COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 310 946
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 22 410
Бонд, защо си болднал само това, което ти изнася?
Защо не четеш, че положителен ПСР се признава до 6 месеца?
То и у нас така се препоръчва, ваксина след 6 месеца.
Изнася ми ваксинираните да са добре защитени. Това в общи линии е почти така. Изнася ми преболедувалите да са добре защитени. Това е точно така. Няма данни показващи, че дори делтата видимо да повишава пробивите сред преболедувалите, а най-вече ми изнася новите случаи в България да стоят в рамките на статистическата грешка докато хоспитализираните и интензивните непрекъснато намляват. Това също е факт.

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 18:46 от Анонимен

# 22 411
Някои се притесняват, че тези ваксини са употребяват „прибързано“ и все още нямат пълно одобрение, тъй като в момента те се разпространяват под разрешенията за спешна употреба. От научна гледна точка обаче тези ваксини очевидно вече не са „експериментални“. Всички те са преминали през фаза 1, 2 и 3 тестване, с фаза 3 клинични изпитвания, включващи десетки хиляди участници. Нещо повече, ваксинирани са вече над 3 млрд. (получили поне една доза), всъщност имаме много повече данни за безопасност, отколкото сме имали за всяка друга ваксина. Едва ли има и е имало други толкова гледани под лупа ваксини.
     За разлика от много лекарства, които се приемат ежедневно, ваксините обикновено са еднократни, най много да се наложи бустерна доза. Лекарствата, които се приемат всеки ден, могат да причинят странични ефекти, които се проявяват с течение на времето, включително дългосрочни проблеми, тъй като нивата на лекарството се натрупват в организма в продължение на месеци и години - да не приемаме лекарства и да не живеем пълноценно или да си отидем ли? Лекарсвата, които ще приемате по време на Covid-19 могат да окажат много повече нежелани странични реакции и имат много повече нежелани странични реакции от ваксините (странно е че не се шуми толкова за тези лекарства, колкото за ваксините).
     Това не означава, че никога не е имало проблеми с безопасността на ваксините. Но във всеки случай те се появяват скоро след началото на широкото използване на ваксината. Страничните ефекти на ваксината се проявяват в рамките на седмици, ако изобщо се появят и това оборва твърдението за дългосрочни последици. Когато се ваксинират милиарди хора, винаги ще намерите рядко събитие. Проблеми ще възникват при всяко едно лекарство, ваксина, хранителна добавка, операция, ходене на зъболекар дори, на някои места шофирането до месторабота е в пъти по опасно от ваксинирането, няма и никаква гаранция че ако се качиш на трамвания или метрото то няма да катастрофира.
   Затова трябва да вземете решение - ползата надвишава ли необичайния риск от нежелано събитие? Досега с ваксините винаги е било решено ползата от ваксината надвишава риска от нежелано събитие.
   И единственият значителен ефект от ваксините е спад в броя на диагностицираните и смъртните случаи на COVID-19.
   Цялата идея за "неизвестните рискове след време" от ваксината и че ще предизвика "апокалипсис" в някакъв неясен момент в бъдеще, е объркваща.
   Знаем, че има сериозни, дълготрайни и трайни вреди, включително смърт от Covid-19 и е странно, че хората не се страхуват от това, но се страхуват от възможните неизвестни около ваксината.

# 22 412
В началото на ковид истерията по времето на локдауна, познат почина от ковид. Имаше сериозни проблеми със сърцето. Беше на 75 г.
Преди месец, 10 дена след ваксинация с “Комирнати”, почина друг мой познат от инфаркт. Беше на 60 г. с наднормено тегло. Нямал е данни за проблем със сърцето. Други от неговото близко обкръжение са ваксинирани с "Модерна" и засега нямат никакви проблеми.
Първия ако го пишем за починал от ковид, означавали, че вторият е починал от ваксината?

# 22 413
В началото на ковид истерията по времето на локдауна, познат почина от ковид. Имаше сериозни проблеми със сърцето. Беше на 75 г.
Преди месец, 10 дена след ваксинация с “Комирнати”, почина друг мой познат от инфаркт. Беше на 60 г. с наднормено тегло. Нямал е данни за проблем със сърцето. Други от неговото близко обкръжение са ваксинирани с "Модерна" и засега нямат никакви проблеми.
Първия ако го пишем за починал от ковид, означавали, че вторият е починал от ваксината?

Не, не означава. Не може автоматично да се каже, че ваксината е причинила инфаркт, за такива неща се прави разследване. Дали е - 1- ва игла, дали е втора и т.н.

# 22 414

Изнася ми ваксинираните да са добре защитени. Това в общи линии е почти така. Изнася ми преболедувалите да са добре защитени. Това е точно така.  
Странно твърдение, небазирано на нищо.

# 22 415
Скрит текст:

Изнася ми ваксинираните да са добре защитени. Това в общи линии е почти така. Изнася ми преболедувалите да са добре защитени. Това е точно така.  

Нали някой публикува някакво шведско проучване, според което антителата на преболедувалите са добре една година след преболедуване, освен това са защитени от алфа и делта варианта?

# 22 416
  • В заешката дупка
При нас днес имаше информационен брифинг на щаба. Първият от 49 дни насам. Във връзка с покачването на случаите.

