Американски колеж - двадесет и втора тема

• 52 398
  • 728
  •   1
Отговори
# 585
Ripple, още веднъж, искаш ли да събереш точна информация, преди да пращаш нас и администрацията на АК да гоним Михаля?
И още нещо: как така всяка година по това време в темата цъфва някой с негативизми? Изчакай ден-два да се порадват новопоканените?

# 586
Мисля, че в първия пост няма линк към  "Подготовка за приемния изпит" 🙂
Добавих го.

desita_g, в първи пост има откъси от реални изпити, проведени през 2013 - 2018г.
Ако имате такива и от 2019 / 2020 може да ги публикувате тук или ми ги изпратете за да ги добавя в първи пост.

# 587
Ripple, още веднъж, искаш ли да събереш точна информация, преди да пращаш нас и администрацията на АК да гоним Михаля?
И още нещо: как така всяка година по това време в темата цъфва някой с негативизми? Изчакай ден-два да се порадват новопоканените?
Ezhko, цъфвам, когато намирам за нужно. Май месец наближава края на учебната година и е време за равносметка. Трима човека написаха в темата, че 8 ми клас в ИА са учили само присъствено. Това не е ли достатъчно като факт?
Теб не те пращам никъде освен ако не си от администрацията на АК. Тях да-пращам ги. Би ми било полезно да знам как е било възможно такова обучение без да се нарушава закона.
А взелите изпита нищо няма да им помрачи радостта. Но всяка информация, която ще им позволи да направят информиран избор в последствие ще е полезна.

# 588
  • Къде ли не
Здравейте, ето, че рибата вече не е в морето! Хлапето е прието в АК. За следващите, които ще четат и умуват за подготовката за изпита, ще кажа, че е
 възможно дете без специални уроци и подготовка да се справи с изпита. Също така не учи в училищата, от които идват най - много кандидати. Училището му е най - обикновено квартално, софийско с пет часа математика и пет часа Бел на седмица. Тази година посещава курс по математика, за да трупа опит за НВО. По Бел няма допълнителна подготовка.
Поздрави за всички приети и неприети! Пътища много в живота!

# 589
  • София
Би ми било полезно да знам как е било възможно такова обучение без да се нарушава закона.

И на мен би ми било полезно. Как?

# 590
Би ми било полезно да знам как е било възможно такова обучение без да се нарушава закона.

И на мен би ми било полезно. Как?
Мога да напиша писмо до родителското настоятелство да попита АК, мога да пиша директно до АК да говорят с колегите си от ИА, мога да питам МЗ. Това обучение не е било тайно, за да се крие инфо. И понеже ще ми отговориш-"попитай и пиши в темата", да, ще помисля кой е най-удачният вариант и ще го направя.

# 591
  • София
Ръководството на АК пък какво общо има с ИА? Единствено ръководството на ИА може да обясни писмено законовия начин, по който са провеждали присъственото на 8 клас. (Единственото, за което се сещам, е 8 клас да е в напълно отделна сграда и да няма смесване на потоци, но дори и тогава без одобрение на МЗ не виждам как ще се случи.)

