Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 732
  • 956
  •   1
Отговори
# 615
  • Отвъд алеята зад шкафа
А кое от двете беше забъркано с религиозни основатели?

Иззи е в 2 сгради - една срещу друга. Едната е била хотел, сега е училище. Бях на отворени врати. Всъщност вътре е направено добре, имат страхотни кабинети, особено по науки. Имат музикален салон, стая за изкуства. Имат и двор.

# 616
А кое от двете беше забъркано с религиозни основатели?
В Лозен, американски евангелисти. После Маркан го придобиха от наследниците на пастора-основател. Част от учителите са евангелисти, но не бих казала, че проповядват. През 2010 г., по време на старото управление, имаше сигнал в Софийска градска прокуратура за неправомерно религиозно обучение на деца в училището, но разследването не стигна до никъде.

# 617
  • София
А, чакайте малко, как така преподаватели - евангелисти? 🙄
Бяга се далеч от такива неща.
Все пак за щастие у нас образованието е светско и има достатъчен избор на училища и без евангелисти. Или каквито и да е там други хора, свързани с религии.

# 618
Ред, основаването на училището беше по време на "колонизирането" на София от американските евангелисти (не знам дали ги помниш, момчета с черни костюми раздаваха библии навсякъде) и трябваше да посрещне обучителните нужди на децата от тази общност. Някои учители бяха действащи пастори в църквите им, сега не знам.  
Някои родители са ОК с това. Преди време една майка каза, че по време на лятно ез. училище са научили детето й да казва молитва преди хранене и тя го намира за нещо добро.
Училището отдавна не е под опеката на основателите си, но все още се свързва с тях, явно историята му "тежи"

# 619
За една година в това училище на детето ми не са му казали нищо свързано с религията ( независимо каква). Твърдя, че обучението е светско и са си поставили много високи цели, които следват.
Мисля, че информацията ви е остаряла. Няма преподаватели евангелисти в училището и нека не създаваме градски легенди.

# 620
  • София
Малко ме е срам да е изсмея на глас, обаче “хотелът” на Иззи беше щаб-квартира на ВИС едно време. Ние имаме мезонет в квартала и с големия ми син - тогава на 9 г. - ходихме до него да се запишем да му ползваме фитнеса, защото нали е хотел (аз откъде да знам кой как го обитава). Няма да описвам как ни изгледа охраната, а и после съседите, които ни открехнаха за ползването му. Та, накратко, хотел не е било никога.

# 621
  • София
Имах шеф чужденец доскоро в АЕА в Лозен с 2 деца, бях го питала за евангелистите - дори беше учуден, нищо такова не беше забелязал, доста доволен беше от обучението.

# 622
Хаха, Шарки, не знаех. И аз съм виждала надписите за хотел, понеже съм от квартала и често съм минавала от там.

# 623
Titina, не се създават градски легенди. В търговския регистър ясно се вижда кой е основал училището и кой го е придобил. Аз се запознах с училището на по-късен етап, когато вече нямаше общо с основателя му и после научих за историята му. Точно тук във форума разбрах за евангелизма, обсъждали сме го в стара тема.
https://www.bg-mamma.com/?topic=920733.msg33203109#msg33203109

Шарки, с глас се смях как сте се набутали в Щаба Simple Smile

# 624
Ред, основаването на училището беше по време на "колонизирането" на София от американските евангелисти (не знам дали ги помниш, момчета с черни костюми раздаваха библии навсякъде) и трябваше да посрещне обучителните нужди на децата от тази общност. Някои учители бяха действащи пастори в църквите им, сега не знам.  
Някои родители са ОК с това. Преди време една майка каза, че по време на лятно ез. училище са научили детето й да казва молитва преди хранене и тя го намира за нещо добро.
Училището отдавна не е под опеката на основателите си, но все още се свързва с тях, явно историята му "тежи"
Не знам защо реши, че му тежи? Училището е отдавна с други собственици, учителите са различни.
Децата не казват молитви със сигурност. Това при условие, че има деца с много различни религии в училището няма как да остане незабелязано.

# 625
Религиите не са само вярвания в свръхестественото, но и определен набор от ценности в основата на всяка култура. Даже да не се преподава грам религия, културата и ценностите са в основата на полученото образование.
Нямам проблем със сблъскването и с други култури и ценностни системи (даже го считам за полезно), но най-рано в гимназията.

# 626
Все пак говорим за интернешънъл скул, нормално е децата да се сблъскват с различни религии. А ценностите и културата, американско училище - американски ценности. За моето американче си е ок, то без това е възпитано и продължаваме да го възпитаваме в тези ценности.
Всъщност Ежко, колко от американските ценности и култура познаваш, но лично, не от филмите?

# 627
Все пак говорим за интернешънъл скул, нормално е децата да се сблъскват с различни религии. А ценностите и културата, американско училище - американски ценности. За моето американче си е ок, то без това е възпитано и продължаваме да го възпитаваме в тези ценности.
Всъщност Ежко, колко от американските ценности и култура познаваш, но лично, не от филмите?

Последните петнадесет години в американска фирма с американци и за американски клиенти. Работа в американски университет преди това. Близки приятели американци. Две деца завършили/завършващи американски колеж. Едното учило в щатско бординг училище. Да кажем, че имам понятие. Отделен въпрос, че такова нещо като американска култура няма. Има амалгама от различни такива. Но в мнението ми идеше реч не за американска, а за протестантска (в частност) култура и ценности. С уговорката, че и в протестантските деноминации има различни детайли. Не че при православната, католическата, будистката и т.н. култури е различно. Просто ранното образование в различна от родната култура прави детето чужд сред свои навсякъде.

# 628
Протестантски пастори няма в училището, 2014 са си заминали. Няма как да има протестантска култура, като носителите на тази култура липсват.
Що се касае за американската култура , само ще кажа, че за  толкова години в САЩ смея да твърдя, че американска култура има и тя не е амалгама от различни култури, американска фирма и американски колеж в България, културата е различна от тук до луната.

# 629
  • София
Много интересно с това училище.
От сайта им:
AEA is an independent, secular, private school without affiliation to any religious, political or interest group.
Пак там:
The American English Academy was established by Frank and Ruth Munsey in 1992 as one of the first international schools founded in Bulgaria.
И от Wikipedia (и на други места в нета), статия за Family Christian Center:
It was founded in the early 1950s by Bishop Frank Munsey and his wife, Ruth. The nondenominational church has 30,000 members
Сега не, че нещо, ама даже и да няма пастори, на мене и това ми е притеснително, съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт