Студенти в UK - 14

• 73 529
  • 752
  •   1
Отговори
# 330
  • В най - голямото село
Влизам да споделя , че дъщеря ми завърши с Фърст клас бакалаварската си програма (Европейско право). Сега ни чака магистратура.
Как мислите, тази година дали ще има присъствено обучение? Дилемата ни е голяма, защото до 31.07 трябва да плати общежитието, което е 17 000 паунда. (в Лондон) Те са заявили, че пари не връшат. От друга страна замисляли ли сте се да ваксинирате децата си?

# 331
Дъщеря ми сподели, че Университета Съри ще започнат с хибридно обучение 2021/2022

# 332
  • София
Най-точна информация как ще се провежда обучението ще получи от университета, където ще е магистратурата.
Относно ваксините не сме имали дилема.

# 333
Моята не е ваксинирана. Октомври го изкара и не искаше да се ваксинира, но като гледам какво става в Англия, се чудя дали не е по-добре вече да се ваксинира. Седи си е Англия и се надява да започнат редовно, но много ме съмнява.

# 334
  • Попово
И моята щерка завърши бакалавър и реши да запише магистратура в БГ. Първо, защото така и не хареса Англия, и второ заради онлайн обучението - смята, че ще продължи поне 2 години още. Изхарчехме едни излишни пари за общежитие, а тя беше в БГ. И сега още пари за отиване и връщане за една седмица, за да освободи общежитието. Поне дипломиране да имаше да е по-оправдано пътуването. Но живи и здрави, Англия остава в спомените... 😄

# 335
  • Варна
Влизам да споделя , че дъщеря ми завърши с Фърст клас бакалаварската си програма (Европейско право). Сега ни чака магистратура.
Как мислите, тази година дали ще има присъствено обучение? Дилемата ни е голяма, защото до 31.07 трябва да плати общежитието, което е 17 000 паунда. (в Лондон) Те са заявили, че пари не връшат. От друга страна замисляли ли сте се да ваксинирате децата си?

Първо честито за дипломирането! И макар че не е моя работа, да попитам, не сте ли мислили за свободен наем в Лондон ? Сравнително лесно се намира стая в споделена къща , дори и от българи и като сума ще ви излезе поне наполовина И ще си плащате наема месец за месец + 1 месец депозит. За тези пари / 17 000 п/  дори самостоятелно студио или едностаен апартамент ще намерите и то в хубав квартал.

# 336

Първо честито за дипломирането! И макар че не е моя работа, да попитам, не сте ли мислили за свободен наем в Лондон ? Сравнително лесно се намира стая в споделена къща , дори и от българи и като сума ще ви излезе поне наполовина И ще си плащате наема месец за месец + 1 месец депозит. За тези пари / 17 000 п/  дори самостоятелно студио или едностаен апартамент ще намерите и то в хубав квартал.

И аз мисля, че ще е по-разумно квартира. Бях споделила, че моята дъщеря изобщо не е била в общежитие, още от първата година. Просто общежитието беше много по-скъпо. И двете си имат плюсове и минуси, но в настоящата неясна ситуация свободния наем сякаш има повече предимства. Моята щерка изкара почти цялата трета година онлайн. Още в края на октомври се прибра и си беше в България. Освободи квартирата, като загуби депозита в размер на един месечен наем, но това е съвсем нормално и си е по договор така. Щеше да бъде глупаво да плащаме за цялата учебна година.

# 337
@Clotilde. Къде се предлагат свободни наеми с такива условия?

# 338
Много странен въпрос.
Аз не знам за други условия.

# 339

Storytime, не мога да отговоря конкретно. Не търси в някакъв определен сайт, а просто си търси в интернет жилище под наем в съответния град. Рядко някой отдава сам, обикновено са агенции за недвижими имоти. Условията могат да са различни, все пак е свободен пазар. Пише какво е включено. Ако не пише (примерно газта, или тока), значи не е включено Simple Smile  Договорите най-често са за десет месеца или година, а ако прекратиш предсрочно, губиш депозита, който също е посочен в обявата. Може да е в размер едномесечен наем, но може и да е повече. При нас не са искали, но знам за нейни приятели, при които са искали гарант, живеещ в Англия. Трябва си малко време и търсене. Каквото не е ясно, пита се по имейл или телефон.

# 340
  • Варна
И аз се учудвам на тези условия. Договорите не са с месечен наем а с годишен, дали си там или не, наема се дължи по договор за година.. Вариант е да си намериш човек който да живее и плаща вместо теб. Голямо търсене на квартира \къща беше , разлики в тези условия нямаше.
Та въпроса си е съвсем резонен.

# 341
  • Варна
Аз писах конкретно за Лондон и от собствен поглед вече от няколко години. Достатъчно видове квартири и различни договорки има според нуждите на всеки.

# 342
   Разбира се, че е резонен въпросът. Договорът е годишен, но го плащаш ежемесечно. Ако напуснеш предсрочно, губиш депозита, но не плащаш за останалите месеци от годината. "Хазяите" на дъщеря ми и бяха предложили да и върнат и депозита, ако сама намери друг квартирант на нейно място. Но тя не успя да намери.

Впрочем, тя в момента си търси квартира и е харесала едно студио, за което искат да се предплати цялата година и пари няма да връщат... Такива са условията на наемодателя. Хубаво е и цената е много добра. За нас не е важно дали ще предплатим на раз или ще плащаме разсрочено, но се колебаем именно заради обстановката.  Дали няма да стане пак като миналата година... Май ще търси още и няма да е това.

# 343
  • Варна
Clotilde, договорите са различни.
Прочетох достатъчно договори за наеми в град Бат за да твърдя, че никъде нямаше възможност, след сключване на договор/за една година/ да напуснеш предсрочно без да дължиш цялата сума по договора.
Отделно, никъде нямаше вариант да се наеме без гарант, дори наемодатели, работили до тази година без изискване за такъв, вече искаха и гарант. Може би от горчив опит, не знам, макар, че обяснението им беше, че е заради излизането им от ЕС. Отхвърлиха и предложение за заплащане авансово на годишния наем с цел отпадане на гарант - посочиха нови техни си разпоредби касаещи наемодателите, евентуално проблеми със застрахователи.
Разбира се, че ако някой продължи да плаща наема вместо лицето Х, наемодателя няма нищо против, но това не е условие по договор, официално.
Така пренаемайки неофициално, може да си мобилен колкото си искаш.

# 344
   Flash, аз с никого не споря. Коментираме и споделяме. Очевидно много неща са се променили след брекзит, комбинирано с пандемията... Скоро и ние ще разберем. Студентката продължава да търси. Иначе е много развълнувана за магистратурата и вече много й се ходи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт