Ваксини

• 71 893
  • 781
  •   1
Отговори
# 750
Според лекар-не е рано. Моят лекар е съгласен да ги раздели, но всичко зависи от педито. Нали се слагат на 2м, защо иска на 1м и половина?

# 751
По листовка е допустимо да се сложат от 6 седмици и вече така е и по календар. Промяната беше поради ръста на заболели от коклюш. Няма медицински причини да се разделят ваксините.

# 752
6 седмици са месец и половина, така че го намирам за допустимо.
Според мен е хубаво да са разделени, за да знам ако направи реакция към коя ваксина е. Не ми е правил до момента. И винаги съм ги разделяла само ротавирусна единия път комбинирах с нещо друго.

Днес го ваксинирах с нименрикс. На 3г е детето и личната ни отпрати в РЗИ, защото били обявили че ще слагат ваксините. Само че тази мярка е уж в помощ на личните лекари, за да няма струпвания. Не че има ваксини, но това е друг въпрос. Не ми се спореше и просто отидохме в РЗИ. Жената там беше изумена също. Всички бяха изненадани че я имам, но аз я взех преди всички да луднат. 😅  Просто бях решила да я сложим и сега ми се отдаде възможност, понеже не е на градина.

# 753
Благодаря за коментарите, нямам идея защо на 6 седмици и тогава като ми дадоха часа изобщо не помислих, че е толкова рано, за пръв път ми е и нещо не бях подготвена и сега вече почнах да чета за ваксините и виждам, че пише втори месец, разбира се мисля да се обадя и питам. Но първо реших да проуча сама въпроса, плюс се чудя дали да не и кажа да ги разделим на два пъти, общо взето не бях очарована от личният лекар, защото ми каза че ортопеда не бил задължителен?? Аз мисля, че много е важно да се отиде и със сигурност ще посетим и ортопед. Някакви доста въпросителни ми изникнаха след седмица, навсякъде чета втори месец за ваксини и затова започнах да се чудя 6 седмици, не е ли рано, не ми и предложи тази ваксина за ротавирус, която доколкото разбирам, масово се слага и е безплатна...

# 754
  • София
Аз определено бих ги разделила, тежък личен опит. И детето на ортопед бих завела.

# 755
И аз след тежък личен опит с голямото дете, вече не позволявам да им слагат по 2 ваксини. Не бих се съгласила и да се поставят по-рано. Също не допускам да се слагат ваксини и ако някой вкъщи има симптоми или самото дете не ми се струва съвсем здраво. Съответно с всичките ми изисквания, закъсняхме с имунизационния календар на малкия, но така или иначе всичко сме сложили, макар и с близо година закъснение, но и с големия имахме същото изоставане заради усложнения и постоянно боледуване и винаги след ваксина големият се разболяваше. Малкият за щастие ги понасяше по-леко.

# 756
Благодаря за коментарите, нямам идея защо на 6 седмици и тогава като ми дадоха часа изобщо не помислих, че е толкова рано, за пръв път ми е и нещо не бях подготвена и сега вече почнах да чета за ваксините и виждам, че пише втори месец, разбира се мисля да се обадя и питам. Но първо реших да проуча сама въпроса, плюс се чудя дали да не и кажа да ги разделим на два пъти, общо взето не бях очарована от личният лекар, защото ми каза че ортопеда не бил задължителен?? Аз мисля, че много е важно да се отиде и със сигурност ще посетим и ортопед. Някакви доста въпросителни ми изникнаха след седмица, навсякъде чета втори месец за ваксини и затова започнах да се чудя 6 седмици, не е ли рано, не ми и предложи тази ваксина за ротавирус, която доколкото разбирам, масово се слага и е безплатна...
Здравей! Аз родих в средата на декември 2024 и първи прием на шесткомпонентрамата ваксина Хексацима поставихме точно на 6 навършени седмици. Така е и по имунизационен календар. Можеш да провериш е сайта plusmen. Всичко беше ок. Бебето нямаше негативна реакция. При него повишаване на температура се получи при комбинацията при първи прием на Синфлорикс и Ротарикс, както и втори прием на Хексацима и Ротарикс. Надявам се да съм била полезна.

# 757
Вчера както писах, сложихме нименрикс на малкия. Днес обаче му се е подула ръката и е червена. Сложих му компрес с риванол и му дадох антихистамин. Какво друго може да направя за да спадне по-бързо?

Още веднъж ми е правил така, мисля след синфлорикс, но не помня тогава какво направих...

# 758
  • Sofia
На нас ни казаха да слагаме студен компрес. Но не ни се наложи.
Иначе нашата педиатърка слага след всяка ваксинация Cool Patch на мястото на убождането.

# 759
На дъщеря ми редовно се подува мястото на убождане. Даже още има мъничко топченце след последната Ковид ваксина (беше на 13 септември миналата година). Нищо не правя, за да не компрометирам неволно образуването на антитела, освен ако не е нещо драматично. Единствено преди и след Бексеро съм давала по листовка НСПВ.

# 760
Здравейте,
 Доколкото разбрах от личната ни лекарка, на бебетата, родени 2025 г. вече се слага нова пневмококова ваксина - VAXNEUVANCE. Някой да е запознат с тази ваксина или да са слагали на детето му?

# 761
Здравейте! Бебето ми е на 4 навършени месеца и днес ЛЛ реши да раздели в отделни месеци двете ваксини - Хексацима и Синфлорикс. Днес постави Хексацима(трета доза), а другият месец (бебето ще на 5м.) ще постави Синфлорикс (втора доза). Според вас изместването с един месец на Синфлорикс компрометира ли имунизационния цикъл за пневмококите?

# 762
  • София
Здравейте! Бебето ми е на 4 навършени месеца и днес ЛЛ реши да раздели в отделни месеци двете ваксини - Хексацима и Синфлорикс. Днес постави Хексацима(трета доза), а другият месец (бебето ще на 5м.) ще постави Синфлорикс (втора доза). Според вас изместването с един месец на Синфлорикс компрометира ли имунизационния цикъл за пневмококите?

Не го компрометира, но води до излишно забавяне. За мен това разделяне на ваксините е излишен допълнителен стрес за детето, повишен риск заради многократните посещения в кабинета на ЛЛ, излишна логистика. Ако се отлагат ваксини просто така, какво остава за грипния сезон, когато наистина може да има причини за забавяне? Има си имунизационен календар и той трябва да се спазва.
Ясно е, че не сте в позиция да спорите с личния лекар на детето си, просто винаги се ядосвам на подобни фриволни и медицински необосновани решения.

# 763
Може просто в момента лекаря да няма ваксината налична 🤷🏻♀🤷🏻♀ а не да го прави нарочно. Явно предните ваксини са поставени заедно.

# 764
Може просто в момента лекаря да няма ваксината налична 🤷🏻♀🤷🏻♀ а не да го прави нарочно. Явно предните ваксини са поставени заедно.
Имаше ваксината. Реши да ги раздели, за да не го товари с две ваксини. До сега са комбинирани само Ротарикс със Синфлорикс и Ротарикс с Хексацима. Не е комбинирал Хексацима и Синфлорикс, тъй като първата доза Хексацима беше поставена самостоятелно в 6 седмица.

Общи условия

Активация на акаунт