Деца от всички страни, добре сте дошли- 11!

• 33 707
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
  • Наблизо
За Италия и аз съм чувала подобни неща,за Гърция също..Явно южняците си приличаме..
Много некадърници има в България,заради непотизма и плащането за изпити.Знам че в МУтата не е чак толкова,колкото при другите,но го има.Но да спрем,наистина.
Горди ,в кой град е братовчедка ти,да я рекламирам Simple Smile

Тука е гадна мъгла и с Мм сме адски уморени..

# 616
Има разлика между централна и Южна Италия и Северна Италия почти във всичко и в здравеопазването също. Аз мога да говоря само за северна защото не съм се сблъсквала с Южната.

За раждането да в държавни болници се ражда, но можеш да си в частно крило след това, аз така бях с първото раждане и бях като на хотел и мъжът ми беше с мен през цялото време, дори и нощем. С второто бях в болница, която нямаше частно крило, но ми беше по-близо до в къщи и това ми беше по-важно. Но това, което имах предвид е че се следват всички световни практики за грижа към родилката и новородените и дори и при преждевременно родени не се отделя майката от бебето, стимулира се кърменето и се прави всичко възможно то да по тръгне. Изобщо прави се всичко възможно раждането да е един приятен момент. Да, в България има много частни клиники, но те нямат интензивни отделения (освен току да) и ако бебето има нужда то се мести и не може да го виждаш. Една приятелка беше отделена по този начин от бебето си за две седмици през които изобщо не ѝ дадоха да го види. Не ми казвайте, че това е ок. Когато моя син беше в интензивно можех да го виждам и да стоя при него колкото и когато поискам. Изобщо много мога да говоря за родилната помощ в България и тук.

За зъболекарите имам наблюдения покрай моите родители, които само сменят зъболекари и се чудят дали са ок или не защото всеки следващ казва, че колегата му преди него не си е свършил добре работата. Да, може би ако имаш супер много пари може да си осигуриш нормално зъболекарско лечение в някоя реномирана клиника, но колко от българите могат да си го позволят?

Да не говорим за превенция и тн, кампании, които информират хората колко е важна тя. Ето сега октомври е месец за борба с рака на гърдата. Тук има доста мащабна кампания и точно вчера ходих да се прегледам напълно безплатно в един частен център, където лекарката беше изключително мила.

За педиатричната помощ в България също мога да кажа нещо. В момента много се говори, че няма нито една педиатричната болница в цялата страна, а недай си боже детето ти да има някакво увреждане, държавата е тотално абдикирала от тези случаи и се събират пари от кампании за лечение на тези деца. Да не говорим колко хора водят децата си за лечение в чужбина (Германия, Турция, Израел).

Горди, ние въпреки, че сме доста близо до България не сме си ходили от 2 години, тоест откакто почна ковид пандемията. Това лято нещата бяха по-спокойни и мислехме да отидем, но пък кучето ни се разболя и пак пропадна пътуването ни. Дано скоро и там се успокои ситуацията и да можем да пътуваме по-спокойно.

# 617
  • MI
Ех, за здравеопазването сте се хванали... То наистина лесно се вижда какво е по крайният резултат - здравето и продължителността на живота в страната. Няма нужда да казвам къде е България по тези показатели... Иначе лични истории на хора около мен много, но няма смисъл - статистиката винаги е по-точна от частните случаи. Ще кажа само, че жива ме ожалиха в България че ще раждам в държава болница, а още съм благодарна на лекарите в нея за помощта и напътствията петте дни, които бяхме в болницата, както и за следенето след това на леко недоносената ми дъщеря. Съвсем безплатно това. Иначе ако искаш в стая сам, просто доплащаш и няма проблеми. Иначе сте две, не незнам колко. И децата да с вас, което за мен е много добре.

# 618
Бибит, аз я обичам, но ме плаши. Тази година ходихме да се катерим с ММ над селото на баща му. Ами страх ме беше през цялото време - кой знае кой може да се крие, да ни нападне. От дървета нищо не се вижда. Хората, които са свикнали с море, са свикнали с неговия хоризонт и чувството за безкрайност. Планината е много красива и мистична, но и страшна за мен.

Горди, ние си купихме апартамент и кола и всяка година си ходя за по месец. И аз не мога да живея без Варна и за мен е най-хубавото място на света. Като трябва да ходя на италианска почивка ме втриса. Все нещо не ми харесва и ми е неудобно, не ми харесва. Моят мъж също я харесва и иска да се пенсионира там.

