Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 442
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Благодаря много за разясненията, дъщеря ми е януари 2015 и в момента в системата излизат само училища, в които има предучилищни групи, доколкото разбирам от предходен коментар би трябвало да виждаме прилежащите училища за първи клас?

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 13:52 от jenn_kata

# 121
Благодаря за линковете!
Съдейки по графика, обаче, има разлика между кандидатстването за ясла/градина (поне преди) и първи клас. За първи клас между първо и второ класиране, съответно второ и трето класиране има само по 1 час за актуализиране на профилите. Явно за разлика от градините, няма да има практическа възможност за промяна на подреждането на училищата между класиранията, примерно според това дали местата в дадено училище са запълнени или има останали свободни. Може би е възприета практиката като при кандидатстване след 7 клас - веднъж подреждаш 50-60 училища, да си мислил, като си подреждал.

# 122
Здравейте,
Някой има ли информация кога ще бъдат качени списъците с прилежащите райони за всяко училище, защото се оказа, че при мен има промени и сега дъщеря ми попада в различно училище?

# 123
Когато попълнете формата в системата, ще Ви покажат, кое Ви е прилежащото училище
Здравейте,
Някой има ли информация кога ще бъдат качени списъците с прилежащите райони за всяко училище, защото се оказа, че при мен има промени и сега дъщеря ми попада в различно училище?

# 124
Здравейте, да припомня, че участвах в тестването на системата и че бях обещала да споделя впечатления от втория опит, който ни беше обещан. Бях поела ангажимент да поставя ваши въпроси и да ви информирам за отговорите. Е, не ни беше даден втори шанс за проверка на системата и не знам дали и колко от проблемите са решени. Нямах и възможност за допълнителни въпроси по системата. Моят личен съвет е: заливайте Столична община с въпроси. Аз така ще направя

# 125
Не знам з, как не ги е срам да взимат парите на хората и да ги дават за такива изпълнения - не изтествани , не работещи , пълни с бъгове. Честно казано не обвинявам вече разработчиците - или не са имали време да направят нещо като хората, или д-р Чобанов не се е научил до ден днешен как да си оформят изискванията и основните функционалности на тази система, или не им се е давало пари и сега си сърбат чорбата. Все още не мога да проумея , как 3 години не им стигнаха да направят нещо работещо ..повече от 3 години с едни и същи критерии и накрая пак ....нямам думи.
Жалкото е , че след няколко месеца,  след класирането,ще го гледаме по телевизията , как гордо се хвали с "Великата система за прием" ....и колко била надеждна и т.н. и т.н.

# 126
  • СОФИЯ
По отношение на самата система не е Чобанов, а този https://www.sofia.bg/web/mayor-of-sofia/deputy-mayors/-/asset_pu … p_p_col_count%3D1

ГЕНЧО КЕРЕЗОВ
     заместник-кмет
     по направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие''

# 127
  • София
На мен ми начислява и 5 точки за три деца, въпреки че баткото е почти на 20. Той е студент, ама никъде го няма за попълване това, така че не вярвам, да ме броят за многодетна. Лошото е, че начисляват автоматично точките и ако после ми искат документи за доказване, не знам откъде ще ги търся. Дано е бъг в системата и после по ЕГН-то му да се ориентират. Не ми трябват тези допълнителни точки.
Аз пък имам обратния проблем - тези 5 точки ми трябват, защото попадаме във 2 група тъй като сменихме жилището преди почти 3 години и сега нямам адрес, който някъде да е в 1 група.
Обаче имам 3 деца макар и с голяма разлика и точно най-голямото не мога да въведа в системата. При кандидатстване за ясла и после градина фигурираше в профила, а сега е изчезнал. В критерия за 3 деца и повече не се споменават години на децата. Това, че някое вече е над 18 не ни прави родители на 2 деца, пак сме на 3 - родили ги, отгледали ги, кое до 7, кое до 18 или повече даже.
Писах на обратната връзка обаче няма никаква реакция, дори потвърдителен мейл, че са ми получили запитването.

# 128
  • СОФИЯ
ПЗР
§ 3. По смисъла на § 1, т. 2 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане "Семейството" включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак)."

# 129
  • София
Имах две познати семейства преди време вдигнаха врява, ама това преди няколко години, че трябва да ги приемат заради това че са многодетни. И двете семейства се класираха с 1во класник така, не знам точно какво стана, но ходиха да се разправят май. Едните имаха голям син на 20сет години, който и да е бивш ученик в желаното у-ще , все пак е доста голям и не се брои за дете вече .Другото семейство пък чакаше 3тото си дете до няколко месеца след класирането и с "корема напред"  майката успя някак да класира щерка си   ....  Grinning  Ама формално нито едно от семействата нямаше това право, та така, инак разбирам че са многодетни, но така всеки ще претендира за това или онова. Затова са правилата.

# 130
  • СОФИЯ
Критериите са два, 10.7 и 10.9. За 10.9 не е необходимо голямото дете/деца да учат в училището, а само да отговаря на § 3 от ПЗР на системата, копирах съдържанието в предходния си пост.

# 131
  • София
Критериите са два, 10.7 и 10.9. За 10.9 не е необходимо голямото дете/деца да учат в училището, а само да отговаря на § 3 от ПЗР на системата, копирах съдържанието в предходния си пост.

Да, права сте. Не бях обърнала внимание, че в заключителните разпоредби има дефиниция за "семейство". Явно не попадаме в този критерии.
И за да съм коректна, след поста ми тук, отново писах на обратната връзка, от където се свърза с мен една дама. Потвърди, че няма как да впиша най-голямото дете в системата, но не успя да ми каже поради каква причина. Явно също като мен не е чела преходните разпоредби. Очкавам второ обиждане или мейл, където ще ми напишат официално становището.
Пък аз продължавам борбата със системата - оказа се, че нашия адрес не фигурира и нямам прилежащо училище.
Та така...

# 132
  • София
Някой запознат ли е как набор 2015 може да кандидатства за първи клас? В момента ми излизат само училища с подготвителни групи, дали трябва да искам смяна на набор или?!? Писах им, но кой знае кога ще ми отговорят, дано поне да го направят..

# 133
  • София
Къде се посочват критериите? Попълних данните, но при мен критериите са 0.
Иначе, по адресна регистрация се появиха прилежащите и граничните за района училища.

# 134
  • СОФИЯ
Критерии 10.7, 10.9 и 10.11 могат ли да се ползват едновременно? Ако е възможно, това е една от съществените разлики със системата за прием в детските градини.

Общи условия

Активация на акаунт