Захранване - въпроси и отговори - тема 10

• 43 781
  • 761
  •   1
Отговори
# 495
  • София
О аз познавам 2 такива ама не са във форума. Родихме заедно и си разменихме контакти, общуваме всеки ден, защото децата са буквално на една дата (днес стават на 7 месеца Heart).
И двете пристрастени кърмачета. Момчето чат пат яде, момиче - йок. А второто е с хемоглобин 95, та мама е на зор.
Сега наблягат на кашите, обогатени с желязо, ма малката яде не повече от 30-40 грама. Обаче лека полека нещата тръгват нагоре.
Ще проядат, няма къде да ходят.
Важно е човекът с лъжицата да е много спокоен.
(кой го казва нали, хахахха, аз съм си нервен човек съм си Grinning)

# 496
Rubycat,че то твоето даже много яде 😂
Ако знаеш какъв ад изживях с нашата девойка и яденето (не само захранването).😂До 1.2г беше предимно на АМ.Едва тогава заместихме обяд хаха.Захраних на 6м.Тотален провал.Всичко близнеше и край.Много рядко изяждаше 5-6 лъжички.На 8м не можеше и малко пюренце да изяде цяло.Имаше момент,в който ядеше само карфиол и броколи.Нищо друго.Плодове не кусваше.От банан само докато го доближа и повръщаше на фонтан.Без дори да опита.Никакви неща не ядеше,които се предлагат за закуска (кус-кус ,макарони и т.н).И сега на 1.7г пак не ги яде.Поне прояде банан и ябълка.Категорично отказва други плодове.Не пие сокове никакви.Десерти и като бебе,и сега категорично отказва.Кашите ги ядеше чисти-оризова, елда, царевична.Само с АМ. В последствие и тях отказа.Кухня й вземах и от частна,и от държавна.Ако веднъж яде,после 10 пъти не я яде 😂 На ден съм хвърляла по 30-40лв в коша за пюрета и кухни,че току виж прояде. Еми прояде, но когато тя пожела.На 1.4 сама отказа АМ и прояде манджи от кухнята и пюрета.Изобщо никакви схеми и грамажи не спазвам.Гледам детето ми да се храни.За закуска може да яде манджа,може и пюре 😂Все тая.Важното е,че расте и е изключително здраво дете вече на 1.7г.Днес например закусва агнешко със спанак 😂

# 497
Дагни, честити 7 месеца на малкия мъж! Жив и здрав да ви е и да не реве толкова Hug
Rubycat, аз също съм до никъде със захранването - на 7++ е, започнахме късно -  на 6++. Пристрастено кърмаче е, но не се шашкам. Има време за заместване на хранене, засега само се запознава с вкусовете. Давала съм морков, тиква, картоф, пащърнак, тиквичка, броколи, оризова каша, банан, авокадо и от вчера започнах месо - пуешко от заготовките на Plasmon. Не се мръщи на нищо, хапва си, но макс половин бурканче от най-малките Joy
Засега е важно да опитат повече вкусове, да има разнообразие, а не количеството. Все пак млякото - кърма или АМ си остава основен източник на калории поне до 1.5 година.

# 498
Здравйте мами, искам да споделвя нещо. Ако може да изкажете мнение, утре ще се чуя и с педито. Днес за пръв път дадох попара на бебка 7++ по препоръка на педито , направих с вода малко масло сухар и сирене ( обезсолено) не яде много , няколко лъжици. Сутринта акото беше нормално както си се изхожда всеки ден. Обаче следобяд се изходи малко по гъсто с нишки жълти 🤔 и преди малко пак обаче малко по воднисто като че ли , не е разстройство, но има все едно слуз. Според вас възможно ли е да е направила реакция от попарата?? Притеснително ли е ? Да изчакам ли до утре да се чуя с педито или да звъня сега?

# 499
  • :)
Здравейте и от мен, бебето ми е на 7 месеца, изключително кърмен, имаме проблем със захранването. Той е с атопичен дерматит и препоръчаха късно захранване. Започнах вчера с картоф. Опита, не му хареса, дори имаше позиви за повръщане. 😳 Вчера смесих с преварена вода, днес реших с кърма, но отново неуспешен опит. Дори днес след първоначалното опитваме, не иска и устата да си отвори. Имате ли идеи как да го предразположа да яде? Аз се правя уж, че ям и че много ми харесва и той първоначално проявява интерес, но като види за какво иде реч и бута и реве със сълзи 😃

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 21:07 от Agi_ns

# 500
  • Несебър
Предлагайте други храни. Следете към какво проявява интерес. Щом не му харесва, не го насилвайте и пробвайте с нещо друго.
Позиви за повръщане са нормални, докато осъзнаят как да въртят храната из устата си и да преглъщат по-малки количества. До сега само мляко му се е изстрелвало в гърлото. 😄