А за здравеопазването е много субективно. Например, зъболекарските услуги, естетични процедури, лабораторни изследвания и пр. са в пъти по-евтини и качествени, отколкото в Европа. Също, ако човек може да си позволи частно здравеопазване, то България има доста добри условия. Все още не съм живяла в Италия, за да сравня, но съм живяла на други места и общественото здравеопазване в България е в пъти по-достъпно. Само знам, че за да си пусна изследвания за всичко се чака дни наред, а в България за 2 часа са ти готови резултатите. Във Виена също като живях беше много зле. Седмици наред чакаш час за преглед за лекар, лабораториите са много малко и издават резултати 1 седмица след като си дал кръв. Един път ходих до спешно, защото имах страшни болки в корема и не ме прегледаха дори, защото не съм им изглеждала на спешен случай (wtf???), чак след седмица ми даде час частен гинеколог и се оказа, че съм имала спукана киста. В България поне нямаше да ми откажат преглед. Така че не е толкова зле положеннието, има и по-зле.

Австрия е на едно от първите места в Европа по качествено здравеопазване и социални услуги.  Лабораторни изследвания за два дена се получават, спешни за няколко часа. Спешни случаи биват веднага преглеждани.
Като не постоянно пребиваващ в страната и непознаващ системата е нормално да получите грешна представа, и тази информация като като легенда да се предава и създава погрешна картина за страната в която така или иначе не бива опознавана.

# 619
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
SIngapore , добре дошла, искаш ли да разкажеш нещо за себе си? 😊

Аз съм летяла до Бг за изследвания и мнение, но истината е, че със заплатите извън Сф трудно се получава адекватно лечение. За всичко трябва пари, какво правиш ако ги няма?!

# 620
Момичета, извинявам се, ако съм обидила някой. Аз за Виена споделих личен опит специално (отказаха ми преглед в спешното, макар че бях свита на две от болки в корема и с история на хоспитализация за спукана киста и като трябваше да ми правят изследвания им отне 1 седмица да ми изпратят резултатите), но за Италия споделям само каквото съм чула. От северна Италия са ми познатите, но все пак и те живеят в чужбина и сравняват с трети страни, а не с България. Важното е всеки да се чувства добре и комфортно на мястото, където живее. Когато поживееш малко повече из света, започваш навсякъде да виждаш кусури, защото няма идеално място. Както и всяко място си има позитиви и свой си чар. Аз понякога все си мисля, че никога няма да се установя, че душата ми няма да намери покой и мястото, където принадлежи, защото съм видяла твърде много. Италия ще ми е шестата държава, без България, в която ще живея (за 11 години). Това напряга изключително много, защото трябва непрекъснато да се адаптираш към нова култура, нов език. Да си намираш на всяко място лекар, фризьор, любими магазини, спорт и т.н. Може би понякога имам тези предрасъдъци, заради този така омразен период на адаптация, който сякаш съм прокълната да изживявам отново и отново. Извинете за тирадата, исках просто да кажа, че не съм целяла да обидя никого, нито пък нечия култура.

# 621
  • USA
Сноуче,само един единствен път ме е било страх в планината и това беше когато ни застигна буря с гръмотевици и пороен дъжд. Отмина обаче и не се дадохме преудоляхме маршрута и то с момчетата.Само повтарях добре,че не взехме и малката с нас,защото си беше твърде много път.Накрая краката ми трепереха на слизане от преумора,а съм трениран човек.Момчетата издържаха геройски. Местата на които ходим не са съвсем диви и никой да не ходи там.Те са резервати,но все пак си има пътеки и хора,места за ядене и тоалетни дори. Израстнала съм в планината.Прекарвах си летата с родителите ми в Родопите.Когато бях дете там на вилата нямахме ТВ ,но пък все повтарям,че имах най-прекрасното детство. Снощи слушах момчетата като си говореха на лягане и големия казва,че иска някой ден да живее на брега на морето и планината да е на не повече от час,наблизо да има река която да се влива в морето и да няма съседи. Все едно описа моята мечта без да съм я споделяла с него. Радвам се,че харесват природата и се впечатляват от дреболии,включително и цветовете на залеза.
Гори,съжалявам,че сте минали през такива трудности с детенцето ти! Дано вече е добре и нямате повече грижи покрай здравето му!
В Щатите здравеопазванет е на ниво,но пък е адски скъпо,дори и ако си с добра застраховка.Не винаги всичко се покрива и винаги има доплащане от джоба.Примерно миналата пролет събрах смелост да отида да си извадя и последния мъдрец.ЗАстраховката ми не го покривала.Сумата щеше да е 500$.Прегледаха ми казаха,че не е развален и няма спешна нужда.Реших да изчакам и да го извадя в БГ (отивахме си след месец) Аз там си ходя в една частна клиника и съм много доволна от специалистите) Там съм си вадила и друг мъдрец. Извадиха ми го и нищо не разбрах както и предния път.САм дето трябвае да ги уведомя предварително,че имам алергия към адреналина и ми слагат детска (според тях упойка) Въбще бяха впечатлени,че не ме е боляло въпреки детската за тях упойка. Ходила съм и по спешност в събота в провинциална държавна клиника с дете с Т и оплаквания от ухо и също бяха много любезни и излекуваха детето без АБ. Накрая му почистиха ухото и всичко остана в историята. Останах приятно изненадана при все ,че съм слушала много истории. Пак тук имах неприятен опит със зъболекар,който ми сменяше стари пломби и така ми омаза зъбите,че няколко пъти се връщах да поправя и накрая се отказах от него и отидох пак в БГ при моите си познати да ми ги оправят.Така,че може на всякъде да има не добри лекари и зъболекари. Аз също съм безкрайно доволна от грижите и ражданията ми и с тримата и си бях сама в стая с мм ,но тук всички болници са частни и няма нищо безплатно о да освен тестовете за ковид и ваксината хаха.
От днес сме обратно на училище и времето се развали,ама си му беше време де.
Едно от децата дето ще идва на парито на детето е с млечна алергия и съм в търсене на варианти за него да му намерим подходящ къпкейк и пица. Много е досадно ,защот не може човек всичко да намери в един магазин...Представям си какво и е на майката с такова дете при все ,че има още 4 деца.

# 622
  • Down Under
Кала, благодаря! Аз, предвидливо преди да замина си извадих и трите мъдреца, за да си спестя подобен сценарии за в бъдеще. Родата на ММ са в САЩ и все се оплакват от здравната им система. При нас е доста по различно и до сега не ни се е налагало да доплащаме от джоба си. Здравните осигуровки за трима ни са около $2k на година (изчисляват се на база доход). За операциите на дребния също нищо не сме плащали. Проследяването и раждането също ми бяха безплатни. В държавна болница родих със секцио и бях в единична стая, само аз и бебето. Имаме допълнителна тип частна здр.застраховка, която ни покрива линейка, очила, кинезитерапевт, почистване на зъбен камък и много други. Имаме джи пи, но можеш да си запишеш час във всяка клиника, при който искаш д-р без значение или доплащане. Детето ми получи грижа в болница и специалисти на световно ниво. Пу пу да не ни се налага повече да посещаваме детската болница, но шапки долу, грижата и базата са невероятни.

# 623
  • Rennes, France
Захванали сте тема....интересна.

Спрямо България, малко сравнение мога да правя - не съм се разболявала толкова. Франция е на друго ниво, определено, но има и не толкова уредени неща. Държавата покрива една част от здравните разходи, другото е от допълнителна застраховка, която 50% се поема от работодателя, другата от нас - това от няколок години, преди беше изцяло от нас допълнителното застраховане. В момента аз осигурявам всички, че нали ММ е самонает, а аз съм на заплата. В това отношение не мога да се оплача - нищо не плащам, освен за лекарства които не са покрити от касата, но те са изключение. За раждането пък да не говорим. Нищо не платих, ММ спа при нас първата вечер, всичко на топ ниво. Това за сравнително не-голям град, разбирайте големината на Пловдив. Не мога да се оплача и от спешното, но си е голямо размотаване. За България, по мое мнение - здравеопазване има за тези които имат пари и връзки. Ние винаги ходим при еди-кой-си, защото се познава с еди-кой-си и така нещата се взимат по-насърце. Факт е, че при прегледа това лято на Луи и мен не платих нищо, защото отидохме по препоръка на друг лекар. Но пък лекарствата, ега ти - излязох със сметка от 70лв. Ми, средностатистическия човек трудно може да си позволи да се разболява често....За зъболекар обаче - България не я сменям, и то защото имам супер зъболекарка от детските ми години. Плащам си, не бих казала евтино, но не е и фрапиращо. Но качествето е супер. Скоро ще се пенсионира, та ще се преориентирам към някое от децата й. Но тук нищо не струват зъболекарите, поне тези около мен, които съм сменяла около 4-5 пъти. Ортодонта обаче на Луи е друго бира и не го сменям. Страхотен е. Та така по въпроса със здравеопазването.   

