съседния голям град, също туристическа дестинация, беше доста по-добре, макар че и там мерките не се спазваха на 100 % процента. Следващите 3 дни в друг град, по кварталните магазинчета и кафенета също бяха преборили вирОса. На центъра в известна бг верига ресторанти, 100% запълнен и само персоналът носеше маски под носа. При положение, че около мен, който не се ваксинира, се разболя (вкл. роднини в болница), намирам това за безразсъдно нехайство. Доколкото можем, се стараехме да пазим другите и да се пазим, но когато обществото като цяло иска да си живее живота, е трудно. Дано наистина скритата статистика да показва, че сме почти стигнали стаден имунитет, защото иначе д* да ни е яко.
А сега си прочетете историята още веднъж и решете, кой е проЗД.  Та кой разнася вирусите, не е ли случайно който обикаля на почивки и прелита от цвят на цвят от хотел на хотел и от ресторант на ресторант?
Всички критикуват другия, никой не гледа себе си :/

# 14 606
  • в страната на чудесата
Цвети, жената може да е ваксинирана. И защо да не прелита? Може да е с маска, да е с ваксина... нали не искаме да изчакаме второто пришествие у дома?

# 14 607
Уф, то се знае, че стероидите имат доста неприятни странични ефекти .
Чета сега, че почти 1 милион са ваксинираните в България. Това е много добра новина. Все още ли можеш да си избираш с коя ваксина да се ваксинираш там?

За съжаление това не е вярно - с поне една доза са само 642 807 души, което е далеч от 1 милион.

За EU/EEA средно в момента е 31,3% с една доза от населението над 18 години, а нашият % за България е 10,9%.

# 14 608
Цвети, жената може да е ваксинирана. И защо да не прелита? Може да е с маска, да е с ваксина... нали не искаме да изчакаме второто пришествие у дома?
Критикува другите, може и те да са ваксинирани/преболедували  Wink

# 14 609
Здравейте! Имам въпрос относно автоимунните заболявания и ваксините. През ноември месец проф. Кантарджиев е писал, че не е коректно да се ваксинират хора с автоимунни, имунни и кръвни заболявания с ваксини с жив вирус като Астра Зенека. Добре било хората да разпитат дали в рода има автоимунно заболяване, което биха могли да отключат, и да изчакат протеин базирани / пептидни / ваксини. Този жив вирус, за който Кантарджиев говори, е вирусът- вектор, нали? Повече по този въпрос нищо не откривам да се е писало.

Аз писах вчера, че съм с автоимунно. Не знам Кантарджиев какво е казал, но аз се консултирах с лекар и той каза да си слагам иРНК, в никакъв случай Астра и подобните й.

Общи условия

Активация на акаунт