Висок Пролактин и аденом на хипофизата - 8

• 46 451
  • 768
  •   1
Отговори
# 705
Момичета, пролактина оказва ли някакво влияние на цикъла ? Питам, тъй като имам аденом, но скоро не съм си изследвала пролактина, а този месец цикъла ми е много оскъден, не си спомням някога да съм имала толкова оскъден цикъл. На гинеколог бях последно преди месец някъде, защото като цяло последните няколко цикъла ми започваха с кафеникаво течение, но на втория ден обикновено си минаваше в кръв,  не откриха проблем. Сега по същия начин започна с кафеникаво течение, на втория ден пак си премина в кръв, но е адски слабо… по няколко капки.
Това беше основната причина да отида на гинеколог и да разбера за проблема с пролактина и в последствие за аденома. Винаги съм била с кратък цикъл, но стана - кафяво зацапване, след няколко часа започва кървене, което е по-скоро розовеещо, максимум ден ило до втория ден. Преди използвах максимални превръзки на always, a с толкова слаб цикъл едвам се зацапваше една от оранжевите им. В последствие започнах лечение с Достинекс, пролактинът падна на долна граница, но цикълът ми си остана толкова оскъден. Следях се на гинеколог по няколко пъти в месеца, за да проверим има ли овулация, образуват ли се кисти (високият пролактин пречи на овулацията и се задържат фоликули/кисти), всичко беше наред, кисти нямах, хормонолано цикълът ми беше по учебник, но остана оскъден. Последният ми цикъл беше нялолко часа започна сутринта и към 18ч вече почти го нямаше.
Ами явно че ще трябва да ходя пак на гинеколог, отделно на ендокринолог, да пускам изследвания да видим как е в момента…, че други проблеми имах и пролактина спрях да го следя…
До скоро ми беше доста обилен цикъла, особено първите два дни, направо на ден по няколко превръзки пълнех, че и ги застъпвах да не се изцапам. Но като този месец не съм имала, а обикновено на третия ден вече ми намалява, даже спира, та и не очаквам да тръгне по-силно, предвид че днес ми е втори ден.

# 706
Момичета, пролактина оказва ли някакво влияние на цикъла ? Питам, тъй като имам аденом, но скоро не съм си изследвала пролактина, а този месец цикъла ми е много оскъден, не си спомням някога да съм имала толкова оскъден цикъл. На гинеколог бях последно преди месец някъде, защото като цяло последните няколко цикъла ми започваха с кафеникаво течение, но на втория ден обикновено си минаваше в кръв,  не откриха проблем. Сега по същия начин започна с кафеникаво течение, на втория ден пак си премина в кръв, но е адски слабо… по няколко капки.
Това беше основната причина да отида на гинеколог и да разбера за проблема с пролактина и в последствие за аденома. Винаги съм била с кратък цикъл, но стана - кафяво зацапване, след няколко часа започва кървене, което е по-скоро розовеещо, максимум ден ило до втория ден. Преди използвах максимални превръзки на always, a с толкова слаб цикъл едвам се зацапваше една от оранжевите им. В последствие започнах лечение с Достинекс, пролактинът падна на долна граница, но цикълът ми си остана толкова оскъден. Следях се на гинеколог по няколко пъти в месеца, за да проверим има ли овулация, образуват ли се кисти (високият пролактин пречи на овулацията и се задържат фоликули/кисти), всичко беше наред, кисти нямах, хормонолано цикълът ми беше по учебник, но остана оскъден. Последният ми цикъл беше нялолко часа започна сутринта и към 18ч вече почти го нямаше.
Ами явно че ще трябва да ходя пак на гинеколог, отделно на ендокринолог, да пускам изследвания да видим как е в момента…, че други проблеми имах и пролактина спрях да го следя…
До скоро ми беше доста обилен цикъла, особено първите два дни, направо на ден по няколко превръзки пълнех, че и ги застъпвах да не се изцапам. Но като този месец не съм имала, а обикновено на третия ден вече ми намалява, даже спира, та и не очаквам да тръгне по-силно, предвид че днес ми е втори ден.
Може да има проблем другаде, но поне при мен това беше единственият симптом, по който предположих, че има нещо извън норма. Действително другите ми изследвания бяха наред (леко занижен и прогестерон, но на долна граница, ТСХ към 5, но винаги е било толкова, та не е било нещо ненормално при мен), но пролактинът беше малко над 1500 (т.е. три пъти над нормата) и въпреки че го вкарахме в норма, по изследвания на други хормони и на ехограф всичко беше идеално, то така и не ми се върна нормалния цикъл, но пък не се видя някъде да имам проблем, просто свикнах да е по-слаб.