От 1 юли досега са регистрирани 23 случая в страната, свързани основно или с някой идващ от чужбина, или с места за забавление (барове, клубове, партита). 3-ма са неваксинирани, 3-ма - полуваксинирани, а останлите 17 напълно ваксинирани. Повчето са млади хора. Няма хоспитализирани. В Исландия поне 75% от групата 16-40г са напълно ваксинирани. (Може би по-малко защото трябва да се минали поне 2 седмици след втората инжекция, а това не е отчетено на графиката). Въпреки че се очаква да има заразени ваксинирани, защото ваксините не дават 100% гаранция, главният ни епидемиолог каза, че тези 17 души не са малко и се е надявал на по-добра защита.

Засега се въздържа да предлага въвеждане на мерки (всички вътрешни мерки, включително маски и дистанция, бяха напълно премахнати към края на юни). Казва, че все някога трябва да тестваме в реални условия ефективността на ваксините и да видим дали можем “да живеем с вируса”. Но ще го правим внимателно и увери че всичко се наблюдава и че ще реагира с предложения за мерки ако се прецени, че има нужда. Освен това посъветва домовете за възрастни и болниците да предприемат отново мерки при посещения или когато някой от персонала се връща от чужбина. За границите - би искал и да се намали рискът от вкарване на вируса отвън. До 1 юли всички влизащи се тестваха на границата, но вече е невъзможно - прекалено много хора влизат, и все повче ще влизат. Обмисля няколко варианта. Единият - да се въведе изискването и за отрицателен PCR тест на ваксинираните, направен преди пътуване за Исландия, примерно.

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 20:11 от ЧеКа

# 22 417
Скрит текст:
Скрит текст:

Нали някой публикува някакво шведско проучване, според което антителата на преболедувалите са добре една година след преболедуване, освен това са защитени от алфа и делта варианта?

Габито, аз не коментирам статии и проучвания, а начинът по който Уиш001 извърта информацията и съм подчертала намекчето. Тези с ваксините са почти добре защитени, а преболедувалите са точно добре защитени   Simple Smile

# 22 418
Браво на вас ЧеКа.
И ние все някога трябва да тестваме "естествения имунитет" - имат ли го толкова много хора, нямат ли го, и колко е ефективен, но ще го направим без да сме внимателни - направо ще скочим в надигащата се вълна с главата напред.
За границите ще сме отворени за всички, които имат парички.

# 22 419
ЮК вече започнаха да вдигат и смъртността, до преди седмица умираха по 20-30, вече над 60, а скоро и над 100 дневно. От десетина дни вдигнаха рязко случаите, а пък смъртността все пак се движи с 2-3 седмици закъснение.
Да не говорим, че масово се опитват да ваксинират младите с естествена ваксинация, явно не се притесняват, че вируса нанасял дългосрочни вреди и увреждал органите на хората.
Днес ЮК минаха 48 хиляди отчетени случая и ни сложиха в зеления списък за посещения, а Кацаров продължава да спи.

# 22 420
  • В заешката дупка
Исландия не тръгва на сляпо. Няма нужда да се гадае колко имат защита. Знае се съвсем ясно коло са ваксинирани  -  малко над 90% с поне една доза и 85% напълно ваксинирани 16 г +, което е над 70% от цялото население. А и поне досега Исландия показа че може много да разчита на тест&трейс стратегията си, която още се следва.

В България не се знае реално каква защита има населението. А и тествнето и проследявянето не ѝ е първа сила.

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 21:03 от ЧеКа

# 22 421

Не, не означава. Не може автоматично да се каже, че ваксината е причинила инфаркт, за такива неща се прави разследване. Дали е - 1- ва игла, дали е втора и т.н.
На това му се казва двоен аршин. За единия случай няма нужда от разследване, а за другия има. Странно.

# 22 422
Туристически региони в Гърция вече са в оранжевата
зона за риск от вируса

На остров Миконос броят на активните случаи се е увеличил четирикратно за една седмица - от
77 на 318. На Йос увеличението е пет пъти, на Санторини - над двойно, а на остров Парос -
седемкратно
https://www.24chasa.bg/novini/article/9991696

# 22 423
"Закачвам се" за последния коментар за естествения имунитет - големият ми син и снаха ми ги хвана в онзи момент, когато още нямаше достатъчно тестове и по вратите на лекарските кабинети пишеше " Ако сте болни, не идвайте." Лекуваха ги по Вайбър. Аз отидох у тях, когато още кашляха по цяла нощ, но бяха на оправяне. Аз също докашлях в онзи момент от нещо, бях приложила стандартното си домашно лечение при обичайните грип и настинка. След около два месеца си направиха тестове за антитела, и на двамата са положителни. Малкият ми син реши, че неразположението му е от синузита, който се обостря всяка година - това беше вече есента, не отиде на лекар, но загуби дългосрочно вкус обоняние. Това му се е случвало и от синузита, но за много по-кратък време. Неговият тест за антитела също е положителен. Два месеца след този тест си направи втори - антителата му са 2,5 пъти повече от първите. Аз, да не остана по-назад, също си направих тест, също положителен. Никой от нас не е в статистиката и никой от нас не желае да се ваксинира, защото смятаме, че естественият имунитет е най-доброто нещо. И никой от нас не е антиваксър, всички, и внуците , имаме задължителните ваксини. Не зная колко хора са го прекарали и са извън статистиката, но се учудвам как с лека ръка се лепи етикета "антиваксър".

# 22 424
Кацаров бил от един от онези пациенти в Пирогов, лекуван от ковид през ноември, а в бил изписан като лекуван от чернодробна цироза.

Общи условия

Активация на акаунт