Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 501
  • 763
  •   1
Отговори
# 360
Благодаря, но регистърът за разрешения за ползване е от януари 2011, а на моята сграда е от 2010. Имам име на възложител и административен адрес.
Ще видя и в общината.

# 361
zigizagi, мисля че се заблуждаваш, освен ако няма още някакъв регистър. В сайта на ДНСК са вкарани от доста по - отдавна разрешенията за позване. Може и да не е съвсем пълен, не зная. Но наистина търсачката е доста неудобно направена и голямо търсене пада, защото на година има по 10-20 страници, а малко нещо да не съвпада в другите параметри на търсене "Наименование на строежа" и "Местонахождение" и не ги открива.
Няма търсене по административен адрес.

https://www.dnsk.mrrb.government.bg/UI/RegisterPermits.aspx

Скрит текст:

# 362
  • София
Аз отново ще попитам. Конкретно.
Къде ако идем да живеем в  Софийско, ще ползваме говничарка?
21 век, евро столица)
Отговора на компетентните ще е много полезен за некомпетентните, кат мен.
Всички т.н. луксозни квартали на Витоша нямат канализация. Нови Искър също. Карпузица само в част от квартала. В новите части на Малинова долина, Кръстова вада също. Горубляне също е само с частична канализация. Част от Суходол, част от Банкя, Бенковски, Модерно предградие, част от Овча купел, Враждебна, част от Горна баня,  Христо Ботев, Малашевци, Факултета, Манастирски ливади - Изток, Герман, Панчарево, Кокаляне, Градище, Косанин дол, Лозен, Железница, Бистрица, част от Обеля, Иваняне и други.
В Панчарево има канализация, във вилните зони няма. Хората се борят за реновацията й, както и на водопровода и на Самоковско шосе.

РС отдавна не се издава без предвидена изгребна яма (не септична) или пречиствателна станция. Пречиствателните станции са доста надежден вариант, не се ползват само в България, а и от много хора, които искат да живеят off grid по света. Проблемът е повече с наследените в годините "частни" канализации и лични решения на частни лица и фирми (а колко такива фирми има!) да си изливат помията в реки и дерета. Имаше европейска програма, по която София кандидатства за средства от лошия ЕС, за да изгради канализация, където няма. Само че калинките не са достатъчно кадърни (или не измислиха с кого да откраднат едни пари), та не можаха да вземат всичко отпуснато и в последния момент кандидатстваха за минимума (одобрени средствата, но реализация не се знае кога).

# 363
Да, замаяла съм се нещо.
И на сайта на НАГ може да се търси, но пак е трудно и времеемко.

# 364
В сайта на НАГ търсачката е по - добра, но там са само Удостоверения за въвеждане в експлоатация (УВЕ), т.е. само за сгради до 4-та категория. За по - високите категории са в ДНСК.

# 365
  • София
И в Косанин дол ли няма? Комплекс Бяла Черква не се ли намира в този район?

Питам, защото не съм наясно, а Панчарево, Бистрица, в.з. Малинова Долина, Камбаните, Косанин дол са ми в зоната на интерес. Още не съм се разхождала обстойно из района.

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 22:27 от missence

# 366
Yum Аз май се замислям да купувам на зелено обаче като видя обява и те са се раззели апартаментите и няма избор. Знаете ли къде може да се види по квартали къде започва строеж, за да се хванат нещата по навреме Rolling Eyes

# 367
На сайтовете на големите агенции, защото повечето проекти на зелено се продават екслузивно само от 1 агенция.

# 368
Регистърът на НАГ за разрешения за строеж може да помогне. Ако си набележиш няколко общини, които да следиш постоянно, ще ти се появят разрешенията за строеж с адрес и инвеститор. Отиваш на място и гледаш/питаш, и/или търсиш в нета контакт с инвеститора. Не всички инвеститори продават с агенции, особено по-малки кооперации.

# 369
  • София
И в Косанин дол ли няма? Комплекс Бяла Черква не се ли намира в този район?

Питам, защото не съм наясно, а Панчарево, Бистрица, в.з. Малинова Долина, Камбаните, Косанин дол са ми в зоната на интерес. Още не съм се разхождала обстойно из района.
В Косанин дол няма, комплексът също (но може би имат водопровод, защото Венков разширява водопроводната мрежа наоколо). Канализация обаче - йок. Предполагам, че е същото и в Камбаните (на един хвърлей са, едва ли там е по-ралично). Питала съм общината - за да се свърже Косанин дол към канализация, трябвало да се изграждат нови колектори, алтернативно трасе на сегашната. С одобрените пари за София по Околна среда, в Панчарево и района не е предвидено да се прави канализация.
В Малинова Долина може би има значение в коя част - не съм сигурна.
В Бистрица мисля, че си има всичко.