# 592
Да, това също го мислех, да се пише директно до ИА.

# 593
  • София
Виж, Рипли, аз не се заяждам, наистина. Просто първо съм мислещ човек и второ - юрист съм. И тъй като преустановяването на присъственото обучение през тази година ми представлява личен интерес, следих внимателно и подробности действията на държавните органи в тази връзка, в частност - чела съм внимателно всички заповеди на министъра на здравеопазването в тази връзка. Тези заповеди, до една, са толкова ясни, еднозначни, недвусмислени и неподлежащи на тълкуване, че няма как да се заобиколят правомерно. Наред с това, заповедите на министъра на здравеопазването не могат да бъдат отменяни или изменяни от МОН, РЗИ като по-нисшестоящ орган или който и да е друг. Веднъж издадени, те могат да се отменят и изменят само от самия министър или да се отменят от Върховния административен съд. И тъй като ВАС не ги е отменял, единственият законосъобразен вариант ИА да провежда присъствено обучение, когато то е общонационално забранено от министъра на здравеопазването, е самият министър да е допуснал изрично изключение по отношение на него с нарочна заповед. Тъй като в самите заповеди по въпроса няма допуснати такива изключения, остава единствената възможност мин. на здравеопазването, при всяка заповед за забрана на ПО, респективно въвеждането му на ротационен принцип /а те не са една или две/, да е издавал отделна изрична заповед, в която да посочва, че съответната обща заповед не се отнася до ЧУ Иван Апостолов, респективно до неговите осмокласници. Много ми е трудно да повярвам, че го е направил. Многократно. Просто защото, ако това стане публично известно ще стане страшен скандал - как всички гимназисти са почти цяла година на ДО, а само едно ЧУ може да работи присъствено?Наистина не ми се вярва министърът да е направил такова нещо, а това е единственият относително законосъобразен начин, въпреки че от него от километри лъха на корупция. Ако някой ми посочи друг възможен законосъобразен начин - ще се съглася и ще се извиня. Нямам проблем да си призная, че съм сгрешила /случва се, макар и рядко Joy /.
И тъй като наистина ме заинтригува, ще взема да изискам от МЗ по реда на Закона за достъп до обществена информация, да ми предоставят информация на какво основание ЧУ ИА е работило присъствено за осмокласниците без прекъсване, включително по време на забраните за ПО и да ми представят съответния докуметн, който го разрешава. Най-малкото, за да го ползваме в борбата си за ПО.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 14:31 от sanaka

# 594
  • София
Sanaka, нашите приятели с дете в ИА казаха, че става въпрос за неофициално вътрешно за училището решение с мълчаливата подкрепа на родителите.

# 595
Здравейте, ето, че рибата вече не е в морето! Хлапето е прието в АК. За следващите, които ще четат и умуват за подготовката за изпита, ще кажа, че е
 възможно дете без специални уроци и подготовка да се справи с изпита. Също така не учи в училищата, от които идват най - много кандидати. Училището му е най - обикновено квартално, софийско с пет часа математика и пет часа Бел на седмица. Тази година посещава курс по математика, за да трупа опит за НВО. По Бел няма допълнителна подготовка.
Поздрави за всички приети и неприети! Пътища много в живота!
Талантливо дете !!

# 596
  • София
По време на забраните за ПО, всички деца от ИА си бяха онлайн. По време за позволенията за ПО само за 1-4 клас също. Всъщност става дума за 2-3 седмици в които, заедно с ротациите на др. гимназиални и прогимназиални класове, те са оставяли И осмокласниците да продължат ПО. 8 клас са на отделен етаж и не се смесват с никого така или иначе. Не знам юридически как седят нещата, но ми се струва нелепа разправия в темата за АК по отношение на графика на др училище, и то за съвсем кратък период.
Доколкото знам, АК многократно са искали и не да получавали разрешения за ПО, така че каквото са могли - направили са. Не може тях да ги държите отговорни, че нямало ПО, нямаше в цялата страна, по заповед на МЗ, така е било за всички.

# 597
  • софия
Никой не държи отговорен АК, че е спазил изискванията, които са били за всички училища в цялата страна. Родителите бяхме своевременно информирани за стъпките, които предприеха от Колежа, да се приложи някакъв принцип (какъвто всъщност нямаше), предвид това, че няма ученици 1-7 клас в сградите, закупените и монтирани устройства навсякъде, и отговорите на официално отговорните администрации. Учудени сме как някои училища са успели по официален ред да се преборят, знаейки какви са възможностите за това.
Ще вземе да се окаже, че доста гимназии са провеждали ПО поне за осмокласниците и само смотаните, които спазват правилата, са "ощетили" децата. Типично по български.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 14:29 от zvаnchе

# 598
  • Отвъд алеята зад шкафа
Има си тема за ИА, има тема за ЧУ, има говорилник за образование, така че.....

# 599
Едва ли са се преборили по официален ред. Имаше и друго училище, в което учеха присъствено, но там родители бяха сигнализирали многократно и съответно се разшумя.Не му помня името, но пак някакво частно беше.
В ИА или всички родители са били за ПО, или са осигурили достатъчно добро синхронно ДО на децата, които са пожелали да останат вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт