Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 301
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Независимо, че кандидатствате за ПГ в училище, пак ще минете през системата исодз. Имайте предвид, че там критериите са различни от тези за прием в 1. клас. В ПГУ приемат с предимство по административен район, а в 1.клас е различно.

# 31
Какво е различното?

# 32
В единия случай уседналостта на детето се гледа на ниво  Административен район и имате еднакъв брой точки за всяко училище в административния район- напр. район Витоша, р-н Студентски  т.н. Там вече може да си подредите и поредност на желанията и съответно да получите точки за брат сестра. Ще ви се начислят автоматично , след като обновите/направите профил в ИСОДЗ.

В 1-ви клас, обаче, детето попада в различни групи според уседналостта си , която обаче важи за САМО 1 прилежащо училище -т..е. според адреса ви имате едно училище , което сте 1-ва група ( ако имате над 3 години уседналост) и във всички останали учлища сте в 4-та група( т.е. ще дойде ред на детето, след като се класират всички деца преди него от 1-ва, 2-ра, 3-та група). В 4-та група , разбира се има шанс да се класира , но не във всяко училище се стига до тази група.

Евентуално , ако имате голямо дете в дадено училище и то към 1-ви клас на малкото е до 12год. , тогава също ще ви класират в 1-ва група в това друго училище.

Т.е. , казват ви да внимавате, да не запишете детето си сега в ПГ , в някое учлище в административния район, и другата година да сте изненадана , че това училище не ви е прилежащо и вие попадате там в 4-та група и нямате шанс да продължите.
Или ако това е училището на голямото ви дете , другата година голямото да е навършило 12г. и пак да попаднете в 4-та група и да не можете да продължите.

Надявам се да обяснх ясно - просто критериите са различни и от СОС откзват да ги направят еднакви ....тъпо и упорито ...защото ще им пропадне стратегията за усвояване на сградния фонд Sad

Тук някой с повече опит може да сподели дали "до 12 години" , е точно ненавършени ( до 11.99) , или може да е и на 12год и 5м ???

# 33
Тук някой с повече опит може да сподели дали "до 12 години" , е точно ненавършени ( до 11.99) , или може да е и на 12год и 5м ???
Имахме такъв казус миналата година при обработката на заявленията и това, което разбрах от ръководството е, че се гледа до датата на подаване на заявление. Примерно, ако детето Ви навършва 12 години на 8 април, ако подадете заявлението на 7, то вие се възползвате от възможността за попадане в първа група. Надявам се да съм го разбрал правилно и да не Ви подведа.

# 34
  • София
От училището ме увериха, че това предимство важи за всички деца, които навършват 12г( и по-малко) в годината на кандидатстване на по-малкия брат/сестра.
Т.е за тазгодишната кампания - за всички от набор 2009 без оглед на конкретната дата.

# 35
Ами ако са по-големи, но са в същото училище защо да нямат предимство, що за глупости?! Направо се чудя кой болен мозък ги измисля тези правила...

# 36
Значи си е до тълкуване на учлището май, май Simple Smile И аз мисля , че е по-коректно до набор да се тълкуват нещата ...защото не би трябвало да има значение +/- 2 месеца например.

# 37
  • София
Значи си е до тълкуване на учлището май, май Simple Smile И аз мисля , че е по-коректно до набор да се тълкуват нещата ...защото не би трябвало да има значение +/- 2 месеца например.
Не е тълкуване на училището. Гледа се набор на детето, както е при всичко свързано с кандидатстването в училище. Т.е. месеците +/- нямат значение.

# 38
Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 15:28 от man_darin_ka

# 39
  • София
Защо съдебно решение. Годините ясно кога се навършват. 12 се навършват на 12. Не се раждаме на 1 нали, за да приемем, че на 13 навършваме 12.

# 40
  • София
Защото по закон се задължиха да добавят това за брат/ сестра. Нямаше го преди няколко години. После се усетиха, че по Закона до 12сет годишно детето трябва да е с придружител. Та затова. Да няма хър, мър. Водя дете на 7 год в едно училище, ама брат му на 11 години е в друго училище. Логика има да са заедно. След това и без туй ходят сами и няма много оправдание... Пък и големите деца местят училища

# 41
  • София
Имам близначки, които тази година ще са първи клас и се интересувам от темата.

# 42
Попадна ми статия на "Монитор" във връзка с централизираната система с Мария Минчева.

Статия на "Монитор"

# 43
  • София
Ами ако са по-големи, но са в същото училище защо да нямат предимство, що за глупости?! Направо се чудя кой болен мозък ги измисля тези правила...
и аз плюех жаби по точно определената възраст, но освен обстоятелството, което е описала
Cabo San Lucas 40, според мен има и друга логика- сега големия ми син е на 13 г. 7 клас е и ще кандидатства, поради което и да ни класират в неговото училище, нямаме бонус, тъй като се очаква да не продължи да учи там, в общия случай...

# 44
  • София
Elpet точно това е и има основание. До 12 сет год да ги водиш заедно има логика и така е по закон, после леко се губи смисъл. Да, местят се, ходят сами и т.н. Ще има недоволни, но ако имаш близък адрес и само по адрес влизат децата.

Общи условия

Активация на акаунт