Деца от всички страни, добре сте дошли- 11!

• 33 709
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
  • Немция
Перла, мислех си тези дни, че никаква те няма, а ти си се занимавала с градинката и си ходела боса из нея. Simple Smile
И това е плюс след големите жеги. При нас не можем и да мечтаем да ходим боси вече, мислим за ботуши. Grinning

Бибитко върви добре с плуването, но гмуркане още не се получава, само леко потапяне на главата във водата. За съжаление заради това няма как да получи заветния сертификат, че умее да плува. Бавно ще стават нещата при него, ще видя как да го подпомогна.

Карду, дано те отпусне невралгията. Имала съм такива оплаквания само за минути, не знам каква гадост е за продължително време.
Страшно е било с бурята, щом и контейнери са преместени.
При нас беше сравнително нормална буря, виждали сме и по-страшни ветрове. До обяд се поуспокои и успях да заведа малкия на плуване. Той тъкмо се надяваше да отпадне, милият. Grin

Ася, ние ще взимаме на малкия телефон вече другата година, когато стане в 5 клас и почне сам да се придвижва до училището. Но телефонът е голяма краста, децата развиват масова зависимост и така ми се иска да ги нямаше...

Бюти, ще дойде и хубавата работа някой ден!

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 01:12 от Бибит

# 601
Здравейте момичета, ние сме почти постоянно болни с малкия, беше направил отит, сега пак някакви сополи и оплакване за ухото. Аз също вчера не бях съвсем добре, но днес почти нищо ми няма. Тестове няма са си правим, всички около нас са ваксинирани, а и реално ние никъде не ходим. Тук много трудно започва да става тестването в аптеките заради хора на които им трябват сертификати на всеки два дни. Постоянно има опашки, а реално не са толкова голям % неваксинираните. Чакам с нетърпение да си сложим противогрипните ваксини и се надявам след това да разредим боледуванията.

# 602
Лелеее, колко сте изписали!!!
Болните - оздравявайте бързо Hug

Горди, ние с теб сме съгражданки, значи! И аз много обичам морето, планината ме плаши. Сега ми предстои да живея на планина, та да видим. Но ние с ММ изобщо не обичаме никакви зимни спортове, на почивки ходим само и единствено на море, та си мисля, че един ден като се решим да се установим някъде, трябва да има море наблизо...

Кала, мноооого ме изненада за Испания? А би ли споделила защо точно за там мислиш? Всъщност Испания и Португалия са може би най-изолираните държави в ЕС и за всичко ще трябва да ползваш самолет. Аз съм живяла в Мадрид, не е лош град, но не бих се върнала, много е изолиран, за часовете за хранене вече споделих, няма и много работа в Испания, абе де да знам. Виж може би за Люксембург, Нидерландия, дори Франция, Германия, Италия е друго - там можеш с кола да се придвижиш много лесно и бързо и за няколко часа да си в друга държава. Люксембург, например, е една прекрасна, уредена, чиста държава. Там бих живяла пак. Освен това всички говорят английски и имат много добра администрация, перфектен транспорт, огромна международна общност и т.н. и т.н. И са много добре свързани с цяла Европа. Като живеех там все разказвах как закусвам в Белгия, обядвам в Германия и вечерям във Франция, защото е въпрос на по-малко от час да се придвижиш до тези държави. Имат такива хубави паркове и къщи, абе - рай! Жалко че ММ изобщо не иска да живее там, защото аз бих тръгнала веднага.

# 603
  • Down Under
Възхищавам се, на тези от вас, които се местят по повече от веднъж. Аз много се привързвам и ми е трудна раздялата. Цял съзнателен живот, си мечтая да живея в чужбина (САЩ по-точно, но съдбата не пожела да ме изпрати там). И толкова въудошевена тръгнах, но рязко ме удари носталгията по дома. Никога не съм си представяла, че Варна ще ми липсва толкова много. Първата година, всеки месец се заричах да си събера багажа и да се прибера. Дребният беше много трудно бебе, мъка ми беше голяма. Но, добре че устисках, защото сега гледам на Австралия с други очи и осъзнавам, колко прекрасно място за живеене е. ММ не е българин, но много обича България и от известно време се размечтава за пенсиониране там 😅
Пожелавям ви приятни почивни дни!  Снимка от коледните ми петунии, които растът със скоростта на светлината (Джингъл Белс сорт, сериозно така ги продават 😂). Много съм щастлива, че тук ги намирам, заедно с мушкато, така да ми напомнят за дома ❤

# 604
Gordi, напълно те разбирам и моята дъщеря беше много трудно бебе и постоянно си мечтаех да се прибера в София. Това ми беше постоянно в главата всеки ден. Но аз не знам дали изобщо бих могла да живея пак в България.

