Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 371
  • 763
  •   1
Отговори
# 120
От тази паспортизация виждам две потенциални последици:
1.ще се обяви част от сградния фонд за негоден и ще се търсят начини държавата да осигури временни жилища на принудително нуждаещите се,като това ще са отново "наши" фирми, докато други "наши" фирми са спешно ангажирани в саниране и укрепване.
Или
2. Ще се опишат конструктивните незаконни промени и няма да се действа нататък,а когато някоя фасада,козирка или стена падне, ще се гледа паспортизацията и ще се установи "сами са си виновни,сградата не е поддържана както трябва".
Като цяло това начинание е малко като да получиш сертификата "коректна фирма".

# 121
Германците са екзактли образ на чичо Скруч. За заплатите няма да говоря, още по-малко пък да ти отговарям, така че не позна.

# 122
Вместо да се чисти корпоративния и държавния отпадък, се чисти човешкия отпадък. Това е резултата на печатането на пари и политиките на световните банки и управляващи, богатите стават по-богати, бедните се самоубиват. Къде са помощите? Явно не са стигнали до тези хора.

Преди бяха нулевите лихви, сега печатането на пари... То наистина не е хубаво да се печатат пари, но това все пак не става безконтролно. И доказателството е, че не сме затънали в инфлация. А щом се печатат пари, а няма инфлация и всичко си е като преди, значи ако не са били печатани е щяло да стане нещо лошо. Или за теб да се управлява макроикономиката е безсмислено и по-добре всичко да е на самотек?

Богатите да стават все по-богати е нормално явление, може да се моделира математически. Общо взето светът се дели на два типа хора - такива, които се борят да си задоволят потребностите и нищо не им остава и такива, на които им остават пари за инвестиране. Първите няма начин да станат богати, а вторите неизбежно стават, като темпът на забогатяване зависи от големината на инвестирания излишък, умението да се инвестира и времето. Е какво те изненадва, че след няколко инвестиращи поколения накрая имаме много богати хора??? И че тези, които не могат да инвестират, а харчат всичко, не забогатяват? При това не е задължително тези от първата група да са с ниски доходи (може да са с високи, но да пилеят пари), както и инвестиращите да са със супер доходи (може да пестят за да поставят основите на икономическото си благополучие).  Та богатите да стават все по-богати е съвсем нормално и не е страшно (вече за хипербогатите съм на малко по-друго мнение). Трябва да се полагат грижи "бедните" да имат достатъчно, а че богатите ще са все по-богати какво от това, ако бедните не гладуват?
Но ако на теб проблемът ти е в "ножицата" между бедни и богати гласувай за Нинова. Тя ще оближи с данък "богатите" и ще затвори ножицата, но не се надявай да направи бедните по-богати. Нали не си забравил социализма - бяхме еднакво бедни, не еднакво богати. А в гнилия капитализъм чистачките ни се струваха богати.

И малко за преустройството - в една съвременна монолитна сграда, с носеща конструкция от колони, шайби и плочи, не виждам никакъв проблем в бутането на стени и преустройствата. Поне не конструктивен (не е хубаво да имаш кухня над спалнята например).

На нашите хотели и ресторанти, мазнещи се на немците и даващи им по-добри условия, отколкото на нас, съм  обидена отдавна, но не хабя нерви, а ходя на море в Гърция. Там не ме питат българин ли съм, немец ли съм,  а услугите са според плащането.