# 370
ToniShu, за съжалание СО нямат никакъв одобрен проект по Оперитавна програма "Околна среда 2014 -2020г./ОПОС/"! Вчера трябваше да бъдат поканени за кандидатстване, но за пореден път не са готови с проекта си. Проблемът е, че за целият проект на СО са необходими повече от 1 милиярд лева, а не успяха навреме през 2018г. да подадат документи за голям проект за оценка в ЕК. Проекти над 50 милиона евро са големи проекти и се оценяват и одобряват освен от ОПОС и от самата ЕК. След това от СО решиха да извадят само приоритетни квартали за финансиране и от там се започнаха разправии, интереси на този и онзи, кой наш квартал да влезе в проекта. За момента не са подали никакъв проект и не са готови с визията си последно кои квартали да бъдат включени в малкият проект до 100 млн. лева. Очакванията са това да бъде Нови Искър, Кремиковци и квартали от Витошката яка, но кои, никой не знае. Останалите ще чакат след 2023 г. да стартира новата Оперативна програма "Околна среда 2021 -2027 г.". Имам допирни точки с проекта на СО, който се изготвя още от далечната вече  2016 г. и до момента нищо не са направили като хората. Имаха куп забележки от експерти на ЕК и на Европейска инвестиционна банка, които ще отпускат държавно гарантиран заем на СО. С години проектантската фирма избрана от общината не успя да отстрани  както трява тези забележки по ред причини. Всичко е въпрос на интереси и на големи пари/разбирай на коя фирма да изберат тръбите и помпите/, не че толкова не разбират от проектиране. Освен това тези въпросни експерти от Иницитивата "Джспърс", също не са бели гълъби и също лобират за разни чуждестраннио фирми, така че голяма част от финансирането отново да се върне към други европейски държави и фирми. Искат задължително да се прави разделна канализация, а именно отделно канал за битови отпадни води, отделно за дъждовни води, което като идея е супер, но страшно оскъпява проектите и често не е приложимо, т.к. голяма част от нашите улици във вътрешната пътна мрежа са тесни и няма място за поставяне на два такива канала. Има и ред други причини, а в момента явно и политически преди изборите. За да не каже някоя партия защо еди кой си квартал е включен, а пък друг не е. Аз вече не виждам изобщо да успеят с проекта си, но в скоро време ще стане ясно. Ако не успеят, то тогава ще чакат новата ОПОС, за да подадат голям проект с всички инвестиционни мерки за всички квартали, където се предвижда изграждане на нова канализационна мрежа или за реконструкция и подмяна на стара такава. За Бистрица до колкото съм запозната нямат канал или ако има то е само в централната част на селото.

# 371
  • София
Попадна ми една статия, отново писана от Георги Павлов (Бончев)

Инвестициите в имоти са почти без алтернатива
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2021/01/27/4132952_investici … _bez_alternativa/

Общо взето, всичко, което и тук сме писали.

# 372
А къщата и апартамента са несравними неща? Нима? Аз все си мислех, че и двете се ползват да живеят хората в тях. Явно съм се объркал.
Манипулативно е да се сравняват само апартаменти, говорейки за различни класи. Само това ще ти кажа.
Твоята статистика изглежда малко като "само тия дето не могат да си позволят да живеят в апартамент центъра отиват да живеят в някой краен квартал", ама в същото време от статистиката изключваш заможните хора, които пък не живеят в центъра, защото живеят в къща в някой краен квартал. Малко като да вкарваш в критерии за търсене в сайтовете за имоти "апартамент, на 10-ти етаж в Бояна" и да казваш "еми да, ето, в София няма високи сгради".
Хаха, те и велосипедът и самолетът  се използват за едно и също, да се придвижват хората с тях, ама разлика между тях има доста съществена и не могат да бъдат сравнявани. Това ти изказване ясно говори колко разбираш от статистика и сравнения. За мен при това положение е безсмислено да дискутирам с теб, остани си със здраве.

# 373
  • София
Много полезна информация в последните постове. Благодаря!
Значи само в Бистрица има канализация, което усложнява нещата.

ToniShu, можеш ли да ми кажеш и други интересни, но населени, местности в района, който описах?

# 374
  • София
Единствено за Герман се сещам като район, който да не си споменала. Там има интересни места и извън местност Терасите (която, като цяло, зимата е проходима само с джипове; или поне така беше преди 4 години). Но пак са без инфраструктура. Сещам се за едно хубаво местенце м/у Цариградско и Околовръстното - районът м/у Жандармерията и Спортна зона. Живяла съм там на квартира и ми беше добре, но отдавна не съм ходила, а и цените не знам. Чисто като локация според мен е добре - имаше редовен и точен автобус, както и маршрутка. Но нямаше водопровод и канализация.
Може би, ако ти е в топ приоритетие да има водопровод/канализация (ток почти навсякъде ще ти пуснат), може да огледаш селата около София. Но с тях аз не съм запозната. Или виж от северната и западната част как е. Ние като търсихме, обиколихме уикендите да разгледаме южната дъга, попаднахме в Косанин дол и повече не търсихме другаде. Преди това бяхме набелязали едни 2 улици  край Герман, но не се продаваше нищо на тях тогава (един собственик с еобади на ММ в деня преди да изповядаме сделката за Косанин дол). Търсихме парцел около половин година само, така че не се считам за особено детайлно зпаозната с всички вилни зони.
Миналото лято обикаляхме с приятели 1-2 местности край Панчарево, цените не бяха по-ниски от тези в Косанин дол, а на мен тук ми харесва повече (но то си е лично предпочитание).
Доста хора се ориентират към Долни Лозен, но и там не е никак евтино (но пък хубавото е, че сега, с ремонта на Околовръстното, се стига много по-бързо и се предполага, че ще се развива района).

Общи условия

Активация на акаунт