# 605
  • Немция
Горди, явно ти е домъчняло. за България, което е разбираемо, щом толкова години не сте се прибирали. Hug

Аз трудно си представям пенсионерско бъдеще в България, тъй като на възраст опазването на здравето започва да играе особено важна роля, а българското здравеопазване не е, хм, особено добро. Отделно покрай короната се видя как няма респект нито към вирус, нито към общественото здраве, което тази година в България много ме отблъсна. Но понякога емоцията е по-силна от разума - кой знае как ще се развият нещата и при нас след години.

Сноуче, морето си е море, планината-планина. Satisfied И двете имат своя чар. Планината дава много - и зиме, и лете. Мисля, че откриете ли възможностите за вас, ще я обикнете. Аз обичам планината във всичките й разновидности, пълни душата, тренира тялото.

Якамоз, оздравявайте, така е с малки деца!

Последна редакция: сб, 23 окт 2021, 00:27 от Бибит

# 606
Да, така е!
Бибит, и аз мисля като теб, здравеопазването в България е най-основното нещо заради което не искам да живея там. Сега с малки деца винаги имаш нужда от лекар, а там е едно постоянно търсене на второ трето, пето мнение, което е много стресиращо. Също като остарее човек има повече сблъсък със здравната система така че не бих живяла някъде където не е на добро ниво.

# 607
Бибит, аз я обичам, но ме плаши. Тази година ходихме да се катерим с ММ над селото на баща му. Ами страх ме беше през цялото време - кой знае кой може да се крие, да ни нападне. От дървета нищо не се вижда. Хората, които са свикнали с море, са свикнали с неговия хоризонт и чувството за безкрайност. Планината е много красива и мистична, но и страшна за мен.

Горди, ние си купихме апартамент и кола и всяка година си ходя за по месец. И аз не мога да живея без Варна и за мен е най-хубавото място на света. Като трябва да ходя на италианска почивка ме втриса. Все нещо не ми харесва и ми е неудобно, не ми харесва. Моят мъж също я харесва и иска да се пенсионира там.

А за здравеопазването е много субективно. Например, зъболекарските услуги, естетични процедури, лабораторни изследвания и пр. са в пъти по-евтини и качествени, отколкото в Европа. Също, ако човек може да си позволи частно здравеопазване, то България има доста добри условия. Все още не съм живяла в Италия, за да сравня, но съм живяла на други места и общественото здравеопазване в България е в пъти по-достъпно. Само знам, че за да си пусна изследвания за всичко се чака дни наред, а в България за 2 часа са ти готови резултатите. Във Виена също като живях беше много зле. Седмици наред чакаш час за преглед за лекар, лабораториите са много малко и издават резултати 1 седмица след като си дал кръв. Един път ходих до спешно, защото имах страшни болки в корема и не ме прегледаха дори, защото не съм им изглеждала на спешен случай (wtf???), чак след седмица ми даде час частен гинеколог и се оказа, че съм имала спукана киста. В България поне нямаше да ми откажат преглед. Така че не е толкова зле положеннието, има и по-зле.

# 608
  • Наблизо
О за здравеопазване говорите.При нас е едно от най-добрите в света.Лекарите са сравнително достъпни и с допълнително здравно осигуряване почти не се доплаща.Ние сме в университетски френски град и имаме всякакви специалисти и не се чака особено,с изключение за някой много специализиран-светило.Живяхме и в Германия преди няколко дни години-по-трудно беше като че ли.Аз и в езика не съм супер и си ходех във Франция ,иначе като ниво е същото,но повече се плаща.
Ние с ММ виждаме пенсионирането -докато сме млади и в кондиция няколко месеца в България и няколко у нас,като си се лекуваме условно у нас.Родина си ми е и на Мм много му харесва,той и езика научи.Иначе и аз като вас съм отвратена от историите с Ковид и ваксините и за невероятната злоба и простотия,която се шири..за тези неща,но няма да си разваляме хубавата темичка.

# 609
  • Немция
Честно казано, не ми се подхваща темата за здравеопазването.
Вижда се какво е според общото състояние на населението и продължителността на живота му в една държава.

Сноуче, зъболекарските услуги са вървежни в България именно и на първо място заради ниските цени. Чудя се на какво се дължи това, как се поддържат толкова евтино тези иначе скъпи услуги.

На мен нещо ми липсва сантимент по България напоследък. Ходихме си, да- но видях една разнебитена и окрадена държава.
Което не попречи да си изкараме хубаво с близките. Именно това е предимството на България - това е нашето семейство, нашето минало, нашият първи дом. Но дали е нашето бъдеще...хм,хм.