# 123
Гого е прав. Корпоративния и държавния отпадък наречен елит, няма кой да почисти. А печатането на пари в света е безконтролно и води до все повече социални и икономически проблеми, които при всяка следваща криза нарастват. Ставаме все по-меркантилни, егоистични, безлични и не виждаме каква цена плащат обикновенните хора за "забогатяването" и "демокрацията". Аз не живея с илюзията, че мога да избирам управляващите и да упражнявам някаква форма на контрол с вота си. Избират се, ако са удобни геополитически, а ако не са, то следват цветни революции и пуч. Онази система не беше по-добра, но тази също не ми харесва. След приемане на еврото нашата централна банка няма да има никакъв контрол и правомощия да печата собствена валута, а ще следва политиките на Брюксел (на практика нулев контрол върху развитието на икономиката на България). Черноморието сами си го зацапахме със сиво и кафяво, а нещо подобно правим и с държавата и домовете си. Всяка стена е носеща конструкция, а някои стени примерно външните и тези около стълбището и асансьора по дефиниция са носещи. Данък богатство е на дневен ред, независимо дали Бойко ще остане на власт или ще управлява в коалиция с Нинова и сие. Някой трябва да плаща последствията от Ковид кризата. Връщам се обратно на изброените 50+ крана в София, които никой не коментира и ще се наложи аз да направя анализ: (1) има много хора с големи пари, които набиват всичко в строежи (2) в институциите е голяма лапачка с издаването на разрешителни, липсата на контрол и безразборното презастрояване / липсата на визия за градоустройство (3) има картел между банки и управляващия елит за цените на недвижимостите (4) дивото презастрояване води до повече проблеми, отколкото решения за хората (5) милиони българи живеят на кредит и нямат спестявания - станали сме съвременни роби. (6) цените на недвижимостите растат напук на кризата и жилищата стават все по-недостъпни за младите хора, въпреки ниските лихви. (7) ще купуваме ваканционни имоти в Гърция (поне онези от нас, които "инвестират"). Нещо пропуснах ли?

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 18:40 от Пух

# 124
- Ако печатането на пари беше безконтролно инфлацията щеше да изяде баш богатствата на богатите, точно те нямат идея от сриване на икономиката, защото бедните няма какво да губят (те и затова с готовност стават пушечно месо на революциите).
- Обикновените хора живеят все по-добре в забогатяващия свят, само дето някои хора се запъват и не искат да го видят.
- Нашата банка и сега няма контрол и ако си забелязал от това не става нищо лошо. А докато имаше контрол ставаха лоши неща. Та баш на нашите политици ли искаш да дадеш контрола???
- Тази дефиниция, дето всяка стена била носеща, да си я завреш някъде си. Ако беше така как се крепят сградите само на скелет, преди да иззидат стените? Поне малко прочети за обща култура.
- Данък богатство ще е стартовия изстрел за бягство на капитали от страната.
- Какво ти пука, че много хора с големи пари, ще набиват всичко в строежи? Ми не купувай и ще фалират. А набитите пари са захранили икономиката.
- Милиони българи живеят на кредит и нямат спестявания, защото искат да потребяват над нивото си - станали сме съвременни роби, ама на мерака за потребление - всеки с телефон, всеки с телевизори, коли... Ми ако не ги купуват няма да са роби.
-  Цените на недвижимостите растат напук на кризата и жилищата стават все по-недостъпни за младите хора, въпреки ниските лихви ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.  Това не е хубаво, вярно е, но не е български патент поне.
[/quote]

За протокола:

НЕ СЪМ сляпа привърженичка на сегашната система, която имам сума ти недостатъци, но е единствената витална. И докато не е измислена нова трябва да крепим тази, защото алтернатива няма. И няма да подкрепя хора, целящи да съборят тази система без да имат идея с каква да я заменят, така както човек не си хвърля старите дрехи преди да си е осигурил нови.

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 19:09 от Черна станция

# 125
Мандаринка, германциТЕ са всякакви, както и американциТЕ. Едни от най_-свежите купонджии, които съм срещала, са германци,  познавам и интелигентни и начетени, и всякакви. А тези клишета са това - клишета. Е, може някъде по морето или другаде някой да е срещнал стиснати, нищо чудно, и такива има. А то какви скапани  руснаци съм срещала по морето,  ама също и други, мили, симпатични и любезни. Та, всичко си е до човека, от която и да е националност.
Факт е, обаче, че градовете и сградите в Германия  са чисти и подредени, а никой никъде не смее да пипне сградата, кабели не висят, а балконите макс да имат лека ратанова ограда, ниско долу под парапета, ако са много открити в смисъл с рехави метални пръчки.  И че за това си плащат самите собственици, не държавата или общината. И за паспортите също си плащат. Там някак се приема за нормално като имаш собственост, тя да носи и отговорности, и разходи. За разлика от тук.
АбсурТ, няма да ги стигнем, не и следващите 150 години... За съжаление.

# 126
- Тази дефиниция, дето всяка стена била носеща, да си я завреш някъде си. Ако беше така как се крепят сградите само на скелет, преди да иззидат стените? Поне малко прочети за обща култура.

Направи си макет на блок от кубчета, кибритени кутии или каквото там намериш и махни каквото намериш за добре, за да експериментираш. Всяко дете знае какво се случва с къща от карти или домино. Не те карам да си буташ всички външни стени, за да не направиш голяма беля. При слягане на конструкция от бетон, къде ляга тежестта? А иначе има носещи стени от тухли и не са само за пълнеж - и ти прочети малко и не се излагай. Не искам да повдигам темата за земетресенията, но ако махнеш Г-образна стена или стени, а над теб стените на съседите са си все там, то компроментираш с една или няколко степени устойчивоста на конструкцията. Въобще самоволните махания на стени и преустройства, без справка с конструктивния план или консултация със строителен иженер и одобрения на ДНСК, са опасни и риск за останалите. Блока ни дълго време нямаше А16 заради идиот тръгнал да бута стени и реже арматура.. така, че мен не ме поучавай и спри да ръсиш глупости.

човек не си хвърля старите дрехи преди да си е осигурил нови. [/b]

Понякога се налага пр. в случай на пожар. В момента капиталистическата система прегаря. Това, че алтернатива няма - не трябва да е оправдание за бездействие и задружно преразпределение на капитали на гърба на отрудените хора в пирамидата на богатството и в частност НИ.

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 21:43 от Пух

# 127
Вместо да се чисти корпоративния и държавния отпадък, се чисти човешкия отпадък. Това е резултата на печатането на пари и политиките на световните банки и управляващи, богатите стават по-богати, бедните се самоубиват. Къде са помощите? Явно не са стигнали до тези хора.

Преди бяха нулевите лихви, сега печатането на пари... То наистина не е хубаво да се печатат пари, но това все пак не става безконтролно. И доказателството е, че не сме затънали в инфлация. А щом се печатат пари, а няма инфлация и всичко си е като преди, значи ако не са били печатани е щяло да стане нещо лошо. Или за теб да се управлява макроикономиката е безсмислено и по-добре всичко да е на самотек?

Богатите да стават все по-богати е нормално явление, може да се моделира математически. Общо взето светът се дели на два типа хора - такива, които се борят да си задоволят потребностите и нищо не им остава и такива, на които им остават пари за инвестиране. Първите няма начин да станат богати, а вторите неизбежно стават, като темпът на забогатяване зависи от големината на инвестирания излишък, умението да се инвестира и времето. Е какво те изненадва, че след няколко инвестиращи поколения накрая имаме много богати хора??? И че тези, които не могат да инвестират, а харчат всичко, не забогатяват? При това не е задължително тези от първата група да са с ниски доходи (може да са с високи, но да пилеят пари), както и инвестиращите да са със супер доходи (може да пестят за да поставят основите на икономическото си благополучие).  Та богатите да стават все по-богати е съвсем нормално и не е страшно (вече за хипербогатите съм на малко по-друго мнение). Трябва да се полагат грижи "бедните" да имат достатъчно, а че богатите ще са все по-богати какво от това, ако бедните не гладуват?
Но ако на теб проблемът ти е в "ножицата" между бедни и богати гласувай за Нинова. Тя ще оближи с данък "богатите" и ще затвори ножицата, но не се надявай да направи бедните по-богати. Нали не си забравил социализма - бяхме еднакво бедни, не еднакво богати. А в гнилия капитализъм чистачките ни се струваха богати.

И малко за преустройството - в една съвременна монолитна сграда, с носеща конструкция от колони, шайби и плочи, не виждам никакъв проблем в бутането на стени и преустройствата. Поне не конструктивен (не е хубаво да имаш кухня над спалнята например).

