Ваксини

• 72 262
  • 781
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Като майка на дете, отключило алергия точно от ваксина, не изключвам възможността една ваксина да може да причини и друго заболяване.
 Смятам, обаче, че неваксинирайки децата ги излагаме на още по-голям риск. Така че съм твърдо за ваксините, но вярвам, че има хора пострадали от тях, защото с очите  си съм го видяла.

# 631
Аз също, например за артрит вярвам че може да отключи или друго автоимунно заболяване, но знаейки какво представлява аутизма - не мисля че има как да е свързано с ваксина.

# 632
Бих искала да попитам има ли някой, който е слагал на себе си или на детето си нименрикс? Може ли да сподели как се е понесла ваксината? Имаше ли реакции?
Моето дете е на почти 3г. и смятам като отшуми грипа да му я сложа.

Обясни ми че за голямото й дете, което е вече на 16г е купувала, лекар я е изписал, а за малкото й дете сложили от тази по ЗК и сега е с аутизъм .. според нея от ваксината.
Вашата позната се е омотала нещо. Преди години (не помня точно коя) ваксина се е купувала в действителност. В момента е включена към задължителните.

# 633
  • Sofia
Сложихме Нименрикс и на трите деца (11г, 9г и 2г).
Понесоха я добре - никакви странични ефекти. Дори температура не вдигнаха.
Е, болеше ги мястото на убождането.

# 634
Нямаше странични ефекти от Нименрикс.

За сметка на това след Бексеро 48 часа поддържаше температура, а след Превенар 20 - вдигна еднократно. Споменавам конкретно тези двете, защото също са индикирани за превенция на менингит и сепсис, но съм много доволна, че ги сложихме.

# 635
Frozen, тя и тогава си е била задължителна. Поне от това, което ми каза тази жена.
Искаш да кажеш, че тогава се е купувала може би?

# 636
Нямаше странични ефекти от Нименрикс.

За сметка на това след Бексеро 48 часа поддържаше температура, а след Превенар 20 - вдигна еднократно. Споменавам конкретно тези двете, защото също са индикирани за превенция на менингит и сепсис, но съм много доволна, че ги сложихме.
Здравейте, каква е точно разликата между Синфлорикс и Превенар? Обхваща повече щамове стрептококови бактерии или? Колко време след последната доза синфлорикс може да се постави?

# 637
  • Sofia
А аз имам друг въпрос.
Превенар само веднъж ли се поставя, на две-три дози или се слага всяка година като противогрипната.

# 638
Еднократно се поставя, когато играе ролята на буустер след завършен първоначален ваксинационен цикъл в бебешка възраст. Може да замести Синфлорикс при бебетата, тогава се следва стандартния график за първоначална имунизация срещу пневмококи.

Когато се ползва като буустер, за да разшири ваксиналното покритие към допълнителните щамове, може да се постави няколко месеца след последната доза Синфлорикс, но съм забравила точно колко, защото дъщеря ми беше на 3 и половина, когато сложихме Превенар 20, сиреч бяха минали повече 2 години и не задълбах в подробностите.

Превенар 20 включва 10 щама повече от Синфлорикс. Поставя се еднократно.

На практика когато се въведе масова ваксинация срещу определени щамове, те изчезват и на тяхно място доминантни стават други. На този етап Синфлорикс е леко безмислена, защото включените там щамове вече далеч не са доминантните и опасните, малко е като детето да няма изобщо пневмококова ваксина. Тъй де, всяка ваксина носи някаква полза и е по-добре от нищо, но това е най-доброто, което може да се каже за Синфлорикс. От друга страна опасните щамове, които водят до пневмонии, менингити, сепсис, отит и пр. са в Превенар 20.

След 10на години ще трябва да измислят Превенар 30 сигурно, но това е положението, природата не търпи празно пространство и като започнат децата масово да се ваксинират с Превенар 20, други щамове ще запълнят биологичната ниша. Важното е тук и сега децата да са защитени, а науката ще трябва да се развива.

Превенар 20 е практически същата ваксина като Превенар 13, но с добавени допълнителни щамове. Превенар 13 е ползвана дълги с години във ваксинационните календари на повечето западни държави (те отдавна не ползват Синфлорикс) и има много добър профил на безопасност, единственият й недостатък е цената. И докато другите държави заменят Превенар 13 с 20, у нас тепърва се обсъжда замяната на Синфлорикс с Превенар 13, вървим с около 10 години назад.

Иначе Превенар 20 вече се намира и в нашата аптечна мрежа. Аз го поставих на дъщеря ми по време на екскурзия в чужбина, там е по-евтина (около 120 лв там срещу около 160 лв тук), още не я бяха пуснали в България.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 10:28 от Макарон

# 639
Мерси много, ще се консултирам с кардиолога на детето и дано няма противопоказания да я поставим (на терапия с аспирин е) иска ми се много, защото е с риск и профилактика за бактериален ендокардит и защита от такива щамове бактерии ще бъде добре дошла за него.

# 640
  • Sofia
Аз си мисля, че ние малко изпуснахме периода да ваксинирам малката. Вече идва грипната вълна. Каката от два дена я боли гърло и леко покашля. Малката засега е здрава, но май не е много добър моментът за ваксина. А тя докато се оправи каката, сигурно пък баткото ще цъфне. Много ме е яд!

Иначе тя си има всички задължителни ваксини по календар (не си спомням кога беше последната). Сега е на 2г и 9м.
Противогрипната я поставигме средата на октомври и втора доза към края на ноември. Дали е много скоро за евентуално Превенар?

# 641
Не е твърде скоро, но не е драма и да изчакате до пролетта според мен. Знам, че по листовка не е нужно, ама аз дъщеря ми я ваксинирам само когато е напълно здрава, да ми е мирна главата.

Иначе при нас ваксинациите тази есен бяха така: 13 септември - ковид, 5 октомври - Превенар 20, 1 ноември - грип. По листовка могат тези трите в един ден, но предпочетох да ги разредя на поне 3 седмици отстояние, пак за лично спокойствие. И респивакс паралелно с това по стандартната схема за прием - почивка. Още не е боледувало детето този сезон, чак не мога да повярвам, но очаквам всеки момент да се тръшне с нещо, я RSV, я hMPV. Това е положението, пак доста изкарахме присъствие в детската, само си стискам палци да го изкара лесно, каквото и да бъде.

# 642
  • Sofia
Тя в момента си е здрава и е подходящо за ваксинация. Обаче кака й я наболява гърлото и се притеснявам да не й предаде нещо точно преди ваксината.

# 643
Синът ми има 4 дози превенар 13. Не сме слагали Синфлорикс. Малко ме е яд, че не е Превенар 20… Няма ли как да му я сложа като бустерна след време или не…😀

# 644
Вие сте в чужбина значи. Консултирайте се с педиатър, аз бих сложила. Превенар 20 за педиатричната популация е тестван в Щатите, където стандартната пневмококова имунизация е с Превенар 13 в 4 дози, тоест и за децата, участвали в изследването, Превенар 20 се явяваше пета, както е при вашето дете.

Иначе дъщеря ми с Превенар 13 нямаше температура, ама с Превенар 20 вдигна. Ниска, под 38, повече киселееше и й беше общо лошо за няколко часа, но това за мен е бял кахър на фона на защитата, която получава.

Аз обмислям на 5-7 години да подновявам Бексеро, Нименрикс и Превенар (или каквито осъвременени варианти имат), защото антителата намаляват с времето. Още е рано да има лонгитюдни проучвания, но ще излязат дотогава и ще решаваме. Но и в училищна / гимназиална / университетска възраст децата продължават да са рискова група и е важно да имат защита.

Общи условия

Активация на акаунт