# 501
Здравейте,
Имам въпрос относно месото в пюретата. В заготовките на Плазмог има около 24 гр .месо, а в таблиците пише , че след 8м. месото трябва да е  40 гр., а в такъв случай излиза, че трябва да сложа 2 заготовки😀 , което не е ок. Като е от домашно месо е ясно, че си правя заготовките както искав, но нямам възможност да си набавя от всяко животно и въпросът е как се процедира?
Детето е на 9м в момента, но сега се замислих🙄

# 502
Здравейте. Дъщеря ми днес става на 6м. За сега съм я захранила с морков, картоф и пащърнак. Смятам да й дам и тиквичка. Въпросът ми е кога въведохте кашите и жълтъка

# 503
  • София
Аз въведох първо зеленчуци и плодове после безглутеновите каши и глутена накрая месо и жълтък ( май така беше). Може и да съм сменила мястото на глутена и месото не помня вече заради желязото.

# 504
  • :)
Предлагайте други храни. Следете към какво проявява интерес. Щом не му харесва, не го насилвайте и пробвайте с нещо друго.
Позиви за повръщане са нормални, докато осъзнаят как да въртят храната из устата си и да преглъщат по-малки количества. До сега само мляко му се е изстрелвало в гърлото. 😄
Благодаря ви! Ще опитам с тиква, дано му хареса повече. 🍀

# 505
Здравейте. Дъщеря ми днес става на 6м. За сега съм я захранила с морков, картоф и пащърнак. Смятам да й дам и тиквичка. Въпросът ми е кога въведохте кашите и жълтъка
Давайте и разнообразявайте.
Захранването започнах на 4++м, жълтък въведох на 6м като го давах 2 седмици, след това започнах да редувам жълтък и месо.
В края на 6ти месец започнах да въвеждам плодове като редувах 1 ден пюре и 1 ден пюре с каша. Кашите бяха безглутенови.
След това в средата  на 7ми започнах въвеждане на глутен с кашите за СЗ. Доста чусто давах и сухари и бисквитки на Холе от спелта , а тя е с ниско съдържание на глутен.

Аgi_ns , как предлагате картофа. Той не трябва да се пасира , а се мачка, иначе става на лепило и им се лепи. Като цяло препаръчва се картофа като най-щадящ , но повечето деца не са му фенове. При нас имаше същия проблем-повдигаше и се и ревеше. Общо взето пробвах само веднъж, след това смепих с тиква, морков,сладък картоф, пащърнак  и като видях ,че потръгват нещата предложих пак картоф, но не  самостоятелно. Simple Smile Водете се по детето и нищо не е на всяка цена, ако не стане с едно, ще стане с друго. Важно е детето да не го намрази.

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 14:26 от G166

# 506
Не знам защо продължават да съветват захранването да започне с картоф, пък особено като щадящ. Картофите по принцип са тежка храна и често причиняват газове, пък да не говорим колко са безвкусни като не се добави сол. Например морков, пащърнак и тиква, според мен, са много по подходящи за захранване и към тях да се добави картоф.

# 507
  • София
Препоръчват картоф при ранно захранване, защото е хипоалергенен - както оризът. Става въпрос за предлагане на няколко лъжички, колкото малкото да схване какво да прави, докато стигне до по-важните храни.
Надали някой предлага да се изяде 180 грама картофено пюре.
Много е идейно да се захрани с батат. И той е хипоалергенен като картофа, ама е по-полезен и не запича. Пащърнак и бял морков са супер също. Тиква и морков са супер също ама една много малка бройка деца имат леки реакции и към тях заради... забравих какво се казваше това, дето ги прави оранжеви.
Аз почнах с морков и съм доволна. Нямаше грижи. Избрах този зеленчук, защото бебето почна да ака по 5-6-7 пъти на ден като стана на 5м., след като 2-3 месеца преди това ходише по номер 2: ведъж на ден/веднъж на 2 дни. Та исках да го запека, хаха Grinning

# 508
  • София
Dagny, повечето искат да ги отпушат със захранването, ти да го запушиш Joy

А за картоф, аз го предложих в комбинация и то към края на първите зеленчуци. Уж е хипоалергенен, обаче покрай мен няколко деца са се обривали точно от картофи.
Най-добре при нас се хапва с тиквичка, месо и копър. Мачкам го и прибавям малко АМ/от варената вода. Иначе си е баш на лепило консистенция.

# 509
  • Пловдив / София
Аз първо въведох основни плодове и зеленчуци. После 1-2 безглутенови каши, после май започнах глутен, месо и чак тогава жълтък.
Може би около 8-ми или след 8-месец. Нещо такова беше. Иначе захраних на 5+.

Общи условия

Активация на акаунт