На нашите хотели и ресторанти, мазнещи се на немците и даващи им по-добри условия, отколкото на нас, съм  обидена отдавна, но не хабя нерви, а ходя на море в Гърция. Там не ме питат българин ли съм, немец ли съм,  а услугите са според плащането.

Изпбщо не съм за Нинова. Но ако мислиш че ББ и Нинова са различни се бъркаш. И двамата са един дол дренки. Световната политика има едно направление и го е социализъм. Дали Бойко ще го въведе или Корнелия, е все тая.

Централните банки с монетарната си политика умишлено държат лихвите ниски, защото корпоративния и държавния дълг са големи и защото не могат да си позволят обслужване. Ако не го направят всичко ще фалира и ще се срине. За 12 години QE, проблема от 2008 не се реши, а се отложи и обостри. Ако тези мерки работеха, нямаше да има нужда от 12 години, за да покажат ефект. Те и към момента нямат ефект. БНБ не ги виня, те са марионетка на ецб и имф, но наша Кристалина и тя е със същия манталитет.
Аз съм твърдо за частен бизнес и свободен пазар, но реално правителствата и банките са впили пипала в частния бизнес и го контролират, отделно увеличяват държавните дефицити, които се харчат неефективно. Държавата и банките трябва са нлгат регулации но не и да мнипулират пазара.
Нямам нищо против богатите, нека си инвестират и печелят, и аз инвестирам сериозно, но когато фед излиза и ти казва, че в каквото и да инвестираш то ще расте с нулев риск, това не е инвестиране, това е централно планирана икономика, а хората си мислят че са инвеститори.

https://www.tiktok.com/@audrey.stacks/video/6913329801717697798?lang=en

50% от хората харчат ковид стимулите си за инвестиции, вместо да ги харчат в икономиката с цел стимулация. Това малко момиченце какво разбира от бизнес и инвестиции? Ако наистина искаха да помагат, щяха да раздават стимули под формата на купони за потребителски стоки и услуги.

В идеалния свят имат коректни действия и цели, но в действителния действията им имат обратен ефект.

# 128
Направи си макет на блок от кубчета, кибритени кутии или каквото там намериш и махни всички външни стени. Всяко дете знае какво се случва. Не те карам да си буташ всички външни стени, за да не направиш голяма беля. При слягане на конструкция от бетон, къде ляга тежестта? А иначе има носещи стени от тухли - и ти прочети малко и не се излагай.

Има носещи стени от тухли, родният ми дом беше такъв, ама стените бяха дебели 60 см, а не 25. В днешните сгради тухлите не носят нищо, освен в семейните къщи:
https://e-maistor.com/wp-content/uploads/2020/03/nosesti-steni2.jpg

Даже ако си гледал най-горните 2 см преди плочата се запълват с пяна по технология. Как според теб една тухлена стена носи с 2 пръста пяна отгоре?
https://remont-imot.com/wp-content/uploads/2019/09/zidane.png

И ако се слегне бетонната конструкция тухлените стени се пукат, а не носят. То и в спецификацията на тухлите си пише, че са за неносещи стени - виж за най-масовите в момента тухли какво пише:
Цитат
Керамични блокове с верикални кухини Porotherm 25 N+F, за защитена зидария, с нут и федер, предназначени за неносещи зидове с дебелина на зида 25 см.
https://www.wienerberger.bg/produkti/steni/porotherm-steni/porotherm-25-nf.html

А ако се махнат тухлите от една сграда (или ако не се сложат изобщо) тя си стои безпроблемно:
http://igbk.ru/wp-content/uploads/2018/04/elementyi-sborno-monol … asa-2-480x321.jpg

# 129
По макроикономика и финанси всеки може да разтяга лакърдии, ама хайде да не се упражняваме в точните науки по прочетено в нет-а. Пояснявам - строителните инженери и архитектите, също и лекарите, са регулирани професии, т.е. изисква се съответното образование, за да извършваш тази дейност. Икономиката не е регулирана професия, може да си завършил Реклама и с 3 платени семестъра в някакъв ВУЗ да вземеш тапия за някакъв Маркетинг и да твърдиш, че си икономист.
Иначе всеки може да твърди, че срокът на годност на панелките е 50 години и след това са за събаряне, или пък да се упражняваш на тема кой ядрен реактор е по-добър от другия, ама най-добре да не го правим, защото знаете какво е с една неистина, повторена много пъти.

# 130
Да го кажа така: мисля, че всяка стена, която е поставена от архитектите и изчислена от конструкторите, необозначена в плана като преградна стена, се приема за носеща. Преграждайте си помещенията с гипсокартон, ама стени самоволно недейте бутате, режете и къртите, че не знаете утре какви ще са последствията не само за околните, а и за вас. Съгласен съм с Мандаринка, нека ние лаиците разсъждаваме само над пазара за НИ. Като знам колко и кои от випуска станаха учители и какви ни бяха преподавателите.. имам съмнения за качествата на строителните инженери, архитектите, лекарите. Само, че техните грешки завършват на и под земята :-х

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 22:08 от Пух

# 131
След всякакви аргументи и линкове нямам какво повече да кажа.

# 132
Мандаринка не претендирам да разбирам много, но когато малки момиченца го раздават инвеститори и то с пари от стимули, когато всеки втори американец трепне в очакване речна на президента на фед, зада знае да купува или продава, е близко до акъла, че всичко е изкуствено и се крепи на спекулации. А пазара на имотите е изключитешно зависим от лихвите и желанието на банките да отпускат кредити. Нека някой ме обори. В последните 16 години апартаменти се купуват масово с кредит както на запад е практика от десетилетия.

# 133
И защо да те оборвам? За хората, нямащи готови пари за покупка, има два начина да се купи жилище:
- пестиш цял живот и на 50 години си купуваш жилище. Не ме питай как си отглеждаш децата и как живееш.
- купуваш си жилище на кредит и го изплащаш цял живот, ама си живееш живота в свой дом и си гледаш децата там.

Та чудно ли ти е, че хората купуват на кредит? И според теб какво ще стане, ако за твой кеф лихвите станат по 10%? Никой няма да си купува жилище, освен ако не е богат. Това ще стане. Това ли ти е идеята?

# 134
- Ако печатането на пари беше безконтролно инфлацията щеше да изяде баш богатствата на богатите, точно те нямат идея от сриване на икономиката, защото бедните няма какво да губят (те и затова с готовност стават пушечно месо на революциите).
........
- Какво ти пука, че много хора с големи пари, ще набиват всичко в строежи? Ми не купувай и ще фалират. А набитите пари са захранили икономиката.
- Милиони българи живеят на кредит и нямат спестявания, защото искат да потребяват над нивото си - станали сме съвременни роби, ама на мерака за потребление - всеки с телефон, всеки с телевизори, коли... Ми ако не ги купуват няма да са роби.
-  Цените на недвижимостите растат напук на кризата и жилищата стават все по-недостъпни за младите хора, въпреки ниските лихви ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.  Това не е хубаво, вярно е, но не е български патент поне.

1. Когато се печатат безконтролно пари го отнасят баш тези, които имат някакви малки спестявания. През 90-те едва ли някой милионер е станал беден, но хора пестили цял живот се оказали практически с никакви спестявания.
2. Проблемът е, че имотния пазар става перачница за пари. А жилището е основна нужда, така че варианта с некупуването не е приложим.
3. Едва ли стават роби заради кредити от по 2-3 хиляди лева за Iphone или стара трошка. По-скоро стават роби на ипотечни кредити, заради високитр цени от т.2.
4. Това наистина е много сериозен проблем, който според мен е причина и за нежеланието на много млади хора да създават семейства. Което пък води до застаряване на населението. Което води до липса на работна ръка. Което оправдава такива като Меркел да внасят работна ръка от държави с коренно различна култура. Което не знам до какво ще доведе.

Общи условия

Активация на акаунт