Днес водих момчетата на детски клуб. Ей, покрай тази корона не бяхме стъпвали от 2 години там. Беше хубаво децата да си го припомнят. Още малко и вече няма да имат интерес към такива места. Времето върви напред и никого не чака.

Последна редакция: сб, 23 окт 2021, 23:58 от Бибит

# 610
  • USA

Aз пък без море мога с годин,без планина не.Все търся начин да се добера,до нея да си заредя батериите.Все на там ме влече. ФБ постояно ми показва снимки и в 90 са в гората.Там където се чувствам най-добре.Представям си пенсионирането така.Да живея в къща в планината с възможно най-малко съседи и стени.Колкото се може повече и по-големи прозорци включително и на покрива. Да има панорамна гледка и да не е далече от голям град.Примерно на около час.
Сноуче,мести ми се на сравнително топло,а Люксембург е като в по-голямата част на северна Европа (дъждовно,мрачно,студено). Времето много ми влиае на настроението. Тук е студено,но има много слънце,дори и в лютата зима. Човек си променя приоритетите с годините. Месене за сега не е планирано,не го и виждам в близко бъдеще. Това са просто разсъждения.
Също съм съгласна за здравеопазването в БГ ,че е евтино и доста достъпно.Въобще ако ти е нужен лекар винаги можеш да намериш.Друг е въпроса,че често хората си търсят лекарства и се самолекуват дори и да няма нужда.РЕдовно чувам,че лекаря не го бива щото нищо не изписал.Ми за сополи и зачервено гърло си стой в къщи и почивай.Ама и кашля,ми кашлицата е от сополите.Поне при моите тримката за тези близо 10г в които имам деца,не ги мъкна на лекар за такива оплаквания и са се оправяли. За такива оплаквания не смятам,че трябва да се тровим с Аб и каквито и да е сиропи,капки,имуностимуланти и т.н. Децата се разболяват и ние сме се разболявали.

Моето първо ми разби представите за бебе. Все си мислих,че бебетата спят като ги возиш напред назад.Моето спеше само ако е залепено за мен.Във всички други случаи се съдираше да реве до повръщане и не спираше,никога. Сега пък ми е такова добро детенце.
Перла и Горди сега ще ни дразнят с пресни домати от градината за Коледа хаха
Нашата ваканция е към края.Много хубаво си починах. На хелоуин вълна сме: костюми,тикви и най-после захладня.Започва да става красиво и минавам на червено вино Simple Smile

# 611
Аз обичам и море и планина. Лятото ако не отида на море много ми липсва, но и планината е прекрасна като е топло. Ние имаме късмет, че моя мъж е от планински район, на няколко км от Швейцария и е много красиво. Планина не е само гори, има страхотни планински курорти дори и да не си скиор, минерални басейни и просто главозамайващи гледки. Даже като забавления, планината предлага може би много повече неща, отколкото морето, поне тук в Италия.

За здравеопазването: само човек, който не е имал по-сериозни проблеми може да твърди, че здравеопазването в България е ок. Да, може да е достъпно, но безплатното такова изобщо не знаеш на какъв лекар ще попаднеш. Лични лекари и педиатри изписват антибиотик за абсолютно всичко. В частното също трябва да имаш късмет, все някой да ти препоръча. А как се държат с теб не ми се коментира. За зъболекарите е още по-зле, не бих си правила зъбите в България за нищо на света. Девитализираха ми зъб, който ме болеше ужасно малко преди да замина за Италия. Зъболекарката ме уверяваше, че всичко е наред. Наложи се да отида на спешен зъболекар тук и се оказа, че не ми е извадила целия нерв. Лекувах се с месеци.
Наистина тук доста се чака за някои неща ако си по каса, има безумия естествено, но за мен е на светлинни години здравеопазването, да не говорим родилната грижа. Аз ползвам доста често частни центрове, не е супер скъпо. В спешното като съм ходила също винаги са ми помагали. Кръвни изследвания обикновено стават за няколко дни, не виждам драма, ако е нещо спешно ти ги правят в болницата.

Ние също сме на вълна хелоуин, днес купих тиква, мисля да правя и парти за децата, абе очертава се хубав празник, дано сме здрави само.