# 707
  • Пловдив
Аз пък имам др.проблем...изследвах пак и пак е висок. Мисля 395 единици, а трябваше да го държа около 200. Писах на докторката, казва пак същата доза Confused Е, как питам? Не трябва ли да намаля дните, т.е вместо 1/2 на 7 дни да е на 5 дни, напр? И мълчание Confused
А уж трябваше да го намалям...и да спра Достинекса.
Сега с предменото чак имам проблем с цикъла аз. Преди не.

# 708
  • 🌊
Момичета, последно когато писах в темата бях доста тъжна с моето 2200+.
Мина ендокринологичния преглед и лекарката ми отказа да повява на тези стойности при положение, че е бил 500-600 при предишни. Изпрати ме за изследване в болница, заедно с макропрлактин. Там е 638 с 630 макропролактин. Отново каза, че това са нормални стойности и няма да предпише нищо. Малко след това минах ЯМР и от разчитането излезе, че всичко физически е в норма.
Сега ще си запиша час при друг ендокринолог, защото да, радвам се, че нямам аденом, но ви чета как с доста по-малки стойности сте на достинекс и се притеснявам за това, че не се предприема нищо

# 709
Аз пък имам др.проблем...изследвах пак и пак е висок. Мисля 395 единици, а трябваше да го държа около 200. Писах на докторката, казва пак същата доза Confused Е, как питам? Не трябва ли да намаля дните, т.е вместо 1/2 на 7 дни да е на 5 дни, напр? И мълчание Confused
А уж трябваше да го намалям...и да спра Достинекса.
Сега с предменото чак имам проблем с цикъла аз. Преди не.
А това 395 на едно изследване ли е било, или просто не спада по принцип под тази стойност. При мен едното изследване съвпадна с период, в който имах инфекция и от 199 на предно изследване, то се беше покачил на 284, ендокриноложката не ми смени дозата, а ми каза след две седмици да го изследвам отновно - там вече отново беше 100 и нещо. Но аз също бях с доза ½ на 7 дни. При резултата от 199 гинеколожката ми каза, че е спаднало много според нея и трябва да си намаля дозата и да отида на ендокринолог, а ендото ми каза, че не само не е за намаляне на дозата, а би ми я увеличила да редувам едната седмица ½, а другата 1, защото при аденом се цели задържане към долна граница, а не просто да е в норма, но да продължа още няколко месеца на ½/седмично. В последствие забременях и ми е спрян изцяло.

Чебурашка, колежката ми е с пролактин около 800-900 на няколко последователни изследвания. Правен ЯМР, няма аденом, също не е на терапия.

# 710
На колко време го изследвате (пролактина) ?

# 711
На колко време го изследвате (пролактина) ?
Аз го изследвах на всеки два месеца (при започване на терапията го изследвах и на следващия месец и веднъж случая с повторното изследване след 2седмици), но при мен беше говорено с ендокринолог и гинеколог, че искаме да започнем опити за забременяване и бях с по-чести изследвания.

# 712
  • 🌊
Геном, мерси. Притеснява ме забременяването, защото по темите се споменава как трябва да е около 100, а аз най-добрия ми рекорд хванат на изследване беше 300+.

# 713
Геном, мерси. Притеснява ме забременяването, защото по темите се споменава как трябва да е около 100, а аз най-добрия ми рекорд хванат на изследване беше 300+.
Като цяло при мен освен колежката ми, то и най-добрата ми приятелка имаше леко завишен пролактин, без правено ЯМР, защото й беше някъде 600 и й казаха, че такава стойност не ги притеснява, забременя от 3ти месец опити, не е приемала нищо за него, изкара си безпроблемна бременност. Та и двете са без терапия, едната с правено ЯМР и потвърдена липса на аденом или друга причина, но не планува бременност, другата без ЯМР и терапия, но забременя и роди. При мен нивата три пъти над нормата бяха потвърдени с повторно изследване в друга лаборатория, изследван ми е и макропролактин, след това ЯМР, потвърден аденом и тогава терапия.
Скрит текст:
Вие правите ли опити?

# 714
Здравейте момичета,

Правим от повече от година неуспешни опити за забременяване. Засега всичко излезе наред, освен по-ниско АМХ (но пък има бройка според ехографските прегледи) и завишен пролактин. При горна граница до 496, при първото изследване пролактинът беше около 700, сега около 650. И двата пъти е пускан в първите дни на цикъла с половите хормони, рано сутрин, няма 3ч от ставането, в лабораторията ме оставиха да седя мирно около 10 минути.

Мисля да пуска отново пролактин и ако отново излезе завишен, да потърся ендокринолог да ми изпише нещо. Дали да пусна и микропролактин също?

Репродуктивните не изглеждаха твърде притеснени. Като се има предвид, че ни насочват към инвитро, аз не искам обаче някакви базови неща да ги оставям неадресирани.

# 715
  • Пловдив
На 3 мес.изследвам аз.
Този резултат ми е 2 поредни тримесечия...да не са и 3. Преди това си държах в границата с доза  1/2т на 4 дни...но нали да разредим и да спирам, а то...?

# 716
Здравей,

При мен също бяха доста ниски стойностите като го изследвах първите пъти и никой не обръщаше внимание. И аз като теб не исках да оставям така нещата и ходих на ендокринолог, който ми препоръча да направя ЯМР - излезна аденом 4.5 мм, а пролактинът влезе в норма за два месеца с Достинекс. Последно си беше в нормални стойности, а от около година не пия нищо.

Изследвала ли си полови хормони и ИР? Често и те влияят на пролактина.

Здравейте момичета,

Правим от повече от година неуспешни опити за забременяване. Засега всичко излезе наред, освен по-ниско АМХ (но пък има бройка според ехографските прегледи) и завишен пролактин. При горна граница до 496, при първото изследване пролактинът беше около 700, сега около 650. И двата пъти е пускан в първите дни на цикъла с половите хормони, рано сутрин, няма 3ч от ставането, в лабораторията ме оставиха да седя мирно около 10 минути.

Мисля да пуска отново пролактин и ако отново излезе завишен, да потърся ендокринолог да ми изпише нещо. Дали да пусна и микропролактин също?

Репродуктивните не изглеждаха твърде притеснени. Като се има предвид, че ни насочват към инвитро, аз не искам обаче някакви базови неща да ги оставям неадресирани.

# 717
Половите ми хормони са перфектни и като по книга. Щитовидните също са добре - не ми харесва, че ТСХ ми беше 1,8 и после 2,0 последния път, а аз помня едно време като беше около 1,0. Според каквото съм чела и репродуктивните (ходила съм при няколко) това са добри стойности и няма какво да се дискутира там повече.

ИР не съм изследвала. Имам по принцип ниска кръвна захар, това винаги си е било така, но знам, че това не означава, че ИР не е налице. Във всеки случай нямам индикации за това. Общо взето залагам на пролактина.

# 718
Въпреки, че имам аденом, проблеми с цикъла не съм имала никога. Дори и при стойности около 2000.  Високите нива ги открихме случайно. Дори след като родих  и спрях да кърмя, което автоматично означава космически пролактин, пак ми идва навреме. Все още не съм започнала достинекса отново.
Някой нагоре беше писал, че се притеснява, че със стойности около 300 не може да забренее. Забременях с пролактин около 800 и не пиех достинекс в този момент.

# 719
Здравейте момичета,

Правена ли е спермограма на партньора ти? Ако с нея всичко е наред, отивай на ендокринолог. И при мен със сходни стойности се откри микроаденом, вкарах пролактина в норма за около 2-3 месеца с Достинекс (прием по веднъж на 10 дни). След тези 2-3 месеца и забременях, така и не разбрах дали е бил пречка пролактина, защото опитите ни започнаха по същото време, но е възможно да е оказвал ефект.

Общи условия

Активация на акаунт