Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 14

• 41 013
  • 773
  •   1
Отговори
# 645
нее задължително да се консултираш с паскалева , може само изследванията ла се направят

# 646
Аз имам тази мутация и често съм изследвала тези витамини още преди да знам за нея и са ми в норма, но витамин д-то ми е ужасно ниско и не знам вече как да го вдигна, какво ли не приемам, на плажа под чадър никога не съм стояла и все си седи под минималната граница.
Момичета, тези от вас, които имат мутации, засягащи усвояването на вит Б (MTRR, MTHFR и т.н.), правите ли тестове за вит Б и какви точно? Нищо не ми е казал лекарят, но като си гледам изследването....настръхвам с всички "повишени рискове".

# 647
Момичета,
защо в моя пълен пакет тромбофилии в Геника нямам изследвани следните, за които прочетох в поста на друго момиче по-горе:

VEGFA, ANXA5, PP13

Нещо аз ли не схващам.... При мен са изследвани само тези долу. Как е при вас?

Factor V Leiden / F5 ген (p.R506Q)
Prothrombin / F2 ген (c.20210G>A)
PAI-1 4G/5G
ACE I/D
Factor XIII (p.Val34Leu)
MTHFR ген (c.677C>T)
MTHFR ген (c.1298A>C)
MTRR ген (c.66А>G)

# 648
Момичета,
защо в моя пълен пакет тромбофилии в Геника нямам изследвани следните, за които прочетох в поста на друго момиче по-горе:

VEGFA, ANXA5, PP13

PAI-1 4G/5G
ACE I/D
Factor XIII (p.Val34Leu)
MTHFR ген (c.677C>T)
MTHFR ген (c.1298A>C)
MTRR ген (c.66А>G)
Да, това е пълният пакет за вродена тромбофилия, която няма как да се промени във времето. Предполагам , че другите са фактори на придобита, които може да ги има, може и да ги няма.

# 649
Здравейте!С мутации във фактор 5 съм и Пай хетерозиготни.Бременна съм в 11 гс.Започнах с терапия 0,4 фракси всеки ден.АГ ми включи аспирин 0.75 всеки ден.Запопнах го както ми каза сутрин фракси,вечер АП.Вчера бях на преглед каза да увелича АП на 100 мг и да почна натаспин сутрин.Много се притеснявам.Струва ми се много сериозна тази терапия за началото на бременността.Чудя се въобще да почвам ли натаспина.Или да спра аспирина.Не знам вече.Другата седмица съм на БХС ще обсъдя терапията с феталния морфолог.Да добавя,че кръвните ми показатели за коагулация са перфектни.Има ли други като мен на такива сериозни терапии още в начална бременност?

# 650
  • Sofia
Момичета,

VEGFA, ANXA5, PP13

PAI-1 4G/5G
ACE I/D
Factor XIII (p.Val34Leu)
MTHFR ген (c.677C>T)
MTHFR ген (c.1298A>C)
MTRR ген (c.66А>G)
Да, това е пълният пакет за вродена тромбофилия, която няма как да се промени във времето. Предполагам , че другите са фактори на придобита, които може да ги има, може и да ги няма.
VEGFA, ANXA5, PP13 - не са придобита тромбофилия, фактори на вродена са си. Просто не са част от този пакет, могат да се изследват отделно.
Скрит текст:
А относно броя изследвани фактори - пускате тези, които предпише лекарят + тези, които искате допълнително.
Аз не съм се съобразявала с определен пакет - пуснах общо 9 фактора, от които 4 излезнаха с мутации.

Последна редакция: сб, 22 май 2021, 12:22 от Brin de muguet

# 651
  • София
Криси.лиса, следвай си терапията, назначена от АГ. След като ти е увеличила терапията, значи е видяла нещо, което трябва да се подобри (предполагам - кръвотока). АГ могат да видят проблем преди да се отрази в изследванията. Не случайно терапията винаги трябва да се съобразява и с ехографските данни, дори Паскалева пита за тях.

# 652
Момичета,

VEGFA, ANXA5, PP13

PAI-1 4G/5G
ACE I/D
Factor XIII (p.Val34Leu)
MTHFR ген (c.677C>T)
MTHFR ген (c.1298A>C)
MTRR ген (c.66А>G)
VEGFA, ANXA5, PP13 - не са придобита тромбофилия, фактори на вродена са си. Просто не са част от този пакет, могат да се изследват отделно.
Скрит текст:
А относно броя изследвани фактори - пускате тези, които предпише лекарят + тези, които искате допълнително.
Аз не съм се съобразявала с определен пакет - пуснах общо 9 фактора, от които 4 излезнаха с мутации.

Странно, защо тогава наричат онзи пакет пълен след като има и други за изследване.....

# 653
  • Sofia
Да, така са го кръстили, но както виждаш на снимката по-горе има много други, които са просто свързани с по-специфични ситуации.

Например някои фактори се изследват най-вече при ин витро. Мисля, че случаят на ANXA5 беше точно такъв. Даже по спомени това беше и една от малкото мутации, които се изследваха и при мъжа.

# 654
Момичета ,какви са ст.на Д-димер при бременност.

# 655
# 656
  • София/Севлиево
нее задължително да се консултираш с паскалева , може само изследванията ла се направят
Вчера Вецев ми каза,че ако ида за Аспи тест в НКБ трябва първо през Паскалева да мина...

# 657
Момичета помагайте с разчитането на резултати защото лекарите нищо не обясняват .Имам зад гърба си един спонтанен аборт в 6 -та седмица ,от година в опити отново .

# 658
Е аз също се следя при Вецев и изрично ми каза да не минавам през нея ! Щом иска да минеш значи нее само заради самия Тест
Вчера Вецев ми каза,че ако ида за Аспи тест в НКБ трябва първо през Паскалева да мина...

# 659
Danni_ по каква причина точно Ф5 ще е повод за секцио? Секциото е в пъти по-рисково при тромбофилия, отколкото вагиналното раждане. Да не говорим за риска от образуване на тромби заради операцията. А пък изобщо няма да хващам темата колко е ужасна тази операция без да се налага. Аз още рева, че се наложи да ме срежат, а вече минаха 40 дни от нея.

Едно момиче от групата с моят термин се следеше при Вецев и беше супер доволна. И изведнъж Вецев в 9-ти месец проведе с нея подобен разговор като твоят и искаше секцио. Но тя не му мълча и го разпитва и нямаше нито един ясен довод защо се налага операция. Та тя в 9-ти месец си намери нов лекар и преди 2 дни роди нормално, при това само за 5 часа.
Мутацията й е хетерозигот на Ф5 или протромбин, не съм сигурна коя точно от двете, но е високо-рискова.
Така че търси второ мнение и не се подлъгвай по желанията на един лекар.

Общи условия

Активация на акаунт