Горди, важното е че нещата с малчо са наред и дано е така и занапред. Хубави снимки показваш, завид за слънцето и плажа...искам и аз на топло, но пък и сняг от време на време не отказвам.

Калалили, страхотни горски човечета. Браво на децата! Приятно у.ще, да мине леко до следващата ваканция. За планината те разбирам. Аз съм отраснала с гледка към родопите от стаята ми, обградени сме от планина. Затова ММ често казва че се опитва да насади морето на едно планинско момиче...На него морето му е в кръвта и затова иска да мислим за местене на морето...на мен проблема ми е че пусна ли корени, трудно се местя, ама да видим. Все още е на фаза идея. Добре че ММ обича и морето и горите. Тук при нас имаме река и гора. Страх от планината нямам, освен от времето - в един момент може и буря посред лято да излезе.

Бибит, друго си е да отидеш на клуб, да видиш хора Simple Smile Почнахте ли у-ще и вие?
Ние сме във ваканция - по точно децата. Един приятел на ММ ги взе за една седмица, заедно със сина си, в Нормандия. Та сега съм сама и наваксвам с работата. В петък, ако не ни мине котка пътя, трябва да се съберем 4-мата. Странно ми е тази седмица сама...

Перла, ще си хапваш вкусни зеленчуци още дълто време...
Сноуче, хелоуин хич не го възприемам, само с бонбони го свързвам Simple Smile Виж може да взема тиква да сготвя и една да изрежем с децата.

Ще ви оставям, ще се заема с тренировката ми. Харесах си едни упражнения и правя /опитвам се, де/ редовно, за да поддържам тонус. Да видим докъде ще стигна Simple Smile.

Благодаря на всички за милите думи. Идва любим мой момент от годината, та дано да има само хубави поводи!
Пазете се дами и до скоро!

# 624
cutti, у нас мм осигурява трима ни. Но искам да те попитам, 50% работодателя плаща само за теб или от целия семеен пакет допълнително здравно?
Ние сме щастливи, че накрая успяхме да намерим ортодонт и то добър за дъщеря ни. Но хич не беше лесно. Виж зъболекар отново ще сменяме. Защото в България имаме страхотен зъболекар /и ортодонт/. И сега да се примирим с много по-ниско ниво, няма начин.

# 625
  • Немция
Да взема да се разпиша....

Калалили, пожелавам ти да сбъднеш мечтата за перфектното място на живеене.

Къти, мъжът ти пооправи ли се?
Ваканцията на момчетата приключи, но тази семица Вси Светии се падна в понеделник, в нашата провинция бе почивен ден и пак имаха дълъг уикенд. На всичкото отгоре мъжът ми бе рожденик и организирахме по случая една екскурзия до Амстердам за 3 дни. Аз съм ходила преди доста години там, мъжът ми обаче не. Знаехме, че в Нидерландия почти всички мерки покрай короната са отпаднали, но тъй като сме и прясно преболедували, и ваксинирани, не ни притесняваше много този факт. И все пак толкова се свикнали в Германия с множеството мерки, че в Амстердам всичко ни се стори доста разпасано. Grinning Но от днес там връщат някои ограничения.
За съжаление не улучихме идеалното време за разходки, половината време валяха дъждове и това ни попречи да се насладим изцяло на екскурзията ни. Въпреки това беше интересно, видях и аз нови неща, въпреки че съм била там.

От днес ежедневието се завърна и всеки по задачите си.

Последна редакция: ср, 03 ное 2021, 07:25 от Бибит

# 626
  • Наблизо
Бибит,радвам се че хубаво сте си прекарали!

И аз само си мечтая за пътувания,но нашето дете е много малко още..

# 627
  • Немция
Бюти, не е лош момента, защото малкото дете може да е повечето време в количката, а вие да обикаляте.

# 628
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Бибит, не всички стоят в количката Laughing
Аз също още влача количка, основно за транспортиране на багажа и за спане вътре, но малката държи да язди баща си Laughing

Аз напоследък съм много изтощена, направо не ми се и пътува, а по принцип обожавам...

# 629
  • Немция
О да, имам подозрение, че не всички седят с удоволствие в количка. Grinning Моите момчета бяха  деца, седящи мирно и кротко в количка.

Мисълта ми беше, че като пораснат децата, не става непременно по-лесно с екскурзиите. Особено големият през последните години все има претенции къде да отидем. Като беше малък, това го нямаше.

Общи условия

Активация на акаунт