# 612
  • Down Under
Кала, страхотни са човечетата 😍
Аз лично имах прекрасен живот в БГ - жилище, никакви кредити, хубава работа до морето + бизнес настрани. Да чукам на дърво, не ми се е налагало нищо друго освен профилактични прегледи да правя. Едната ми братовчедка е стоматолог и не съм плащала освен консумативите, другата е педиатър (тя замина преди години за Франция и вече има собствена клинка, много бързо дръпна). Почивки с приятелки, насам-натам, идилия ми беше, докато не срещнах ММ 😅 той мислеше да се премести във Варна, но не исках да прави толкова голяма “жертва”. Да изостави работата си (от 18 год. работи в една и съща компания), да продаде имуществото си и т.н. и в последният момент заминах (вече бях бременна в 4-тия  месец). Имахме големи планове, след като се роди бебето да се прибирам за летата 3 месеца в БГ, защото тук е зима по това време. Уви, плановете са си само планове. На дребчо се наложи да му бъдат направени 4 операции (по една на всеки 6 месеца), и така просто нямаше как. 2020г хирургът ни даде зелена светлина да тръгваме, ММ си пусна 3 месеца отпуск, капарирахме кола и бум COVID 😔
Вчера открихме плажният сезон, дребният беше супер щастлив. Над нас прелитаха парашутисти, приближиха се няколко делфина (качвам снимка, но не се вижда много)

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 06:06 от gordi

# 613
Бибит, според мен зъболекарските услуги са по-евтини, заради сравнително ниските заплати на персонала. Аз няма как да се съглася, специално за зъболекарските услуги, на изключително високо световно ниво са. Може и да има тук-там кофти зъболекари, но са като процент по-малко, отколкото на запад. А за раждането в Италия, всичките ми познати италианки се оплакват. Раждало се само в държавни болници, нямаш дори собствена стая. Можело и в някакви центрове, но никой не ходи там да ражда. Така ми казват, сега дали е истина, не мога да твърдя, но е факт, че която и италианка да попитам не е доволна от системата. А ММ като беше с двойна пневмония (това още преди Ковид) и се падна да е в Италия, личната му лекарка го остави 9 дена на парацетамол с температура 39 градуса. После даде антибиотик, но не се подобри много. Като отидохме в Япония му направиха скенер и докторът се хвана за главата, каза как може толкова време и с този слаб антибиотик, неподходящ за белодробни инфекции да се лекува. ММ беше ни жив и умрял 3 седмици, а с новия АБ за 5 дена се възстанови. Така че навсякъде има лекари и "лекари".

И ние сме на вълна Хелоуин, каквото и да значи това тук Joy Ще има празнества в училищата и в неделя ще сме с приятели. За съжаление руснаците изобщо не го признават този празник, та толкова ще ни е. Ние сме в локдаун. На теория нищо не трябва да работи, но всъщност всичко ще работи и ще си избягват мерките с някакви извинения. Градините ще работят, клиниките, магазините. Само ресторантите ще са с поръчка за две седмици, но се очаква да се въведе зелен сертификат и да приемат ваксинирани клиенти.

Кала, аз винаги се възхищавам на снимките ви от гората! И на мен ми харесва природата, но някак не мога да се отпусна, а камо ли да заведа децата там. Не се ли страхуваш? От животни, от хора, които могат да дебнат? Сигурно ти звуча като луда, но наистина имам тези страхове.

# 614
  • Немция
Може и да има тук-там кофти зъболекари, но са като процент по-малко, отколкото на запад.
Това ми звучи като клише. Rolling Eyes
Но не ми се започват дебати.
За мои познати знам, че оправят зъби в България, защото им е в пъти по-евтино.
Има значение дали ще дадеш 1000 евро или 100.

Ние засега оправяме зъбите в Германия. Профилактиката е силно застъпена, започва се с нея и с редовната грижа за зъбите още при малките.

Спирам се дотук, защото не ми се спори на тази тема.
Затова и писах, че си личи какво е здравеопазването в различните държави според здравето на населението и продължителността на живота му.

Горди, ти си съвсем отскоро в Австралия. Жалко, че така са се стекли обстоятелствата с ковид ситуацията. Неприятно, че са се наложили операции на детето - дано вече всичко е наред! Hug
Аз съм вече от доста години в Германия, дойдох млада и необвързана, с настройката да не се връщам в България. Имах преди това едно връщане в България, адаптацията ми беше трудна и реших, че няма да я бъде и през цялото време обмислях как да се върна отново в Германия.

Не са ми познати такива страхове по планините. Ходим си из тях и се наслаждаваме.
При големия Бибитко забелязах такъв страх, когато навлязохме по едни обрасли родопски пътеки тази година и го усетих как го хваща страх. Но те са чели, че има мечки из планините ни и фантазията му работи в такива моменти на пълни обороти.

Общи условия

Активация на акаунт